Przepraszam za spóźnienie.
http://speedy.sh/e3gzY/Krzyzacy50tura2HRE.sav
Dania
Będę wdzięczny za przesłanie linku do tury na PW jednocześnie z wrzuceniem tury na forum :)
Wersja do druku
Przepraszam za spóźnienie.
http://speedy.sh/e3gzY/Krzyzacy50tura2HRE.sav
Dania
Będę wdzięczny za przesłanie linku do tury na PW jednocześnie z wrzuceniem tury na forum :)
Mongołowie - http://www.speedyshare.com/mgy4n/Krzyzacy50t2Mon.sav
Ratujemy średnią. ;)
krzyżaki 3 tura
http://speedy.sh/FkTS2/Krzyzacy50t3krz.sav
Ulala, ktoś chyba coś popieprzył; albo w plikach, albo z ustaleniem trudności gry. Mam w zapowiedziach sumę x, a dostaję x - 2400, przy żadnych stratach terytorialnych, żadnych rekrutacjach, a jeszcze z dodatkiem handlu z Niemcami. Coś tu wyraźnie nie gra. Do reklamacji.
Niemożliwe, wszystko gra.
Może masz zaplanowaną budowę / rekrutację za 2400 z poprzedniej tury - albo ktoś zerwał prawa handlowe?
Swoją drogą - gdy tracisz kupców (np. przez wrogie przejęcie) to wyparowuje forsa ze skarbca?
=================================
Może jakaś wroga armia plądruje gdzieś teren (wtedy spadają przychody z powodu zniszczeń)?
Nie, nie i nie. (Trochę realizmu - od kiedy pojedyncza armia powoduje 2,5k zniszczeń?) Mówię: handel z Niemcami wręcz dochody podniósł. Może trudność jest bardzo duża, to ona część dochodów anuluje. (przynajmniej w wwmwe) A regułą od dawien dawna jest ustawianie trudności normalnej.
Chyba większość z nas ma przychody dużo na minus, więc nie ma co narzekać tylko grajmy dalej ;)
Przeprowadziłem u siebie inwentaryzację skarbca w turach 1 i 2.
Też mam taką "dziurę budżetową" w granicach ok. 2,5 k, chyba nawet większą:
Przed klepsydrą tura 1:
Kasa początkowa - 10,000
Wydatki tura 1 (budowa + rekrutacja) - 5,730
Przychody tura 1 (burzenie, plądrowanie) - 31
Kasa na koniec tury - 4,301
Przewidywania na następną turą - 5,776
===========================
Po klepsydrze tura 1:
Wydatki (pensje, utrzymanie wojsk, korupcja i inne) - 3,281
Przychody (farmy, górnictwo, handel, kupcy, podatki, sakwa) - 4,756
W sumie powinno być - 5,776 (zgodnie z przewidywaniami)
Natomiast faktycznie na początku tury 2 tury - 2,578
Różnica (tyle brakuje, gdzieś wcięło) - 3,198
Nawet jeśli naliczył się koszt utrzymania za te oddziały, które rekrutowałem w turze 1 (razem 465 za zamkowe plus 500 za milicje w miastach ale milicje powinny mieć darmowe utrzymanie) to i tak ponad 2000 (2,733 a jeśli gra policzyła koszty utrzymania milicji to 2,233) brakuje.
===========================
Jeśli dostanę sejwa do tury 3 to sprawdzę jeszcze jak to wygląda między turami 2 a 3.
Na koniec tury 2 miałem 218 a przewidywania na turę 3 to było 2,823.
Na 99% ustawiałem trudność normalną. Więc to raczej nie to.Cytat:
regułą od dawien dawna jest ustawianie trudności normalnej.
Sprawdź może, czy na Singlu na poziomie normalnym też takie zjawisko ma miejsce ??
Może w Krzyżakach część dochodów gracza ludzkiego (ale nie frakcji AI) jest anulowana nawet na poziomie normalnym ??Cytat:
Może trudność jest bardzo duża, to ona część dochodów anuluje. (przynajmniej w wwmwe)
Ja po pierwszej turze miałem przewidziane +1400 a wyszło -800 ale myślałem że to dlatego że mi krzyżak zamek zdobył.
