-
Re: Patche - temat zbiorczy
Cytat:
Zamieszczone przez badolf4
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Cytat:
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
Możliwe aczkolwiek benchmark jak można zauwazyć nieradzi sobie z tym, żołnierze maszeruja bądź niemaszerują;D, poza tym falanga wygladała lepiej zwarta w taka masę, no nic da się przyzwyczaić
-
No i znowu trzeba będzie rozpoczynać kampanię od nowa, by cieszyć się pełnią zmian. Wróciłem do Romka od czasu premiery kilka dni temu, a tu nowy patch, wprowadzający wiele ciekawych zmian :D Może tym razem naprawią na stałe blokowanie portów AI przez inne AI uniemożliwiając tym samym podbój miasta (dziś po 20 turach frakcja przestała nagle blokować inną :D)
-
I żeby było zabawniej akurat teraz musiał mi się zepsuć komp...No cóż,mam nadzieję,że to,co mówicie o optymalizacji to prawda.
-
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
-
wziałem tak:
kliknij steam>biblioteka gier>p.p myszy na rom2>właściwości>beta>zaznacz patchbeta 1.7>zamknij >pobierz>testuj
i mam w pobrane patch7 ale jest z automatu wstrzymane i nie mogę wznowić
wie ktoś o co chodzi?
-
U mnie bez widocznej poprawy optymalizacji. Za to Siege AI zaistniało w custom battle. Potrafi korzystać z taranu, wież oblężniczych i żółwi/winiet. Strzelcy na murach strzelają teraz także z drugiego szeregu, a nie tylko pierwszego. Niestety wraz z wersją beta patcha dostałem już parę crashy do pulpitu. Jednostki wedle swojej właściwości trzymają lub nie formację. Z moich wstępnych testów wynika jednak, że formację opłaca się utrzymać w określonych przypadkach, a jej wyłączenie pomaga podczas flankowania. Buff łuczników oraz wszelkiej maści oszczepników jest fajny ale mało to zmieniło w łucznikach, przy peltastach jednak jest duża różnica i myślę, że bezkonkurencyjnie stali się obecnie najlepszym rodzajem strzelców. To co mnie boli to fakt, że zmieniono falangę hoplitów i teraz ta umiejętność zwie się "Mur Hoplitów" :( Poza nazwą nic innego się nie zmieniło w jej mechanice. Dodatkowo nie można jej odpalić po szarży. Sprawia to, że hoplici zostali osłabieni. Trudny wybór pomiędzy ich dosyć dobrymi bonusami do szarży, a bonusami płynącymi z falangi - użycie teraz musi być mocno przemyślane. Złośliwi twierdzą, że CA wreszcie się przyznało do nieistnienia w tej grze falangi hoplitów. Ja mam cichą nadzieję, że Mur Hoplitów stanie się inną umiejętnością, a prawdziwą falangę dodadzą. Słyszałem już, że CA dodało jakieś ukryte premie dla jednostek z włóczniami (+20 atk względem kawalerii) i mieczami (+20 atk względem piechoty) ale nie potwierdzona jest ta informacja. Jako, że wcześniej sobie testowałem na patchu 5 dużo rzeczy to postaram się to sprawdzić.
Pozdrawiam
-
mam takie pytanie bo może ktoś wie, czy patch7 zmienia plik: startpos.esf ?
bo zastanawiam sie czy jak wrzuce po tym patchu ten plik spowrotem by miec wszystkie frakcje to czy nie cofne zmian z patcha?
-
Cytat:
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
Fakt ze to latwizna ale to najprostszy i zarazem najskuteczniejszy zabieg ktory zwieksza wydajnosc, zreszta latwo zaobserwowac ze to zastosowali poprostu oddalajac i przyblizajac kamere w danym punkcie (najlepiej takim o duzym zageszczeniu roznych szczegolow czy roslinnosci)
-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
A ja mam takie pytanko czy podczas wojen domowych AI nadal robi duży spawn jednostek przez co gra się wiesza? Bo widziałem że nowy mod Radiusa pod patcha 7 ma niby wywoływać wojnę domową na najwyższym poziomie "sławy" więc jeśli AI ma mi wywalić 35 armii lądowych i 20 morskich to dziękuje bardzo (bo wtedy gra podczas tur zawsze mi się wieszała).
-
Kiedy mniej więcej będzie to oficjalny patch? Ktoś się orientuje?
