-
Re: Ancient Empires Elysium( i old AE)
Jeszcze nigdy nie byłem serwerem i jestem za stary, żeby to zmieniać. Takiego zarzutu jeszcze w życiu nie słyszałem, ale przecież żyjemy w dziwnych czasach :).
Link do AEE na depositfiles z mojego forum: http://depositfiles.com/files/06io6swxz[/url]
Drugi link jest na stronie Way of War. Trzeba się tam zarejestrować. http://wayofwar.org/forum.php
-
Limes to nie był wielki zarzut chodziło tylko o to, aby po wydaniu moda umożliwić w niego zagrać i własnie taka informacja jak ta powinna byc podana wcześniej choć sam po jakims czasie grzebania znalazłem ten drugi link, po którym ściągnąłem w 35 min moda, pierwsze moje wrażenia jeśli jeszcze się nie obraziłeś na mnie za wcześniejszy post są pełne uznania dla twojej pracy, jednostki wyglądają wspaniale, naprawdę chylę czoło dla twoich moderskich umiejętności, całego systemu jeszcze nie rozpracowałem bo grałem kilkanaście minut, zastanawiam się czy stabilność gry ucierpi jeślibyś dodał tekstury miast z innych modifikacji i np. tekstury statków, mod wtedy przypominałby totalnie kompleksową modifikacje i dawałby rewelacyjny klimat choć i tak pod względem tekstur rzymian bije na głowe wszystkie modyfikacje w które grałem, a grałem we wszystkie, system reform jeszcze przede mną ale co tam zaczynam grać......., powodzenia w dalszych pracach, potym co już osiągnąłeś ,gdyby chciało ci się uwzględnić w przyszłości moje propozycje przynajmniej dla mnie będzie to najlepsza modifikacja rome i to Polaka..
-
Cześć. Nie obraziłem się :). Po prostu trochę mnie poirytowało stwierdzenie, jakobym miał stosować jakieś "zagrania". Sam po wrzuceniu AEE na serwer depositfiles nie mogłem ściągnąć moda :). Dzięki uprzejmości chłopaków z Waya, AEE jest również na ich serwerze. Właśnie dlatego, że zależało mi na tym, żeby moda mogli ściągnąć kochani rodacy. To tyle. Mam nadzieję, że masz poczucie humoru :).
Co do twoich propozycji, to odpowiedź brzmi tak - dla ciebie wszystko :). Zamierzałem i zamierzam w II wydaniu zmienić miasta (nie wiem czy chodzi ci o tekstury, wygląd miast na mapie strategicznej), okręty i środowisko podczas bitew. Pewnie i sporo innych rzeczy, jak np. jednostki innych stronnictw. Nie mam na wszystko czasu, a że własciwie robię wszystko sam, to sam rozumiesz.
Polecam pobranie hotfix2 (post 1, dół strony). Poprawiłem niekompletny plik. Poprawa stabilności gry:
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7187086/1/
Pozdrawiam.
limes
Ps. I dzięki za tak miłe słowo na temat moda :)
-
Witaj limes. Mam pytanie. Dlaczego kiedy włączam bitwę polegającą na obronie lub ataku na miasto wyskakuje mi do wina gra? Wgrałem hotfixa 2, ale to nic nie pomogło ;/
-
Cześć. A powiedz mi jedna rzecz. Po restarcie gry i ataku/obronie miasta wszystko działa ok. A wywala cię do windowsa podczas obrony/ataku miast w Italii.
Właśnie sam zaczłem kampanię. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów :). I zwróciłem uwagę, że problem jest podczas ataku/obrony miast w Italii. Bład, a następnie po wczytaniu save'a wszystko ok.
Pewnie poprawię to wkrótce.
Co do Hotfix2 łata problem gdzie indziej.
Pozdrawiam.
-
Jakbym sam chciał zmienić modele miast i statków np. Na te z cassus belli to jakie pliki muszę zmienić , czy mogę to zrobić w jakiś prosty sposób, Limes napewno odpocznie teraz po robocie a mnie strasznie drażnia te prostokatne modele miast
-
Dzięki wielkie limesie za moda, jak tylko znajdę trochę czasu przyjrzę się bliżej co też zmajstrowałeś ciekawego;) .
-
problem z wywalaniem z bitew rozwiązany ;)
-
@ arturex8
Jak znajde trochę czasu i połatam troche AEE to załatwi się sprawę miast :).
@ exar
:) ok
@ darth nihilus
Jak załatwiłeś sprawę? Zbieram informację do fixów.
