Dzięki Araven za komentarz, ściągnę i napisze co nie co z mojej strony.
Wersja do druku
Dzięki Araven za komentarz, ściągnę i napisze co nie co z mojej strony.
Kampania jest chyba stabilna. Przegrałem 54 tury z 1 CTD(Bretonnia VH/VH, imo niezbalansowanie łatwa, po rozprawieniu się ze Skavenami i Wampirami tłuczemy buntowników w Estalii bo Imperium jest zajęte sobą). Jedyne co mnie lekko denerwuje to lagowanie przy przyśpieszonym wykonywaniu ruchu na mapie kampanii(choć może to być spowodowane nie spatchowaniem medieval2.exe). Wiele jednostek nie ma obrazków czy to na kartach czy w opisach. Niektóre opisy są w całości lub częściowo po rosyjsku. Wspominany przez twórców respawn armii jest w porządku, stacki po kilka normalnych jednostek. Zupełnie odwrotnie jest w przyp. Garrison Script gdzie potrafi wywalić pełny stack z pancerzami i doświadczeniem. Bardzo ciekawią mnie misje, jeszcze żadnej nie wykonałem, więc nie wiem czy skrypt się nie gubi ale raz na jakiś czas wyskakuje powiadomienie z eventem, np. "porwano córkę władcy Maggrity i zabrano do Naggrond, odbij ją a król cię wynagrodzi" etc. Jeśli nie lubicie spamu armii to polecam nie interesować się modyfikacją. OK 50 tury była ich masa, zwłaszcza u Skavenów, którzy spamią tanimi jednostkami. A jeżeli rzecz się tyczy porozrzucanych po całej mapie prowincji to o dziwo w większości przypadków się utrzymują przez dłuższy czas(nawet Krasnoludy zdołały się utrzymać w Norsce). Później wrzucę jakieś screeny.
No to samodzielny mod na moje oko. Mnie działa samodzielnie. Wypakowałem, wrzuciłem do mods i działa.
Hm, na twcenterze jest on jako submod.
Wyszedł pierwszy patch - http://www.moddb.com/mods/call-of-wa...otet-patch-101
Może i to submod, ale instalka z racji na rozmiar zawiera wg mnie wszystko i moda podstawowego i w/w submod. Gdyby w instalce był sam submod to by mi nie odpaliło. Pobiorę patcha i może coś zagram. Nowe ai jest, jak patrzyłem, ciekawe czy dobre. Jak dobre potestuję je w RoDG.
Pograłem trochę krasiami i oto kilka moich uwag. Bitwy z nocnymi goblinami często powodują powrót do pulpitu . Wywala mnie też gdy próbuję stoczyć bitwę z Nurglem w tej jego osadzie w Norsce.
Reszta jest w miarę stabilna choć czasami kliknięcie w przycisk rekrutacji w Karak Izor kończy się crashem. Jednostki są ładne choć nowym frakcją poza Bretką przydałyby się nowe, szczególnie lizakom.
Odpaliłem sobie także na chwilę kampanię Bretką i pierwsze co mnie zniesmaczyło to muzyka, wszędzie nawalone Two Steps from Hell. Całe szczęście krasie nie mają żadnego ich utworu i ich kampania ma klimat.
Obecny patch , czyli 1.01 ma wyłączony spawn armii i garrison script. Także jak ktoś nie lubi takich rzeczy (czyli ja), to może sobie posprawdzac co i jak. Moim zdaniem jest jednak zbyt ten modzik niedopracowany żeby grać dłuższe kampanie. Balans kuleje, ale przede wszystkim gospodarczy. No i ogry są za silne z tego powodu :D Najbardziej obecnie irytuje mnie bug z ilością straży przybocznej. Manfred von Carstein ma tylko 10 żołnierzy w oddziale :D
Ja mam przegrane 64 tury wampirami na VH/VH na tym patchu 1.01, gra się bardzo przyjemnie, czuć klimat Warhammera, nie ma irytującego spawnu armii, ogólnie też Imperium nie jest taką całością jak w zwykłym Call of Warhammer, w tej modyfikacji czuć, że tam iskrzy i wojna domowa wisi w powietrzu, u mnie Imperium zjednoczyło się przeciwko mnie dopiero gdy Wissenland, Averland Stirland i Ostermark przestały istnieć :). Mimo wszystko gra się trochę za łatwo, no ale może to przez to, że gram wampirami a oni mają prawie, że darmową armie i można zasypywać wroga, jak zagram czymś trudniejszym to napiszę jak z tym poziomem trudności.
