-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Jutro w nocy wrzucę EDU z ostatnimi poprawkami plus dodane brakujące jednostki regionalnych pieszych i konnych strzelców :) Będzie to przedostatnia wersja do testów, kolejna będzie już dostępna dla wszystkich w kolejnej wersji megasubmoda :)
Chciałbym podziękować testerom, a zwłaszcza sadamowi86, który dokonał najbardziej kompleksowych testów jakie kiedykolwiek widziałem i poznajdywał masę ledwo zauważalnych błędów jak brakujące zera przy utrzymaniu niektórych jednostek, czy innych potknięciach :)
Kolejna nowinka jaka jest w moich statach. Włócznicy wschodni mają lepszy atak i często obronę od włóczników zachodnich, wynika to z tradycji walki włócznią i większym kunsztem w posługiwaniu się tą bronią przez te ludy. Dodatkowo spieszone wersje jednostek wschodnich często są właśnie włócznikami, a nie ciężką piechotą jak to jest u rycerzy, więc i staty mają lepsze niż chrześcijańscy włócznicy. Z drugiej strony zachód dysponuje pikinierami, którzy i tak są skuteczniejsi przeciwko jeździe od wschodnich włóczników, a ciężka piechota zachodu i tak zmiecie nawet najelitarniejszych włóczników ze wschodu :)
-
Kam2150 super i dzięki Sadam86 za dokładne testy. Ja nic nie gram bo nie mam czasu. Ale po niedzieli to się zmieni i chętnie potestuję kolejny unit.
Jakie bonusy dać Gildii budowniczych myślałem niższych kosztach budowy, ew. jakiś bonus do dochodów ????? Albo niższe koszty budowy i bonus do prawa???
-
Fajnie Panowie, fajnie, megasubmodzik rośnie w siłę :) Teraz dam jeszcze wszelkie poważne nowinki jako opcja, ale mam nadzieję, że sporo userów pogra i potestuje i jak wszystko będzie ok to IV edycja megasubmoda będzie już kompleksowym submodem, którego podstawą będzie kompletna produkcja Mietka wraz z ograniczoną rekrutacją i Twój EDU. Do tego oczywiście nowe polskie jednostki, herby itd. Może też muzy dorobię. Będzie ostro!
-
Tak w nawiązaniu do wcześniejszych postów przedmówców może nie likwidować agresji na Papiestwo tylko podnieść im sakiewkę wtedy dłużej będą się bronić, chociaż w mojej nowej kampanii Bizancjum na nowy EDU od Kama2150 to papa rządzi w Italii. W ogóle na nowym EDU będzie ciekawiej i bardziej pod górkę:)
A dla gildii budowniczych może niższe koszty i bonus do wytrzymałości murów i bram jeśli to możliwe??
-
Wino polecam dodać jeden utwór z tego filmiku do megasubmoda:
https://www.youtube.com/watch?v=iEAj4lwX00Q
-
Nie jestem pewien, ale chyba on już jest.
-
Nie sądzę bo sprawdzałem cały sounds.
-
Chyba nie ma, ale jak on się nazywa? Może dodam, ale muszę wiedzieć co to jest.
-
-
Na yt jest jako March of the Templars, ale to nie jest poprawna nazwa. Grupa nazywa się chyba Immerse Music. Było w moim soundtracku, ale w słabej jakości to wywaliłem, z yt nie ściągać ;P
EDIT: Jednak nazwa grupy inna, chociaż z tego co pamiętam to podobna.
-
Mam nazywa się Globus-Preliator.
Oto link do tego utworu w dobrej jakości:
https://www.youtube.com/watch?v=MAJCyz7bZsQ
-
Epicka muza jest do gier fantasy, Bellum taką nie jest i w moim submodzie nie zagości, nie pasuje mi to, przykro mi.
-
Mam jedno pytanie. Jak zrobic sobie angielskie miasta w full kampanii? Jak przerzuciłem plik "full_regions_and_settlement_names" z orginalnej wersji BC do megasubmoda to mi błądy wyskakuja :)
Pomóżcie prosze :)
-
Jak to angielskie miasta nie bardzo wiem o co pytasz. Nie wolno sobie tak plików przerzucać, o co ci chodzi o wersję językową czy o co? W oryginalnej nazwy to są po włosku. :mrgreen: Musisz ręcznie przerobić plik w katalogu text dla kampanii full na podstawie zangielszczenia i spolszczenia bo są różnice ubyła jedna prowincja z Sardynii a w megasubmodzie dzięki submodowi Mietka77 doszło Podlasie, Gniezno zmieniono na Poznań, na Węgrzech też są zmiany. Nie rozumiem was, po włosku źle, po polsku źle.
