Nowa płytka pewnie ze dwie dyszki teraz stoi ;d
Dobrze by było już dziś zebrać komplet i brać się za wybieranie frakcji.
Wersja do druku
Nowa płytka pewnie ze dwie dyszki teraz stoi ;d
Dobrze by było już dziś zebrać komplet i brać się za wybieranie frakcji.
Cierpliwości ;)
BTW, nie licz na mnie PlanB że będę graczem, niestety obecnie nie mam tyle czasu by grać kolejne KO. Mistrzowanie na szczęście nie wymaga tyle czasu co gra :P
Tylko że nowa płytka działa tylko z steam, który komplikuje sprawę jeśli chodzi o granie na WWMWE.
Mogę udostępnić pełną wersję Medievala. Nie chcąc jednak wspierać piractwa, wymagam dowodu posiadania jakiegokolwiek oryginału.
Cześć. Jestem nowy na forum, ale zdecydowałem się zgłosić do tej ko. Moda już mam i mi wszystko działa. Na forum byłem wcześniej, ale nie zarejestrowany.
Ja to bym nie spieszył się tak ze startem, chyba że koniecznie chcesz zostać przy 12 osobach, jeżeli teraz ruszymy nagle, to w ciągu najbliższych dni ciągle będą zjawiali się kolejni chętni i będzie dylemat i dodawanie frakcji :P
PlanB prosił mnie bym wylosował kolejność kiedy będzie 12 graczy, oto wynik:
1.Avasil
2.KapitanKatana
3.Majstersztyk4884
4.Leonardo123
5.Il Duce
6.RockMiguel
7.Zachar
8.lama1
9.Remix
10.Soplica
11.PlanB
12.Rafi
Według tej kolejności gracze wybierają sobie frakcje którą będą chcieli zagrać (jeśli dobrze zrozumiałem :P).
PlanB chciał by ta KO była na małych państwach więc myślę że nie ma co kombinować. Zamykam rekrutację do tej KO i jedziemy z wybieraniem.
Oto dostępne frakcje:
Szkocja, Aragonia, Kastylia, Genua, Wenecja, Sycylia, Wegry, Dania, Litwa, Nowogród/Bułgaria, Gruzja, Turcja.
Chyba na takim układzie frakcji wreszcie stanęło jeśli jest inaczej popraw mnie PlanB ;)
Naprawde???
W MKO37 też "wybierałem" jako ostatni :D
PawełGroźny nie uwzględniłeś gracza Innocenty III :P Avasil ma rację. nie ma sensu zaczynać kampanii skoro cały czas zgłaszają się nowi gracze. Wszak im więcej tym lepiej :P Lepiej trochę poczekać :)
Innocenty III nie ma jak narazie Medieval'a dlatego nie wziąłem go pod uwagę. Możliwe że niesłusznie, ale to niech PlanB zdecyduje co do tego oraz czy brać kolejnych graczy ;) Jego pomysł na KO jego decyzja.
Zglosic się można bylo od soboty. Wybieramy frakcje teraz a jesli Innocenty chce zagrać i będzie miał możliwość to wchodzi na ostatnie miejsce i wymyślimy mu frakcje (jestem otwarty na propozycje ;p)
Pomysł może i jego ale to nie dyktatura :P Jeśli sprawa będzie wyglądać tak że części graczy odmówi się udziału w tej kampanii ze względu na "brak miejsc" to ja nie wezmę udziału w tej kampanii. w ogóle nie rozumiem jak można woleć grać przeciw graczowi komputerowemu zamiast ludzkiemu.
Ale kto jeszcze ma się zgłosić? Stała gwardia wie o starcie a raczej nie spodziewam sie mega naplywu nowych? Jeśli się nagle pojawi 3,4 chętnych to zmienimy koncepcje (i jeszcze raz wylosuje) przecież ale powoli wybierać można ;d. Wersja wwmwe chyba najnowsza co? Nie będzie sprzeciwu? ;d Sory za post pod postem ale pisze z tel i nie widzę opcji edycji, może któryś mod poprawić? ;d
Ja jestem zdecydowanie za najnowszą,podobają mi się zmiany Idilli :). A myślałem że ostatecznie stanęło na losowaniu frakcji a nie kolejności wybierania ale jestem 5 więc nie narzekam :P
PS: Post poprawiony ;)
Zawsze można losować kolejność wybierania :p
PlanB Skoro właśnie zgłosiło się 2 nowych więc nie widzę powodów by wątpić w ich napływ :P Nie widzę też problemu w wstrzymaniu się choć 2 dni :P
Ja też bym się wstrzymał jeszcze,ale zostawmy obecną kolejność wybierania ;D
PS: Paweł,ostatecznie stanęło na Bułgarii zamiast Nowogrodu bez możliwości wyboru pomiędzy nimi,można by po prostu dodać Nowogród jeżeli pojawi się 13 gracz.
