Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Kolega się po prostu zdenerwował. Zostawcie go :)
Ja proponuje aby powstał temat na forum który każdemu użytkownikowi szybko powie co i gdzie ma zainstalować aby gra działa optymalnie. Sam słyszałem wiele dobrych opinii o modzie DeI ? Lecz prawda jest taka że codzienne życie, narzeczona, praca, nie pozwalają mi na bieżąco śledzić wszystkich wiadomości o Rome. Tym bardziej informacji o modach :) Bo jak już ma się te kilka godzin aby pograć to się gra... Obecnie w EU 4 :)
Zróbcie temat "Grywalny Rome 2" Napiszcie jakie mody trzeba wgrać, aby taki się stał i jak to zrobić aby działało i łatwo się aktualizowało.
Pozdrawiam serdecznie.
Wyszedł poradnik do polityki Rome 2 jak obiecano na koniec stycznia (dokładnie wczoraj czyli 31 stycznia).
Muszę przyznać, że polityka wizerunkowa CA oraz ich spece od PR dalej trzymają formę. Po blisko tygodniu nerwowej dyskusji i dramy o poradnik na oficjalnym forum, podręcznikowym przykładzie braku komunikacji między PR team, ogólnej niemożności wyjaśnienia swoich planów i przeproszenia (co załatwiłoby sprawę) otrzymaliśmy wściekły poradnik.
Poradnik niezbyt długi, zarazem traktujący od polityki poprzez postacie odgrywające w niej role aż po wojnę domową.
Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".
Poradnik, który tłumacząc akcję: "Zabójstwo" stwierdza, że jest to pojęcie na tyle dla nas jasne, że nie będzie tutaj tego pojęcia tłumaczył (:D)
Poradnik, w którym nie użyto ani jednej cyfry pomimo, że sam system polityki (jak zresztą cała gra) jest najeżona wściekłymi wartościami liczbowymi.
Poradnik, w którym nic nie jest jasne ani jasne być nie miało.
Poradnik, na który czekaliśmy skandalicznie długo a napisanie go zajęłoby mi mniej niż godzinę, a to i tylko z powodu specjalnego ograniczania informacji mi posiadanych.
Poradnik, który na koniec zapowiada, że polityka będzie zmieniania, a więc czytając między słowami - jeżeli cokolwiek z tego co tutaj napisaliśmy jest nieprawdziwe to albo jest to już nieaktualne albo stanie się takie lub nie dopiero w przyszłości.
Tym samym muszę stwierdzić, że bardzo się ucieszyłem (czekając na dokładne wartości % oraz wskazanie jakiś ogólnych zależności między jakimiś mniej widocznymi elementami) :3. Ktoś słusznie zauważył w temacie o tym czymś (bo poradnikiem nie chcę już dalej tego nazywać, bo poradnik to robi Samick, gdzie zamieszcza konkretne informacje), że stało się niedobrze iż na ten cel przekazano w CA jakiekolwiek środki. Niby CA spełniło swoją obietnicę ale przy okazji w moich oczach zrobili z siebie grupę robiącą rzeczy na odwal.
Co do treści tego tworu CA to w sumie potwierdza on mniej lub bardziej dokładnie to co Slaist's napisał w swoim poradniku. Dlatego wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z tłumaczeniem, które jest w poradniku forumowym - szybciej przeczytacie to i więcej z tego wyniesiecie. Nie mówię tego tylko dlatego, że sam tłumaczyłem :P.
Jeżeli zaś chodzi o moje zdanie w kwestii polityki to się dzisiaj o dziwo nieco zmieniło. Jak wcześniej chciałem aby utrzymać obecny system tak teraz chciałbym jego zmiany. By zamiast dużej wojny domowej były mniejsze/większe wojny domowe tyle razy ile zaistnieją ku niej okazje. By postacie o wysokiej ambicji z innych rodzin zdradzały wraz z armiami, którymi dowodzą, gdy osiągną pewien stopień gravitas (małe wojny domowe). To zmusiłoby do odstawiania ich do stolicy po pewnym etapie, gdzie aktywnie zdobywaliby dalej gravitas (a że mają wysoką ambicję to szybciej zdobywają poparcie) i dążyli do zdobycia wystarczająco dużego poparcia, które wywoływałoby wojnę domową gdzie zdradziliby wszyscy z wrogiej rodziny, którzy mają pod komendą żołnierzy. W ten sposób, szczególnie w późnym etapie gry mielibyśmy do czynienia z ciekawą grą w grze, bo wszystkich opozycjonistów nie możemy się pozbyć bo wtedy kto naszych armii nie będzie mógł prowadzić. W połączeniu z rotacją Slaist'a byłoby ciekawie ale zarazem wymagająco.
Pozdrawiam
Zdążyłem już zapomnieć o ich obietnicy z poradnikiem do polityki... Po zapoznaniu się stwierdzam że słusznie zapomniałem, nihil novi przykładając do obecnej wiedzy. Może po dziesiątym czytaniu coś się zmieni. Najgorsze jest to, że ten bubel (inaczej tego nie nazwę) mogli wydać w dniu premiery albo w pierwszych dniach po. Wtedy wiele by zyskali, a tak zamiast tego chwałę zgarnął Slaist.
Jeśli szykują zmiany to pewnie za darmo ich nie dostaniemy. ;/
Spojrzałem do poradnika Slaista czy jest jakiś odzew, na tę chwilę nie ma żadnej dyskusji. Zaś rano przejrzę co napisano na oficjalnym forum o tym poradniku, trochę stron jest, z czego 50% treści to pewnie: "Good job CA!" czy coś w ten deseń.
Spuśćmy na to zasłonę milczenia i miłosierdzia ;)
A gdzie można znaleźć ten ich poradnik? Ja naprawdę się zastanawiam gdzie w tej firmie podziali się odpowiedzialni i kompetentni ludzie?
Tak, właśnie z tego. Powiem szczerze, że przejrzałem część tej wiki już wcześniej i jak na tę wikię to bubel trzyma poziom... niby wszystko jest, a tak naprawdę nic. W ogóle to tam nic sensownego nie ma, same ogólniki i patetyczne zwroty które charakteryzują różne rzeczy w taki sposób jak to napisał Sanvone:
Cytat:
Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".
Jaja jak berety...
Zadrżałem, kiedy zobaczyłem te parę akapitów gdzie jak napisał Sanvone, nie znalazła zastosowania ani jedna liczba, choć ilość możliwych odwołań jest całkiem spora. Tymczasem w siedzibie CA, upływa kolejny szary, banalny dzień
[spoiler:fwwl45fi]http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/...06_634x477.jpg[/spoiler:fwwl45fi]
Nie dziwota, że kiedy tylko ktoś wychyla się na twcenter z obroną postępowania CA, to niczym odejdzie od klawiatury, już jest spuszczony po brzytwie przez grono (czytaj większość użytkowników forum) zawiedzionych fanów serii.
Ceny jednostek na multi się zmieniły w nowym patchu?
@UP
Tak, zmieniły się. Silniejsze jednostki są teraz droższe a słabsze są tańsze.