Ja ze swojej strony polecam AVG :)
Wersja do druku
Ja ze swojej strony polecam AVG :)
Nie dam o Avaście złego słowa powiedzieć :) mam go od zawsze i wirusów 0. Ale jak się wchodzi na pewne strony, i ściąga pewne rzeczy to nic nie uchroni.
Nod32 uchroni ;] Czasem jak ściągam pliki z ftp to nod32 blokuje ściągnięcie pliku do 100%Cytat:
Zamieszczone przez mRe
Sam jadę na Avast-cie tylko że w wersji PRO i nie mam żadnych zastrzeżeń. A przy np. Nortonie działy się różne niemiłe rzeczy. ;)
A zastanawialiście się ilu użytkowników korzysta z procków AMD a ilu z Intela ?
Jak ma slabiutka linie 12V to nie ma co sie dziwic. 450W gora 500W z mocna linia 12V uciagnie jak juz wczesniej pisalem wile dzisiejszych wydajnych configow. Oczywiscie mowie tutaj o sredniej polce cenowej a nie np polaczeniu I7 z Radkiem 5870 ;PCytat:
Zamieszczone przez Ronin
Co do antyvirusa to albo avira albo avast poczytaj na necie i zobacz co daje jedno i drugie i sam zdecyduj.
No ja dysponuje obecnie takim Zasilaczem: Tagan SuperRock TG680-U33II jakbyś go ocenił w skali od 1 do 10Cytat:
Zamieszczone przez Aule
I mam pytanie czy ten zasilacz uciągnie Phenoma II 940 ? bo planuję niedługo przesiąść się na tego procka i nie wiem czy zasilacz podoła.
To jest recenzja Mojego modelu wynika z niej że to dość dobry sprzęt choć ma kilka wad.
http://pclab.pl/art35408.html
Przecież masz 680W dlaczego miałby nie "uciągnąć"? Phenom potrzebuje max 125 a dodając nawet superkartę graficzną (300W) to zostaje Ci prawie drugie tyle na pozostałe kompenenty przy efektywności dzisiejszych zasilaczy będących powyżej 81%. Tagan to klasa sama w sobie.
No też tak sądziłem ale jak słyszę że markowe zasilacze uciągają grafę Ge Force 9800 Gt już od mocy 400 Watt a ja miałem problemy gdy mialem Tagana U 33 II 500 Watt i musiałem zmienić zasilacz na ten obecny żeby uciągnąć moją grafę to sam już zwątpiłem czy Tagan to klasa sama w sobie.
Po za tym bawię się w OC więc siłą rzeczy potrzebuje stabilny zasilacz. Na obecnym spokojnie podręcam procka o 10 % i to na standardowym napięciu (Wyłączam tylko funkcję Cool n Quiet )
Az nie chce mi sie wierzyc ze poprzedni Tagan nie dal rady. Ten ktory aktualnie posiadasz spokojnie straczy do PII. Plyta Am2+??
Tak dokładnie AM2+ dlatego chcę tego Phenomka II bo nie opłaca mi się narazie przechodzić na Platfomę AM3 może w przyszłości. Ale to się zobaczy za jakiś czas jak ceny jeszcze spadną. :DCytat:
Az nie chce mi sie wierzyc ze poprzedni Tagan nie dal rady. Ten ktory aktualnie posiadasz spokojnie straczy do PII. Plyta Am2+??
Nie wiem jakiego teraz masz proca. Zwazywszy iz napisales ze bawisz sie w OC to zapewne nie jest tak wydajny jak PII wiec go bierz :P
No obecnie jadę na procku AMD Athlon64 X2 6000+ podkręciłem go o ok 10 %. Nie jest zły ale niektóre tytuły np GTA 4 nie chodzą najlepiej. Dlatego właśnie zamierzam zmienić procka na PII mimo wszystko co 4 rdzenie to nie 2 rdzenie hehe. Pozdro :DCytat:
Zamieszczone przez Aule
Potrzeubuje pomycy;) Przymierzam sie do kupna przenosnego dysku twardego. Co polecacie? Nie musi miec wielkiej pojemnosci, 100 GB wystarczyloby mi;) Ale penie ciezko o taki. Oczywiscie cena jest wazna, ale nie pytajcie ile chce na to przeznaczyc bo nie wiem jeszcze. No i mam takie pytanie. Jak zaladuje na taki dysk moja muzyke zalozmy 80GB i podlacze do lapka, to spokojnie bede mogl odtwarzac z niego ta muzyke? Bez zwiech, zaciec itd.?
Odpowiadając na ostatnie pytanie: żadnych zwiech czy zacięć na pewno nie będzie, o to nie musisz się obawiać :)
Panowie, od wakacji jestem posiadaczką laptopa tak więc przede mną pierwsza zima, podczas której będę go musiała czasem przetransportować. Zastanawiam się więc jak to jest z mrozem a przenoszeniem sprzętu? Odradzacie? Wiem, że np. telefony za dobrze nie znoszą niskich temperatur i stąd moje wątpliwości.