Mam pytanie do tych, którzy pograli dłużej Imperium lub Kislevem, czy mozna rekrutować tych najemników którzy sami sie do nas zgłaszają ? Psy wojny jesli dobrze pamietam, bo to było bardzo fajne rozwiazanie w call of warhammer.
Czy byłby ktoś miły i napisał jak to zainstalować?
Ależ ja będę miły. Instrukcję masz na stronie Modb moda.
Nie ma eventów dla poszczególnych kompanii Dogs of War. W niektórych regionach można napotkać najemników, poza tym można ich gdzieniegdzie rekrutować w poszczególnych miastach/twierdzach(AoR). Same sławetne kompanie mają swoje budynki w poszczególnych miastach Tilei i wybranych osadach w innych regionach. DoW istnieją jako osobna frakcja - dawne Księstwa Graniczne rozszerzone o mnóstwo najemników i kilka nowych jednostek. Bardzo przyjemna nacja ale z racji na nieistniejący balans w kwestii ekonomii, niepowstrzymana w rękach gracza.
Witam pisze do was z pytaniem na temat modyfikacji call of warhammer beginning of the end times. Jest to stosunkowo nowy mod ale dokładnie sam nie wiem czy jest to norma ale mam takie problemy że po jakimś czasie gry ikony budynków, wojsk, powiadomień zmieniają sie na jakieś randomowe ikony i wywala mi gre. Jest to wina moda czy moja ponieważ mogłem coś źle zainstalować?
1 pkt karny za zakładanie niepotrzebnych tematów i nic nie mówiące tytuły tychże tematów. Shay "Pan Koala" Wielki Ruan, Niespalony, Pierwszy tego imienia, Dzierżący eukaliptusa, et cetera.
Czasami dzieje mi się to samo. Co prawda nie w tym modzie, bo w niego nie gram, ale zdarza mi się w innych. Jak zauważysz, że ikonki "świrują" zapisuj od razu grę, bo zaraz będzie crash.
Jeżeli mogę to sobie napisze moje relacje z czasu spędzonego w tym modzie. Ogólnie mod jest MEGA i dawno nie grało mi sie tak dobrze w TW jak BoTET.
Mod jak dobrze widziałem jest stosunkowo nowy i przez to ma swoje minusy ale jak dalej beda chcieli tak dobrze tworzyć tego moda to będzie godny uwagi.
Mod posiada takie rzeczy do naprawy jak niektóre budynki nie daja bonusów jakie piszą, brak ikonek do jednostek ( chodzi mi o bretonie ) oraz brak óżnorodnych jednostek ( z 4 jednostki piechoty i 1 oddział łuczników ? ) może nie doszedłem jeszcze do dalszego etapu gdzie jest wiecej jednostek ale rozegrałem 100 tur minimum. Niektóre budynki/jednostki mają jeszcze rosyjskie opisy. Dałoby rade jeszcze kilka rzeczy wypisać jak crashe które od czasu do czasu występują ale nie ma co narzekać. Plusów jest o wiele wiecej i serdecznie zachęcam do gry bo jest dużo ciekawych rzeczy.