Edit: Mnie się powyższy kawałek podoba, ma klimat.
-
Jaż dałem sobie rade, dziękuje :)
-
Jakby co staty dam jutro, bo coś mi się dalej w strzelcach nie podoba i muszę to i owo sprawdzić, jednak jutro już bez przekładania będzie unit :)
-
Ponieważ moje domysły się sprawdziły to ostateczną wersję statów dam jutro ;)
Muszę kompletnie przerobić wszystkich kuszników i część strzelców, ale będzie już gitara :D Wraca kusznikom atrybut AP ; ) Okazało się, że nowe rozmiary oddziałów, inne od tych jakie mam w MXL, wymagają jednak innych dopracowań dla strzelców :) Tam oddział kuszników miał 150 ludzi, a np ciężkiej jazdy było 60, więc 150 kuszników bez AP robiło swoje, natomiast tutaj kuszników jest 100, a ciężkiej jazdy 60 ;)
Udało mi się jednak już wypracować wzór i teraz pozostaje mi automatyczne jechanie przez EDU i zmienianie :)
Dorobiłem też kilka brakujących jednostek i parę przywróciłem do bitwy gracza, bo chociaż nie miały cechy no_custom to ich całe staty miały średniki, czyli były pomijane przez grę. Znalazłem jeszcze parę zakonów, które wcześniej pominąłem, bo nie były dostępne dla wszystkich, więc nie zauważyłem gdy miałem włączone wszystkie epoki :) Przypomniało mi się to, gdy zauważyłem że nie przerabiałem Nizarytów, a pamiętałem ich ze zwykłego BC ;) Ważne, że nie będzie brakujących jednostek :D
Nie ukrywam też, że od ostatniej środy na modowanie miałem może godzinkę czasu xD
-
KAM, super sprawa. Będzie trzeba dobrze potestować te AP, bo może być gorąco, np. czy konni kusznicy nie są teraz przepakowani. Pamiętam jak grałem w SS, to armia złożona ze Strzelców i Polish Nobles + dowódca i zero jednostek pieszych zmiatała często bez strat własnych każdą armię zachodu. Kusza fajna broń, ale trzeba dokładnie by sprawdzić, czy teraz nie będzie przesadzona.
-
Super. Wino wysłałem Ci pliki do Megasubmoda III, dołożysz do nie pliki od Kama 2150 i będzie instalka prawie gotowa.
-
-
Poczekajcie sekundę, poprawiam jeszcze skrypty buntów. Wyślę wam dziś wieczorem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
KAM, super sprawa. Będzie trzeba dobrze potestować te AP, bo może być gorąco, np. czy konni kusznicy nie są teraz przepakowani. Pamiętam jak grałem w SS, to armia złożona ze Strzelców i Polish Nobles + dowódca i zero jednostek pieszych zmiatała często bez strat własnych każdą armię zachodu. Kusza fajna broń, ale trzeba dokładnie by sprawdzić, czy teraz nie będzie przesadzona.
Spokojnie, udało mi się znaleźć sposób :)
Łuki - duży zasięg, wysokie obrażenia, ale nieskuteczne na ciężkie pancerze.
Kusze - średni zasięg z wyjątkiem elitarnych, dobre obrażenia, chociaż niższe niż u najlepszych łuczników, jednak przebijanie pancerzy czyni ich jedynymi skutecznymi strzelcami na późne formacje.
Oszczepy - dobre obrażenia, szczególne mordercze przeciwko jeździe.
-
No ale np. longbow walijczyków przebijał pancerze, zrobiłeś tak?
Mietek77, spokojnie w tygodniu chyba tego nie ruszę, z kolei od piątku mam urlop i prawdopodobnie nie będę miał dostępu do swojego kompa i instalki jeszcze długo nie będzie chyba.
-
Według mojej wiedzy , dobrego pancerza nie przebił :) , ale taka chmura strzał jak pod Azincourt wśród koni potrafiła szerzyć prawdziwe spustoszenie.
-
Bełty z kusz przebijały pancerz, strzały z łuków w olbrzymiej większości nie - podobno były łuki i łucznicy którzy potrafili przebić pancerz ale raczej w jego słabszych punktach. Ciężka jazda często pod pancerzami miałą jeszcze koszule kolcze lub przeszywanice, bełty radziły sobie i z nimi, strzały już raczej nie. Jeden z papieży, choć nie pamiętam już który chcąć przedłużyć epokę rycerstwa i zachować jego miażdżącą siłę na polu bitwy zakazał używania kusz i nazwał je "diabelsą bronią".
