Wojtascythe i Il Duce, nie znacie regulaminu? Podpowiem, punkt 7b.
Wersja do druku
Wojtascythe i Il Duce, nie znacie regulaminu? Podpowiem, punkt 7b.
Heh, dzięki, zatem przyłączam się do prośby ;D
Trzeba wysłać prośbę dyplomatą. "Zażądaj pojednania".
Kapitan Katana zburzył koszary w obleganych osadach. Do tego Genua przestanie istnieć w tej turze, więc kara nie wchodzi w grę; a na mnie zmierza armia Węgierska w tamtym rejonie. Proszę mg o odbudowanie koszar na takim poziomie, na jakim były.
Swoją drogą perfidne zagranie.
Jasna sprawa. Wszystko będzie odbudowane.
Mam pytanie, bo nie wiem czy to jest jakiś błąd gry czy po prostu mam pecha. Nie udało mi się do tej pory przeprowadzić żadnej adopcji, wszystkie są niedokończone, kończą się przedwczesną śmiercią generała. Miałem już co najmniej 3 takie przypadki, to normalne?
Nie może być inaczej. Gdyby występowały u ciebie nieznane innym bugi to nie mógłbyś wczytać zapisu.
Pomyślność adopcji i rozlokowanie jego straży przybocznej jest zależne odpowiednio od statyczności i położenia dobroczyńcy.
Aż dziwne, ja już miałem kilka adopcji i za każdym razem były pomyślne....
Mnie się kojarzy, że też kiedyś miałem ten problem w którejś z ko, ale nic z tym nie zrobiłem.
To zależy od ilości generałów w odniesieniu do jeszcze jakiegoś czynnika, prawdopodobnie terytorium. Bizancjum zazwyczaj ma ich od groma, więc się nie dziwię. Muszą zostać pozabijani, albo imperium się rozrosnąć.
Proszę mg o zaaprobowanie przekazania miast: Insbruk, Wiedeń, Esztegorm, Szaged i Czarnogród Sycylii oraz wypożyczenia (przekazania na 10 tur) Ajaccio Węgrom.
Zgoda jest. Tylko jednostki ładnie skasować proszę.
Proszę żeby MG jeszcze raz rozpatrzył przekazanie Czarnogrodu Sycylii.
A to niby z jakiego powodu? Bizancjum czeka jeszcze jedną turę do ataku na Węgry. Sycylia wysłała już propozycję przekazania Ajaccio za Czarnogród. Pozostałe prowincje zostały już przekazane. Czarnogród zostanie przekazany jeszcze przed wojną cesarsko-węgierską.
Poza tym Bizancjum nie ma żadnych praw do tej prowincji, a w przeciwieństwie do Cesarstwa Sycylia walczyła z Węgrami.
To może niech Ci jeszcze Targowice przekaże i w ogóle odetniesz mnie od możliwości zaatakowania Węgier
Ale Rafi ma jednak tutaj dużo racji. Jak zobaczyłem czym jest ta Czarnogóra (myślałem początkowo, że to Salzburg tak nazwano) to pożałowałem pełnej zgody. Jest to wymiana za pokój, w którym to przypadku zazwyczaj unika się interwencji, owszem, niemniej śmierdzi kantem. Odgradza Bizancjum od Słowacji, do tego będące turę od zamku. Jako że stanę tym razem po stronie swobody umów i niezmienności decyzji, Rafi - w tym konflikcie - otrzyma ode mnie lekkie odszkodowanie w pieniądzu.
Ale jakie odszkodowanie? Za co? o.O
Nie zgadzam się.
Jeżeli chodzi o stronę nieformalną, to Bizancjum cwaniacko wypowiedziało sojusz Węgrom, gdy ja wyruszyłem na ich zachodnie prowincje. Cwaniacko, bo chciało zająć bez jakiejkolwiek walki wschód Węgier, gdy ja musiałem najpierw uporać się z armią Węgra.
Co to ma być, że ktoś ma dostać coś za darmo? To nie jest fair.
Jeżeli chodzi o stronę formalną, to tutaj nie ma nawet o czym mówić, bo Węgry nie walczą z Bizancjum. Nie ma żadnej wojny, dlatego przekazanie prowincji nie może mieć wpływu na coś, czego nie ma. Jedyną wojną jaka formalnie była, była wojna Sycylii z Węgrami, zakończona pokojem.
Węgry jeśli chcą istnieć, muszą oddać część prowincji mi, by móc walczyć w przyszłości ze zdrajcą. Ja też nie mam zamiaru rezygnować ze swoich łupów.
Bizancjum chciało wydrzeć sobie coś cwaniacko, to naszym cwaniackim posunięciem zostało mu to uniemożliwione.
Od kiedy ktoś ma coś dostać za darmo? Protestuję, bo to jakiś absurd...
A to właściwie też racja. Swoboda umów i elastyczność przede wszystkim. A dostęp do wschodu Węgier jest. Odszkodowania nie będzie. Niech się ugnę.
Proszę MG o zaaprobowanie przekazania miasta: Pampeluna
Aprobuję.
