Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Jak cicho to wrzucę moją małą uwagę: czy tylko mnie dziwi że prowincja Egipt daje nam surowiec w postaci żelaza, zamiast ZBOŻA? Tak, wiem że jestem zbyt historycznie zakręcony (np. tak jak ituriel32 gram na singlu tylko historycznymi jednostkami-vide dyskusja o nieszczęsnych włócznikach z thueros, nie patrząc na siłę poszczególnych jednostek), ale 2000 lat temu Sahara nie weszła tak w Egipt jak dziś, a sam Egipt był znanym spichlerzem każdej potęgi znad morza śródziemnego, która tylko zdołała go opanować. Szczególnie republiki/cesarstwa znad Tybru :(
Chcialem dzis zaatakowac jakas prowincje ale nie moglem bo inna armia blokowala jej port.Myslalem ze juz to naprawili?Czy moze to tylko u mnie?Gram na DEI,
Swoją drogą w grze gdzie można wykonać desant (nawet w samym porcie w przypadku stolicy prowincji nie mówiąc o osadach bez murów np SYRAKUZY-bez murów he he, co prawda chyba góra dwoma okrętami bo więcej się nie zmieści :( ) musiał jakiś myślący "inaczej" wymyślić i zaprogramować niemożność ataku na miasto od strony morza w przypadku blokady od lądu . Na odwrót tym bardziej ciekawe podejście. Ktoś blokuje od morza a Ty graczu nie możesz szturmować murów bo... NIE!!!. Gdzie logika? Nie trzeba studiować prawa (LOGIKA-pierwszy rok) i nie znać się na historii konfliktów by zdrowy rozsądek podpowiedział PRAWIDŁOWE mechanizmy oblężeń. Dawno nie rywalizowałem z kimś o jakieś miasto więc nie wiem czy to już naprawili. Tak czy siak to była (jest?) wielka lipa :(
Wychodzi na to ze jednak nie naprawili,musialem wypowiedziec wojne tej frakcji ktora blokowala port.Po osmiu patchach ta gra to dalej totalna porazka.Najbradziej wkurza mnie to ze nie naprawiaja razacych bledow tylko zajmuja sie pierdolami i wydawaniem DLC.Ida na latwizne jak sie da,oblezenia dalej leza,kampania nudna jak flaki z olejem,optymalizacja naprawiona kosztem mniejszej ilosci detali.Dobrze ze jest DEI,troche pozyje ta gra dzieki temu modowi bo vanila jest jak dla mnie gniotem roku.
A weź rusz głową i zamiast atakować tę frakcję zawrzyj sojusz i w ten sposób będzie się ona liczyć do celów kampanii (chyba że grasz barbarzyńcami). Czasem wystarczy podejść własną armią pod miasto blokowane przez neutralną nację i zakończyć turę. Przy odrobinie szczęścia AI zaatakuje licząc na pomoc, której odmówisz. Przegra i jeśli bogowie pozwolą miasto będzie do wzięcia na początku następnej.
Jak dla mnie to zła droga: kombinować jak ominąć buga i babola, choć czasami trzeba. Bo dla mnie bug lub niedorobienie sztucznej inteligencji, która głupieje i zacina się. Jak inaczej można nazwać coś takiego: SI tylko blokuje port przy pomocy dużej armii, która spokojnie wystarczy do podbicia 3 takich wioch, a w między czasie traci własne nie bronione miasto :? Niestety w drugą stronę komp też nie potrafi sobie poradzić. Czyli w sytuacji kiedy port jet blokowany góra przez 2-3 jednostki. Właściciel miasta nie reaguje bo poco oswobadzać taką wiochę.
Wybieram własną bitwę i jest tam w opcja pory roku ale ja nie mogę jej wybrać mam tę zakładkę przyciemnioną. Jak to zrobić żeby się odblokowała.
Zakładam że nie masz dlc "Cezar w Galii", które trzeba kupić by móc cieszyć się jego zawartością, w tym porami roku.
Sprawdziłem.
Musisz podczas wyboru mapy w lewym górnym rogu (pod napisem "Wybór Mapy") przestawić sobie z Głównej kampanii na Cezara.