-
Spotkałem się z dziwnym problemem otóż wszystko pięknie grało do momentu gdy zasejwowałe. Teraz gdy chcę wejsć do rozbudowy miasta wywala. Przed hotfixem bylo podobnie.
Edytuj posty. SoN
-
Hej. Sprawdzam pliki i robię sprite'y. Liczę na info czy, jak i co działa bądź nie działa.
Ps. Aha, jeszcze jedno. RTW nagrywa często wadliwe autosave'y. W preferences trzeba ustawić:
AUTO_SAVE: FALSE
-
Limes jakby co to po żmudnej robocie zamian plików i zmian w plikach metodą prób i błędów zamieniłem modele miast, portów i statków na modele casus beli, mapa wygląda teraz o wiele orginalniej, moim zdaniem pięknie, warto też pomyśleć o nowych ikonkach na mapie strategicznej budynków ale to dla mnie wyższa szkoła jazdy, nie wiem czy oficjalnie można udostępnić takie zmiany jako część twojego moda, do użytku mojego chodzi rewelka
-
W dzisiejszej tragedii pod Smoleńskiem zginęło wielu ludzi, których znałem, w tym mój szef. W związku z tym nie będę przez jakiś czas brał udział w dyskusji.
Pozdrawiam wszystkich i prezekazuję wyrazy głębokiego współczucia.
limes
-
witam cię arturex8 czy możesz mi podpowiedzieć w jakim pliku podmieniłeś te miasta itd. bo te z podstawki są okropne
-
w dosyć prosty sposób, najbardze męczyłem się przy okretach, ale do rzeczy, musisz mieć jakiś mod z zmienionymi modelami miast mi najbardziej podobały się z casus belli, wchodzisz w plik models_strat, kopiujesz plik residences z wybranego moda do podstawki gry, cała robota , pamietaj żeby zrobić sobie kopie podmienianych plików, na XP wystarczyła podmiana, ale na Vista już musiałem usunąć stary ten plik i wkleić nowy, jakby nie działało to jeszcze plik desc_cultures z moda do podstawki, ale spróbuj najpierw bez
-
Dzięki ci bardzo,moim zdaniem CS też ma najlepsze modele
-
Witam. Zainstalowałem moda jak trzeba,z hotfixem, mam wszystko co trzeba (RTW 1.5 BI 1.6). Mam skrót do moda na pulpicie ale ten skrót wygląda nie jak z gierki tylko jak ikonka windowsa. Jak klikam w skrót to system windows nie może znaleźć pliku rtw bi exe czy jakoś tak. Czy to wina mojego systemu, czy może ma znaczenie to gdzie rtw i mod jest zainstalowany (bo nie mam go w program files).
A i jeszcze wydaje mi się że w opisie do moda jest że podczas instalacji usuwa on pewne pliki czy podmienia, i nie powinno ich być i trzeba się upewnić ze ich tam nie ma. Usuwałem to ręcznie bo instalator moda tego nie usunął. Ale to akurat chyba nie powinno mieć wpływu na powyższy problem.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Lucius
Witam. Zainstalowałem moda jak trzeba,z hotfixem, mam wszystko co trzeba (RTW 1.5 BI 1.6). Mam skrót do moda na pulpicie ale ten skrót wygląda nie jak z gierki tylko jak ikonka windowsa. Jak klikam w skrót to system windows nie może znaleźć pliku rtw bi exe czy jakoś tak. Czy to wina mojego systemu, czy może ma znaczenie to gdzie rtw i mod jest zainstalowany (bo nie mam go w program files).
A i jeszcze wydaje mi się że w opisie do moda jest że podczas instalacji usuwa on pewne pliki czy podmienia, i nie powinno ich być i trzeba się upewnić ze ich tam nie ma. Usuwałem to ręcznie bo instalator moda tego nie usunął. Ale to akurat chyba nie powinno mieć wpływu na powyższy problem.
Pozdrawiam.
Cześć. Podejrzewam, że AEE jest zainstalowane w innym folderze, niż trzeba, dlatego skrót nie ma odniesienia do własciwego pliku exe. Znajdź folder rzeczywistej instalacji AEE utwórz samodzielnie skrót BI.exe i wyedytuj go jak to przedstawiono w podrozdzile "Starting Ancient Empires Elysium" (jest zdjęcie):
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7187086/1/
Pozdrawiam.
limes
-
Dzięki. Spróbuję jeszcze raz. Po początkowej fascynacji Diadochami jestem trochę znudzony, a dużo dobrego czytałem o Twoim dziele! Dlatego będę próbował do skutku. Pozdrawiam.
