Nie no, schyłek Cesarstwa Zachodniorzymskiego bez wojen domowych to jak średniowiecze bez krucjat. ;) Nawet w BI były. Ważne, żeby zrobili to sensownie i tyle - do Romka 2 na dniach wyjdzie patch poprawiający bug z obecnymi wojnami domowymi.
Wersja do druku
Nie no, schyłek Cesarstwa Zachodniorzymskiego bez wojen domowych to jak średniowiecze bez krucjat. ;) Nawet w BI były. Ważne, żeby zrobili to sensownie i tyle - do Romka 2 na dniach wyjdzie patch poprawiający bug z obecnymi wojnami domowymi.
Wg mnie jeśli Hunowie mają być nie grywalni to może będzie coś na wzór odwrotności do Napoleona. W NTW to my prowadziliśmy zniszczenie na bagnetach a ai się broniło a może tu będzie tak, że ai atakuje jako wielki Attyla a reszta frakcji w tym my się bronimy przed przykokszoną frakcją z kosmosu. :mrgreen:
Mój błąd. Ale skoro tak to i te zniszczenia własnej osady są przesadzone i to grubo. Nie kojarzę żeby Rzymianie czy ktokolwiek inny zrobili kiedyś tak wielkie zniszczenia wycofując się, no może poza Rosjanami ale to inna sytuacja. Ciekawe czy to dobrze zbalansują żeby się przypadkiem nie okazało że gracz może tak rozwalić Galię że przestanie ona kusić barbarzyńców.Cytat:
To nie zniszczenia spowodowane przejściem najeźdzców tylko zniszczeniem swojej osady w celu uniknięcia przejęcia jej zasobów przez inną frakcję :) ale naprawdę- bomba atomowa po prostu "wymiata"... oby to zmienili :D
"Bomba atomowa"... mogę się założyć że będzie taki achievement;).
Musieliby naprawdę mocno tą frakcję przykosić, problemy Rzymu w końcu nie zaczynały ani nie kończyły się na Hunach coby ich stawiać w roli jakichś wielkich antagonistów wokół powstrzymania których kręci się gra. Sądzę że Hunowie grywalni jednak będą, może CA zrobi graczom zaplanowaną łaskę albo zostanie do tego przymuszona ale tytuł w taki czy inny sposób wymusi raczej taki ruch.Cytat:
W NTW to my prowadziliśmy zniszczenie na bagnetach a ai się broniło a może tu będzie tak, że ai atakuje jako wielki Attyla a reszta frakcji w tym my się bronimy przed przykokszoną frakcją z kosmosu. :mrgreen:
Jarl, na GOL piszą, że tylko Rzym będzie grywalny, prawda to?
Voitek, to chyba jakiś ponury żart grabarza...:nunu:
No właśnie też mnie to martwi, bo w BI najczęściej grałem Gotami :P
Jestem przygotowany na różne niespodzianki ze strony CA, ale tego bym im nie wybaczył :evil:. Ale to po prostu musi być plotką bez pokrycia!
Nie no serio tylko Rzym? To by było już poniżej jakiejkolwiek krytyki.
Ciekawe czy będą tworzyć jeszcze DLC dla Roma 2 ?
Teoretycznie powinni jeszcze dodać germanów i brytów(z powodu wolnych slotów).Cytat:
Ciekawe czy będą tworzyć jeszcze DLC dla Roma 2
Zawsze może się okazać ,że Attila podepną jakoś pod Rome(jak np.,,Zmierzch Samurajów".
Wtedy mogliby naraz wydawać DLC i nie musieliby się tylko do nowej części ograniczać.
To na pewno nie jest prawda kto wydałby grę strategiczną mapie kampania wielkości Rome 2 z 1-2 starymi frakcjami Rzymskimi(pewnie częściowo wkleją niektóre budynki i modele jednostek z Rome 2)Cytat:
Mam nadzieje ,że Słowianie pojawią się choćby jako niegrywalna frakcja.