W kojejnej turze miałem przewidywane -100 a wyszło ponad -2000. I to pomimo tego że troche wojska straciłem w bitwie.
Bez sensu. W takim razie po co miałby być podawany przewidywany skarbiec skoro może być jakikolwiek?Cytat:
Może w Krzyżakach część dochodów gracza ludzkiego (ale nie frakcji AI) jest anulowana nawet na poziomie normalnym ??
Danii też sporo wcięło
U mnie podobnie. W turze 1/2 wyszedłem jakieś 2500 poniżej prognozy, (nie wliczone do przewidywań przychody z kupionych miast i opłata za nie się mniej więcej znoszą), w bilansie 2/3 jestem ponad 3k stratny i skończyłem na minusie mimo małych wydatków i prognozy wzrostu. Coś tu jest nie tak.
Proponuję, żeby MG przeleciał kolejkę parę tur do przodu i zaobserwował czy dalej się tak będzie działo. Jeśli się potwierdzi, no to jedyną chyba przyczyną jest jakiś błąd w plikach którymi dodawaliśmy norwegię :)
ja nawet pisałem do Domena w tej sprawie total minus :confused:
Z moim sejwem startowym jest raczej wszystko OK. Odpaliłem sobie turę startową (ta sama jest na 1 stronie tego tematu), przeklikałem wszystkie frakcje ale wcześniej sprawdziłem przewidywania skarbca na następną turę. Zrobiłem tylko pierwszą turę Norwegii podobnie jak w tej KO. W turze 2 skarbiec zgadzał się prawie idealnie (odjęło mi tylko koszt utrzymania 3 oddziałów zrekrutowanych w zamku - 465).
Prawie idealnie, bo było tylko 465 + 1 (razem 466) florenów mniej (a 465 to koszt utrzymania tych świeżo rekrutowanych). Czyli tylko 1 floren gdzieś wcięło, a nie 2500. U innych frakcji było podobnie - mniej więcej tyle kasy ile wskazywały przewidywania z 1 tury.
=================================================
Link jeszcze nie wygasł więc każdy może sobie ściągnąć sejwa startowego, zrobić pierwszą turą i sprawdzić czy ucieka forsa:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post313655
http://www.speedyshare.com/gcuHV/Krz...0t1ZKstart.sav
========================
Edit:
Jeszcze powtórzyłem to samo z frakcją Zakon Krzyżacki.
Zrobiłem sobie turę Zakonem, przewidywało mi na następną 3665. I tyle było. Zgadza się.
Jak nic nie rekrutuję to jest dokładnie tyle kasy ile było w przewidywaniu.
Jeśli używacie tego sejwa startowego (link wyżej, nazwa ZKstart, w poście #1 też jest ten sam link).
Raczej nie skoro wszystko się zgadza gdy rozpoczynam z sejwa startowego.Cytat:
no to jedyną chyba przyczyną jest jakiś błąd w plikach którymi dodawaliśmy norwegię http://forum.totalwar.org.pl/images/...icon_smile.gif
Niech każdy ściągnie sobie sejwa startowego (link w poście wyżej), zrobi turę np. Zakonem (wystarczy, że sobie pobudujecie kilka budynków, tak żeby zużyć kasę - można też dla pewności ruszyć armie tu i tam, coś porobić) - sprawdzi przed kliknięciem klepsydry ile kasy przewiduje na następną turę, przeklika do tury 2 i sprawdzi czy się zgadza (mniej więcej). Oczywiście jeśli coś rekrutujecie (oprócz milicji w miastach - coś co ma koszty utrzymania) to będzie o tyle mniej, ile wynosi koszt utrzymania tych oddziałów.
Ten komu się nie będzie zgadzało jest (chyba) winowajcą (jeśli tylko jednej osobie się nie będzie zgadzało). :)
Ta osoba pewnie nie postąpiła zgodnie z instrukcją (nie podmieniła wszystkich plików tak jak należy).
=========================
Dopóki każdemu pożera tyle samo kasy to jest przynajmniej sprawiedliwie.
Ale dobrze by było ten problem naprawić.
==================
EDYCJA:
Nieważne, już wiem w czym problem (posty #65 - #67).
Nieważne, już wiem w czym problem (posty #65 - #67).
No to przy okazji dodam, że w drugiej też się mocno nie zgadzało.
