jeśli chcesz być potężnym państwem, a nie ładnym HRE to sugerowałbym zwasalizować wszystkich i na tym poprzestać, ten buff do technologi robi ogromną różnice a wasale z HRE dają nam boosty które wymieniłeś i spory spam wojska
Wersja do druku
jeśli chcesz być potężnym państwem, a nie ładnym HRE to sugerowałbym zwasalizować wszystkich i na tym poprzestać, ten buff do technologi robi ogromną różnice a wasale z HRE dają nam boosty które wymieniłeś i spory spam wojska
Ok, pomyślę nad tym, a co sądzisz o tym popie, aby dążyć najpierw do odziedziczenia co większych/ciekawszych krajów (Burgundia, Czechy, Austria, Brandenburgia, Mediolan, Palatynat, Badenia) a resztę zwasalizować? Aby cesarzem był jakiś słabiak, który nam nie podskoczy...
Hej
czy jak udzielę ostrzeżenie albo ktoś mi w dyplomacji czy to po latach znika ??
Po 20 latach o ile dobrze pamiętam
dz Pop517
a wiesz może jak się liczy limit utrzymania armii ?? 1 prowincji to jeden dodatkowy pułk ? czy poprostu siła ludzka musi być przekroczona prowincji ponad 1 tyś wiem, że tam jeszcze dochodzą bonusy ale bez tego mi chodzi
wyciągnięte z wiki eu3
forcelimit = 0.25 * [ (sum of base_tax + tax_income) + fixed forcelimit modifiers ] * %modifiers + (HRE bonus) + (vassal bonus)
naval forcelimit = 0.5 * [ (sum of base_tax + tax_income) + fixed forcelimit modifiers ] * %modifiers
a po chłopsku: podatek bazowy twoich prowincji>rzeczywisty dochód z podatków>wpływ budynków> modyfikatory>bonusy z cesarstwa>bonusy od wasali
Takie mam jeszcze pytanie gram prawosławiem, jak podbije kraj który wchodzi w skład cesarstwa i nakaże mu zmienić religie to on automatycznie wychodzi z cesarstwa ?
Gram tak naprawdę Rosją i zastawiam się jak osłabić cesarza bo nie mogę go dogonić, Cesarzem jest Austria od SETEK lat i nie wiem czy mam jakiś wpływ na zmianę jego elektorów bo Austria ma 4 głosy Czechy 3 i zastawiam się co mogę z tym fantem zrobić.
Wątpię żeby zmiana religii sprawiała że wyjdzie z cesarstwa, nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
W kwestii elektorów to jak któregoś zwasalizujesz i dodatkowo polepszysz z nim relacje to może zacząć głosować na ciebie. Możesz też zwyczajnie go anektować. Z tym że Austria wówczas będzie mogła nowemu państwu dać godność elektorską i jest mocno prawdopodobne że będzie ono później na nią głosowało.
właśnie kombinuję jak można zmienić cesarza bo mam wrażenie, że to tak będzie w nieskończoność