No to wybieramy :D
Thx Duce, nie byłem pewien właśnie :P
Czyli do wyboru są:
Szkocja, Aragonia, Kastylia, Genua, Wenecja, Sycylia, Wegry, Dania, Litwa, Bułgaria, Gruzja, Turcja.
To jest niedobre. Ta Turcja i Gruzja. Gruzja ściśnięta między Turcją a Bułgarami, a Turcja będzie mogła podbić cały Egipt i nie ma nikogo kto by jej w tym przeszkodził. Za łatwo Turcy mają
Właśnie,właśnie,to w końcu w ankiecie też nie stanęło że zamiast Gruzji Egipt jest? I właśnie dlatego ta Bułgaria zamiast Nowogrodu by nacisk na Turcję z północy jeszcze był :)
Jaka Gruzja? Jest Bulgaria, turcja i egipt ;d
no to ustalcie 1 wersje bo każdy pisze co innego :P
To ostatecznie:
Szkocja, Aragonia, Kastylia, Genua, Wenecja, Sycylia, Wegry, Dania, Litwa, Bułgaria, Turcja, Egipt.
(Wybaczcie, cały dzień na telefonie siedzę i nie ogarnąłem na czym stanęło xD)
Dokladnie Pawel ;d Możemy poczekać do jutra skoro bardzo chcecie, Avasil nie wybieraj póki co ;d. W międzyczasie, skoro już czekamy na tych nowych, to warto spytać czy wolicie losowanie kolejności czy frakcji? ;d
Troche dyktatorsko wybrałem to pierwsze nie pytając o zdanie (nie wcale nie chodzi o to że jestem przedostatni xD).
Nie no powaznie pytam, ja osobiście wole kolejność ale to ja ;d
Ja bym losował frakcje. Sprawiedliwiej i szybciej, a tak to wybieranie bedzie trwalo 2 dni
losowanie frakcji :D Ta ciekawość co się trafi jest fajna :D
Ja też wolę kolejność zwłaszcza że jestem 5 :P. Z drugiej strony sprawiedliwsze jest losowanie frakcji,tylko że wtedy istnieje szansa że się zagra państwem na które się miało najmniej ochoty :P
Ja tam wolałbym wybieranie. Trochę nudno byłoby znowu trafić na Szkocję, czy Egipt...
Solica. To jak trafisz jedną z tych 2 frakcji to się z Tobą zamienie :)D
Właśnie zawsze jest możliwość zamiany :D
Powinienem do soboty mieć płytkę i wszystko zainstalować. Co do frakcji to co prawda moja pierwsza ko była Nowogrodem i poszło lepiej niż nieźle, ale chyba bym był za losowaniem ;)
Ja też wolę losowanie frakcji, ze względów dyplomatycznych (nie ustawiasz się z góry z kolegą tylko pracujesz na tym co masz). :D
1.Avasil
2.KapitanKatana
3.Majstersztyk4884
4.Leonardo123
5.Il Duce
6.RockMiguel
7.Zachar
8.lama1
9.Remix
10.Soplica
11.PlanB
12.Rafi
13.Innocenty
Dokładamy Nowogród? Plus jest taki ze osłabi bedaca na dobrej pozycji Litwe ale też niestety Bułgarie (która w sumie z drugiej strony ma wolny Kijów i Gruzje).
Chyba najlepsza opcja ;d
Jeśli Katana czy Majster (bo oni są na górze w wylosowanej kolejności) też będą chcieli losowanie tak jak Avasil to myślę że można tak zrobić i Paweł wieczorem przed snem by wylosował (no chyba że pojawi się 14 to bedziemy musieli zmienić koncepcje całkowicie i zagrać "konserwatywne" MKO ;d).
To jak wygląda sytuacja, kiedy ruszamy, dokąd zmierzamy, po co żyjemy.
Kto by nie chciał którejś z tych dwóch frakcji xD. No jak będzie możliwość zamiany trochę to polepszy sytuację ale i tak wiadomo że nie każdy będzie chciał się zamienić :P. Co do Nowogrodu to myślę że jest konieczny,bez niego Litwa wyrośnie na super mocarstwo z możliwością ekspansji we wszystkich kierunkach,wystarczy że się dogada z Danią i już z górki.
A ja uważam że dodanie Polski zamiast Nowogrodu byłoby znacznie lepszą opcją gdyż:
-dochodzi jeszcze jedna frakcja do rozbioru Niemiec
-daję większą swobodę Bułgarom
-zmniejsza możliwości Danii i Litwy które miały by zbyt dużo neutralnych ziem wokół siebie (oczywiście ktoś powie że Nowogród też je ogranicza jednak moim zdaniem Polska ogranicza je dużo bardziej, zwłaszcza Duńczykom)
W sumie....I jeszcze osłabiło by to Węgry które w obecnym układzie wystarczy że dogadają się z Wenecją i mogą dowolnie się rozwijać w niemal wszystkich kierunkach skoro nie było by Kijowa,Polski i Bizancjum. Także ja popieram pomysł Lamy,Polska zamiast Nowogrodu niech wejdzie :)
Ja też to popieram :)
i ja też popieram