DLC do Roma powinny jeszcze być. Mają na pewno już strategie ich wydawania połączoną z szumem medialnych (przyciągającym uwagę graczy), gdyż zawsze jest to zastrzyk gotówki na dalszą prace. Nie zdziwiłbym się jak by mieli już przygotowane parę sztuk.
CA już temu zaprzeczyła na forum, a całe zamieszanie przez gameplay, gdzie powiedziano "two playable factions", ludzie zapomnieli że powinno tam być jeszcze "the".Cytat:
Według CA Attila będzie osobną grą, więc jest to bardzo wątpliwe. Chyba jedynie Blood & Gore może tutaj współdziałać.Cytat:
Zawsze może się okazać ,że Attila podepną jakoś pod Rome(jak np.,,Zmierzch Samurajów".
Wtedy mogliby naraz wydawać DLC i nie musieliby się tylko do nowej części ograniczać.
No to kamień z serca :D
Jeżeli informacja o niegrywalności Hunów się potwierdzi to jak dla mnie będzie to szczyt absurdu. Tytuł nawiązywałby do przywódcy frakcji którą nie możemy zagrać w kampanii.... Nie uwierzę w to póki CA oficjalnie tego nie potwierdzi.
No ale Zmierzch chyba też był osobną grą, czy nie? Można mieć sam Zmierzch bez Shoguna, korzysta tylko ze wspólnej bazy - menu głównego i multiplayera, w przeciwieństwie do Świtu, który jest klasycznym DLC. Chociaż jakby dali możliwość gry multi między frakcjami z R2 i ATW to już przesada.Cytat:
Według CA Attila będzie osobną grą, więc jest to bardzo wątpliwe. Chyba jedynie Blood & Gore może tutaj współdziałać.
Tak, jednak osoba z CA wypowiedziała się wprawdzie lakonicznie, ale jednak negatywnie. Pewnie sami na razie nie wiedzą.Cytat:
No ale Zmierzch chyba też był osobną grą, czy nie?
Filmik prezentujący oblężenie Londinium:
http://youtu.be/FoC0m9zW5JA
Ja akurat nawet bardziej czekałem na jakąś formę kontynuacji Barbarian Invasion niż na samego Romka. No i doczekałem się.
Pokładam w tej grze ogromne wręcz nadzieje. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Nadmienię, że w BI grałem głównie na modzie IBFD, który był po prostu genialny. Po udostępnionym powyżej filmiku mogę wysnuć wnioski, że jednostki będą w porównaniu do tych z BI bardziej historyczne. Graficznie gra prezentuje się naprawdę "kozacko", biorąc oczywiście pod uwagę, że ktoś posiada naprawdę mocny sprzęt. Powrót do drzewka to także krok w dobrą stronę dla osób takich jakich jak ja, czyli takich które zaliczyły spory przeskok między seriami czyli z Romka i Medievala II prosto na Romka 2:eek:.
Osobiście nie mogę się doczekać gry Cesarstwem Zachodniorzymskim. Wyprowadzanie tego giganta na glinianych nogach w BI oraz jego modach było czymś naprawdę interesującym i w przypadku powodzenia, zaprawdę sprawiającym dużo radości i przynoszącym sporo satysfakcji.
Zapowiadali nową ścieżkę dźwiękową, a ja słyszę utwory z R2. :P
Mapa kampanii:
Wydaje się dużo bardziej dopracowane od Rome II... czy tylko mi jest aż przykro jak patrze jak bardzo jest rozbudowane Atilla względem Rome? Szkoda, wielka szkoda.
Przepraszam za wyjście poza temat, ale kto wie czy elementy Attyli (np. drzewko rodzinne) nie ujrzymy w końcu w Romku? Nadzieja umiera ostatnia!
No masz rację, że nadzieja umiera ostatnia. Pamiętam, że w Romku po wyjściu BI można było go odpalić właśnie na silniku młodszego brata.
