Chyba, że zrezygnować z Żydów i zrobić grupę tylko dla Węgier, tak jak dla Polski.
Wersja do druku
Chyba, że zrezygnować z Żydów i zrobić grupę tylko dla Węgier, tak jak dla Polski.
No niby mógłbym, ale chciałem zaznaczyć ich obecność na naszych i nie tylko, ziemiach.
Z tego co wiem, to ważni zaczęli być u nas dopiero za Kazika Wielkiego. Co do Węgrów, to zarówno Polska tak jak i Węgry przeszli na zachodni tryb wojowania ( walki z mongołami, Legnica, itd... pokazały to).
Owszem, ale jednak Węgrzy i Polacy to w XIII wieku jeszcze raczej odmienne kultury. Hm, chyba będę musiał zrobić taki podział:
Polacy
Niemcy
Skandynawowie
Włosi
Słowianie południowi (może istnieje jakieś lepsze określenie?
Węgrzy (Madziarzy? jak nazywano Węgrów w Polsce w średniowieczu?)
Rusini
Bałtowie
Tatarzy
buntownicy/rebelianci/malkontenci?
Te ograniczenie do 10 "religii" trochę popsuło mi szyki, chciałem dodać żydów, których było już wtedy w Europie całkiem sporo i dodatkową grupę, nazywającą się "inne mniejszości narodowe" lub coś w tym stylu, zarezerwowaną dla np. Walonów czy Ormian. No ale trudno, tej dziesiątki nie przeskoczę.
Dodałem trochę osad w Polsce w postaci "imiennych fortów"
Spoiler:
Niesamowite te ikonki miast na mapie kampanii. Planujesz nowe budynki?
Oczywista ;)
Nie jest trochę za gęsto teraz?
Śląsk i Małopolska były gęściej zaludnione niż np. Mazowsze, stąd większa ilość grodów w tych regionach. Forty te nie są dodane tylko dla ozdoby, większość z nich strzeże brodów czy szlaków między normalnymi miastami, będzie można także uzyskiwać z nich dochód ;)
Poprawione prowincje serbskie: http://www.twcenter.net/forums/showt...1#post14694096