W wersji 3.2 komp lepiej atakuje, faktycznie zawiera sporo sojuszy, ale jednocześnie jest bardziej agresywny, nawet Papież :P
Całkiem fajne to AI
Wersja do druku
W wersji 3.2 komp lepiej atakuje, faktycznie zawiera sporo sojuszy, ale jednocześnie jest bardziej agresywny, nawet Papież :P
Całkiem fajne to AI
Widoczna jest różnica w jakości szkolonych wojsk (czyli na moim armie są lepszej jakości?)
No zagrałem na VH kampania Medium bitwa Jerozolima na 3.2 na Light. Komp ładnie walczy, sensownie sojusze zawiera. Podoba mi się to ai. Ciekawa odmiana, oryginalne ai z Bellum uważam, za bardzo dobre, ale mam je rozpracowane, że cieszy mnie to nowe, potrafi mnie zaskoczyć. Gram na wszystkich submodach, z świetnym submodem muzycznym Wino, oraz ostatnim submodem Mietka77 oraz ai bitewnym Germanicu5 wersja 5.7. Super robota Piter, Wino i Mietek77. Pozdrawiam.
Też gram na AI 3.2 (medium, medium), submod Mietka najnowszy, muzyczny, najnowszy dfs, kampania Full ze wszystkimi skryptami.
Norwegia, około 30 tur rozegrałem. W sumie nie mam za bardzo porównania z innymi AI, ale co mnie zaskoczyło, to że jak zaproponowałem Danii mapy za mapy to odrzucili i w zamian zaproponowali mapy za mapy, ale dodatkowo sojusz :) Oczywiście odrzuciłem tą barbarzyńską propozycję. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie uświadczyłem, żeby ktoś tak proponował sojusz. Druga fajna sprawa to to, że lubią się chować po krzakach cwaniaki (na mapie kampanii). Także początek wygląda ciekawie. No i chyba trudniej zawrzeć sojusze, bo już ponad pół mapy oblazłem dyplomatą a z większością mam stosunki na 3 góra 4, a wtedy nie chcą takiego sojusznka.
Gram na AI 3.2 (medium, hard (bitwa)) i zastanawiam się czy to normalne, że mająć relacje z jakimś państwem na poziomie +8 jestem narażony na atak tego państwa. Dodam, że jestem w sojuszu z tym państwem. Jestem za utrudnieniem rozgrywki, ale z zachowaniem jej logicznośći. Jaki ma sens zawieranie sojuszu z daną frakcją, dawanie praw handlowych, dostępu wojkowego, informacji o mapie, płacenie trybutu jeśli to pańswo i tak mimo bardzo dobrych relacji mnie zatakuje. Uważam, iż nie powinno tak być. Ewentualnie zwiększył bym wartość kwoty którą można poprawiać relacje np. nie 12 x po 200 i relacje w góre o 1, tylko np. 12 x 500 i dopiero relacje o oczko wyżej.
Zaznaczm że to nie jest zarzut tylko pytanie. Nawiasem mówiąc nie wiem czy ty jesteś tego sprawcą :D :)
PS. Powiedz proszę gdzie można to nieco skorygować.
Pozdrawiam
W pliku descr_campaign_ai_db do <invasion_decisions> do <faction_ai_label name="default">Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
<decision_entry>
<!--
x2
-->
<min_entry stance="Allied" faction_standing="4.0"/>
<max_entry stance="Allied"/>
<faction_attitude invade="invade_none" can_force_invade="false" continue="false"/>
</decision_entry>
Jest takie polecenie jak powyżej, czyli komp nie atakuje od relacji 9/10. Z tym, że relacje mają jedynie częściowy wpływ na dobór celu inwazji, chyba 500 pkt priorytetu (przy 8/10 priorytet zmniejsza się o 1500), każdy twój wróg to też chyba było + 500 priorytetu inwazji, czyli jak masz 2 wrogów to priorytet inwazji zwiększa się o 1000 na moim AI, a same priorytety to koło 900pkt przy ataku na najsłabszych do 2500 pkt priorytetu przy atakowaniu najsilniejszych sąsiadów, którzy stanowią największe zagrożenie (do tych priorytetów doliczają się pkt priorytetów wynikające z relacji, poziomu trudności itp). Z tym, że komp czasami i tak zrobi coś po swojemu, bo trochę zbugowany jest chyba ten cały silnik sztucznej inteligencji ale ogólnie widać pozytywną różnicę w zachowywaniu się kompa przy moich ustawieniach.
Nienawidzę takich dywagacji. Jak zrobić w ai 3.2 wpis by nie atakowało na 100% od relacji 8/10. Potrafisz to zdefiniować ?
Nie potrafię prościej, a sam nie zmienię, bo moim zdaniem taka dyplomacja jest do dupy.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
To zrób to dla tych, w tym dla mnie co uważają, że nieatakowanie przy relacjach 8/10 ma sens. Dużo większy niż chaotyczne ataki pzrez kompa na wszystko co żyje. Daj taki wpis, kto będzie chciał wklei do ai swego w wersji 3.2.
Ja również przyłączyłbym się do tej prośby. Czy wiesz jak można zwiększyć ilość kasy którą należy wydać na poprawę stosunków z danym państwem ? 12x200 to za mało na poprawę stosunków o oczko wyżej, może 12x500 ?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
PS. Chciałbym dodać jeszcze raz że twoje ai jest naprawdę super, ale przydałby się jakiś element "przewidywalności. Jak gram Polską to ciągle atakują mnie Węgry. Wiadomo powszechnie, że mieliśmy niemal zawsze z nimi bardzo dobre stosunki, a wojny nigdy. Hiszpania też często atakuje Portugalię zamiast zająć się rekonkwistą.
Pozdrawiam