-
Re: Pytania początkujących graczy
1-Były (dla mnie oczywiście) to wielkie oczekiwania walk trierami, liburnami itd. Walki flot z empire mnie zachwyciły, w shogunie męczyły. Tutaj trochę mnie zawiodły, ale powoli, z mozołem coraz bardziej wkładam w nie coraz więcej uwagi. Ale bez flot da się kilkoma nacjami grać skutecznie. Dla mnie floty były potrzebne dla Kartaginy, Rzymu. Wszystko zależy czy wybierzesz kierunek podbojów morskich. Wtedy sądzę że będzie potrzebna. A dla mnie teraz traktuję floty jako czystą rozrywkę (ostatnio dopatrzyłem się wielorybów w czasie bitwy :P )
2-Atak bezpośredni. Tak jak falangą, gdy chcę żeby przetoczył się walec falangitów bez utraty linii dając rozkaz przejścia przez linię wroga zaznaczając miejsce za nimi, falangici niby walczą docierając do wroga, ale zupełnie nieskutecznie. A i tak siłą rzeczy tracę linię ;)
3-W dalszym ciągu największa tragedia Romka :(
-
-
Czytałem Twój poradnik, swoją drogą bardzo dobry ale nie znalazłem w nim informacji na moje pytania. Poradnik także jest ukierunkowany (prawie zawsze) przez jedną osobę a czasem dobrze jest poznać opinie innych, w Twoim poradniku brakuje mi działu o Modach - przydały by się jakieś podstawowe informacje i tym co jest, czego warto używać itp :)
-
Problem polega na tym, że każdy ma inne preferencje. Jedni nie chcą wojny domowej i będą instalować mody na to, inni wolą większy realizm pola bitwy, jeszcze inni coś innego. Stąd pewnie nawet przez myśl mi nie przeszło by robić rozdział o modach.
Chociaż jakaś myśl jest. Jak nie opanujesz dobrze podstawki, to mody (mówię o ambitnych produkcjach) które podnoszą poprzeczkę i złożoność będą dla początkującego gracza problemem. Innymi słowy - poznaj mechanikę samej gry, a dopiero potem sięgaj po modyfikacje.
-
Poradnik jest świetny i dotyczy samej gry, zawiera odpowiedzi na wiele stawianych i powielających się pytań. Co do modów jest dokładnie tak jak pisze Samick, ja sam należę do przeciwników wojny domowej a raczej do bezsensownego respawnu wrogich wojsk w momencie gsy gra nabrała już dla mnie kolorytu i przyjąłem kierunek ekspansji i rozwoju. masz jednak rację co do tego, żę nasze forum jest bardzo ubożuchne w opisy modó pod Rome 2. Nie napisałeś tego co prawda wprost ale wydedukowałem to z Twojego postu. problem polega na tym, żę ludziom zwyczajnie nie chce się pisać i dzielić doświedczeniem z innymi. Większość postó zawiera pytania i roszczenia, niektórzy są tak leniwi, że powielają pytania na które były ze dwie odpowiedzi w 3 stronicowym zaledwie wątku... Egoizm, lenistwo i roszczenia, tak wygląda dzisiaj większość polskich forów, na dodatek zanika j. polski i angielszczyzna wypiera naszą mowę. Każdy niech spoglądnie na swój wkłąd w forum, ci którzy nie potrafią nic stworzyć mogą pomóc tym zdolniejszym relacjami ze swoich kampanii - trzeba tylko poświęcić kilka minut na relacje zamiast zasypywać tylko i wyłącznie pytaniami.
Wracająć do tematu o modach to masz założony rozdział do Rome 2, jest dość obszerny opis DeI i mniej obszerny kilku innych, są tematy z "paczkami" i inne ale treści zawierają niewiele bo większość woli brać niż dawać.
viewforum.php?f=573
-
Teoretycznie jest jeszcze to viewtopic.php?f=579&t=14379
ale wymagałoby aktualizacji a robić nie ma komu. Jeśli ktoś ma chęć napisania nowego przeglądu interesujących modów, to proszę się nie krępować.
PS. Liczba modów do R2 u nas będzie mniejsza choćby dlatego że silnik gdy nie jest przyjazny modderom.