Dobrze zrobiłeś kamo dająć kusznikom skuteczność przeciw pancerzom, jeśli jeszcze dałeś długie odległości pomiędzy salwami i słabszą niż u łuczników celność to będzie ok.
-
Longbow mało kiedy zbroję przebija, a jak już to tylko kolczugę ;) Pod Crecy i Agnicourt to teren, ranne konie i szybkostrzelność łuczników zrobiły swoje ;)
U mnie longbow nie ma przebijania pancerzy, ale ma największy atak ze wszystkich rodzai broni miotanej, dzięki temu długie łuki radzą sobie lepiej od kuszników przeciwko wojakom w kolczugach, ale już gdy wchodzą płytówki to tylko kusze wykonują robotę najlepiej :twisted:
Najbardziej mordercze są salwy z bliska, chyba bardziej niż w innych modach, dlatego czasem warto nawet wstrzymać się do tej ostatniej sekundy i liczyć, że piechota zza pleców kuszników/łuczników zdąży przed nich wybiec :twisted:
EDIT: Oczywiście konni łucznicy mają także wysoki atak ze względu na zwiększoną siłę jaką nadaje strzelanie w trakcie jazdy (chociaż powinno liczyć tylko w trakcie jazdy w stronę wroga :P)
-
Zmiany zapowiadają się super.Pytanie tylko kiedy będą dostępne?
-
Już są na wykończeniu, została mi część regionalnych, pieszych łuczników tylko :)
Dużo dziś siedziałem przy celności jednostek i ostatecznie dojdzie nowy, mocno przebudowany descr_projectile i descr_mount.
-
Ostatnia wersja testowa wysłana :D
Poza rzeczami wspomnianymi wcześniej dochodzi jeszcze ostatnia nowinka, która powinna uatrakcyjnić rozgrywkę :)
Arta także przeszła duże zmiany! Teraz w jednym oddziale jest aż 6 machin! Nie tyczy się to monster bombard oczywiście. Dzięki temu, że jest aż 6 machin w oddziale skuteczność ostrzału wzrasta, ale jednocześnie cena poszła tak w górę iż są to obecnie najdroższe formacje :) Teraz nie będzie żalu dawać tego jednego slota w armii, bo przy tej liczbie machin i przy cenie 1 oddziałek armat starczy aż nadto :) AI powinno także przestać spamować bronią oblężniczą.
Zmian jest jeszcze wiele, ale już nie mam siły i pamięci do opisania całości ;) Kawalerii zmniejszyłem trochę szarżę, ale wciąż jest mocna jak na swoją cenę :)
-
A może jednak tak? :)
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/812/prusy.jpg/]http://img812.imageshack.us/img812/2498/prusy.jpg[/URL]
Uploaded with ImageShack.us
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Proszę, proszę, co my tu mamy, Prusy są teraz oddzielną ziemią, już nie są częścią Pomorza Gdańskiego :P :D
Dzięki wielkie, Mietek, że poświęciłeś czas na to. Choć przyznam, że po cichu na to liczyłem :lol:
No to bardzo ciekawe wydanie megasubmoda się szykuje, proszę państwa.
Za to dziwi mnie, że zostawiłeś Grodno - sam mówiłeś, że to byłoby za dużo prowincji. To skąd wziąłeś prowincję dla Prus?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
To dość dziwnie zabrzmi, ale jak to zrobiłeś, że jesteś rebeliantami?
I w ogóle jaką prowincje usunąłeś, żeby dodać tą?
-
rebeliantów dodaje się tak jak inne frakcje.
-
To można by od razu zmienić Gniezno na Poznań i dodać Polsce tym samym jedno miasto, bo tak w środkowej Europie 3/4 prowincji to zamki, lekka przesada.
-
-
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?
-
Widzę, że premiera opóźnia się coraz bardziej, widzę też, że szykują się duże zmiany, kam 2150 podał je w miarę dokładne, reszta jest raczej tajemnicza.
Dla mnie niestety znowu nadciąga kilkudniuowy rozbrat z komputerem więć może ponowna gra będzie już z nowym megasubmodem.
Panowie - czy możecie ponownie podać zmiany które nadciągają? - Już kiedyś o to prosiłęm ale widzę, że sami jesteście zaskoczeni prowincją Prusy i może jeszcze kilko innymi perełkami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?
