Uchowaj Boże!! ;)
Tak na poważnie: jak do tej pory nie.
Wersja do druku
Uchowaj Boże!! ;)
Tak na poważnie: jak do tej pory nie.
Mamy już zmienione słonie, na chwilkę pojawiło się też ikonka z "bestiami wojny". Czyżby nowa kampania o wojnie Punickiej była bliżej niż dalej?
Dobra - po dość długiej nieobecności wreszcie mogę wrócić do szerszego udzielania się na tym forum.
Na wstępie chcę pochwalić CA za ich ostatnie działania ponieważ ostatni patch oraz ten "mini-patch" były generalnie zmianami pozytywnymi i dosyć przemyślanymi. W części wysłuchali tego co chciało community, w części jednak pozostali za pewnymi rozwiązaniami i wokół nich zbudowali logiczną całość. Mówię to w kontekście pikinierów i ich obecnym stanie. Jak dla mnie mechanika pikinierów jest fantastycznie wyważona, jedyne co potrzebne jest jeszcze w tym zakresie to lekkie obniżenie ceny niektórych oddziałów albo wywalenie im aury morale. Podobnie zadowolony jestem z harcowników z zastrzeżeniem łuczników, których muszę jeszcze wytestować by zobaczyć czy rzeczywiście posiadają oni swoją własną niszę podczas bitew w polu.
Bardzo zdziwiło mnie pojawienie się nowych modeli dla słoni - nie sądziłem, że po wydaniu gry teamy odpowiedzialne za grafikę i animację dalej będą pracować. Rewizja Epiru także rewelacyjna (tym bardziej w kontekście przecieków, które znalazłem). Już w grudniu wiedzieliśmy za sprawą steamowych logów, że są gotowe 4 dlc'ki, które tylko czekały na wydanie. Żaden z tych dlc'ków jednak nie wyszedł aż do teraz co poczytuję za dosyć rozsądną decyzję ze strony CA. Obecnie wszyscy czekamy na BoW (Beast of War) DLC. Wczoraj jedna z osób podejrzała zawartość tego dlc i według plotek jest to unit pack zabierający między innymi:
- Katafraktów na wielbłądach,
- Syryjskie Słonie Bojowe (odmiana Indyjska),
- Nowa odmiana wschodnich wielbłądów,
- 2-3 nowe rodzaje rydwanów (Łucznicy na rydwanach dla egiptu),
- 2-3 nowe rodzaje ogarów bojowych (w tym Molossians Hounds najpewniej dla Epiru),
- Całkiem dużo jednostek kawalerii dla wielu frakcji (odkrywca przecieku mówił o całych departamentach),
- Snake Pots thrower dla Kartaginy,
- i tajemnicza kategoria arrow, którą wiele osób obstawia jako amazonki (z racji wcześniejszego odnalezienia w plikach gry damskich odgłosów jak i ikonek, które wrzucałem już na tym forum),
Być może dostaniemy także wrzeszczące baby i płonące świnie. Jak dla mnie - super sprawa tak długo jak ten DLC będzie kosztował te 2-5 euro. Dalsza dywersyfikacja frakcji jest przeze mnie mile widziana. A co wy uważacie o tych przeciekach?
Pozdrawiam
To wygląda jak zwykły unitpack, za który pewnie zapłacimy troszkę więcej nad 2-5 euro (takie doświadczenia po CiG). Nie liczę, żeby te DLC było za darmo, myślę że już żadne nie będzie. Kwestią otwartą jest premiera, o CiG wiedzieliśmy na ponad miesiąc przed i towarzyszyła mu mała akcja reklamowa, filmiki, jakieś drobne informacje, promocja na zamówienia w preorderze (vide CiG). Aktualnie mamy ciszę, więc pewnie dopiero w okolicach Świąt Wielkanocnych zostaniemy nim uraczenia, chyba że mnie zaskoczą i postarają się rozdmuchać informacje o nim w dwa tygodnie. :)
Nie licząc flaków za 2,5 pozostałe DLC kosztowały 7,5. Cezara policzyli 7,5 za kampanie i drugie 7,5 za pakiet galijski.
Naprawdę wolałbym mini kampanie lub pakiet nacji. Bo same jednostki to tak średnio będzie później połączone z nowymi Nacjami.
Unit packi są dobre dla tych, którzy nie maja zielonego pojęcia o modach lub nie starcza im cierpliwości w czekaniu na pojawienie się jednostek stworzonych przez moderów. Kto dzisiaj potrzebuje poza fanatykami, dodatkowych dlc z pakietami jednostek pod Empire czy Napoleona, skoro wyszły takie modyfikacje jak Imperial Destroyer, LME4 czy NapoleonicTW3?
Pakiet polis greckich z chęcią kupię, ale jak cena zejdzie do 20 zł; posiadanie takich dlc od początku to kwestia ekstrwagancji :)
Jednostki z modów często są niedopracowane i niezbalansowane, nie pasują do polskiej wersji gry i zmniejszają różnorodność frakcji. Poza tym nie można nimi grać multiplayer.Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Multiplayer mnie nie interesuje, pozostałe problemy to kwestia czasu, jaki gracze dają moderom. Nic na siłę, tylko młotkiem, jak mówi mój znajomy budowlaniec :lol:
Problem z balansem mogą mieć m.in. Darthmody, twórcy innych znanych mi modyfikacji stają na wysokości zadania. Jak ktoś tworzy pod publiczkę, zamiast trzymać się swojej wizji gry, to nic dziwnego, że później wychodzą różne dziwolągi. Czytałem sporo dyskusji na twcenter, gdyby ekipa DeI uległa infantylizacji tego forum poczynionej przez zbieraninę z całego świata, dzisiaj mod mógłby leżeć w gruzach.
Poza tym, kto zaryzykuje stwierdzenie, że wszystkie elementy dzieła autorów Rome 2 są zbalansowane i dopracowane?
Mnie z kolei nie interesuje gra single, z powodu głupiego AI. I wątpię żeby jakiś mod był w stanie to naprawić.
Coś takiego jak AI jest niemodowalne. Można ulec złudzeniom, że Darth czy też inny moder tworzą nowe AI, ale jest to nieprawda. Co najwyżej można stworzyć nowy profil komputerowego przeciwnika bazując na starym, dodać dla niego jakieś bonusy w przychodach czy też pogrzebać w relacjach dyplomatycznych. Nic więcej na silniku warscape.
Reszta, o ile CA okaże się łaskawa i wypuści odpowiednie narzędzia, jest jak najbardziej do zmiany, która deklasują podstawkę.