-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Łycha,
Ad 1. >21.5' Masz w Full HD i gry wyglądają naprawdę zajebiście, nawet w niższych rozdzielczościach ;) Kwestia przyzwyczajenia się do panoramy, a taki szeroki monitor naprawdę ułatwia pracę przy kompie ;)
Ad 2. Już pisałem IPS albo MVA. TN to tania ostateczność .
Ad 3. Będzie działać :)
-
Dziękuje za pomoc bo naprawdę ułatwiliście mi wybór. Teraz to już mam odpowiednią wiedzę aby dokonać zakupu. Tylko jeszcze jedna sprawa. Mam kartę z wyjściem DVI. Czy szukać monitora z takim wyjściem i inwestować w kabel cyfrowy :?: Pozdrawiam
-
Monitor ma mieć D-SUB, DVI i te lepsze HDMI. Kabel D-SUB i DVI dostaniesz z monitorem(chyba że kupujesz jakieś dziadostwo). HDMI trzebaby dokupić.
-
problemow z kompem cig dalszy:P Otoz od jakiegos czasu mam problem z zawieszanim sie kompa. Dzieje sie to w roznych sytuacjach: jak gram, jak slucham muzyki, jak przegladam internet, a czasem nawet po uruchomieniu kompa. Wyglada to tak, ze obraz stoi w miejscu, a dziwek powiedzmy "zapetla sie" (o dziwo czasami odblokowuje sie samo :shock: ), zazwyczaj musze wtedy restartowac kompa. Od czasu do czasu przy takim zawieszeniu pojawia sie blue screen, ale rzadko ma to miejscie, a jak juz to na kilka sekund. Same zwiechy pojawiaja sie w róznych odstepach czasu. Raz mialem taki dzien, ze komp wieszal sie co 30 min przez kilka godzin. Potem sie naprawil i bylo ok przez tydzien:P Takze, jest roznie, czasem dwie zwiechy dziennie, czasem jedna na tydzien itd. Aha po restarcie nie pojawia sie żadna informacja o bledzie. Nie wiem gdzie szukac problemu, pomocy!
-
Kod błędu z blue screena poproszę.
-
No wlasnie tu jest problem, ze jak blue screen sie pojawia, to jest to moment! Widze niebieski ekran i reset sie robi:/
-
http://support.microsoft.com/kb/308427/pl Lub odpowiednik dla Twojego systemu jak masz np Viste czy 7.
-
Witam Panowie. Mam takie pytanie do was ale zaczne od specyfikacji mojego komputera
Procesor : AMD Phenom x4 3.2 Ghz Podkrecony do 3.8
Ram : Kingstona HyperX 8Gb 1600Mhz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 2Gb DDR5 ASUS
Plyta główna : Gigabyte 880GMA - Ud2h ver.1.4
Procek bez problemu podkręciłem do 3.8 samym mnoznikiem i chodzi wszystko dobrze napiecie mam ustawione na 1.450 V ale problem zaczyna sie przy ramach ponieważ automatycznie są ustawione na 1333MHZ gdy dam ramy na 1600Mhz w czasie gier wymagających takich jak Shogun 2 na pełnych detalach z duża iloscią wojska wychodzą bluescreeny i restartuje kompa plyta główna obsługuje 1800+ także problem pojawia sie przy procesorach AMD ponieważ przy nich pamięci pracują automatycznie na 1333Mhz próbowałem zwiekszyc napiecie mostka polnocnego z 2000Mhz do 2400Mhz ale nic to nie daje pytanie jest takie czy ktoś może wie jak ustawić dobrze ramy przy procesorach AMD aby pracowały na 1600Mhz ? dzieki za odpowiedzi
-
Eeeeee. Napięciami nic nie grzeb. Poza tym mostek północny nie ma nic do RAMów bo kontroler masz w procku wbudowany.
W jaki sposób podbijasz takty RAMu mnożnikiem taktowania pamięci czy podnosząc taktowanie szyny FSB(HT) ?
-
Tomek1989dgl potestuj na programach typu occt. Zobacz jakie masz temperatury i napięcia. Tortury przeważnie dają jakiś widok na przyczynę problemów. Zobacz jakie masz temperatury procka, płyty głównej itp. Ja niedawno sam miałem identyczne kłopoty i okazało się, że mostek południowy się palił, procek przegrzewał. Musiałem wymienić płytę i chłodzenie. Teraz w stresie mam na procku max 43, a na płycie 40-45.