Pograłem Khornem. Podkreślam słowo pograłem. Po 15 turach chaos zjednoczony zaatakował mnie (będąc w sojuszu od początku rozgrywki), Dzieci Nurgla zaatakowali miasto z dziedzicem frakcji, a krasnoludy chaosu zaatakowali 4 tury wcześniej. Skleiłem w związku z tym fajną armię, z przywódcą frakcji, Bloodlettersami i wojownikami chaosu, ale odparły mnie 4 niepełne armie krasnoludów chaosu. Wojownicy Tzeentcha też już na mnie szykowali armię. Jedną z prowincji w Norsce podbiło imperium, ratowałem się ucieczką do miasta dalej. Ekonomia Khorna mówiąc delikatnie nie powala.
Tak sobie myślę, że poziom VH/VH to na tego moda za dużo. Może ja jestem za słaby? Może Khorne jest za słaby w tym modzie? Jeżeli zagram kolejny raz to zagram bardziej ofensywnie. Muszę rozwalić ich zanim oni rozwalą mnie :D Teraz zaczynam kampanię rozpustnymi Slaaneshami. Są w rogu mapy, to będę miał chociaż spokój :D
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy da się naprawić jakoś to by budynki dawały profity jakie piszą? Ponieważ kopalnie 2 poz nie dają dalszych bonusów i trochę słabo jest :/
Da się naprawić. Jednak ten mod to beta, ja wyczekuję większego fixa, zamiast robić i wgrywać kilka małych. To że kopalnie 2 poziomu nic nie dają to nie jest problem, opłacalność niektórych budowli to śmiech na sali. Krasnoludy Chaosu mają u siebie kopalnie dające 11000 dochodu, a są miejsca, gdzie kopalnie dają... 25.
Tego akurat nie wiedziałem, ale fajnie byłoby gdyby to ogarneli i wszystkie budynki dawały jakieś profity :)
Aktualnie gram tomb Kings i jest mega, bardzo fajne jednostki i wgl jak narazie to jedna z bardziej rozbudowanych frakcji :)
Jak dla mnie mod w obecnej wersji jest niegrywalny. Masa niedoróbek i bugów. Pewnie posłuchali tego płaczu na TWC i ModDB żeby wydać przed TW:W, wolałbym żeby to za rok albo i dwa wydali ale, żeby było dobre a nie takie coś. Co mi przeszkadza?
1. AI nie istnieje. O ile bitewne niczym się nie wyróżnia to AI na mapie kampanii jest po prostu tępe, a wszystkie kampanie wyglądają tak samo. Durnemu AI królują Lizardmeni. Po wybiciu Skavenów w Lustrii spamują armiami i stoją w Lustrii. Dopiero gdy przeprowadziłem na nich inwazję wybudowali 1 okręt ale i tak się nie ruszyli poza Lustrię. Nawet jeśli jakimś cudem obronią tę swoją osadę w Starym Świecie to i tak nie prowadzą ekspansji. Jeszcze inny debilizm zauważyłem u Wampirów. Testowałem to kilka razy, zawsze po zajęciu Mousillion wycofują swoje armie stamtąd do Sylvanii zamiast odbijać miasto czy prowadzić ekspansję. A armii mają od cholery - 10-15 armii przeciwko mojej jednej.
2. Balans rozgrywki. Balans nie istnieje, po prostu. Krasnoludy Chaosu - utrzymując 5 pełnych armii złożonych z samych krasnoludów z elitami, ciągłym ulepszaniem i budowaniem bez przerwy drogich budynków w 10 turze miałem dochód na poziomie 85k. Serio? Gdy gram czymś innym zazwyczaj kończy się to spamem armii i nie wychodzeniem poza Dark Lands. Zazwyczaj stawiają po 20-30 pełnych armii przy Uzkulak i kolejnych kilkadziesiąt po reszcie krainy. Z drugiej strony przychód takiego Reiklandu to 1,5k przy 1 armii po 30 turach i zajęciu Marienburga. Inne frakcje imperialne mają lepszy przychód ale ciągną głównie z handlu, a to kwestia kilkudziesięciu tur, aż zaczną się między sobą wyżynać. W tym czasie idzie jakiś chory spam armii Chaosu(Undivided), które w 10-20 tur niszczą Kislev i połowę Imperium. Na domiar złego dostają jeszcze krucjaty... I nie piszę tego na podstawie jednej kampanii. Rozegrałem z 10 kampanii 200+ i 300+ tur. Frakcje Imperium są straszliwie osłabione, a jeszcze się między sobą tłuką, więc nie mają szans odeprzeć armii Chaosu.
