Nie wiem czemu, ale ta różnorodność jednostek trochę mnie odpycha :D W czystym rome wystarczy, że raz spojrzę na jednostkę i już wiem co to za jedni. Tutaj muszę sprawdzać w informacjach :D
Wersja do druku
Nie wiem czemu, ale ta różnorodność jednostek trochę mnie odpycha :D W czystym rome wystarczy, że raz spojrzę na jednostkę i już wiem co to za jedni. Tutaj muszę sprawdzać w informacjach :D
Przesadzasz wystarczy znać odrobinę historii by domyśleć się, że piesi towarzysze to falanga etc :D Poza tym oprócz urealnienia rozgrywki ma to swój wielki bonus umożliwia ciekawszą rozgrywkę. Grając Epirem największymi kilerami u mnie nie są słonie (ale te straciłem w pierwszej bitwie bodaj), a zaraz po nich piechota agriańska. Otwieram falangę deuteroi do boku,przyjmując na ich piki próbującą flankować mnie piechotę rzymską (inna też) i w tym momencie moi agranie wyjmują swoje toporki i atakują odsłoniętą flankę wroga. Rzeź aż miło. Potem już obracasz falangę a piechotą zachodzisz wroga od tyłu i po zabawie. To pozwala skoncentrować jazdę na jednym skrzydle i zwiększyć efekty jej ataku :D o ile kojarzę to jakiś grek tak właśnie postąpił kiedyś :D a mi się to bardzo spodobało. Dopiero teraz mogłem to powtórzyć.
drażni mnie niemożność ponownego prze rekrutowania piechoty falangickiej i ogromnie wysokie współczynniki, np tacy falangici z poboru, mają chyba z 47 w obronie:D To trochę wypacza zabawę. wziełem kiedyś piechotę rzymian w kleszcze, z przodu falanga z tyłu za plecami moja falanga, boki blokuje kawaleria i oszczepnicy a te chamy dopóki nie spadła im liczba woja z 200 do 40 walczyli nadal. Bitwy sa czasem cholerinie długie.
Co do długości bitew, to ja wolę to, niż sytuacja gdzie jednostki uciekają na sam widok :D
Raz, w Rome miałem taką sytuację.
Atakowałem miasto Rzymian, grałem Grecja. Wchodzę przez wyłomy w murze "Hoplitami" i chwila walki. z oddziału 160 hasati robi się 100 i ucieka... No nic, idę dalej. Następny oddział, to samo, kolejny. I tak chyba z 5 oddziału uciekało w połowie walki. Uciekli do centrum i chcieli wrócić. No to ja powoli idę jednym oddziałem opancerzonych hoplitów. Uciekali na sam ich widok. Nawet nie dobiegali, zbliżyli się trochę, nawet nie na rzut oszczepem i już uciekali. Kompletna panika. A niby nie maja "słabe morale".
Więc mi się podoba to duże morale, choć może ta obrona jest troszkę przegięta ;) Jak spartanie staną w uliczce to możesz być pewien, że nie przejdziesz :p
ja też, nawet kilka razy. Grałem sobie makedonami, ustawiłem falangę, lansjerów z tyłu, wróg Galowie sami drużynnicy. zaszarżowali i bardzo szybko zaczęli uciekać. Czasem to chyba jest najlogiczniejsze wyjście :DCytat:
Co do długości bitew, to ja wolę to, niż sytuacja gdzie jednostki uciekają na sam widok :D
Raz, w Rome miałem taką sytuację.
Norma, tu szarżujesz, nic to nie daje to komp ucieka :DCytat:
Uciekali na sam ich widok.
Ot sposób na nich też jest, zwłaszcza grając tymi wrednymi rzymiakami :D Greckie miasta mają to do siebie, że są dość rozbudowane i mają boczne uliczki. jednym oddziałem bawisz się w obrzucanie wroga pilum od przodu drugim od tyłu, jak się amunicja wyczerpie to szarżujesz i nagle spartan nie ma ;DCytat:
Jak spartanie staną w uliczce to możesz być pewien, że nie przejdziesz :p
A Bitwy są przegięte, hastati potrafią zrobić wyrwę w oddziale pieszych towarzyszy atakując czołowo. nierealne :D
A co z dwoma oddziałami ustawionymi w dwóch ulicach/ jednej ale w dwie strony (daleko od siebie, żeby w plecy pilów nie rzucali ;)) W każdym razie, spartanie to uber koxy, czyli tak, jak być powinno :D
Mam pewien problem. Wyłącza mi sie ten mod podczas gdy w niego gram i wraca do windowsa. Mam BI, lecz nie mam Alex. Moze dlatego nie działa?
Robilem reinstalke i sciagnalem patch do tej gry, na nic. Wie może ktoś jak temu zaradzić?
Ja też nie mam alexa a mod działa bdb.
witam
po instalacji DTW nie mam pliku exe, co z tym zrobic\
z gory dzieki
Witam, i ja mam pewien problem. Instalacja przebiegła prawidlowo ale kiedy potem klikam na ikonke diadochi wyskakuje mi tylko okno - Diadochi...itd..- po czym spowrotem wsakuje pulpit.. Co robic?
Dodam ze mam tez zainstalowany mod the great ancient world 2 i chodzi , tak samo jak podstawowa wersja RTW.
Nie wiem dlaczego ale w tym modzie wyrzuca mnie do windowa po upływie kilku minut jak grałem niektórymi frakcjami. Kartagina Numidia. A innymi nie :cry:
Nie dam rady sprawdzić jakimi jeszcze bo się zdenerwowałem i odinstalowałem.