Napisz jeszcze jakie masz chłodzidło na procku i zasilacz :)
-
Podnosilem mnoznikiem . temperatury mam wporzadku plyty glownej 45 stopni procka maksymalnie w stresie 48 przy podkreconym do 3.8 Ghz chłodzenie na procku : Arctic Cooling Freezer 13 Pro.
Jesli chodzi o zasilacz do Cooler Master 620 Watt . procka krecilem samym mnoznikiem i doszedłem do 3.8 po wyzej 3.8 wywala czasem także zostawiłem już 3.8 . A jeśli chodzi o ramy to nie mam pomysłu bo jak wszedzie nawet czytałem na ten temat to piszą aby kręcić mnożnikiem a jak przestawie to mam bluesreeny .
-
Spróbuj podnieść takty RAMu przy niepodkręconym procku i zobacz co się będzie działo :P
-
Przy normalnym taktowaiu procka 3.2 i ramy na 1600Mhz nie wywala ale tera pytanie co lepsze procek na 3.8ghz i ramy 1333Mhz czy procek 3.2 i ramy 1600Mhz ?? Wydaje mi sie ze Procek :P Chociaż co jest dziwne ze jak grałem w crysis 2 czy wiedzmina przy podkreconym procku i tam 1600Mhz wszystko jest ok jak robie test occ z wykorzystaniem 90% ramu tez ok a przy empire czy shogunie dam np. po 3 druzyny po jednej ze stron to wtedy wywala .
-
Komp jest stabilny jak nic nie wywala. Lepiej mieć szybszy RAM, bo Grafa się dusi w mniejszym stopniu.
Rób tak. RAM trzymaj tak jak jest a procka powoli podbijaj, jak się zacznie wieszać to cofnij do ustawień na których się nie wieszał. Powinno być git.
A co do testów. Najlepszy to jest wPrime i tego używaj. Zapuść na parę h i zobacz co się będzie działo.
A teraz pytanie czy jeszcze gdzieś oprócz Empire i Shoguna Ci się wiesza komp ?
-
Procesor 3.5Ghz ram 1600Mhz i chodzi wszystko dobrze jak dam procka na 3.6 to juz wywala . Przy empire i shogunie najszybciej wywala bo grajac w inne gry np. crysis 1h i nic ale przy siedzeniu na necie tez sie zdazylo.
-
AMD athlon(tm) 64 X2 Dual
Core Processor 4000+
2,11 GHz, 3 gb ram:
Kingston 800 mhz i KingMax 800 mhz ddr2
Karta graf. Radeon 800XGTO
Płyta główna to K9N Neo V2
Czy na ten złom wejdzie mi karta 1gb?;p ddr2
Bo nie mam pewności:(
-
Jaką chcesz karte grafiki kupić ? I ile masz RAMu 2Gb czy 4Gb ?
Karty grafiki z 1Gb to zazwyczaj chwyt marketingowy, dużo wolnego RAMu który i tak nie zostaje wykorzystywany.
-
Wszystko jest opisane:]
ale napisze tu(jeszcze raz): 3gb,kości ramowe to kingmax 1gb i kingston 2gb obie mają 800 mhz
a karte chce kupić najlepiej radeona,przyzwyczaiłem sie do nich:D 1gb,bo czytałem że pod ddr2 lepszej karty nie ma:/
-
To źle doczytałeś ... Poza tym wg mnie to RAM Ci strasznie dusi komputer, bo Dual-Channel w takiej konfiguracji raczej nie działa.
Ile masz kasy na kartę ? To coś dobierzemy sensownego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Procesor 3.5Ghz ram 1600Mhz i chodzi wszystko dobrze jak dam procka na 3.6 to juz wywala . Przy empire i shogunie najszybciej wywala bo grajac w inne gry np. crysis 1h i nic ale przy siedzeniu na necie tez sie zdazylo.
Najwyraźniej trafiłeś na kres możliwości kontrolera pamięci. Możliwe że jakbyś timingi poluzował to by poszło lepiej, ale tu jest już dużo zabawy i wiedzy tajemnej.
