Przez negocjacje rozumiem zmieniony campaign script do light tak żeby można było proponować poddanie się załogi zamku przy oblężeniu. Gram , póki co,na oryginalnym AI. Map.rwm po każdej zmianie usuwałem ale usunę ponownie.
Wersja do druku
Przez negocjacje rozumiem zmieniony campaign script do light tak żeby można było proponować poddanie się załogi zamku przy oblężeniu. Gram , póki co,na oryginalnym AI. Map.rwm po każdej zmianie usuwałem ale usunę ponownie.
Czy jest gdzieś jakiś opis odnośnie tego co robi każdy z skryptów z pliku campaign_script?
[spoiler:24pe06qc];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e Untori;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- White Flag Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;39- Reliquie Conquistabili;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;40- External Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;41- Crusades' Limits Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;[/spoiler:24pe06qc]
Na początku tego tematu znalazłem jeden, ale nie wyjaśniał on działania wszystkich skryptów, a chciałbym dostosować grę do moich potrzeb, przed rozpoczęciem nowej kampanii.
Jest angielska instrukcja do Bellum z opisem skryptów: http://www.gamefront.com/files/21298295 ... al+ENG.pdf Sporo mógłbyś wyczytać z poradników do Bellum opis wielu skryptów, i z opisu do 6.2 ale najprościej z angielskiej instrukcji.Cytat:
Zamieszczone przez Takedown
Poradnik rzeczywiście jest dobry, dotychczas nie wiedziałem, że za organizowanie krucjaty trzeba płacić 30000 bizantów. Stąd też moje pytanie, czy komputer też płaci za organizowanie krucjat? I czy mógłby ktoś w skrócie wyjaśnić jak działa Balance Script? Przeczytałem do niego opis, ale nie jestem pewien, czy dobrze go zrozumiałem.
Balance Script ma służyć wyrównaniu szans Ai w walce z graczem i jest ważny zwłaszcza dla małych frakcji. Wszystkie frakcje Ai dostają bonus do sakiewki króla około 5000, czasem nieco więcej. Poza tym zależnie od stopnia trudności Ludzki Gracz też ma bonus do sakiewki króla na medium bonus to około 2500, na hard mamy tylko niewielki bonus na VH nie mamy bonusu. Nie radzę usuwać tego skryptu, ale jak tam chcesz wg mnie usunięcie go zachwieje równowagę a małe frakcje AI szybko znikną podbite przez sąsiadów komputerowych czy ludzkich.
Jeśli Balance Script dodaje tylko bonus finansowy dla komputera to go zostawie. A co z tymi krucjatami? Komputer płaci za ich zwoływanie czy nie?
Czy tylko ja mam wrażenie że AI bitewne w tym modzie jest jakieś ułomne ? Ilekroć przeprowadzam szturm na zamek czy miasto... komp otwiera mi bramę :shock:
Ja tam nie uważam Ai za ulomnego. Jak Ci nie odpowiada wgraj sobie np z modow uzupelniających Real battle Ai Germanicus5 ale radze je zainstalowac ręcznie, nie z automatu. pozdrawiam.
Dobra, widzę że nikt nie wie czy komputer też płaci za krucjaty, więc teraz znalazłem sobie inne pytanie - czy mongołowie będą iść w stronę Polski? A jeśli tak to czy będą trudnymi przeciwnikami?
Jeszcze nie walczyłem z nimi w Bellum Crucis, jedynie w podstawce, kiedy to trzema pełnymi armiami francuskimi przegrałem z jedną mongolską armią. Co prawda było to dość dawno, bo była to moja pierwsza kampania, na której cheatowałem od momentu gdy zobaczyłem, że płaci się nie tylko za rekrutację, ale i za utrzymanie wojska :lol: ... A gdy grałem później Polską, już bez kodów to zabijałem mongolskich generałów, ale nie spieszyłem się z tym, bo oni zamiast iść w stronę Węgier to poszli na Turcję :mrgreen:
Ai też płaci za krucjatę z tego co wiem. Mongołowie zwykle zaczynają wykańczać Kumanów potem Ruś Kijowską. Ja u siebie im dałem 5 milionów a nie 500 tysięcy na starcie oraz podnioslem sakiewkę z 25000 d0 50 000 to do Polski dochodzą. Na oryginale zdarza się, że dojdą ale to zależy czasem utka na Rusi. W Bellum w 90% atakują w Europie nie w Azji. Radze ci dac im taka kasę jak ja, znaczy Mongołom, wtedy są groźni. Ich wodzowie są straszni, wojska takoż, ale każdego da się pobić.