Kolejne pytanie, które chciałabym Wam zadać, to jak ma się praca na ciągłym zasilaniu do wytrzymałości baterii?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, która przybliży mi trochę temat.
Niewielki mróz nie powinien za bardzo zaszkodzić laptopowi, zakładając że ten będzie w jakiejś torbie/plecaku, a czas przebywania na mrozie będziemy ograniczać. Dla ostrożności warto nie włączać laptopa od razu po przyjściu z mrozu, tylko odczekać aż laptop ogrzeje się do temperatury pokojowej. Podczas pracy na "prądzie z gniazdka" najlepiej wyjąć baterię. Tak samo lepiej ładować ją, gdy komputer jest wyłączony. A jak już się na niej pracuje, to najlepiej aż do rozładowania.
PS. ten awatar to z jakiejś reklamy home.pl?
Dziękuję Ci. Już wiem jaki błąd popełniam - mam zawsze włożoną baterię. Może jeszcze nie jest za późno...
A co do avatara, to znalazłam go przez wujka google ;)
Lapka najlepiej wyłaczyć przed wyjsciem a nie pozostawiac w trybie uspienia to tak dodatkowo. :P
Tez mam zawsze wlozona baterie lapka uzywam juz ponad 1,5 roku i jakos nie zauwazylem zeby z bateria cos sie stalo.
Przed wyjściem zawsze go wyłączam i odłączam od sieci.
Ech takie są właśnie rozterki jak się przez całe życie korzystało z PeCeta.
Nic z nią nie powinno się stać, poza tym że bateria się szybciej zużywa i możliwe, że laptop będzie na niej krócej trzymał. Mój kolega swego czasu dostał w spadku po bracie roczną, teraz już dużo starszą Toshibę. Pierwszą rzeczą którą zrobił był zakup nowej baterii, bo lapek działał na niej w porywach do pół godziny :lol: Ale inny kolega już chyba z 3 lata ma zawsze baterię włożoną i ponoć bardzo dużego spadku czasu pracy na akumulatorze nie zauważył. Ja po ponad roku raczej trzymania się tych zasad praktycznie nie widzę różnicy.Cytat:
Zamieszczone przez Aule
Moze sie myle ale wydaje mi sie ze zuzycie baterii rowniez zalezy od tego kiedy lapek byl produkowany ( zapewne wprowadzaka caly czas nowe technologie) i od systemu operacyjnego. IMO Vista lepiej sobie radzi z zazadzaniem energia niz Xp ale to jest moje subiektywne zdanie ;)
witam
mam taki zestaw
GIGABYTE GA-EP43T-UD3L Intel P43 (DDR3)
KINGSTON HyperX KHX1600C9D3K2/4G
XFX GF GTS 250 1024MB DDR3/256b D/H PCi Lite
HDD SAMSUNG 250GB 7200 SATAII 16MB
ZASILACZ CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt
Procesor Intel Core 2 Duo E6550 2,33GHz SLA9X BOX
pamięci są na 1600 mhz a w biosie widoczne są na 1333mhz????
CPU-Z pokazuje 666,6 mhz x2 czyli 1333.
bios zaktualizowany,plyta napewno obsluguje 1600 mhz.
o co kaman?
A może takie naprawdę są (tzn 1333mHz) :?: ;) :lol:
Albo Bios przekłamuje czasem się to zdarza wtedy trzeba ręcznie się bawić w ustawianie taktowania pamięci. Lub Faktycznie masz inna Pamięć niż ci się wydaje ;)
zobacz jakiego napiecia wymagaja twoje pamieci a jakie masz ustawione oraz timingi jakie powinny miec. Dane powinienes znalesc na stronie producenta.
Bezpieczne porady czy ktoś mnie wkręca żebym reinstalował Windows?Cytat:
1. wyłącz przywracanie systemu.
2. w folderze windows - wyczyść folder temp.
3. w program files usuń folder InstallShields
4. usuń kopie updatów z microsoft update z folderu windows
5. w document and settings - folder z twoim imieniem - ustawienia lokalne - i w folderze tem usuń też wszystko.
6. w folderze windows - SoftwareDistribution - Downoads: tu usuń też wszystko
Jesli chcesz wyczyscic kompa ze smiecia to polecam program CCleaner :)
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... leaner.php
W przypadku windowsa każda, nawet mała zmiana w systemie jest niebezpieczna :lol: ale tu przynajmniej punkt 5 pozbawi cię ustawień i profili większości, jeśli nie wszystkich programów, więc to kompletnie bez sensu ;) Zawsze jak coś usuwasz istotnego, rób backupy
Witam co powiecie o procesorach Intel core 2 duo ?? czy intel to lepsze rozwiązanie dla gracza niz athlon ??
