Też zagrałem na normal/normal, ale faktycznie mija się to troszkę z celem. Spróbuj na very hard :)
Wersja do druku
Też zagrałem na normal/normal, ale faktycznie mija się to troszkę z celem. Spróbuj na very hard :)
Właśnie testuję nowy model piechoty, jednostki z glewiami, halabardami i niektóre z dwuręcznymi zyskają całkiem nowe możliwości :D
[spoiler:wjx8kqw5]http://i50.tinypic.com/2mz9t7m.jpg[/spoiler:wjx8kqw5]
Witam zauważyłem, że na pierwszej stronie ten mod jest podzielony na dwie części ponad 600 mb i ponad 400 mb ,a na 3 stronie ten sam mod jest podzielony na 470 mb i 326 mb . Moje pytanie jest takie, na czym polegają różnice i z jakiej strony lepiej pobierać .
Jest oddzielny temat z linkami:
viewtopic.php?f=478&t=11222
Najpierw wgrywasz te dwa pliki od Kruka, a potem 2 moje. Z dłuższą kampanią radzę się wstrzymać, bo w przyszłym tygodniu wychodzi duża łatka ode mnie, która mocno zmieni rozgrywkę i sprawi, że stare sejwy nie będą działać.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna kwestia: może by zblokować rekrutację wojsk w zbrojach z płatnerzem/kowalem itd. na wzór łuczników i stajni. Przynajmniej część. Bo do np. feudali spieszonych wystarczy (chyba) zamek, itp. Oczywiście do dyskusji, bo sam nie jestem przekonany na 100% co i jak.
W ogóle feudalowie to jeszcze inna kwestia: spieszonych bym też uzależnił od stajni, na wzór feudali na konikach, bo to dziwnie wygląda: spieszeni już są a konnych nie ma (i może długo nie być). Podobnie z innymi jednostkami "spieszonymi" w nazwie.
Może rzucę jeszcze taką myśl: może w ogóle skasować wszelkie jednostki spieszone? Bo to taki trochę sztuczny twór. O ile w zamkach/osadach, to logiczne, ale, jak dla mnie, taki rycerz (i nie tylko, ogólnie jeździec) schodził z konika w ostateczności (obrona zamku / oblężenie). Zostawić w piechocie mieczników, też oczywiście nie w zbrojach płytowych, i nie we wszystkich nacjach.
Tak idąc dalej, nie wiem czy mechanika gry na to pozwala: czy da się zrobić coś takiego, że przy oddziale jazdy (wybranej) moglibyśmy sobie wybrać czy mają walczyć na konikach, bądź pieszo, ale tylko przy obronie osad i oblężeniach? w składzie ilościowym oddziału jazdy rzecz jasna (zgaduje, że nie ma takiej możliwości)
Tak przy okazji: czy od wyposażenia oddziału (uzbrojenie, zbroja) zależy szybkość męczenia się na polu bitwy? I czy można to ustawiać?
Bo np. spieszony feudal, albo o zgrozo spieszony rycerski kawaler (kolejny sztuczny twór jak dla mnie), to raczej w zbroi płytowej na polu bitwy nie wytrzyma za długo.
Kontynuując ten wątek zapytam: jak to jest z poziomami zbroi (nie pamiętam wszystkich po kolei)? Dla piechoty są wszystkie ulepszenia dostępne? (pełny pancerz płytowy np.), bo nie zwróciłem uwagi nigdy. Czy to też można ustawiać przy jednostkach do jakiego poziomu można ulepszać zbroję? I idąc dalej, również nie zwróciłem nigdy uwagi: czy płatnerz (ogólnie jako typ budynku) zwiększa możliwości ataku (zmiana jakości uzbrojenia - mieczy, włóczni, toporków itp.) bądź obrony (modernizacja tarcz, pomijając zbroje) jednostek modernizowanych jednostek?
Jeżeli na te pytania gdzieś na tym forum są, to przepraszam. Po prostu piszę w tym momencie co mi przychodzi po 1 kampanii w tym modzie, bo tak na marginesie, opisywana tu kampania Danią niemal dobiegła końca.
Co do zmian w rekrutacji to będą. Faktycznie jak by nieco zbyt szybko pojawiają się najsilniejsze jednostki. Chcę dodać nową linie budynków "najemników". Otóż plan jest taki by ograniczyć liczbę jednostek dla każdej z nacji do kilku. Reszta była by rekrutowana w zależności od regionu np grając Polską możemy wszędzie rekrutować swoje "podstawowe" jednostki, ale zdobywając prowincję rdzennie Egipską możemy rekrutować ghulamów. Podobnie było w pierwszej części medievala oraz w RTR co bardzo mi się podobało.
Właśnie ukończyłem robić nową ścieżkę dźwiękową do moda :D
Soundtrack z 39 utworów urósł aż do 94 :D Łącznie 3 godziny i 57 minut muzyki :) Nowa muzyka doszła teraz także w momencie gdy na mapie kampanii pokazuje się nam okienko z siłami obu stron przed bitwą :)
To super, czekam na upolad nowej muzy. Jak tam prace nad unit?
Prace nad EDU już zostały zakończone, teraz tylko balansuję tu i ówdzie staty oraz ceny jednostek.
Bry. Mam parę pytań co do tego moda.
A mianowicie co dają patche? Najbardziej uderzyło mnie podczas bitwy:
1. To że nikt nie ma zamiaru uciekać. (bo po co)
2. Jazda mnie nie nie słucha do końca tak jak powinna. Może to wina gry ,a nie moda nie jestem pewien.
3. Niektóre jednostki są za silne. Przykład: jakiś tam generał Rusi Kijowskiej atakuje moje miasto i mój generał + halbardnicy + jakaś tam jazda miotająca dają mu ledwie radę.
Praca dobra, podoba mi się mapa i jednostki.
Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć albo skierować do odpowiedniego postu to bardzo podziękuję.