:) Hmm, to na razie była propozycja. Doda jąć nową prowincję muszę sporo zmodyfikować. Pamiętasz jak nie działały klasztory i różne tytuły ? Po dodaniu nowej prowincji ponownie muszę wyliczyć te wszystkie "punkty". To trochę trwa, dlatego pomyślałem, że może by zastanowić się nad jeszcze jakąś zmianą i wtedy to policzę.
Teraz zlikwidowałem prowincje "Costanza" i połączyłem ją z "Tarnovo".
Na mapie "themes" czyli prowincji Bizantyjskich te dwie prowincję są jedną themą o nazwie "Paristrion" dlatego uznałem, że w grze też tak może być.
http://img844.imageshack.us/img844/3...empire1045.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Zastanawiam się nad likwidacją prowincji "Palma" czyli Balearów i połączeniu ją z Walencją. Na Balearach nic się nie działo, a chciałbym zrobić prowincje, albo w tureckiej części Anatolii, albo rozszerzyć mapę na wschód tak by sięgała po może kaspijskie na całym wybrzeżu i do zatoki perskiej. Tu myślałem o dodaniu prowincji ze stolicą w Basrze tak by kalifat nie był obcięty z 1/3 swojego terytorium. Napiszcie co tym myślicie. Pozdrawiam
-
Pomysł jest dobry ale dla osób grających nacjami z zabieranymi prowincjami będzie raczej nieatrakcyjny. Megasubmod jest robiony jednak głównie pod Polskę więć czemu nie. Możę rozpatrzycie zrobienie wersji pod instalkę z wyborem? - Jeżeli jest przy tym za dużo roboty to pytania nie było.
Teraz mam inne pytanie - czy w zabieranych prowincjach na miejscu zabranych miast lub zamków nie da się wstawić fortu z silną załogą jako ew. rekompensatę?
W ogóle forty są słabo wykorzystane w modach - samo ich istnienie nie wykorzystuje chyba potencjału. _ Czy w fortach można zrobić ograniczoną możliwość rekrutacji i ew. wybudowanie oganiczonej liczby budynków? - Tak żeby nie dawały przychodów ale wzorem zamków mogły szkolić oddziały i miały możliwość korzystania z technologii - militarnej oczywiście. Możę zapędziłęm się za daleko ale gdyby dało się dołożyć w modzie fortom te rzeczy o których piszę to ew. przebudowa prowincji byłaby sprawą otwartą. Problemem będzie oczywiście możliwość wybudowania prze gracza zbyt dużej ilośći fortów ale dałbym im cenę taką jak za krucjatę - 30 000 bizantów i spróbował zrobić dwa rodzaje:
1.Stałe - startowe z rekrutacją i ograniczoną rozbudową
2.Do wybudowania - bez możliwośći rekrutacji i rozbudowy.
Jeżeli piszę o rzeczach nie wykonalnych to napiszcie to ale bez szyderstw i złośliwośći - uprzejmie proszę.
-
Mietek77 to ja głosuję za dodaniem Basry, likwidacją Palmy i jej połączeniem z Valencią. Połączenie Constanzy i Tyrnova ok, ale to tez wpłynie na skrytp buntu Bułgarów. Czyli rzeczywiście to dużo zmian, jak skończysz damy to albo w Megasubmodzie 4, albo jako patch do Megasubmoda 3. Czyli dojdą Prusy, dojdzie Basra dka Abbasydów, nastąpi połączenie Tarnova i Costanzy w jedno oraz połaczenia Valenci z Balearami jak rozumiem. Do tego trzeba dopasować by działąły wszelkie klasztory i rózne bonusy a to potrwa, więc czasowo proponuję jak wyżej.
Gnejusz zmiany do Megasubmoda III sa testowane nadal, listę podam po zakończeniu testó bliżej wydania Megasubmoda III. Wino coś pisał, że w tym tygodniu idzie na urlop i nie da rady zrobić instalki. Jeśli tak to może bliżej końca tygodnia wydam Megasubmoda III nie jako instalkę, ale jako pliki do nadpisania, tzreba będzie mieć Megasubmoda II by użyć Megasubmoda III. Chyba, że jednak Wiono da radę Instalkę zrobić, to nie będzie wymagane posiadanie Megasubmoda II.
Edit: Testuję całkiem nowe ai mam je z TWC i pliki Kama2150, jestem bardzo zadowolony i z ai i z plików Kama2150 i rozliczania bitew, balansu itd. Działa przyspieszanie budowy i pewne zniżki w kosztach. Opiszę to bliżej emisji Megasubmoda III.