3. Crashe, crashe, crashe. Już się przyzwyczaiłem ale przynajmniej 1-2 razy na sesję mam crash spowodowany albo zbugowaniem się interfejsu albo próbie otworzenia karty jednostki/budynku. A twórcy zamiast szybko wydać jakieś łatki to wolą się chwalić kolejnymi jednostkami, które zapewne dodadzą kolejne bugi.
4. Nierówny roster jednostek. Dla jednych nacji dali pierdyliard jednostek, a np. dla takiej Bretonii nie dość, że dali mało to jeszcze zablokowali im dostęp do najemników.
5. Chory spam armii złych frakcji i "tylko" bardzo duży spam armii dobrych frakcji. A i tak jest o wiele lepiej po wywaleniu skryptów z respawnami i garrnison scriptu.
Co mi się podoba?
1. Detale! Czyli wrzucenie zupełnie nowych animacji dla niektórych formacji, masa nowych jednostek względem podstawowego CoW. Fajnie rozwiązane systemy najemników, misji i magii.
2. Magia! Nowe animacje(np. animowane błyskawice), bardzo efektowane i efektywne, do tego duże zróżnicowanie, zwłaszcza wśród magów Imperium. Inna sprawa, że magowie są absolutnie przegięci i jeden oddział magów na dobrą sprawę przy jakiś zapychaczach do osłony potrafi rozwalić całą armię. No i AI oczywiście ich nie rekrutuje.
Ja na plus dodałbym również mapę oraz fakt, że jest ciut więcej frakcji (Bretonia! Kijowo zrobiona, ale zawsze. No i Jaszczurki). Nie jestem znawcą warhammera, ale wolałbym usunąć chaos zjednoczony, a wstawić Estalię. Wolałem rozwiazanie z 1.5.1 gdzie chaos się samemu jednoczyło. Dobry money script przydałby się do tego moda. W Divide & Conquer jest całkiem niezły.
1. Slaaneshami świetnie mi się grało. Po kilkudziesięciu turach mam jednak błąd, którego nie mogę obejść. Wywala do pulpitu podczas tury rebeliantów. Z tym mam ogólny problem, bo ten problem nasila się u mnie także w innych modach, po rozegraniu dużej ilości tur. Pomożecie?
2. Wracając do frakcji chaosu niezjednoczonego. Gdzie i czy mogę werbować Piekielne Działo i krasnale z garłaczami?
Też z miłą chęcią napisze coś o crashach. Zauważyłem grając kilka kampanii że jest podział na frakcje u których non stop wywala albo wcale. Zagrałem Vampirami i Tomb King i po ok 200 turach zero crashy. Ale grając Kislev to raz na 2 tury wywala mnie z powodu bugu interfejsu miałem tak samo z Slaneshem (jezeli zle napisałem to przepraszam ale nie jestem jeszcze zbyt w temacie warhammera) oraz Dark Elf ( bardzo przegięta frakcja pod aspektem jednostek ). Oraz błąd tak jak pisał Krystian że wywalało gre podczas końca przemijania tury. Jest to irytujące ponieważ gra jest ograniczona do frakcji ale liczę że szybko coś z tym zrobią.