-
Cześć. Rzadko tu bywam więc lepiej byłoby zarejestrować się na forum AEE. Wówczas będę mógł ci pomóc na bieżąco. Forum jest anglojęzyczne, ale jest wątek dla rodaków, no i komunikator :).
Pozdrawiam.
limes
-
Limesie,mam taki problem który mógłbym sam rozwiązać tylko nie wiem jak....., mianowicie po pierwszej fascynacji modem zaczęły dokuczać mi niekończące się armie przeciwników, statki zgromadzone z 20 w jednej zatoce, ale najbardziej wnerwiające są te nie wiadomo skąd wyskakujące armie, niemiłosiernie przypomina mi to mod SPQR w którym po zajęciu Patawium stałem w miejscu rozbijając niekończące się armie galów aż do znudzenia, po mimo wielu wad W EB rozwiązali ten problem w rewelacyjny sposób poprostu po rozbiciu 3,4 armii przeciwnik przestawał być dokuczliwie agresywny sygnalizując w zasadzie o przegranej wojnie skupiając sie na siedzeniu w miastach, dla mnie było to najlepsze z możliwych nadanie realistyki w grze, czy mógłbyś mnie poinstruować w których plikach trzeba dokonać zmian aby przegrywana wojna w postaci straconych miast miała odbicie w ilości tworzonych automatycznie armii, z góry dziękuje
-
EEEEE. Sorry za podwójny post. Skasujce go proszę.
Cytat:
Zamieszczone przez arturex8
Limesie,mam taki problem który mógłbym sam rozwiązać tylko nie wiem jak....., mianowicie po pierwszej fascynacji modem zaczęły dokuczać mi niekończące się armie przeciwników, statki zgromadzone z 20 w jednej zatoce, ale najbardziej wnerwiające są te nie wiadomo skąd wyskakujące armie, niemiłosiernie przypomina mi to mod SPQR w którym po zajęciu Patawium stałem w miejscu rozbijając niekończące się armie galów aż do znudzenia, po mimo wielu wad W EB rozwiązali ten problem w rewelacyjny sposób poprostu po rozbiciu 3,4 armii przeciwnik przestawał być dokuczliwie agresywny sygnalizując w zasadzie o przegranej wojnie skupiając sie na siedzeniu w miastach, dla mnie było to najlepsze z możliwych nadanie realistyki w grze, czy mógłbyś mnie poinstruować w których plikach trzeba dokonać zmian aby przegrywana wojna w postaci straconych miast miała odbicie w ilości tworzonych automatycznie armii, z góry dziękuje
Cześć. Trochę mnie nie było. Walczyłem z bugami i są sukcesy. Pracuję nowymi elementami mapy do AEE. Odwiedzajcie forum AEE. Jest wątek po polsku: http://s10.zetaboards.com/aeelysium/top ... 11/12/#new
Co do twojego pytania. Chodzi ci o przeciwników z innych frakcji czy tylko slaves? Jeśli chodzi o pojawiające się oddziały rebeliantów to możesz zmienić ich wartość modyfikując descr_strat w folderzed data/worlds/maps/campaign/imperial campaign.
brigand_spawn_value 30
pirate_spawn_value 40
Jeśli chodzi ci o inne frakcje/fakcje to za bardzo nie mogę zidentyfikować problemu :). Będą atakować do momentu, kiedy ich nie złamiesz.
Galowie atakują mnie non stop dopóki dopóty nie przetrącę im kręgosłupa. Zobacz, które miasta przynosza im największe zyski i zrób desant :). Np. Narbo, Mediolanum Santonum. Na jakim poziomie grasz?
-
Pozwoliłem sobie uzupełnić grafikami z prezentacji moda pierwszy post, oczywiście za zgodą naszego rodaka, twórcy tego bardzo dobrego moda...Zapraszam do wyrażania swoich opinii, limes chętnie się z nimi zapozna, czy tutaj, bądź na swoim forum :)
Zapraszam wszystkich do dyskusji :)
-
Tak serio dziwie sie dlaczego,AEE ma takie małe zainteresowanie w śród polskich graczy.Mod o niebo lepszy od RSII(mało graczy też wie, że pomysły z AEE sprytnie podpier...team głośnego RS).Może jednostki w większości jeszcze są ze starego RTR.Ale sam klimat moda, odwzorowanie sytuacji w basenie morza Śródziemnego ,nowa przyroda ,rozwijanie postaci generałów , to jest to co zachęca do gry.Ja polecam bo warto.Pozdrawiam
-
Jakiś czas temu wyszłu fixy dla moda, dotyczyły problemów w bitwą, tym co wywalało, tudzież inne bolączki, polecam...
