-
Jak BAI nie mogło zachwycić skoro to chyba najbardziej zaawansowane BAI jakie w TW się pojawiło (z wyjątkiem Warhammera, ale tam jest lepsze pod innymi względami) :P Kampania jest nastawiona na 300+ tur, więc agresywne AI na normalnym by wykończyło gracza przez system populacji. Normal to poziom dla nowych graczy, jak znasz system to grasz na wyższych. Przy agresywniejszym AI, grając małym państwie nie byłbyś w stanie obronić się przed atakiem mocniejszego państwa lub 2 innych małych.
A jak komuś ciągle mało to zostaje nasz oficjalny Hardcore submod :D
www.twcenter.net/forums/showthread.php?696832-Official-Submod-Divide-et-Impera-Hardcore-Submod
-
Wcześniej to była mała bitwa, komp posłał łuczników do przodu i ich łatwo stracił, a potem na 2 rzuty włóczników posłał i ich też łatwo stracił.
Potem stanąłem armią pod Genuą, liczyłem, że komp ruszy armią razem z garnizonem, aby mnie zaatakować. Początkowo szedł kupą. Przed starciem rozwinął ładnie szyk. Kilka moich oddziałów prawie uciekło. Mieli jednak przewagę w statach i wytrzymali. A kompowi, mimo przewagi liczebnej, jednostki zaczęły uciekać. Na koniec moja jazda uderzyła od tyłu. 1 heroiczne zwycięstwo a komp miał 2x większą armię. Podszkolę się w nowościach i zagram następnym razem na wyższym poziomie. Bo ostatnio jakoś prawie nie grałem. A pomyśleć, że kiedyś to tylko vh na np. medka 2^^.
Wydaje mi się, że komp zbyt szybko ucieka i jest to do poprawy
Dobra gram od nowa na vh bitwy normal, bo to jakaś parodia kampanie na normalu^^.
No dobra trochę pograłem rzymem na vh. Komp nie wygląda na samobójce. Bez save and load bym od razu przegrał ^^. Nie udało mi się wygrać nad rzeką, gdy komp miał 4 razy większą armię ^^. Musiałem cofnąć i dorzucić wojska^^. Gra się fajnie, jest ciężko nawet wczytując save.
-
KAM, jest gdzieś na waszej stronie opisany skrypt na reformy militarne Rzymu? Trochę szybko wyskoczyła mi pierwsza reforma bo już w 269. W 1.1 reformę Mariusza miałem ok 220. Z tego co widzę to nie ma tu żadnych ram czasowych tylko skrypt opiera się na jakiś zdarzeniach. Chętnie bym poczytał jak grać żeby uniknąć zbyt szybkich reform ;)
BTW. Świetny mod. Gratulacje dla ekipy :D
-
Masz w naszym głównym dziale z poradnikami na TWC :) Ze względu na prędkość rozgrywki nikt nie chciałby grać po 600-700 tur żeby mieć kultowe legiony Rzymu, więc wymagania składają się na minimalną ilość tur i rozmiar imperium.
Rome
Polybian - Imperium level 3, minimum turns 40
Marian - Imperium level 5, minimum turns 100
Imperial - Imperium level 7, minimum turns 210
-
Dzięki za info :). Planujecie w przyszłości jakoś bardziej rozbudować kwestie reform militarnych i powiązać je np z budynkami i jakimiś zdarzeniami?
No i może wiesz gdzie samemu można to zmienić? Nie znam się na modowaniu Rome 2, ale chętnie bym sobie ustawił w plikach żeby reforma Mariusza pojawiła się dopiero w końcówce II wieku p.n.e. Ja nie mam ciśnienia na nowe jednostki, a to co przygotowaliście w ramach lokalnych oddziałów w zupełności wystarczy żeby dobrze się bawić i komponować zróżnicowane armie zasilane przez lokalne oddziały auxilia.
-
W tym temacie masz opisane jak zmienić okres ukazania się reform:
http://www.twcenter.net/forums/showt...and-Guides#R04
-
-
Bardzo fajna ta wersja 1.2 niestety przy 32 albo 33 turze grając Rzymem gra przy zmianie tury, zawiesza mi się na Rodosie i wywala do pulpitu :(
-
Spróbuj wczytać wcześniejszy save. Miałem podobny problem Kartaginą w 14 turze i zadziałało.
-
Niestety jedyny save jaki posiadam jest z ok.19 tury. Chyba już wolę rozpocząć rozgrywkę od nowa niż cofać się prawię o połowę :/
EDIT: Wróciłem do tego save z 19 tury ale niestety już w 23 turze wywala mnie znowu do pulipitu, tym razem na Swebach.