Według mnie brakuje kilku rzeczy. Powinni jak najszybciej dociągnąć niedoróbki (braki zdj jednostek,budynków itp), dobrze że dalej rozwijaja i dodają nowe jednostki bo balans jest zwalony. nie albo inaczej, tego balansu nie ma. I to co mnie najbardziej rozwaliło podczas kampani tombem. To że Vampiry z jednym miastem przy Bretonii rozwaliło całą Bretonie. Nie chce wiedzieć jak oni podbili ponad 3/4 Bretoni ale dla mnie jest to dziwne.
Jeszcze jedną rzecza jaką powinni zrobić lub dodać ? To by każda frakcja miała porównywalną ilość budynków oraz by miały one mniej wiecej podobne efekty i byłyby naprawione.
Bazując na Waszych opiniach, to jednak nie zagram, czekam na większego patcha. czasem jakąś bitwę sobie rozegram.
Dużo Bretka nie ma, ale i tak więcej niż Lizaki czy Leśne elfy.
Ogólnie mówiąc każdej nowej rasie przydałoby się więcej jednostek xD
Twórcy zaś zaczęli nowy projekt, jednak mam nadzieję, że tego za wcześnie nie porzucą i wypełnią swoje obietnice.
Krasnalami praktycznie nie mogę toczyć bitew z Nocnymi Goblinami, ponieważ każda próba przybliżenia sobie ich wojsk kończy się powrotem do pulpitu, tak samo jak oblegam chaos. Kampanii nie skończę, choć miło, że twierdze krasi wyglądają tak jak powinny.
Król i dziedzic zginęli, nie było komu przejąć tronu i w związku z tym frakcja została zniszczona. Tak się często dzieje w mało dopracowanych modyfikacjach. Nie musisz zdobywać wszystkich prowincji przeciwnika, wystarczy wyzerować generałów albo chociaż całą rodzinę królewską - generałów można zignorować
Jak dodanie nowych jednostek ma pomóc w balansie?Cytat:
(...) dobrze że dalej rozwijaja i dodają nowe jednostki bo balans jest zwalony.
Wampiry nie mają jednego miasta tylko bodaj 5, z czego z tych w Sylvanii mogą wyciągnąć 40-60k dochodu po kilkunastu turach. A ich jednostki mają też bardzo małe koszty utrzymania.Cytat:
(...) Vampiry z jednym miastem przy Bretonii rozwaliło całą Bretonie. Nie chce wiedzieć jak oni podbili ponad 3/4 Bretoni ale dla mnie jest to dziwne.
Co? O.oCytat:
Jeszcze jedną rzecza jaką powinni zrobić lub dodać ? To by każda frakcja miała porównywalną ilość budynków oraz by miały one mniej wiecej podobne efekty i byłyby naprawione.
Bitwy są przednie. Mnóstwo rodzajów magii, zróżnicowane typy jednostek, ratling guny, etc.
Frakcje nie rekrutują drogich jednostek. Bretonia opiera się na potwornie silnej jeździe i koszmarnej piechocie, a AI szkoli tylko piechotę.
Ta, obiecali custom settlements dla każdej nacji, kluczowe postaci dla każdej nacji z własnymi oddziałami, w dalszej perspektywie nową przyrodę. A póki co to podstawowe problemy niech wyeliminują.
Mi też crashuje bardzo często Nocne Gobliny ale mają naprawdę fajne niektóre jednostki, np. fanatyków(chyba tak się nazywali) - kręcący się berserkerzy :
Niee. Bretonia jako frakcja istniała wieć to nie od tego zależy.
Nevon grałem sylvania i aż takich dużych dochodów nie mają. Może mają bardzo tanie jednostki no ale to bardzo dziwne było nawet mając tak tanie jednostki.
Co do budynków to chodziło mi o to że jest wiele budynków które nie maja zdjęć, nie dają żadnych bonusów i że jest zbyt mało róznorodnych budynków u niektórych frakcji.
