Cytat:
No właśnie nie, bo kościół działa na trochę innej płaszczyźnie niż np. partie polityczne. Kościół jest instytucją religijną. Nie ma prawa angażować się w politykę, bo nie taka jest jego rola. Powinien zrzeszać i skupiać wokół siebie wiernych, głosić im swoje nauki. Na tym jego obowiązki się kończą.
Co nie oznacza, ze należy mu zakazać wypowiadać się - albo demokracja i wolność albo ja wiem dyktatura? Kościół ma prawo wypowiadać się na kwestie światopoglądowe i wpływać na politykę choćby z tego powodu, ze żyje w tym świecie. Ty masz prawo się wypowiedzieć, oni też.
Cytat:
Od zarania dziejów religie powstawały z dwóch powodów:
1. Aby tłumaczyć rzeczy, których nauka nie była w stanie wyjaśnić w danej chwili.
Wersja Tomsn bardziej prawdziwa - religia powstawała z fascynacji zjawiskami dziwnymi nie wytłumaczalnymi - co nie oznacza, ze miała ej tłumaczyć, tym zajmowały się mity. Religia powstała ze strachu przed śmiercią, z konieczności spojrzenia na siebie samego jako istotę lepsza od otaczającego świata etc. Bynajmniej nie po to by tłumaczyć rzeczy niezrozumiałe, to jest wtórna rzecz.
Cytat:
2. Trzymać masy w ryzach.
Ta, jasne zwłaszcza chrześcijaństwo w swoich początkach, czy z czasów nam bliższych husyci. religie powstawały a potem zostawały dostosowane do potrzeby kontroli nad masami, znów wtórne dostosowanie uznajesz za pierwotne.
Cytat:
Brutalna prawda jest taka, że im bardziej niedokształcone i nierozwinięte społeczeństwo, tym więcej wierzących, tym częściej wykorzystuje się wiarę do celów politycznych, tym łatwiej manipulować ludźmi. To nie jest moja prywatna opinia, tylko fakt historyczny.
Rozumiem, ze grecy antyczni, powiedzmy ateńczycy z ich szkołami filozoficznymi, powszechną znajomością prawa i pisma, demokracją etc, znacznie mniej wykorzystywała kwestie religijne w celach politycznych, było tam mniej wierzących etc niż w Turcji, albo Albanii? łatwiej manipulować ludźmi ok, z zastrzeżeniami, że w ZSRR dawało się i przy prawie całkowitym wyplenieniu analfabetyzmu bezproblemowo manipulować ludźmi.
Cytat:
Dokładnie o takiej sytuacji wspomniałem wyżej. I potem w takiej Polsce oszołom Rydzyk przekona tysiące staruszek, żeby głosowały na tą partie, która jest korzystniejsza z punktu widzenia interesów kościoła.
Boli Cie wizja, że ktoś wykorzysta demokrację? Super, a co powiesz na taki scenariusz - oszołom Miller namawia tysiące staruszek, młodych pseudoliberałów etc, by głosowali na niego i robi nam drugi PRL, albo inni, podstaw sobie kogo chcesz. Przecież na tym polega demokracja by przekonać społeczeństwo. Boli Cię to, ze inni też mogą głosować nie tylko Ty jaśnie oświecony Witia?
Bezrobotny, czy pracownik fizyczny w naturalny sposób jest podatny na propagandę lewicy, drobny przedsiębiorca na liberałów etc, każdy będzie głosował tak by żyło mu się lepiej (czy w jego przekonaniu żyło się lepiej każdemu), Ciebie liberała boli to, że ktoś ma inną wizje?
Cytat:
Wiara i religia nie ma prawa być wykorzystywana do celów politycznych, bo to od zawsze rodziło i rodzi patologie.
taa bo państwo świeckie w stylu Rewolucji Francuskiej, ZSRR, PRL nie rodziło patologi, samo światło. Weź się zastanów.