Ja mam podobny problem z Aragonią, tzn wywala mnie do pulpitu po otworzeniu drzewa rodziny. Dodam, że gram na oryginalnym modzie 6.3 (kampania pełna) dodałem tylko submod na dziedzica frakcji.
A w jakim pliku można zmienić ilość bizantów na starcie?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
W descr_strat można to zmienić ja mam tak jak niżej dla Mongołów:
faction mongols, balanced stalin
ai_label default
dead_until_resurrected
denari 5000000
denari_kings_purse 50000
Po zmianie descr_strat nowa kampania konieczna i usunięcie map.rwm także.
Co do Aragonii i jej drzewka, to nie wiem Aragonią nie grałem, moze to jakiś bug, ale nic o takim nie czytałem na TWC ani włoskim forum.
Mam pytanie, ze względu iz od niedawna toczę rozgrywkę w Bellum Crucis 6.3 mam pytanie co do zawieranych sojuszy. Wyczytałem we wcześniejszych odpowiedziach iż przy relacjach powyzej 8/10 i oczywiście posiadanym sojuszu AI przestrzega sojuszu i nie atakuje. Grając Polską w początkowej fazie gry podnosiłem relacje z sąsiadujacymi frakcjami az do momentu zawarcia sojuszu i uzyskania w konsekwencji relacji na poziomie 9/10 z Danią, Norwegią, oraz 10/10 z Niemcami, Węgrami, do tego sojusz z Nowogrodem przy relacjach 7/10. Uśpiony gwarancją iż sojusznik nie wbije mi noża w plecy wzmacniałem granicę wschodnią do zbliżającej sie walki, gdzie niespodziewanie Dania zaatakowała Szczecin po czym Węgry (które również były sojusznikiem Danii) zerwały ze mną sojusz przypominam relacje 10/10. Pytanie do Was jak w koncu jest z tymi relacjami i zawieranymi sojuszami, ewentualnie co mogło spowodować iż AI w taki sposób sie zachowało. Dodam tylko iż żadną swoją armia nie przechadzałem przez ziemie sojuszników by w jakikolwiek sposob prowokować ich działania wojskowe.
Na oryginalnym AI z Bellum komp Cię nie zaatakuje pierwszy o ile masz z nim relacje 8/10, 9/10 albo 10/10. Nawet super relacje spadają z czasem. Trzeba ich pilnowac. Dania zaatakowała po spadku na 7/10 pewnie. A Węgrzy zrezygnowali z sojuszu z Tobą bo pewnie Dania była silniejsza niż Ty i miała potęzniejszych własnych sojuszników niż Ty. Poczytaj poradniki do bellum zwłaszcza o dyplomacji w 6.3, w tym o relacjach dyplomatycznych to masz link viewtopic.php?f=367&t=8785Cytat:
Zamieszczone przez krzych
Znalazłem to u siebie i miałem ustawione dokładnie tak samo. Ta zmiana jest wprowadzona w Polskim Submodzie Mietka.Cytat:
Już czuję, że będzie ciężko, nawet bardzo... Szkoda tylko, że Mongołowie nie pójdą do Azji, przynajmniej zrobiliby tam coś pożytecznego :mrgreen:
Sprawdzalem relacje przed zakonczeniem tury gdyż już armia duńska czaiła sie pod moim zamkiem i relacje byly 9/10, po ruchach AI nagle zaczęlo sie oblęzenie zamku. Nie wiem czym to tłumaczyć.Cytat:
Tak jest w polskim submodzie Mietka77 ale nie we wszystkich kampaniach Mietek to wstawił znaczy zmienił Mongołom kasę startową i sakiewkę (na moją prośbę to zrobił :twisted: ), w którejś było jak w oryginale sprawdź sobie wszystkie 4 i podnieś. Powodzenia życzę.