Hej, jestem tu nowy, jak coś przeniosę temat, z góry przepraszam. Mianowicie zainstalowałem Call of Warhammer: Beginning of The End Times ze strony-
http://www.moddb.com/mods/call-of-wa...-the-end-times
wklejałem różne spolszczenia, gra się uruchamiała a po 6 sekundach do pulpitu schodziła. Gdy wklejałem orginalny angielski text mogłem grać, zależy mi na polskim spolszczeniu, pomożecie?
Nie nie ma takiego na razie i długo nie będzie.
PS.
Temat niepotrzebny, przeniosę posty, ale to już rano.
Nie zakładaj takich na przyszłość, upominam.
Dzięki dobrej duszy, która zrobiła to za mnie.
Witam.
Mam następującego buga podczas ładowania gier po crashu rozgrywki w tym modzie.
http://i.imgur.com/hBrmm6Q.png
Jakieś pomysły z czego to wynika? Wątpie aby to był problem komputera - GTX 970, intel core I5-4690 2x 3.50 GHz, 16GB DDR3.
Taki bug się czasem zdarza na różnych modach, ten akurat dotyczy sprzętu, jak się bezie powtarzał obniż lekko ustawienia grafiki. Mod ma wiele innych bugów z racji na jego niedopracowanie.
Co do tej modyfikacji to chyba nie doczekamy się dalszych usprawnień ;/ ostatnio przeglądałem orginalne forum moda i zero informacji o dalszych pracach :( możliwe że coś przeoczyłem i podaje złe informacje ale tak może niestety być że nie mylę sie :/
To dziwne bo na tej stronie:
http://www.moddb.com/mods/call-of-wa...-the-end-times
Stale są podawane informacje odnośnie nowego patcha który powinien się ukazać w niedalekiej przyszłości. Ma on oprócz dodania nowych jednostek znacznie poprawić balans rozgrywki, stabilność kampanii, SI na mapie kampanii oraz usunie wiele mniejszych błędów.
patrz ale na angielskim forum total war nic nie da się znaleźć. Przepraszam za swoj bład i dzięki za podesłane informacje
Ściągnąłem rozpakowałem i okazuje się, że Araven miał rację. Mod jest samodzielny. Zastanawia mnie tylko czy, gdy wywalę Call-a to będzie chodził.
Pierwsze wrażenie po kilku turach.
Mapa jest przeogromna, co uznaję za mega, ale to mega plus.
Z nowych nacji mamy:
- Niepodzielny Chaos
- Lizardmennów
- Tomb King
- Królestwo Ogrów
- Leśne Elfy
- Skaveny
- Bretonie
- Nocne Gobliny
- Dog of War - zastąpiły Księstwa Graniczne
Ogólnie rzecz ujmując do dyspozycji mamy mnóstwo nowych jednostek min. demigryfy, harpie, olbrzymy, gigantyczne pająki, potężne demony. W sumie każda nacja została wzmocniona.
Nie istnieją trwałe sojusze pomiędzy imperialnymi prowincjami, co jest nowością.
Nie wiem, jak jest ze stabilnością, bo rozegrałem zaledwie parę tur. Mam nadzieje, że jest z tym źle.
Ogólnie ciekawi mnie kilka rzeczy:
- możliwości szkoleniowe Wysokich i Mrocznych Elfów oraz krasnoludów - czy szkolenie ogranicza się do prowincji z portem i górskich dla brodaczy
- jednostki najemne/elitarne - dostajemy je z eventów bez możliwości późniejszego szkolenia?
- najazdy złych nacji - są eventy o tym?
Chochlik aktualnie mamy wersie 1.01 jak dobrze pamiętam, tam jest strasznie dużo bugów, za niedługo ma wyjśc patch i na pewno wiele rzeczy zostanie zmienionych, wiele jednostek ma być dodanych, naprawione finanse itp
Trzeba przyznać że już w tej wersji gdzie mod nie jest jeszcze dobrze zrobiony i jest to chyba minimum tego co będzie w oficialnej becie to dużo się zmieni :)