Sądzę, że CA nad tym mysli i po wyjściu Attili Rome II może zostać automatycznie spatchowany tak jak sobie teraz nie wyobrażamy. Mam przynajmniej (też) taką nadzieję. :)
Z tego co pamiętam to CA mówili, że nie porzucają jeszcze Romka i coś będzie, a wg przecieku mają być chyba ze 2 kampanie DLC m.in. brytyjska.
Też mam nadzieje że w chwili wydania Attili spaczują Romka, może się wtedy okazać że zamiast grać w dodatek będę cisnął w podstawkę:D. Ja dalej czekam na Numidię i inne nacje pustynne (zwłaszcza że podzielili je na dwie podkultury).
Pragnę tego całym sercem aby Rome 2 został spatchowany kilkoma opcjami z najnowszego dzieła. Chciałbym (myślę że chcielibyśmy :) ) aby to były:
-drzewko rodowe,
-choroby(różne rodzaje, różne efekty),
-opcje zrównania miasta z ziemią,
-barykady na ulicach i możliwość niszczenia murów miejskich przed bitwą
Chyba jeszcze nikt nie wstawiał:
Mnie tylko ciekawi jedna sprawa. jak z optymalizacją ? Ilość szczegółów miasta plus rozszerzające się pożary, mające wpływ na morale broniących wróżą, że nasze komputery stopią się w ciepłe masło...
No też mam nadzieję, że mój procek (Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB) oraz karta graficzna (GeForce GTX 780) udźwigną to wszystko na full detalach:confused:
Myślę ze tak a tak na marginesie ile kosztował twój komp Thomm ?
Nie masz szans nawet na średnie z tym badziewnym GTX 780! Żadnych! :rolleyes:
No nie ma śmiechu;) CA nie takie kwiatki potrafi robić z wydajnością...jeśli zlali to jak na początku w Romku to nawet nowy MGS może mi tak kompa nie rozhulać:D
Nie pamiętam, ale nie to jest problemem. raczej to co pisał lucas82 - jak będzie z samą grą. Przykładem jest moje oblężenie/obrona Rzymu - przy wielu armiach miałem straszne zajączki, dotyczy to wcześniejszych patchy, a tutaj dochodzą efekty rozszerzających się płomieni, gdzie właśnie ogień mocno zawsze obciąża grafikę.
Mój laptop to :
Intel Core i5 430m 2.27
Grafika radeon 5450 HD
4 gb ramu
Romek śmiga na wysokich a fps to średnio 35-39
Myślę że chodzi o symbolikę. Ja kiedy myślę o upadku cesarstwa zachodniego to mam przed oczami ilustrację z pewnego czasopisma przedstawiającej Attylę z mieczem w dłoni której ręka opiera się o kolano, a stopa podpiera się na rzymskim hełmie.
Byłoby miło jakby CA przy okazji zoptymalizowało swoją produkcje, bo imho jak na to co pokazuje gra to wymagania są przesadzone.
To twoje myślenie jest troche błędne bo najazdy Attyli na zachodnie cesarstwo kończyły się klęskami:P. Po Polach katalaunijskich wielki wódz hunów szykował sobie stos pogrzebowy. A podczas najazdu na Italię Wschodnie cesarstwo spustoszyło jego państwo i musiał zakończyć najazd pod byle pretekstem.Cytat:
Myślę że chodzi o symbolikę. Ja kiedy myślę o upadku cesarstwa zachodniego to mam przed oczami ilustrację z pewnego czasopisma przedstawiającej Attylę z mieczem w dłoni której ręka opiera się o kolano, a stopa podpiera się na rzymskim hełmie.
A czasem Ces. Zach. po 451r. A.D. nie było na ostatniej prostej m.in. w wyniku "odwiedzin" Attyli? Nie chcę nikomu zmieniać optyki tamtych wydarzeń, ale termin zwycięstwo pyrrusowe aż za bardzo się kojarzy...