Krzych a grasz na Ai z Bellum czy Ai Pitera?
Araven, jak byś mógł to sprawdź czy i u ciebie też wywala, zajmie Tobie to pół minutki. Wystarczy otworzyć drzewo i poczekać chwilkę.
We wszystkich 4 kampaniach jest 5000000 na starcie i 50000 sakiewki. Zastanawiam się czy aby tego troszkę nie zmniejszyć.Cytat:
Ja gdy grałem Aragonią nie miałem takiego problemu.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
A jak jest wszędzie to ok. Widocznie zajrzałem do oryginalnego strat a nie z submoda. Takedown tak jest ok. Zagraj, ja sobie kiedyś ustawilm, że pierwsza fala uderzała na Halicz, Węgry i w okolice Kijowa to czad dopiero był.
Ordenus jutro zobaczę tą Aragonię.
Cytat:
Aravenie gram na nowej wersji ALTERNATYWNEGO AI Soulsona do BC 6.3 z 31.03.2012. które zostało zamieszczone w dziale submody do Bellum Crucis.
Oczywiście plik zastąpiłem tak jak w opisie i usunąlem plik map.rwm oraz zacząlem nową kampanię, wybór dziedzica frakcji też mi nie działa albo nie wiem jak go ustawić tzn jak nadać tytul dziedzica innemu członkowi rodziny.
Pozdrawiam
Krzych. Ot cała tajemnica. Na AI Soulsona nie obowiązuje ta zasada, że komp nie atakuje przy relacjach 8/10. To dotyczy tylko oryginalnego Ai z Bellum. Nawet na tym Soulsonie co Piter przerabiał do Bellum, może się zdarzyć, że komp i przy 9/10 Cię zaatakuje.
Edit: Tylko oryginalne AI daje 100% gwarancję nieatakowania przy 8/10.
W takim razie dzięki Aravenie za info. Informacja zamieszczona przy tym alternatywnym AI Soulsona na forum niestety wyjasniała iż relacje od 8 w góre powodują iż AI nie podejmuje ataku więc tym sie kierowałem. Sorry za zabranie czasu następnym razem od razu wskaże wersję i dodatki na jakich podejmuje rozgrywkę by ułatwić odpowiedź.
W takim razie czym sie różni oryginalne AI w zakresie dyplomacji od AI Soulsona. Czy AI Soulsona jest trudniejsze niż AI oryginalne.
Pozdrawiam
Ai Soulsona jest inne. Nie powioedziałbym, ze trudniejsze. Ja uważam ai oryginalne z Bellum za bardzo dobre. Ale ja juz mam je rozpracowane, czasami uzywam alternatywnych AI dla odmiany. Ale po jakims czasie wracam do oryginalnego z Bellum. Jak zaczynasz to absolutnie graj tylko na oryginalnym, po kilku dłuższych kampaniach jak rozpracujesz AI z moda zmien sobie. Lepszy niż Soulson jest AI Pitera jest w temacie osobnym o Bellum. Dyplomację mozna bardzo skutecznie prowadzić na AI oryginalnym poczytaj moje poradniki, linki dawałem kilka postów wyżej do poradników.
Reasumując - zagraj na oryginalnym AI z BC 6.3, wszelkie poradniki sie odnosza do oryginalnego AI. i graj na oryginale na Medium na początek. Soulson nie jest zły ale super też nie. Jak nie ogarniasz oryginalnego to w submodach do Bellum Crucis 6.3 dałem plik descr_factions_standings w trzecim albo 4 moim poście licząc od góry on powoduje, że relacje raczej rosna niż spadają. Pozdrawiam. Poz mainach usuń map.rwm i zacznij nową kampanię.