W razie czego uprzedzam 24-27 nie będę miał dostępu do Medieval'a.
Anglik postawił w Lyonie 4 forty. W jednym ma balisty tuż przy granicy, inny blokuje drogę do niebronionych katapult i balist nad miastem. Wnoszę o co najmniej nie ruszanie balist (niżej) i balist z katapultami (wyżej) w przyszłej turze Anglii. Gdyby nie te dwa forty, nie mogły by one podejść tak blisko.
Nie wiedziałem że nie można mieć więcej niż 2 w jednej prowincji. Nie rób tury, zaraz to poprawię ;)
Soplica powtórzy po prostu turę. Ma przed tobą.
Oki, za chwilę będzie.
W takim razie czekam na info na pw, jak już wrzucisz. ;)
EDIT: Miało być za chwilę, a nie ma, a ja jestem już trochę zmęczony, więc idę spać. Jak wrzucisz dzisiaj, to jutro postaram się zrobić jak najprędzej.
A no i mam jeszcze jedno pytanie: czy księża papiescy pod Dijon znaleźli się przypadkiem czy to aby umyślna pomoc mg dla biednej Anglii?
Celowo są tam jeszcze od czasów francuskich. Nie jest to zabronione. Nie będzie zmienione. Księża będą katolizować katolickie prowincje i ścigać heretyków. ;)
Ta "biedna" Anglia chciała nadmienić że żadnych papieskich biskupów do swojego kraju nie zapraszała gdyż wiara w niej silna oraz posiada własnych biskupów którzy sami są w stanie tłumić wszelkie rodzaje herezji. Jednakże emisariusze naszych duchowych przewodników jako nadzorcy przestrzegania Prawa Boskiego zawsze będą mile widziani. Dziwne że katolicka Sycylia ma z tym jakiś problem. Czyżby ona sama słysząc śpiewy muezinów miała zamiar odstąpić od naszego Świętej Wiary? Zostawiam tę sprawę pod rozwagę całej naszej katolickiej rodzinie.
Chciałbym poinformować bardziej zainteresowanych, ze w wyniku nagłej prywatnej sytuacji będę musiał zrezygnować z KO. Do mojego wyjazdu zostało jednak trochę jeszcze czasu, dlatego pociągnę jeszcze maks 4 tury w zależności od tępa kolejki. Będę szukał kogoś na zastępstwo, jednak postaram się ustalić ostatecznie sytuację z Węgrami. O tyle jest dobrze, że teraz Węgry mają wóz albo przewóz.
Prosze o pozwolenie na przekazanie Węgrom miast Suczava, Białogród i Targovitse
wyrażam sprzeciw. to są miasta graniczące ze mną a toczę z Bizancjum wojnę
Wyrażam zgodę. Po pierwsze jest to zapłata za pokój, po drugie ruskie wojska nie są o włos od zdobycia tych prowincji, nawet po trzecie pon Nowogrodu z Węgrami kończy się za 3 tury.
proszę o zgodę na sprzedaż gruzińskich miast Moksza i Kazań dla Rusi
Zgoda.
Dwie i pół armie Węgier wkroczyły w zeszłej turze na teren Czarnogrodu, mimo że na to nie pozwoliłem. Przyszły ze wschodu, a duże znaczenie strategiczne ma to, że idą bronić ziem zachodu. Chcę, by mg zarządził wycofanie tych armii na wschód.
Mogę też prosić o screen ze zwycięskiej bitwy o Gregorio? Nie mogę uwierzyć, że jedna armia bije drugą podobną, która siedzi w mieście- jakby bonus dla obrony nie istniał. :mad:
MG nie zarządzi, bo między Węgrami a Sycylią jest sojusz z obustronnym prawem przemarszu. Nikt go nie zerwał.
Cytat:
Nadszedł czas. Czas sojuszu! Oczekiwany. Słuszny i służebny. Warunki nasze. Akceptacja Twoja. Życie, nie śmierć. Amen.
Warunki.
Obustronnie:
*prawo swobodnego przemarszu.
Węgry:
*oddadzą Sycylii Insbruk, Wiedeń, Esztegorm, Szaged i Czarnogród.
Sycylia:
*wypożyczy Węgrom Ajaccio. Do 26 tury włącznie.
Węgry zapłaciły za to prawo sowicie.
A co do drugiej sprawy to mało widziałeś jeszcze. :P
Zerwał sojusz,Węgry mają wojnę z Polską a Sycylia opowiedziała się po naszej stronie :). Jedyne co obowiązuje na chwilę obecną między Węgrami a Sycylią to zwykły PON.
Czyli jednak było prawo przemarszu :/
Aktualnie jest pon między Sycylią a Węgrami. Czy w związku z tym mogę zablokować drogę na zachód węgierskim wojskom, a one będą musiały się wycofać w następnej turze- czyli na wschód, bo to będzie jedyna droga?
Załącznik 1453
Takie wystarczy?
Właściwie to trochę pechowa sytuacja dla Ciebie Matisek. Jeden oddział mniej u mnie i pewnie byś miał pokój. A tak... wszystko jeszcze może się zdarzyć.