-----------------------------------------------------------------------
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/sin ... &t=7243343
-----------------------------------------------------------------------
Chodzi mod jak żyleta, aktualnie gram w niego dałem sobie spokój z RS 2.0, za dużo błędów merytorycznych...W tym modzie, polecam grę Kartaginą, a także innymi nacjami oczywiście. Jest to jeden z niewielu modów, gdzie grałem Anihalatorami z Rzymu, czuć ten power i te coś, co odróżniało tę nację w starożytności...Zawsze można sprawdzić, czy nie przesadzam grając w tego moda...Nie mylić moda ze starszą odsłoną, to inny mod! :!:
-
Re: Ancient Empires Elysium
Chciałbym sprawdzić tego moda, wiec mam pytanie jest on po Polsku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez jepetto1
Chciałbym sprawdzić tego moda, wiec mam pytanie jest on po Polsku?
Niestety nie jest.Ale i tak polecam .Pozdrawiam
-
Cześć,ten mod jest jeszcze w wersji beta ? i na jakim terenie(mapa) będzie się głównie odbywać gra.Pozdro
-
Tak jest w wersji beta.Jednak już powstało kilka hotfixsów i da się spokojnie ,przyjemnie pograć a co do mapy i kampanii to: http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7257208/1/
-
Cześć Chłopaki.
@ Jepetto. Danek.
Myślę, że AEE zasługuje na to by być po polsku. To mój ukochany język i lubię go giąć tak by uzyskać właściwy efekt. Myślę, że przyjdzie taki czas, że opisy AEE będą świtnym uzupełnieniem gry. Jak na razie nie mam na to czasu. Jakiś czas temu rozmawiałem tu na forum z forumowiczem chętnym (albo przynajmniej przyjaźnie nastawionym) do realizacji tego zadania. Myślę, że wrócimy do tematu niedługo.
Tymczasem pracuję nad nową mapą. Stara mapa też była nowa :), tylko staram się byś perfekcjonistą i nic nie sprawia mi większej radości niż zbliżanie się do ideału. Teatrem działań polityczno-ekonomiczno-wojennych będzie obszar pomiędzy Brytanią i Indiami (zachodni brzeg Indusu). Sporo czasu poświęciłem ostatnio na dopracowywanie geografii ówczesnej Europy. Zyskują Galowie, zyskają więcej miast, bedzie więcej rzek spławnych, zakamarków w których czaić się będzie wróg, itp.
Powodem rozpoczęcia prac nad nową mapą była przede wszystkim optymalizacja rozkładu regionów dostępnych różnym stronnictwom (frakcjom/fakcjom). Zastosowane przeze mnie rozmiary mapy (największa z możliwych dla silnika gry) spowodowały, że odległości pomiędzy dostępnymi miastami (w AEE max 196) były w niektórych miejscach zbyt duże. Teraz, dzięki zmniejszeniu wielkości lądu względem oceanów i mórz (własciwa relacja) odległości te stana się bardziej do zniesienia. Nie oznacza to jednak, że mapa będzie obdzielona miastami równomiernie. Większa koncentracja miast w Europie, w Azji Mniejszej, mniejsza na stepach Azjii, i dalekim Wschodzie.
W miarę postępów będę przedstawiał tu nowe zdjęcia mapy.
W poście nr 1 dodano pierwsze zdjęcia nowej mapy (Iberia).
-
-
Pierwsze wrażenia z gry, na podstawie kilkunastu tur Numidii i Armenii (tymi nacjami zaczynam oby zobaczyć o co biega w danej modyfikacji) i normalnej kampanii Rzymu:
Mamy podstawowe nacje bez Brytów, Daków i rodów rzymskich.
Na ich miejsce mamy Iliria, Epir, Pergamon, Baktrię i buntowników Rzymskich (nie grywalnych)
Spostrzeżenia:
- Seleucydzi są krojeni po kawałeczku przez sąsiadów (6 nacji) i buntowników.
- Koalicja miast Greckich jest za silna (lub Macedonia jest za słaba). Grecy mają w zasadzie bezpieczne granice i bez obaw mogą pozostawić swoje osady z minimalnymi załogami, aby przeć po trupach synów Aleksandra na północ.
- Epir jest bierny i głupi :o
Przez co jest niszczony we Włoszech przez Rzym, a za morzem przez szybko rosnących Greków.
Czemu napisałem głupi? A no dla tego że Pyrrus bez armii zostaje zarządcą miasta, a wojsko bez generała patroluje teren :?