@Soplica Pieniądze się liczą dokładnie w momencie przejścia z tury poprzednika na twoją, więc zdobycie miasta przez Krzyżaka zaiste miało wpływ akurat w tym przypadku.
Dobra już wiem w czym problem:
Pytanie - jak odpalicie grę z sejwa startowego i przeklikacie do Norwegii to możecie rekrutować cokolwiek ??
Jeśli nie to potrzebne będą dodatkowo dwa pliki (one nic nie zmieniają w grze tylko pozwolą wam odpalić kampanię prawidłowo):
Niech każdy kto ma taki problem wrzuci sobie ten plik do folderu głównego Medievala (nie do folderu moda Krzyżacy):
http://www.speedyshare.com/ywfXZ/teu...preference.cfg
Następnie do tego samego folderu (główny folder Medka, a nie moda Krzyżacy) wrzućcie ten launcher (odpalacz gry):
http://www.speedyshare.com/d2amw/Launch-teutonic.bat
Za każdym razem gdy robicie turę w tej KO, odpalajcie grę tym pliczkiem (Launch_teutonic).
To jest dla tych, którzy nie mają rozpakowanych plików gry - z tego prawdopodobnie wynika nasz problem.
Taki problem miał Man_Utd i w jego przypadku podziałało (ktoś jeszcze ma ten problem? - na pewno Blackhand, ale on jest MG a nie graczem).
Dzięki temu jak dobrze pójdzie to w następnej kolejce finanse wrócą do normy. A jak nie to będzie trzeba się cofnąć do tury 1...
Komputer zwariował bo nie u wszystkich działały nowe pliki - nie każdy podmienił stare pliki na nowe, niektórzy mieli 2 wersje naraz.Cytat:
To jest dla tych, którzy nie mają rozpakowanych plików gry - z tego prawdopodobnie wynika nasz problem.
Tzn. jeśli ktoś nie ma rozpakowanych plików gry, to nie mógł podmienić plików export - tylko miał dwie wersje tych plików.
Plik teutonic_preference.cfg który wrzuciłem wyżej sprawia, że komputer korzysta z moich plików a nie z oryginalnych (ale tylko jeśli odpalicie grę moim Launcherem - jeśli uruchomicie ją oryginalnym skrótem to nadal korzysta ze starych plików - a to powoduje bug, jaki się nam przydarzył).
Myślę, że gdy każdy zrobi turę z nowym plikiem preference i z użyciem Launchera to finanse same wrócą do normy - od kolejki 4.
=================================
Nawet jeśli macie już plik teutonic_preference to i tak ściągnijcie ten co dałem wyżej, bo tamten był z błędem.
Niech MG proszę ściągnie te dwa pliki wyżej i zrobi tak:
Odpali grę Launcherem, przeklika turę do kolejki 5 (to co zostało z 3 + 4 + 5) i sprawdzi, czy kasa się zgadza.
Będziemy wiedzieli, czy nam bug zniknie (bo jak nie zniknie to lepiej się cofnąć do momentu zanim się pojawił).
Jakby co, to zarówno wedle pierwszego prikazu - mi finanse działały dobrze, jak i wedle drugiego: mogę rekrutować.
Poczekam z turą.
Bardzo chciałbym pomóc, ale po ściągnięciu tych plików nie jestem w stanie nawet wstukać hasła, bo po odpaleniu launcherem ekran hasła to głównie białe pole i kilka napisów. Raz udało mi się jakimś cudem wstukać hasło do Polski (nie udało mi się tego powtórzyć) i to co się ukazało przypominało mi moje koszmary o KO które miałem kiedy grałem w MKO 21. :D Interfejs w chaosie, wszędzie białe prostokąty, wszystko w dziwacznych proporcjach. Kiedy próbowałem rozpocząć nową kampanie dla porównania, to też się zaczęło krzaczyć.