-
Jeśli chodzi o flotę w Rome II to ja osobiście nie wyobrażam sobie gry bez chociażby trzech pełnych i silnych flot, AI często wysyła w rejsy na statkach transportowych swoją armię lądową, która nie ma żadnych szans w bitwach z naszą regularną flotą. Statki bojowe są wyposażone w lepsze tarany i najczęściej wystarczy jedno uderzenie, by zatopić wrogi statek, najczęściej w takich bitwach nie tracę swoich ludzi, a smaczku dodają okręty balistyczne którymi możesz sam strzelać 8-) i wystarczą zaledwie 3 celne trafienia i statek ląduje na dno, całkiem fajna zabawa i jak utworzysz ładną flotę to te bitwy morskie są naprawdę zachwycające w moim odczuciu. W Empire totalnie nie umiałem grać flotą to znacznie się zniechęciłem do zabaw na morzu :P ale niedawno odkryłem, że w Rome II są one naprawdę fajne i jest na co patrzeć :D Polecam spróbować sobie powalczyć w własnej bitwie i ocenić jak to wygląda :D
-
Przede wszystkim nie lepsze tarany, a większą wytrzymałość kadłuba (450 okrętów transportowych do 1000 czy więcej?), wystarczy tylko nie dopuścić do abordażu i przeciwnik zostaje roztrzaskany.
-
Tak, racja tylko że kadłuby w mojej flocie teraz mają wytrzymałość 1360, II poziom + technologie, które zwiększają wytrzymałość+20%, ale siła ciosu w trakcie taranowania także ma znaczącą rolę w bitwach przeciwko regularnej flocie ;)
-
Siła ciosu to statystyka oddziału znajdującego się na statku i nie ma wpływu na siłę taranowania.
-
Nie działa mi poruszanie kamerą za pomocą klawy. Mysz działa normalnie, kilka klawiszy jka enter, ESC steam działa.
-
Możesz normalnie poruszać kamerą za pomocą myszy?
-
Za pomocą myszy też nie, jedynie poprzez klikanie na minimapę;/
-
Cytat:
Nie działa mi poruszanie kamerą za pomocą klawy
Za pomocą myszy też nie, jedynie poprzez klikanie na minimapę;/
viewtopic.php?f=574&t=13815&start=160
Moje posty ;)
-
-
Mam takie pytanie czy istnieje jakiś ciekawy poradnik jak grac Rzymianami w rome total war 2??
-
-
-
Przymierzam się żeby kupić klucz do Rome 2 na allegro, moje pytanie czy Seleucydzi i Baktria to są frakcje darmowe, bo niektóre aukcje są zatytułowane Rome 2 + 2 dlc(Selucydzi i Baktria) a w innych tych tańszych nie ma nic o tych DLC. Czy jak kupie np. ten klucz http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-i4011160553.html to będę miał Seleucydów i Baktrie?
-
Seleucydzi i Baktria są darmowi dla wszystkich :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Brzezik
A podasz link ??
Nie podam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Przymierzam się żeby kupić klucz do Rome 2 na allegro, moje pytanie czy Seleucydzi i Baktria to są frakcje darmowe, bo niektóre aukcje są zatytułowane Rome 2 + 2 dlc(Selucydzi i Baktria) a w innych tych tańszych nie ma nic o tych DLC. Czy jak kupie np. ten klucz
http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-i4011160553.html to będę miał Seleucydów i Baktrie?
Ta gra już jest taka tania ? Będąc szczery aż za tania na tej aukcji. Uważaj.
-
Ja ją jesienią 2013 kupiłem za bodajże 24 zł :P
-
Ja na pewno kupiłem kradzioną z sąsiadem. Znaczy typ co sprzedawał kazał się nie interesować ale pewnie wyniósł kilka kluczy ze sklepu :D
-
A miał ktos taki przypadek ze po zakupie klucza z allegro klucz zostal zablokowany.
-
Nie i nigdy o czymś takim nie słyszałem a już kupiłem kilka gier na allegro
-
Ktoś tu pisał, bodajże w grudniu, że gra z klucza zakupionego na aukcji przestała działać po kilku miesiącach. Ryzyko zawsze istnieje w postaci chociażby wcześniejszego wykorzystania klucza przez kogoś innego. Jak w piosence, wszystko się może zdarzyć... ;)
-
Ja kupiłem masę kluczy na allegro i żadnych problemów nie miałem.
Jedyna niespodzianka że BF 3 mam po rosyjsku. Ale przyda się nauka. Jak Rosjanie wjadą czołgami do naszego kraju, może się jakoś dogadam ;)
Lecz dodam że kupuje zawsze od sprzedawców którzy mają tysiące komentarzy. Większość sklepów co sprzedają klucze na allegro mają nawet ponad 10k pozytywnych komentarzy. Wtedy można być pewnym.