-
Falanga wygląda okropnie po beta 1.7 , wg mnie żołnierze stoją w zbyt luźnym szyku.... rydwany z kosami miażdżą wszystko nawet piki , jedynie na falandze włóczni się zatrzymują tak więc Egipt będzie jeszcze groźniejszy na multi,
-
Czy u was też po zainstalowaniu beta patcha 7 zwolnienie prowincji z podatków nie wpływa na poziom żywności?
-
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI, nie traciłem więcej jak 20 falangitów brązowej tarczy przeciwko rydwanom z kosami, kiedy atakowały od frontu a falangici byli w falandze pik. Dla pozostałych jednostek wiele zależy od gęstości oddziału - z moich testów wynika, że 1 rydwan może przepchnąć 3-4 szeregi ciężkiej piechoty więc myślę, że te 6 szeregów to minimum + ściana tarcz/falanga jeżeli mamy przygotowywać się do odparcia rydwanów. No i oczywiście zawsze trzeba stać w miejscu, a nie kontrszarżować bo już w poprzednim patchu takie zachowanie było samobójstwem.
Okazało się, że odkąd jednostką umiejącym utrzymywać formację można tą opcję wyłączyć to walczą oni o wiele lepiej. Pretorianie są w stanie pokonać Zaprzysiężonych, a Królewscy Spartanie Pretorian :D. Jeden problem jest taki, że i gracz i AI mają wyjściowo zaznaczoną tą opcję, która obcina skuteczność jednostek. Jeżeli gracz jeszcze jak o tym wie to może ją manualnie wyłączyć tak komputer nie daje sobie z tym rady. Trzeba by to zmienić ale z drugiej strony znowu odezwą się osoby narzekające na wielkie orgie zamiast szeregów w czasie bitwy :roll: Więc chyba trzeba uznać obecne rozwiązanie za nie ostateczne, bo jednostki walczące w formacji cały czas są mniej skuteczne choć potrafią dłużej walczyć. :roll:
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Falanga wygląda okropnie po beta 1.7 , wg mnie żołnierze stoją w zbyt luźnym szyku.... rydwany z kosami miażdżą wszystko nawet piki , jedynie na falandze włóczni się zatrzymują tak więc Egipt będzie jeszcze groźniejszy na multi,
Zgadzam sie, dla mnie też falangici wyglądają duzo gorzej tak luźno rozstawieni
-
Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
-
Eee...Niech zgadnę.Na 95% modowałeś grę.Modowałeś?Zmieniałeś jakieś pliki?Cokolwiek?Jak tak,to nie dziwota,że nie działa.
-
Cytat:
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI
Jak będziesz testował z AI to nic konkretnego Ci nie wyjdzie, komp nie potrafi poprawnie używać większości jednostek, a zwłaszcza rydwanów. Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem, w ten sposób przejedziesz nawet przez pretorianów w głębokiej formacji albo włóczników w kwadracie.
Tu macie testy jak rydwany potrafią być skuteczne, zwłaszcza przeciw piechocie. http://www.youtube.com/watch?v=VkqpYAD5b4Q
-
Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem
Ale takie zagrania są niedozwolone Panie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Veritimus
Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
Odinstaluj mody i beta patch.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem
Ale takie zagrania są niedozwolone Panie ;)
Przez kogo niedozwolone? Wprowadzili tym patchem jakiegoś wielkiego brata? Byłoby super, ale na razie to chyba tylko na turniejach. I to też nie wydaje mi się, póki co to wszyscy tak grają rydwanami i słoniami.
-
No patrze pod kątem turnieji oczywiście , w randomach wszystkie chwyty dozwolone :D
-
Veritimus pisze:Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
Odinstaluj mody i beta patch.
ja tak miałem. wziałem synchronizacje plików - znalazły mi zmienione przez mod i chodzi poprawnie z beta
-
Spokojnie,7 łatka dokonała sporo zmian w mechanice,więc myślę, że autor Ars Gratia Artis nie uwzględnił ich jeszcze w swym modzie bitewnym (mowa o wersji 2.7.2) Nowa wersja pewnie to poprawi.
-
Jak kupie gre i bede chcial zainstalowac patche to bede musial pobrac od pierwszego od ostatniego patcha czy to bedzie jeden patch zawierajacy wszystkie poprzednie ?