Wiesz są ludzie, którzy preferują intele i bluzgają na AMD no i są tacy ludzie co kochają AMD i bluzgają na Intela :) Ja osobiście używam C2D e6750 2,6 Ghz i powiem Ci, że jestem w pełni zadowolony. Bardziej też polecałbym Intele choć są droższe to na pewno są mocniejsze. Procki AMD są alternatywą dla niskobudżetowych kompów bo się dobrze je podkręca, a do gier to raczej średnio.Cytat:
Zamieszczone przez Kuklinowski
Podaj kwotę a znajdziemy odpowiedni proc ;) Do grania polecałbym raczej Intel, większość gier/ programów jest programowana głównie na nim przez co widać lekką przewagę intela w różnych testach, po za tym jestem zwolennikiem Intela ponieważ wciąż próbują udowodnić że prawo Moore nadal jest aktualne, tzn. co dwa lata ilość tranzytorów powiększa się dwukrtonie, u Intela można to zaobserwować bardzo dobrze, o wiele gorzej z AMD którzy mają problemy z wprowadzaniem nowych wymiarów technologicznych (ile to trwało przejść na 45nm ?).Cytat:
Zamieszczone przez Kuklinowski
Ja od początku mojej przygody z PC miałem zawsze Athlona ( 4 różne procki ), ale od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zmianą. Co do procka to wcale niemusi byc jakis najlepszy wazne zeby takie gry jak Anno 1404, HOI3, albo Empire dobrze chodziły. Co do kasy narazie mam to narazie mam 600 zł bede miał wiecej tylko ze oprucz procka musze miec płyte gl.Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Niedawno usłyszałem, o darmowym internecie radiowym...koleś przyjeżdża z laptopem i coś ustawia. Wiem w co musiałbym się zaopatrzyć.
Możecie dodać coś ?
@Kuklinowski
Rozumiem ze reszte bedziesz przekladal wiec:
1.AMD Athlon II X2 240(jak straczy kasy to mozesz wziasc lepszy proc np 245/250) + Gigabyte GA-MA770-UD3 i do tego OC
2. PDC E5200 + MSI P35 NEO-F albo Asus P5K (plytke oczywiscie mozesz wziasc inna)
No ja sie juz własciwie zdecydowałem na Intela, ostatnio sie zraziłem do AMD myslałem nad Core 2 Duo E7400 lub E7500 ( Empire powinno dobrze działać mam nadzieje ze wkoncu przestanie mi przycinac :cry: ) tylko jeszcze jakas płytka do tego mam do wyboru MSI, Asus, Asrock, GIGABYTE i ceny od 150 do 640 złCytat:
Zamieszczone przez Aule
Nie krytykowałbym tak AMD Ja jadę obecnie na Athlonie x2 6000+ z lekkim OC 5% I nie narzekam Empire mi nie przycina co ciekawe od czasu kiedy wmieniłem grafę na lepszą moc procka jest rzeczą względną dobra jakość gry czy innych programów zależy także od dobrej Pamięci Ram i dobrej lub bardzo dobrej grafy. Dopiero potem jest proc. AMD owszem wprowadza innowacje wolniej za to na odpowiednim poziomie wystarczy porównać ile procków Intela Bije AMD Athlon x2 6000+ i jego odpowiednik 6400+ notabene słabszą wersje można bez problemu podkręcić i nie trzeba do tego jakiejś wielkiej wiedzy Overclockerskiej. A najnowsze Phenomki II X4 są już z innej bajki Intel może się schować tyle że one już kosztują troszkę więcej kasy. Ale za jakość się płaci a i tak w porównaniu do Intela to są psie pieniądze...
Za cenę 600 zeta z małym chakiem masz Płytę M4A78 i do tego Proca AMD Athlon64 x2 6000+ Którego łatwo możesz podkręcić do wartości 6400+ A jeżeli miałbyś więcej kasy tak o 200 zeta więcej to na tą samą płytę możesz sobie zafundować Phenoma II X4 940 który kręci się na standardowym colerze spokojnie z mnoźnika do wartości 3600 Ghz z lekko podniesionym napięciem rdzenia do wartości 1.4 V
Tak więc wszystko jest kwestią gustu AMD wcale nie jest taki słaby na jakiego wygląda trzeba tylko umieć wydobyć z niego moc ;)
Mam pytanie do ludzi oblatanych w cenach sprzętu. Ile orientacyjnie może kosztować gruntowna przebudowa kompa, mam na myśli wymianę płyty głównej, procka, prawdopodobnie również karty graficznej oraz nowy RAM. Ważne żeby sprzęt prezentował naprawdę dobre osiągi, choć oczywiście nie upieram się żeby wszystko było z najwyższej półki (wręcz chciałbym tego uniknąć ze względów cenowych).
EDIT: Zapomniałem dodać, że komputer jest przeznaczony głównie do gier.
To zalezy ile masz środków.
http://forum.pclab.pl/t527400.html
http://forum.pclab.pl/t478278.html
No chętnie zmieściłbym się w kwocie ok. 1200zł.
Wiekszosc nowych gier powinna smigac jak ta lala :) Moze te najnowsze nie na najwyzszych, ale dobrze.
Ten radeon jest nieco lepszy od mojego 9800GT 512, ktory jest mocno ograniczony przez slabego procka ale chodzi na nim wszystko dobrze :)
I polecam Agito.pl bo maja dosc niskie ceny :)
http://img256.imageshack.us/img256/3493/beztytuupi.jpg