Wracając do tematu. Wiecie kiedy będzie patch 10 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Ktoś tu pisał, bodajże w grudniu, że gra z klucza zakupionego na aukcji przestała działać po kilku miesiącach. Ryzyko zawsze istnieje w postaci chociażby wcześniejszego wykorzystania klucza przez kogoś innego. Jak w piosence, wszystko się może zdarzyć... ;)
Nie da się ponownie wykorzystać klucza na platformach typu Steam, Uplay, Origin - dostaniesz info, że klucz jest używany i nie będziesz mógł przypisać go do swojego konta; nie wiąże się to też z żadnymi konsekwencjami. Problemy można mieć tylko w przypadku kluczy z innego regionu. W Polsce możemy aktywować gry z regionem PL, EU i ROW (region free). Są też regiony definiowane przez wydawcę gry, np. w Company of Heroes 2 nasz kraj znalazł się w grupie z Węgrami, co oznacza, że zarówno my jak i węgrzy mogą spokojnie aktywować grę. Są aukcje gdzie sprzedawane są rosyjskie klucze ze względu na ich niższa cenę po przeliczeniu na PLN - zawsze jest o tym informacja na aukcji i takiego klucza normalnie nie aktywujecie. Jest na to sposób z VPN, czyli na czas aktywacji i gry korzystamy z rosyjskiego proxy - jeśli wpadniecie to macie bana nawet na całe konto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Krecik1218
Są aukcje gdzie sprzedawane są rosyjskie klucze ze względu na ich niższa cenę po przeliczeniu na PLN - zawsze jest o tym informacja na aukcji i takiego klucza normalnie nie aktywujecie. Jest na to sposób z VPN, czyli na czas aktywacji i gry korzystamy z rosyjskiego proxy - jeśli wpadniecie to macie bana nawet na całe konto.
Bzdura. Ja mam 2 lata BF 3 po rosyjsku i przegrane jakieś ~200h. Oraz dwa dodatki kupione normalnie przez Origin na promocjach.
Jeśli kupujecie na allegro w sklepach co mają kilka tysięcy komentarzy pozytywnych można być spokojnym. Jeśli kupujesz grę śmiesznie tanio u użytkownika co ma 3 komentarze... to się robią kłopoty na własne życzenie.
Legend i mitów na temat kluczy na allegro jest wiele... a nie znam nikogo komu by zablokowali konto, czy zbanowali grę. No chyba że kupujesz grę która ma blokadę regionalną w danym kraju. Tak jak pisałeś wyżej.
Ale to nie temat na takie rozmowy. Piszmy o Rome 2. Czy są jakieś wieści dotyczące patcha 10 ;p bo czekam z zaczęciem gry do jego wyjścia
-
pytanko dotyczące czempiona - na czym polega jego umiejętność "przygoda"? ma jakieś cechy dające więcej złota z przygód... na czym to polega?
-
Polega to na tym, że twój czempion daje ci jakiś losowy przychód którego wielkość nie wiadomo dokładnie od czego zależy. Nie ma sensu się tym przejmować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Polega to na tym, że twój czempion daje ci jakiś losowy przychód którego wielkość nie wiadomo dokładnie od czego zależy. Nie ma sensu się tym przejmować.
i wszystko jasne... jeszcze tylko oblukam, czy można gdzieś sprawdzić wielkość tego dodatkowego przychodu...
-
No właśnie problem w tym, że nie można. Możesz próbować policzyć ale zbyt dokładnie tego nie zrobisz raczej.
-
Wystarczyło wpisać zapytanie w forumowej wyszukiwarce albo zajrzeć do poradnika (na jedno by wyszło): viewtopic.php?f=558&t=14655&p=342721#p342728
-
Witam, to znowu ja z drobną sprawą :D
Może mi ktoś poradzić, jak rozwalić Scytów, Massagetów i Roksolanów? Pytam o to, gdyż wczoraj grałem trzy partyjki z kolegą. Ja za każdym razem Rzymem, a on Macedonią, Icenami i na końcu Scytami Królewskimi. Dwa razy go rozwaliłem, ale Scytom nie podołałem... Dlatego bardzo proszę o poradę, jakie są słabe strony stepowców? Pytam, ponieważ posiadam gołe Rome II bez zadnego DLC, więc na ten "karakol" konnych łuczników, byłem zupełnie nie przygotowany... Ze wstydem muszę przyznać, ze miałem 1410 ludzi (w tym 8 orlich kohort), a on 630 i Mnie totalnie rozjechał... :(
-
Przeciwko jeździe najlepsi są włócznicy i pikinierzy. Na prawdę tak ciężko do tego dojść że aż na forum trzeba zapytać?
-
Ja sobie z nimi radziłem (co prawda w kampanii) za pomocą jakiejś dość szybkiej jazdy do walki w zwarciu, przeciwko konnym łucznikom i włócznikami na tą walczącą wręcz. Pokombinuj z Partią, Macedonią (j. tesalska) i może Selucydami. Jazda Arwenów też może coś ugrać.
Wybobrak, powodzenia w grze włócznikami na konnych łuczników, no chyba, że chcesz dać przeciwnikowi darmową zabawę na strzelnicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
Powodzenia w grze włócznikami na konnych łuczników.
Wybobrak pewnie nie doczytał, nie czepiajmy się tak od razu. Wygrało skojarzenie: jazda-włócznie i sarissy ;)
-
Kilka jednostek strzelniczych poradzi sobie z konnymi łucznikami. Bardzo łatwo pokonać armię złożoną z samej jazdy.