Re: Piter AI- podstawka\bellum\uniwersalne (zachowania na mapie)
Piter co Ty piłeś? Czytaj ze zrozumieniem ok?. Napisałem, że w/w pliku czyli campaign_ai_db, i napisałem ze nie wiem co w strat namieszałes bo nie raczyłeś wytłumaczyć. Mózg to plik na zielono, jakbys znowu cos nie kumał. :P i ja tylko tego pliku używam, reszta oryginalna. gram Gruzją Vh kampania, na razie widzę, że zasada 30 tur paktu o nieagresji nie obowiązuje. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Piter co Ty piłeś? Czytaj ze zrozumieniem ok?. Napisałem, że w/w pliku czyli campaign_ai_db, i napisałem ze nie wiem co w strat namieszałes bo nie raczyłeś wytłumaczyć. Mózg to plik na zielono, jakbys znowu cos nie kumał. :P i ja tylko tego pliku używam, reszta oryginalna. gram Gruzją Vh kampania, na razie widzę, że zasada 30 tur paktu o nieagresji nie obowiązuje. :mrgreen:
źle zrozumiałem, ale aż tak tępy, żebyś musiał kolorować to chyba nie jestem :mrgreen:
Szkoda, tylko, że modyfikacja AI nie wzbudza póki co prawie żadnej uwagi, a chyba warto:
Zagrałem w wersje AI dla Bellum Crucis ta 2.1. Komp szybciej podbija rebelie, bardziej dotrzymuje sojuszy. Minus to brak paktu o nieagresji przez 30 tur i najwiekszy minus to cos pomieszałeś Piter bo teraz jak jestes z kims w sojuszu to jak sojusznikowi kytos wypowie wojnę to i tobie ja wypowiada. prowadzi to do absurdu gdy nagle szkocja wypowada wojne Turcji ture po tym jak sojusznik Szkocji zaczął walczyc z Turcją. Jak to poprawisz to AI będzie ok.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Zagrałem w wersje AI dla Bellum Crucis ta 2.1. Komp szybciej podbija rebelie, bardziej dotrzymuje sojuszy. Minus to brak paktu o nieagresji przez 30 tur i najwiekszy minus to cos pomieszałeś Piter bo teraz jak jestes z kims w sojuszu to jak sojusznikowi kytos wypowie wojnę to i tobie ja wypowiada. prowadzi to do absurdu gdy nagle szkocja wypowada wojne Turcji ture po tym jak sojusznik Szkocji zaczął walczyc z Turcją. Jak to poprawisz to AI będzie ok.
To jest wina wersja 2.1. Jak nie chcesz, to graj w 2.0. Włączyłem opcje auto_war, twój sojusznik automatycznie staje się wrogiem twojego wroga. Ja gram bez tego.
To wyłacz ja i zrób wersję 2.2 ok? Dobra robota. Zagram na wersji 2.0 w takim razie.
Poprawiłem jeszcze podbijanie buntowników i ataki komputera (tak, żeby taki mediolan nie lądował i nie atakował, bo wziął za mało wojska). Najpierw sam potestuje i wrzucę nową wersję.
Potestowalem tzn. odpalilem gre, i przez 20 tur next tur nic nie robiac i wnioski:
-pakt o nieagresji nie dziala
-nonsensowne wojny, sojusze (niektore to z kosmosu wrecz), czysty miszmasz co sie tam dzieje
-co tura wiesci dyplomatyczne, wiekszosc typu X wypowiada wojne Y , next tura X zawiesza bron z Y,po czym Y wypowiada wojne Z , dzieki czemu X zas wypowiada woje Y a na koniec sojusz :P
+faktycznie ladnie komp podbija miasta rebeli
Tyle wnioskow,ogolnie troche zanadto namieszales Piter niezly bigos sie narobil :) wracam do poprzedniej wersji, ewentualnie skukam jeszcze 2.0 bo nie mialem okazji.Pozdrawiam. Czekam na nowsza ulepszona wersje:) ogolnie kawal dobrej roboty;]
Grr dlaczego nie ma 1 strony z linkami... :| chce wersje 2.0.
Postanowiłem to jeszcze troche dopracować, póki co dałem Aravenowi do testów inną wersję AI, której nie dawałem na forum, jak się sprawdzi to wkleję.
No to czekamy na nowa wersje i oby jak najszybciej, bo jest wielka chec pograc na ulepszonym AI :)
To AI to jedno wielkie gówno i tyle póki co dokonałem :mrgreen: Co do AI do gier to widzę, że mało kto rozumie jak działa, szczególnie twórcy :mrgreen: