-
Re: Najbardziej Upierdliwa Frakcja
Cytat:
Zamieszczone przez Dominikus
To prawdopodobnie przez to że kontrolowałeś Iasi a oni zawsze chcą go podbić.
Nie jestem tego taki pewien. Teraz w nowej kampanii też mam Iasi i jakoś nie nie zaatakowali. Ale za to sami zniszczyli Ces. Bizantyjskie O_o
No i Dania z Niemcami znowu mnie zaatakowały... Danii zabrałem Hamburg, miasto na półwyspie(Jakieś tam na A) i Sztokholm zaś Niemcom w 6 tur zabrałem Frankfurt, Wiedeń i Norymbergę :D Nic nie może oprzeć się wielkiej armii złożonej z rycerzy polskich :D
-
Mediolańczycy bo rozrastają się jak rak i potrafią mieć armie złożone z samych genueńskich kuszników, których trzeba ganiać po mapie. Wszystkie frakcję mające konnych łuczników. A w szczególności Mongołowie, ponieważ mają dużo konnych łuczników. Jak ja nienawidzę konnych łuczników. Tych to dopiero trzeba ganiać po mapie. Ale królem w tej kategorii są Timurydzi, czyli Tamerlan i jego kompania. Gram sobie Imperium Rzymskim. Oczywiście nikt mi nie może podskoczyć, aż tu nagle wyskakują mi Tatarzy. Ze swoimi słoniami w wręcz bezczelnej ilości i z bezczelnym poziomem doświadczenia. I się zaczyna. Wysyłam na nich to co mam najlepszego i bronię się na moście. Świetna pozycja, nie dość, że blokuje most to jeszcze stoję na wzgórzu. A co robią Tatarzy? Wysyłają słoniki. Te, pod ciągłym ostrzałem moich łuczników, bez żadnych strat przechodzą most i masakrują mi piechotę, która szybko ucieka. Kawaleria też niewiele może. W tej bitwie nie zadałem przeciwnikowi żadnych strat. Żadnych! Nawet jednego słonia nie ubiłem. Najlepsze, że AI oprócz słoni nie użyło w bitwie żadnych jednostek. Reszta stała sobie na pozycjach wyjściowych. :lol:
-
Na słonie najlepsi pikinierzy ewentualnie włócznicy 8-) No ale nawet jak ubijesz słonia to jak się skubaniec wykłada to potrafi pół oddziału cielskiem zabić :twisted:
-
Mediolan bo:
Jest agresywny, jest państwem włoskim, ma dobre położenie na mapie.
Węgrzy są jedną z najwierniejszych nacji w Medku.
Po namyśle jeszcze Portugalia, pełna wspaniałych żeglarzy.
Grałem Szkocją (desanty na Walie), Sycylią (Desanty na wyspy), Bizancjum (desanty na Kretę).
Raz małe, a raz prawie pełne armię. Ale zawszę wnerwiające niemiłosiernie.
-
No to :
-Mediolan,zdradza,czeka tylko na moment,kiedy walczę z kimś innym,
-Dania,prawie to samo co w Mediolanie ale częściej proszą o pokój,
-Niemcy,grałem sobie Mediolanem,i zdrada,mimo że została im 1 prowincja,nadal mówili że mnie zgniotą.
-
Ale macie problem z Mediolanem i Danią , nie lepiej zrobić tak :
-oblegać stolicę
-zaproponować by byli wasalem + dodać trochę kasy
jak się zgodzą to przez jakiś czas poobserwować.
jak się nie zgodzą to zaatakować pierw dziedziców i generałów a na koniec przywódcę frakcji i koniec .
Zawszę tak robię grając : Francją + Joanna D'Arc , Anglią , Hre, i Egiptem .
Mediolan łatwo jest pokonać, jak się wystawi przeciw nim "Mur Tarcz" , przeciw dani najlepiej używać ciężkiej konnicy (+lekka do pościgów) oraz piechoty średniej i ciężkiej.
-
Może ociupinkę nie w tym dziale, bo dotyczy to Królestw, ale grając Szkocją co rusz atakowali mnie Norwedzy tymi swoimi... armiami :P Strasznie upierdliwi :P Chociaż jak im na początku odprawiłem z kwitkiem kupców to później już żadnych norweskich handlowców nie widziałem ;)
-
Oczywiscie Mediolan! Chyba zadna inna frakcja nie jest w stanie bujac sie przez pol "planszy" zeby dopasc jakies slabiej bronione miasteczko, gdzies na europejskim zadupiu :)
-
Tak jak reszta forumowiczów - Mediolan... jak można atakować 3 odziałami kuszników ? xD Dla zasady ,żeby życie uprzykrzać ...
-
No Mediolanu to nic nie przebije :) Chocbym nie wiem jak sie staral, zeby utrzymac z nimi sojusz (idealne stosunki, prezenty pieniezne) to i tak musza zdradzic. Jesli Mediolanczycy sa tacy w rzeczywistosci to odradzam urlop w ich miescie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Balduran
No Mediolanu to nic nie przebije :)
Też uważam, że to piękne miasto.
Cytat:
Chocbym nie wiem jak sie staral, zeby utrzymac z nimi sojusz (idealne stosunki, prezenty pieniezne) to i tak musza zdradzic.
To już cecha narodowa i nie dotyczy tylko tego miasta. Wystarczy prześledzić historię kraju.
Cytat:
Jesli Mediolanczycy sa tacy w rzeczywistosci to odradzam urlop w ich miescie :D
Mają opinię jednych z najbardziej przedsiębiorczych mieszkańców w całej Italii i gorąco zachęcam do odwiedzin miasta i zostawienia w nim swojej krwawicy. Zapewniam, że tanio nie będzie, a jeśli wyruszycie ze swoją piękniejszą połówką - to wrócicie z samymi torbami (i w przenośni - zakupy i dosłownie - wychodząc z dworca możecie zostać obrabowani przez Cyganów).
-
najbardziej upierdliwy?? mediolan, nieraz to strasznie
-
To chyba pewne że człowiek który steruję frakcją jest upierdliwy dla innych frakcji.
-
My tu rozmawiamy o frakcji, która dla nas jest najbardziej upierdliwa, a nie dla komputera :roll: ... Co do tematu, to ostatnio stwierdziłem, że Mediolan nie jest taki upierdliwy :D Bardziej dla mnie są wkurzający Duńczycy lub Rusini :p Mimo, że na początku też stawiałem na państwa Włoskie :P
-
Rusini, bo zapewne grasz polską. A mediolan graniczy z wieloma państwami np wenecja francja niemcy jak bys nimi grał to znowu by cie wkurzal, wiec przeważa;) szkoda ,ze w mechanice mtw2 zawsze jest tak samo.. Ps. Mediolan wkurza podwójnie, bo przewaznie ma wysokie poparcie papy i nie mozemy go atakować albo do konca rozjechac-przez to głównie nie chce juz sie nam byc dobrym katolikiem;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Rusini, bo zapewne grasz polską. A mediolan graniczy z wieloma państwami np wenecja francja niemcy jak bys nimi grał to znowu by cie wkurzal, wiec przeważa;) szkoda ,ze w mechanice mtw2 zawsze jest tak samo.. Ps. Mediolan wkurza podwójnie, bo przewaznie ma wysokie poparcie papy i nie mozemy go atakować albo do konca rozjechac-przez to głównie nie chce juz sie nam byc dobrym katolikiem;)
huh? U mnie prawie zawsze Mediolan jest ekskomunikowany kilka tur po ataku na Francję...
-
Kuroi, u mnie jest tak samo jak u Ciebie ;) Co do Rusinów, to gram Polską, fakt ale jak grałem Węgrami i Turcją ( mimo, że tylko 20 tur ) to Ruś też mnie zaatakowała, mimo, że bliżej siebie miała rebelianckie wiochy :?
-
U mnie Rusini siedzą cicho, przez 30-40 tur pełna stagnacja, zero czegokolwiek.
Wojny Francja-Mediolan tu jest różnie, ale częściej ekskomunikę dostaje Mediolan.
-
Najbardziej upierdliwa jest ta, z którą aktualnie graniczymy. Nie sądzę, żeby w silniku gry była zakodowana "upierdliwość" frakcji. Po prostu niektóre mają gorsze położenie i stąd są bardziej upierdliwi niż inni.
-
Gdzieś na szarym końcu pliku desrect_stat(czy jakoś tak) znajdują się początkowe stosunki między frakcjami.
-
Tak, tylko że początkowe stosunki niewiele mają się do 'upierdliwości' i do tego czy np będziemy z daną frakcją walczyć przez następne 100 tur czy w ogóle. Co z tego, że powiedzmy Polska ma stosunek -0.2 z Rosja, jeśli po podpisaniu z sojuszu możemy praktycznie zapomnieć o wschodniej granicy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez narsil
Tak, tylko że początkowe stosunki niewiele mają się do 'upierdliwości' i do tego czy np będziemy z daną frakcją walczyć przez następne 100 tur czy w ogóle. Co z tego, że powiedzmy Polska ma stosunek -0.2 z Rosja, jeśli po podpisaniu z sojuszu możemy praktycznie zapomnieć o wschodniej granicy...
Ale za to relacje pomiędzy Francją i Milanem wyglądają trochę inaczej. Jeszcze nie miałem takiej kampanii, w której Milan nie zaatakowałby Żabojadów.
-
Po podpisaniu sojuszu z rosja mozesz tylko czekać na jego zerwanie. Ja kupiłem od nich nowogród za 10 i po 2 turach nie patrzeć na sojusz mnie atakowali. Oczywiście skończyło sie zajęcie przeze mnie całej rosji
-
Rosja to był przykład na to, że upierdliwość frakcji ma się nijak do początkowych stosunków zapisanych w descr_strat.
Mi osobiście nigdy nie zdarzyło się żeby Rosja pierwsza mnie zaatakowała, nawet po przejęciu rebelianckich obszarów Wilna, Kijowa, Smoleńska, Rygi czy Helsinek (!). Grałem Polską wiele, wiele razy więc wiem co mówię. Co do twojej sytuacji to sam sobie jesteś winny, kupowanie czy przejmowanie obszarów innych frakcji przez dyplomacje w 90% kończy się tak samo, a co dopiero jeśli kupiłeś sobie stolice.
-
Przecież stolicy się chyba nie da kupić ? ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Przecież stolicy się chyba nie da kupić ? ...
Oczywiście, ze sie nie da;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez narsil
Rosja to był przykład na to, że upierdliwość frakcji ma się nijak do początkowych stosunków zapisanych w descr_strat.
Mi osobiście nigdy nie zdarzyło się żeby Rosja pierwsza mnie zaatakowała, nawet po przejęciu rebelianckich obszarów Wilna, Kijowa, Smoleńska, Rygi czy Helsinek (!). Grałem Polską wiele, wiele razy więc wiem co mówię. Co do twojej sytuacji to sam sobie jesteś winny, kupowanie czy przejmowanie obszarów innych frakcji przez dyplomacje w 90% kończy się tak samo, a co dopiero jeśli kupiłeś sobie stolice.
No więc narsil, musiałeś się chyba pomylić :D Bo jak napisał mój poprzednik stolicy się nie da kupić, więc Ruski musieli mieć inną stolicę . Co do ataków, to państwo bardzo często atakuje jak masz ich miasto w środku kraju :P
-
Nie często, tylko zawsze. No moze, jak bys kupil polską cos od węgrów to by odrazu zaatakowali niemcy i wenecja
-
Niemcy zawsze atakują :D A tak w ogóle to najdłuższy czas, jaki miałem po kupienie od Egiptu ich miasta w środku państwa, to było 30 tur, nie atakowali bo byli zmęczenie wojną ze mną i Mongołami :P A potem jak im zabrakło miast to przystąpili do oblężenia :D
-
Egipt o dziwo gdy mongoly atakują jest slaby, a powinien byc silny. Grając polską kupowałem sobie Egipt ,a oni nie mieli czym atakowac i tak haha.
-
Ogólnie w medku, frakcje muzułmańskie są bardzo słabe, i rzadko robią duże armie. Najczęściej to chyba Turcja :P
-
Niestety masz rację. Egipt siedzi caly czas w Jerozolimie i moze troche walczy z Turcja. Maumurowie nigdy nie wchodzą na plw Iberyjski i dalej. Turcja dochodzi do Konstantynopola i stoi. Wielka szkoda ,ze nie robia inwazji na chrześcijan. Dzidat jest 1 albo 2 na gre, a krucjat min. 10. Do tego Mongoly ich nękają caly czas.
-
Zgadzam się . Mogli, by zrobić tak, żeby Mongołowie i Tatarzy częściej atakowali Ruś, Polskę i Węgry ... Moim zdaniem tak by było bardziej wyrównanie, dla frakcji Muzułmańskich i Chrześcijańskich,a także bardziej historycznie :D ... Z tymi Maurami, również pełna racja ... Oni nigdy nie ruszają Hiszpanów i Portugalczyków ( ani razu nie miałem takiej sytuacji :roll: ). Co najwyżej podbiją prowincje : Timbuktu, Trypolis no i jeszcze te okoliczne miasta :D
-
Muzułmanie byli by za silni chrześcijanie i tak by sie atakowali nie patrząc na nich. Wtedy by ich mogli Mongoly osłabić od tylu, a tymirudzi isc przez Rosję do Węgrów i Polski-MARZENIA
-
Dania i Wenecja
Mediolan też jest upierdliwą frankcją ale nie jak te powyżej
-
Lubię Węgry ale nie lubię jak mnie znienacka atakują. Nie lubię też Rusi bo jak się wzmocnią to atakują Polskę. Tak na marginesie pewien ruski generał miał cechę ,,Nienawidzi Polaków" (czy jakoś tak). Kreston napisał w poście: Tatarzy - Słonie altyleryjskie( i czemu oni atakują na Ziemię Świętą, a nie tereny rusi???) informuje cię że to są tatarzy Tamerlana a on zaatakował Azję Mniejszą.
-
Muszę jeszcze od siebie dodać, że nikt nie przebije Mongołów i Tatarów :D Ja wiem, że oni tu przychodzą na podbój i plądrowanie i mają wszystko gdzieś no ale, żeby zaatakować sojusznika, którego nie mają szansy pokonać :D Grałem Niemcami, miałem podbity cały zachód i wyspy, a na wschodzie byli Ruscy i Polacy, to Mongoły wysłali do mnie flotę, zaatakowali mimo że miałem z nimi sojusz, a po 10 turach przysłali posła o pokój z żądaniem 1000 florenów :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Zgadzam się . Mogli, by zrobić tak, żeby Mongołowie i Tatarzy częściej atakowali Ruś, Polskę i Węgry ... Moim zdaniem tak by było bardziej wyrównanie, dla frakcji Muzułmańskich i Chrześcijańskich,a także bardziej historycznie :D ... Z tymi Maurami, również pełna racja ... Oni nigdy nie ruszają Hiszpanów i Portugalczyków ( ani razu nie miałem takiej sytuacji :roll: ). Co najwyżej podbiją prowincje : Timbuktu, Trypolis no i jeszcze te okoliczne miasta :D
Mongołowie powinni przyjść głownie na północ od morza kaspijskiego i ze 2-3 flagi koło bagdadu.
Timurydzi historycznie zaatakowali Turcję Osmańską co ich znacznie spowolniło i tak powinno być ;p
Jak dla mnie to najbardziej upierdliwy jest papież :P
Oprócz tego to jeszcze Wenecja, grając Węgrami zdradzili nasze przymierze anty-bizantyńskie i zajęli zagrzeb, później 5 razy przychodzili prawie pełną armią po Budapeszt i zawsze dostawali ogromny łomot ( dzięki szlachcie węgierskiej :P ) przez co łosie stracili stolicę :F
-
tatarzy łażą po mapie później z nienacka atakują a jeszcze te słonie z armatami raz mnie tak pogonili ze musiałem uciekać do ameryki grałem wtedy rosją :)
-
To widać, że nie masz dużego doświadczenie z bitwami...