Sprawdziłem ponad 20 tur zagrałem Aragonią w prawie każdej klikałem na drzewko rodziny Aragonii i zero ctd. Ja mam chyba wszystkie submody. ;)Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Pojawił się u mnie problem - gra się tnie na mapie kampanii. W 19 turze jest jeszcze ok, ale gdy klikam zakończ turę, postaci innych państw przemieszczają się normalnie (ostatnia postać jaka przemieszcza się z normalną prędkością to armia duńska na swoich wyspach między Półwyspem Jutlandzkim, a Skandynawskim), dopiero problem pojawia się przy Szkocji (gra zaczyna spowalniać), chociaż nie ma ona żadnej postaci, którą może ruszyć w zasięgu mojego pola widzenia, a gdy Norwegia rusza swoją księżniczką to gra już nie działa płynnie, tylko przypomina pokaz slajdów. Oczywiście w turze 20 gra nadal tnie, co jest właściwie nie do wytrzymania :evil: Mam zapis z 19-tej tury, gdzie już próbowałem ruszyć jakąś armią, czy inną postacią, ale to nic nie daje :|
Pyknij kilka tur po jakimś czasie powinno wrócić do normy.
Ja wykryłem taki problem: Jak księżniczka ożeniła się z generałem innego kraju i przeszedł on na moją stronę razem ze swoją armią, a w tej armii był inny generał, to ten generał powodował błąd programu tzn. próbując się ruszyć tą armią stawał się on wrogiem, a po ataku na niego gra się wysypywała... Mogę podesłać SAVE. Miałem też problem grając Jerozolimą bo w 174 turze gra się wysypywała na turze buntowników. Próbowałem cofać się w czasie o kilka tur i inaczej zagrać, ale nic to nie pomagało - też mogę podesłać save'a, gdyby ktoś chciał rzucić okiem...
Ps. Obecnie jestem na prawie 300 turze Hiszpanią i na razie jest spoko, ale to może dlatego, że dużo nacji już wyginęło.
W poście nr 1 w tym temacie dałem kolejne poprawki do spolszczenia do BC 6.3 viewtopic.php?f=367&t=9949&p=215755#p215755 poprawki są z dnia 19.07.2012.
Czy zainstalowanie nowego spolszczenie zepsuje sava i trzeba będzie zaczynać nową kampanie?
Możesz grać dalej, spolszczenie nie wpływa na savy. Nie trzeba po instalacji spolszczenia zaczynać nowej kampanii.
Dzięki za informacje
Rzeczywiście w 25 turze, gdy Wenecja zdobyła Urfę i krucjata się zakończyła, Norwegia ruszyła swoją księżniczką już w normalnym tempie :mrgreen: To było coś wspaniałego zobaczyć jak postać płynnie przemierza całą drogę, bo przez te kilka tur oglądałem grę z prędkością max. 2 klatek na sekundę (można było je po prostu liczyć). Jedna tura trwała średnio 14 minut (z ciekawości włączyłem stoper). Moim zdaniem winna jest Szkocja, bo gra zaczynała ciąć w turze, podczas której Szkocja przyłączyła się do krucjaty.Cytat:
Mam pewien problem. Dowódca po bitwie po prostu mi zniknął. Nie było żadnego komunikatu ani nic. Czym to jest spowodowane? Prosze o odp.
Pojechał na wakacje albo uważa siebie za Warneńczyka.
S.
Czasami jak zostanie bardzo mało żołnierzy w straży generalskiej to komp uznaje takiego generała za poleglego w bitwie, mimo, że w bitwie nie ma komunikatu o jego śmierci. :mrgreen:
Znaczy Waść oszczędzaj straż generalską wodza.
Zwiększ skale jednostek jeśli masz normalną.
Hehe, no właśnie został sam bidulek, bo reszta jednostek uciekała zanim podeszła do wroga, ale dzięki za odpowiedź.
Gram Polską, wszystko oryginalne i tylko submod na dziedzica i mam taką sytuację - przejąłem jakiś czas temu Aragonię i graniczę z neutralną Hiszpanią, dzięki trybutowi i innym podarunkom mam z nimi stosunki 9-10/10, a oni mnie o dziwo zaatakowali. Cofnąłem się o turę i jeszcze im dałem większy trybut i oni dalej mnie atakują. Przecież przy stosunkach 10/10 na oryg. ai nie mają prawa zaatakować?
No mnie na oryginalnym nie atakuje nikt przy 8/10 i wyżej. Nie wydaje mi się by ta nieagresja nie dotyczyła przejmowanych krajów w wyniku dziedziczenia. zajrzyj do angielskiego poradnika ale chyba nic tam nie piosze o wyjątkach od tej zasady. Hiszpania jest silniejsza od Ciebie? albo najsilniejsza?