Fakt może do tego dorzucą jakiś grywalnych Brytów a Arturem na czele :D
Wersja do druku
Dlatego ja się z grą wstrzymuje do brytońskiego DLC. :p
Ja też z tego powodu powróciłem do moich ulubionych Sasanidów (choć troszkę za łatwo idzie na vh) i czekam Sasami na Arthur DLC. Swoją drogą w czasie kampanii Sasami w Brytanii, król Irlandii miał cechę "nienawiść do Sasanidów", a ilu on mógł ich w życiu widzieć, żyjąc na zielonej wyspie na drugim końcu świata:) Chyba się producentom pomieszało z Sasami, także liczę że ewentualne DLC poprawi cały klimat Brytanii.
Nope, grając Bizantyńczykami zobaczyłem, że padyszach nienawidzi Franków. Oni te traity losowo przydzielają. :(
No może padyszachowi w dzieciństwie krzywdę zrobił jakiś niewolnik frankijski :)
Trochę to słabe. Mogli by jednak dać jakiś filtr kulturowy, żeby przydzielało takie cechy wodzom wrogich nacji albo chociaż sąsiadującym, bo tak to trochę śmiesznie wychodzi.
Jeśli o chodzi o tych Sasanidów to nadal nie jest dobrze. Mają 2 unikatowe hełmy plus 2 germańskie. Wiele jednostek nadal wygląda po muzułmańsku np. perscy jeźdźcy w szmatach na głowach. Generałowie wyglądają jak z epoki kalifatu. Powinni mieć te hełmy z maskami co oficerowie i najsilniejsi katafrakci. Do tego brak bród, a u Sasanidów każdy komu rosła broda to ją nosił. Tu ma je ok. 30 % żołnierzy.
Nadal mi się nie podoba brak hełmów generalskich dla Rzymian. Dali Alamanom takie wysadzane kamieniami, a rzymscy generałowie nosili właśnie coś podobneo tylko z nosalem i napolicznikami. Mała różnorodność tunik rzymskich. N
Najgorzej wypadli Sarmaci. Alanowie są Germanami jak Wizygoci, Frankowie czy Wandalowie i różnią się od nich kilkoma jednostkami. Inni Sarmaci np. Roksolanowie są kopią Hunów i są skośnoocy. Żenada.
Germanie przed nowym DLC też są mało różnorodni. Nie dość że wiele jednostek to armie klonów to w dodatku wiele jednostek jest bardzo podobnych do siebie.
Co do Celtów to pewnie są kopiami Germanów póki nie wydadzą nowego DLC.
Mam pytanko , gdzie znalezć roster nowego DLC germańskiego?
W miejscu "O tym DLC" wciśnij pod tekstem "czytaj wiecej" i będziesz miał szczegółowy opis zawartości - frakcje, jednostki itp.
http://store.steampowered.com/app/343460/
Mnie najbardziej zastanawia brak u Sasanidów hełmów z osłoną kolczą twarzy, łatwe do zrobienia, często występowały w poprzednich częściach serii i nie byłoby problemu z brodami :)
Co do turbanów, z tego co pamiętam to do końca nie wiadomo kiedy się wykształciły, także jakieś formy zawojów mogą u Persów występować, choć może nie takie wyraźnie islamsko-arabskie, pewnie bardziej pasowałyby jakieś czapki frygijskie.
Tak jak piszesz niestety jednostki to klony, chociaż generalnie raczej ładnie wykonane. Mnie najbardziej drażni jednolitość malowania tarczy w obrębie jednego oddziału, zwłaszcza w nacjach barbarzyńskich. Niestety Celtowie mają rooster germański. W kwestii różnorodności producenci się za bardzo nie wysilili, no ale pewnie kolejne DLC albo mody to zmienią.