-
od 100 do 350 max na karte wydam,albo jeszcze troszkę więcej :roll:
Ale to głównie zależy od tego co mi zaproponujesz,a jeśli chodzi o zasilacz zanim zapytasz to tak: do wymiany jest;p
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
od 100 do 350 max na karte wydam,albo jeszcze troszkę więcej :roll:
Ale to głównie zależy od tego co mi zaproponujesz,a jeśli chodzi o zasilacz zanim zapytasz to tak: do wymiany jest;p
Ja ci poradzę kupić sobie grafę GE Force 9800 GTX I do tego zasilacz jakiś 450-550 Watt osobiście polecam zasilacze Firmy Tagan jadę na takim w wersji 680 Watt i od 2 lat już na nim jestem i wszystko śmiga a mam podkręconego kompa procek chodzi na 3.8GHz i Ram też na wyższych timingach i wszystko stabilne jak skała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
Ja ci poradzę kupić sobie grafę GE Force 9800 GTX I do tego zasilacz jakiś 450-550 Watt osobiście polecam zasilacze Firmy Tagan jadę na takim w wersji 680 Watt i od 2 lat już na nim jestem i wszystko śmiga a mam podkręconego kompa procek chodzi na 3.8GHz i Ram też na wyższych timingach i wszystko stabilne jak skała.
Tylko że taki Tagan kosztuje dużo więcej niż budżet. A GF9800GTX to staroć.
Pandrodox,
Kup Radeona HD5670 albo Radeona HD5770 / HD6770. Tylko zwróć uwagę żeby pamięć karty była na GDDR5 a nie GDDR3. A to czy wersja z 1Gb czy 512Mb jest sprawą drugorzędną, byleby to było GDDR5. A w tym segmencie jeśli 1Gb to zazwyczaj jest to GDDR3 więc trzeba uważać, zresztą wersje 512Mb też się trafią i można się naciąć :(
A zasilacz to Fortron FSP 450-500W będzie tani i dobry.
-
Dobra dzięki:D
Może jak zakupie ten sprzęt to może cudem Metro 2033 mi ruszy :? jak wszystko podkręce:P
-
Witam. Mam prośbę.Jakiś czas temu kupiłem monitor LCD (LED) 21.5 cali. Rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli. Zamierzam kupić kabel HDMI. I chciałem was spytać jaki kupić - wiem że są różne. Standard i High Speed. Z tego co wyczytałem to raczej high speed. Znalazłem takie coś:
http://www.komputronik.pl/product/11724 ... ilink.html
Co o tym sądzicie - będzie cacy :?:
-
Kup HDMI v 1.4 czyli np. taki co zalinkowałeś. Ale minimum 2 metry, bo metr to za krótko. A i HDMI jest interfejsem CYFROWYM nie analogowym. Więc pozłacane złącza itp to ŚCIEMA. Generalnie niezależnie od ceny bedzie tak samo. Chyba że się wtyczka rozpadnie.
-
Witam co sądzicie o tym procku : AMD X8 FX-8150 3.6GHz BOX zastanawiam sie nad kupnem nowego procka i ten AMD mnie zaciekawił obecnie mam AMD Phenom 955 . Pozdro
-
A do czego używasz komputera?
-
-
Echh. Zasilacz & płyta główna. Bo najpierw czy to Ci pójdzie trzeba określić. I jaką masz grafikę oraz ile i jakiego RAMu bo może lepiej grafa niż procek :P
-
Płyta główna : Gigabyte 880GMA-UD2H ver. 1.4
Procek : AMD Phenom 955 4x 3.2Ghz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 ASUS
RAM : kingstona hyperX 8GB 1600Mhz
Zasilacz : Cooler Master 620Wat
Karte graficzną wymieniałem 3 miechy temu ii troche zanią dałem i uważam , że karta jest naprawde dobra i nie żałuje , że ją kupiłem ram tez mam wystarczająco i nie są najgorsze ale wydaje mi sie ze ten procek troche słaby w porównaniu z resztą kompa i chiałbym go zmienić oczywiście wiem , że przy kupnie procka też musze płyte główną powiem że zastanwiałem sie nad tym:
Procek : AMD X8 FX-8150 3.6GHz BOX
Płyta Główna : Asus M5A99X Evo
Dodam , że komp umnie jest głównie do gier :)
aa Szukam jeszcze jakiś fajnych słuchawek :)
-
Jak zmieniasz mobo. To IMHO lepszy Sandy Bridge ;) Czyli i5-2500k lub i7-2600k. W grach czasami miażdżą AMD :D
Lekturka: http://pclab.pl/art47038.html
-
na 90% wybiore Intel i7 2600K a płyte główną do tego procka to myslałem nad tą : Asus P8P67 ...
Mysle że płyte główna sam sobie zmienie nie bede musiał dawać do serwisu.
