Serio? Skąd tyle ludzi wytrzasnąć?! O.o
Wersja do druku
Serio? Skąd tyle ludzi wytrzasnąć?! O.o
trzeba mieć duże, rozwinięte państwo i kochających wasali:)
batem na mongołów są hrabstwa dobrze podbić stepy i zrobić mnóstwo niepodległych mini państewek, które mongołowie będą szturmować i wytracą swoje elitarne wojska
Ewentualnie skarbiec pękający od złotych monet xD
Opłaca się? A może wgl stworzyć państwo zakonne na wschodzie? Czy to byłby dobry bufor?
Przy okazji słyszałem, że można stworzyć w księstwach zamorskich republiki kupieckie w obrębie naszego państwa? Jest to możliwe? Jak to stworzyć? Czy da się tak samo tworzyć prowincje z biskupstwem jako stolicą? Trzeba mieć dodatek/dodatki?
Wystarczy, że nadasz burmistrzowi/biskupowi tytuł hrabiego.
Ahhh i jest potem możliwość cofnięcia tego? Nie potrzeba żadnych dodatków?
Jestem również ciekaw jak wygląda imperium Wenedów po przeniesieniu save do eu4. Zostaje imperium? Albo jak jest HRE to czy rozpada się na księstwa czy zostaje skonsolidowany niczym po ostatniej reformie?
No i czy ktoś mógłby mi polecić jakie dodatki w jakiej kolejności kupić?
Grasz wtedy jednolitą frakcją Zx(za x wstawiają liczbę).
Nie da się z powrotem z republik/biskupstw zrobić normalne hrabstwo. Żeby nimi grać potrzebujesz rozszerzeń.
Osobiście polecam The Old Gods i The Republik.
A Sons of Abraham i Sword of Islam dużo wnoszą? No i czy Sunset Invasion jest warte zachodu?
No i ponawiam pytanie a propos państw zakonnych jako obrona przed mongołami?
Sword of Islam pozawala grać państwami muzułmańskim. Sons of Abraham dodaje sporo rzeczy związanych z wiarą w Boga/Allaha/Jahwe. Sunset Invasion ( Inwazja Azteków) można sobie całkowicie odpuścić.
Ciekawy odcinek z Megakampanii. Pokazuje też jak, w obrębie swego królestwa, stworzyć republikę kupiecką:)
http://www.youtube.com/watch?v=vqOdvqUMsew
Właśnie oglądam tę serię, widziałem, że owa republika została stworzona, ale nie pokazał w jaki sposób to zrobił (albo mi umknęło).