-
Po instalacji gra sama pobierze wszystkie potrzebne patche do aktualnej wersji
-
Chciałbym na szybko podzielić się ciekawą obserwacją: dzisiaj rozpocząłem ze znajomym nową kampanię multiplayer na beta patchu 7 i po ustawieniu poziomu trudności na wysoki poziom, kampania okazała się dużo bardziej wymagająca niż na patchu 5. Rozpoczynając od ataku na Spartę (ja Ateny) był krok milowy w trudności bitwy w porównaniu z patchem 1. Gdyby nie parę głupich zagrywek komputera to nie wiem czy w ogóle byśmy wygrali tą bitwę. Gra nagle stała się dla mnie dużo ciekawsza.
Pozdrawiam
-
U mnie z patchem 7 zniknęły spadki FPSów przy zbliżeniu na pole bitwy, pozostaje dobrać odpowiednie mody i wreszcie można grać. ;d
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI, nie traciłem więcej jak 20 falangitów brązowej tarczy przeciwko rydwanom z kosami, kiedy atakowały od frontu a falangici byli w falandze pik.
Specjalnie dla Ciebie 8-) trzeci filmik , proponuje obejrzeć ;)
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... e188a02a2e
Czy aby na pewno masz 1.7 :D
-
Tak mam patch 7 ale nie wpadłem na pomysł zrobienia 3+ szeregów rydwanami. Testowałem to na 2 szeregach rydwanów i 8 szeregów dawało dobre efekty. Problem jest dopiero w momencie, kiedy zacznie się skupiać całą tą masę w 1 pkt. Miałem też cichą nadzieję, że skorpiony/polybolosy okażą się po związania w miejscu rydwanów, odpowiedzią na nie. Niestety tak nie jest, a szkoda bo byłby jakiś sens brania tych 2 machin zamiast balist.
P.S Fajnie by było gdyby TPP specjalnie dla mnie robił filmiki ale tak nie jest :P
-
Co do optymalizacji, mimo ze mam słabego kompa (core 2 duo 2.93Ghz, radeona 4850 1GB, 4GB RAM) to po patchu 1.7 na wysokich w benchmarku mam 50FPS (skoczyło mi z 34FPS na 1.6). Jest nadzieja.
-
Wszystko fajne, szkoda tylko że kolejny patch znów spierniczył to, co już działało dobrze. Tym razem wymianę oddziałów między 2 armiami w kampaniach multi.
-
U mnie znowu wywala podczas niektórych bitew,, ehh a było dobrze ;/
-
U mnie po tym patchu 7 wszystko na najwyższych detalach ustawione i nic nie przycina nawet jak przybliżę kamerkę. Wszystko ładnie płynnie chodzi, nareszcie mogę sobie pograć ! :D
-
Dlaczego nowy patch sprawia, że jednostki mają po 2 kolory (poza tymi w pelerynach) a nie 3 jak do tej pory. Chcieli uprościć? Jest gorzej, bo jednostki przypominają bardziej RTW1, zero różnorodności.
-
też tak macie po nowym patchu, że:
1. mapa dyplomacji potrafi się zawiesić i pomaga tylko alt+ f4?
[spoiler:1n43bw6d]http://img69.imageshack.us/img69/6433/yw3s.jpg[/spoiler:1n43bw6d]
2. brak ikonki w raporcie rekrutacji.
[spoiler:1n43bw6d]http://img823.imageshack.us/img823/1548/4e01.jpg[/spoiler:1n43bw6d]
-
Zwiechów mapy nie zauważyłem, ale faktycznie brakuje ikonki w raporcie rekrutacji , tak wiec nie jesteś osamotniony.
-
Brakuje więcej rzeczy. Czasami za wczesne przejście do okna technologii może spowodować coś podobnego do tego efektu z oknem dyplomacji. Sytuacje gdy wróg zostanie zwasalizowany przez naszego sojusznika i mamy podjąć wybór czy kontynuujemy walkę bądź akceptujemy stan rzeczy - okno jest na wpół spolszczone. To nie jest problem, problemem jest, że nie wiadomo który przycisk nacisnąć, bo nie ma na nich napisów. :)
[spoiler:1q6fh9u9]http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...D0D3F33CB0288/[/spoiler:1q6fh9u9]
-
Dodam że podczas 4 godzin gry miałem chyba ze 4 crashe podczas wczytywania bitwy. Oprócz tego bezczynne jednostki coraz częściej mi się zdarzają :?