Przede wszystkim trzymam sporą liczbę szpiegów w ościennych prowincjach co w połączeniu z wieżami obserwacyjnymi daje mi spory wgląd w poczynania przeciwników.Dzięki temu wiem gdzie trzymać spory lub znikomy garnizon w swoich osadach.
Wersja do druku
To jeszcze jedna sprawa, a w zasadzie to 2. Czy maszyny oblężnicze (tarany, wieże oblężnicze) można podpalać płonącymi strzałami łuczników, lub niszczyć po prostu zwykłymi strzałami, czy tylko tymi strzałami z wież na murach? I jeśli chodzi o rebelianckie armie na moim terytorium, to zauważyłem, że jeśli tam przebywają, to do rozchodów wliczają się "zniszczenia". Postanowiłem więc je zniszczyć, jednak te zniszczenia dalej zostają w rozchodach, dlaczego tak się dzieje?
Sprzęt oblężniczy można podpalić również własnymi łucznikami ale to wymaga trochę czasu i nie zawsze kończy się sukcesem.
Czasem lepiej jest nie czekać aż przeciwnik przypuści szturm lecz wyjść z osady piechotą,jazdą oraz artylerią,zostawić łuczników na murach dla osłony i przyjąć bitwę pod murami własnej osady.
Gdyż obszar który zajmowali rebelianci potrzebuje kilku tur na regenerację (taka spalona ziemia na mapie kampanii).
Właśnie mam taką sytuację, że 4 odziały łuczników wystrzelały całą amunicję w wieżę oblężniczą i nic, to jakiś bug, czy tak powinno być?