-
To nie jest jakaś wielka sztuka. Po wymianie sprawdź czy temperatury nazbyt nie szaleją, no i pasta potrzebuje kilku godzin by się wygrzać. No i zrób sobie backup bo system po zmianie mobo zazwyczaj nie wstaje.
-
Jednak sie zdecydowałem na Intel i7 2600k i plyte ASUS P8P67 i Jestem bardzo zadowolony. troche pomęczyłem sie z montażem ale jest git. pozdrawiam
-
Panowie, obecnie składam nowy sprzęt, oczywiście również do gier, z których dotychczas musiałem rezygnować i proszę o kilka porad.
1. AMD Phenom II Quad-Core 975 BOX Black Edition
Sądzę, że kupować 980 nie ma sensu, bowiem jest o ponad 100 zł droższy. Sześcio lub ośmiordzeniowego też nie chcę, bo w końcu gry rzadko kiedy korzystają z czterech rdzeni. Jednak dowiedziałem się, że Phenomy zostały wycofane z produkcji. Czy jest w nich coś tak przestarzałego, że jednak nie warto ich kupować?
2. Radeon 6850 XFX Dual Heatpipe 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) Black Edition
W większości sklepów kosztuje 830 zł, znalazłem jednak nawet za 670. Wydaje się być bardzo mocną kartą jak na tę cenę, wcale nie wiele gorszą od Radeonów HD 6970. Czy jest coś jeszcze bardziej wydajnego tak do 800 zł: GeForce albo Saphire?
3. Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)
Nie wiem czy jest sens kupować 8 GB za 200 zł, skoro 4GB kosztują około 80. Czy specyfikacja tej pamięci jest aż o tyle lepsza od takiego Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz)?
4. SilentiumPC Fortis HE1225
Posiadam obudowę Chiefteca, więc zamiast nowej wolę zainwestować w dobry wentylator. Czy istnieje mozliwość dodatkowego schładzania karty graficznej?
5. Do całej konfiguracji potrzebna jest płyta główna, do której będzie to można podłączyć. Najlepiej ze zintegrowanymi kartami sieciową i dźwiękową, ale bez graficznej, bo po co przepłacać? W tej materii jestem jednak zupełnie zielony.
6. Dysk i napęd już mam, jednak obawiam się, że zasilacz nie wytrzyma przy tak mocnej konfiguracji. Cena za podane przeze mnie: procesor, grafikę, pamięć i wentylator to jakieś 1580 zł. Na płytę główną pójdzie zapewne około 300. Miło by było, gdyby zasilacz zmieścił się w 150 złotych.
7. Czy warto czekać z całym zakupem do połowy stycznia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Gram Ostatnio w Assasina nowego i karta dochdozi do 86 stopni tak sie waha między 80 a 86 troche dużo ale z tego ci znalazłem na necie to przy Radeonach ASUS 6970 to normalne i temp. nawet dochodzą do 89stopni mam obudowe Pilum 400 Pure Black kable pochowane wentylator z tyłu obudowy zprzodu i z boku .
-
Rapsod :D Zasilacz za 150zł do takiego kompa .... Na zasilacz musisz mieć co najmniej 250-300zł. Mobo od biedy wejdzie. Phenom ssie, zastanów się nad i3/i5 jakimś :) Grafa spox. Przemyśl co napisałem, jutro jak znajdę czas to złożymy coś sensowniejszego. Na całość masz 2000zł ?
-
Powiedzmy, że wolałbym nie wydać więcej niż 2000 zł., ponieważ są sprawy ważniejsze od komputera. Raz w tygodniu w coś grywam i chciałbym w końcu przejść do nowszych gier. Intela nie kupię na pewno, ponieważ, aby miał parametry porównywalne do podanego przeze mnie AMD, to musiałby kosztować dwa razy więcej, wydawanie zaś ponad 1200 zł na procesor nie ma sensu - ważniejsza jest karta graficzna. Propos zasilacza wezmę więc pamięć Kingstona 4GB za 80 zł i wtedy zostanie 270 zł na zasilacz.
-
moim Zdaniem lepiej abyś zainwestował np. w Intel Core i5 2500K koszt tego procka to 900zł a napewno jest dużo wydajniejszy od AMD a procek jednak ma znaczenie w grach .
-
Rapsod, a może poczekaj do wiosny ? AMD w najbliższych tygodniach wypuszcza nową serię kart graficznych, może się skusisz na nową generacje lub na starszą która z powodu premiery nowej staniała ?