Może powinniście poszukać MG który jednak jest w stanie sobie rozpakować pliki? :(
A oprócz tych dwóch plików masz te poprzednie 3 pliki ?? Dwa exporty i descr_strat ??:
Cytat:
Tutaj znajdują się pliki do pobrania, trzeba zamienić oryginalne pliki na te:
http://www.speedyshare.com/c3GBT/Pliki.rar
Po wejściu do katalogu głównego z grą oba pliki "export" (units i buildings) do folderu mods ---> teutonic ---> data
Natomiast plik "descr" do mods ---> teutonic ---> data ---> world ---> maps ---> campaign ---> imperial_campaign
Mam mam. Pokombinowałem jeszcze, próbowałem jakoś przejść przez ekran hasła, ale ni cholery, mimo że właśnie raz mi się udało. Z dobrych wieści nauczyłem się na pamięć hasła Mefista. :drunk:
Z jakiegoś powodu odpalanie przez tego launchera od Domena powoduje jakieś błędy w wyświetlaniu grafiki. Swoją drogą, dla porównania odpaliłem z normalnego launchera i jak się okazało były zmienione ustawienia grafiki na te z preference od Domena. :curve: Może spróbuję jutro przeklikać parę tur i zobaczę czy bug kasy się utrzymuje? Wybaczcie ale będę mógł się zając tym dopiero jutro, bo teraz cały czas mam Koszmar Przed Świętami. :D
Luzik. :D
OK, przeklikałem dla każdego państwa 3 tury, czyli mam dwa stany skarbca przewidywane na turę i dwa faktyczne dla dla każdego państwa. I powiem Wam, że największa różnica jaką zauważyłem to u Danii i Polski, które miały jakieś 500 florenów... więcej niż przewidywane (pewnie przez budynki, których nie kasowałem już z lenistwa). Wszystkie inne wyniki miały różnice około 100 monet, było też sporo takich że różnica wynosiła dosłownie kilka.
Możliwe, że przez to że mam tego medka jak mam to mi nie odpala tego buga, a tylko tym co mają dobrze (jakkolwiek to brzmi :D), no ale u mnie niczego takiego nie ma. Sprawdziłem też jedną poprzednią turę (z 3. do 4.) i też żadnych anomalii nie zauważyłem. :/ Nie prowadziłem takich szczegółowych zapisów jak Domen, ale ani razu nie zdarzyło mi się, żeby straty były ponad 2000 na minusie.
Myślę, że nie ma co kombinować. Jedźmy dalej, przynajmniej będzie to jakaś ciekawostka. Mi tylko w jednej turze skarbiec spadł strasznie na minus, a z każdą następną jest już ciut lepiej. Dawać gramy! :)
Ja tam dziękuję za takie ciekawostki. Tak się grać nie da normalnie. Jeżeli występuje problem, tak jak opisał Domen, to trzeba wedle jego zaleceń postępować. ;d
Jeśli każdy będzie miał zgodne pliki to problemu nie będzie.
Niech każdy sprawdzi (z sejwa startowego), czy może rekrutować Norwegią. W przypadku gdyby nie było możliwości rekrutacji Norwegią to znaczy, że macie coś nie tak z plikami. Wtedy proszę się zastosować do moich instrukcji (użycie Launchera), a jeśli coś będzie nadal nie tak to piszcie.
Blackhand - nie możesz mieć dwóch plików teutonic_preference jednocześnie, pewnie to powoduje buga z grafiką. Zostaw tylko mój plik. Jeśli coś nadal będzie nie tak z grafiką to usuń albo zmień ustawienia graficzne z pliku teutonic_preference (najpierw wyłącz opcję "tylko do odczytu").
Okej, zrobiłem tak jak kazał Domen i już chyba jest dobrze bo mogę rekrutować Norwegią (a wcześniej nie mogłem).
Odnośnie pliku teutonic.preference.cfg: O jakiego buga z grafiką chodzi? Mi się tylko zmniejsza rozdzielczość ale to można zmienić w ustawieniach gry przecież.
O tego, którego Blackhand ma, co wyżej opisał. Jeśli pozostali go nie mają to świetnie.Cytat:
O jakiego buga z grafiką chodzi?
Chciałbym zostawić tylko jeden, ale ten drugi zdaje się jest gdzieś zapakowany. :/ No ale u mnie niekoniecznie musi działać.
No niestety ja mam nadal problem norwegia nie rekrutuje a sposób z lauczerem u mnie nie zadziala mam wersje ze stema i nie odpala mi w ten sposób jak pisales Domen.Nic napisze moze sie znajdzie ktos chetny nie bede wam psuł zabawy.