Re: PREVIEW V2.0 - Nowy system bitewny
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
A mi ten patent coś nie pasuje, bo w Medku jak oddział walczy do końca to i tym bardziej zostaje wybity do końca, a sam strat raczej nie zada, może 1 ubiją. Zresztą jak oddział walczy do końca, to wystarczy lekko się od nich odbić i już mają zwykłą ucieczkę, także pościg jazdy może ich nawet zignorować.
1. Zauważasz, że ucieka 20 oddziałów (w wielkiej bitwie), i załóżmy, że masz 4 oddziały jazdy, zazwyczaj przelecą przez oddział i biorą następny, albo przelecą przez wszystkie oddziały i ich zaganiają w drugą stronę mapy, a tak muszą się zająć jednym, a reszta może uciec.
2. Jeśli będziesz musiał co chwilę lekko odbijać i wracać z powrotem to też dłużej to zajmie, a reszta może uciec.
3. Oczywiście gorzej jak piechota ich tak ucapi ale to raczej trudniej lecz nie można z tym przegiąć żeby był jakiś kontakt z piechotą, a uciekający od razu walczą do śmierci.
Tak to by chyba miało sens? ;)
Wczoraj byłem po 3h na siłce jak posta pisałem to nie myślałem super sprawnie xD Chodziło mi o taki niby bug jaki powstaje, bo jak jazda goni uciekającą piechotę, to przeważnie goni kilka oddziałów naraz i nawet gdyby nagle jeden oddział postanowił walczyć do końca to jazda jechałaby pewnie dalej za innym oddziałem i zanim gracz by zauważył, że jakiejś piechocie włączyła się walka do końca to przez brak reakcji ze strony jazdy gra by od razu piechociarzom ponownie włączyła tryb ucieczki.
Ale sama idea bardzo mi się spodobała, zobaczę co da się z tym zrobić ; )
Co do samej walki do końca to teraz daje ona ciekawe możliwości, bo przez wolną śmiertelność w walce wręcz nawet dobijanie okrążonego oddziału się przeciąga co pozwala na jego uratowanie :)
Świetny pomysł z tymi formacjami, czekam na V2.0 żeby ściągnąć całość. Powodzenia!
Przez ostatnie dni nie za bardzo miałem dostęp do kompa, a sam patch chcę wydać kompletny, także trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość co do wydania, ale sam system i nowa rekrutacja już chyba są kompletnie dodane, teraz tylko poprawiam staty i ceny tu i ówdzie. Dziś dopiero zabieram się za powiększenie soundtracku, ale to chyba szybko pójdzie.
Po tym patchu muzyka w modzie będzie pochodzić z grubsza od następujących filmów i wykonawców:
-Gra o Tron, soundtrack sezon 1&2
-Two Steps from Hell
-Królestwo Niebieskie
-Thor
-Troja
-Aleksander
-Incepcja
-Braveheart
-Sherlock Holmes: Gra Cieni
-Ostatni Samuraj
-Stara Baśń
-Ogniem i Mieczem
-Rodzina Borgiów
Witam kiedy Kam przewidujesz wydanie nowego Unit? A ten wzbogacony o nowe melodie submod muzyczny jest do pobrania, czy musisz go załadować?
Nowa muza i unit zostaną wydane razem z nową wersją Kruka, żeby od razu wszystkie pliki były razem :) Sam w sobie submod muzyczny jest załadowany, ponieważ Krukowi go przesyłałem to zaraz Tobie też podeślę ; )
Już nie mogę się do czekać : )
Bardzo ciekawe ilustracje.
Mam w związku z tym pytanie. Przeglądam sobie właśnie po sieci różne wątki o stylu walki polskiej piechoty (przynajmniej tej z początków państwa polskiego). Natknąłem się na interesującą dyskusję o taktyce włóczników (tarczowników) w walce z jazdą - otóż formowali oni szyk i przyklękali na (jak rozumiem jedno) kolano a włócznię opierali o ziemię i kierowali w stronę przeciwnika. Ponoć to był powszechny sposób walki słowiańskiej piechoty z ciężką jazdą i faktycznie bywał dość skuteczny.
Dla zainteresowanych podaję linka gdzie o tym czytałem:
http://www.historycy.org/index.php?show ... 0916&st=60
Czy potrafilibyście dodać animację, że pozycja bojowa tarczowników (włóczników) przed atakiem jazdy to właśnie taki przyklęk z wystawioną włócznią? Mi to się skojarzyło z tym Obudshaer w nowej formacji - chyba wystarczyłoby ją ciut zmodyfikować, ale czy to by było możliwe?
Mało osób na świecie potrafi zmieniać animację w medievalu, a tym bardziej nie potrafi tego nasza ekipa ;P
Można by im było dać tą formację pikinierów/halabardników z medka, ale wtedy komp nimi nie potrafi walczyć i radzą sobie znacznie inaczej niż by na to statystyki wskazywały.
Czy ktoś może ponownie wrzucić mod? Linki w Medieval XL - LINKI - 10-12-2012 wygasły. Tylko jedna uwaga, nie chcę torrentów.
A wersja 2.0 ma już jakąś przybliżoną premierę?