Gra się bardzo przyjemnie.
Ja wyłączyłem auto-zapis aby uniknąć przykrości ze skryptem
-
Czy mod jest na jakimś innym serwerze niż depositfiles? słaby tam transfer jest.
-
Dzięki za info limes.
A jak jest z rokiem rozpoczęcia kampanii ? od jakiego roku trwa do końca kampanii ?
PS: Osobiście czekam na polską wersję :] AEE jest pod BI ?
-
@ Ituriel32
Dzięki za info. Moduąjc, sam mam niezwykle rzadko okazję, żeby pograć. konkretne obserwacje na temat zachowań poszczególnych nacji jest bardzo dobra wskazówką, co do kierunku ewentualnych zmian. Pomyslę, jak zmodyikować AEE, żeby Epir był bardziej skuteczny, choć to nie takie proste.
@ Danek 944
Mod zaczyna się w 280 r przed Chrystusem w czasie zatargu Tarentu z Rzymem i interwencją Epiru. Planowana liczba tur byla większa niż 1000, ale jak dotąd nie mam informacji czy to się udało.
@ Jepetto1
Na razie tylko na deposicie i na http://wayofwar.org (trzeba być zarejestrowanym, żeby pobrać). Starałem się wrzucać i na inne serwery, ale były problemy. Teraz mam większy transfer to może spróbuję wrzucić go gdzieś indziej.
Nowa mapa. Azja Mniejsza. Wschodnia strona.
http://img178.imageshack.us/img178/8098/asiaminort.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/8098/asiaminort.jpg
Shot at 2010-10-07
-
Pograłem więcej. Teraz czas na nowe spostrzeżenia:
- Baktria (to powinna być nacja dla początkujących graczy). Może to się wydawać śmieszne ale te 4 startowe prowincje dają takie dochody że, aż strach się bać.
- Znowu Relacje Epir-Grecy-Macedonia. Tylko Grecy sterowani przez kompa zwiększają swoje terytoria, Macedonia i Epir stają się państewkami wyspiarskimi. Najdziwniejsze w tym jest to że Macedonią w 10 tur oczyściłem Peloponez, Nie było co zbierać ze Spartan. Jedyny przejaw aktywności Epiru to zajęcie Rhegium.
- Kartagina do 50 tury nic nie robi na Sycylii, jak grałem Rzymem to ładnie podporządkowała sobie Hiszpanie (normalnie tak do 20 tury czeka tam sobie spokojnie), bardzo lubi ganiać się z Numidami po piasku.
Gra jest bardzo stabilna u mnie na kompie.
Prawie zawsze gram na H/M, czasami na m/m
-
Mod wygląda bardzo ciekawie, zobaczymy jak to jest w praktyce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Mod wygląda bardzo ciekawie, zobaczymy jak to jest w praktyce ;)
@ Ituriel
Dzięki za dalsze info. Jak skończę mapę, którą robię również z myślą o "kontrolowanych utrudnieniach" dla niektórych frakcji to wezmę się za optymalizację płaszczyzny strategicznej.
@ Salvo
Przejedzie praktyka i wszystko wyrówna :). Mam nadzieję, że nie będzie źle. Szkoda tylko, że na modowanie mam ostatnio tak mało czasu.
Pozdr.
limes
Nowe zdjęcia mapy w poście #1. Zacząłem dodawać nowe modele drzew na strat mapie.
http://img294.imageshack.us/img294/8...treesalpes.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/7...strattrees.jpg
-
Dziś opowiem wam O bitwie obronnej Thebes.
Oblegały wojska Macedonii ponad 3,5 tysiąca ludu.
Moje siły to:
1. Obrońcy miasta: generał, hoplici 1, proca z rodos 1,
2. Armia posiłkowa ponad 2,8 tysiąca ludzi.
Myślę sobie przyjdą posiłki to jakoś wygram, a tu figa.
Pierwszy komunikat - posiłki się spóźnią .
Myślę o niespodzianka.
Jakimś cudem udało mi się dotrwać do ich przybycia na środku placu.
Na moje nieszczęście moi dzielni hoplici złamali morale najpierw jakiejś jazdy a potem jeszcze 2 jednostek.
Bitwę przegrałem brakło mi tylko 4 min by wygrać (wszyscy obrońcy zginęli na placu - zabierając ze sobą ponad 1000 Macedończyków)
A armia posiłkowa zamiast wejść do miasta ganiałą za złamanymi oddziałami macedończyków. :o
-
Mam pytanie, czy opublikowano może gdzieś preview jednostek Kartaginy? ;)
Szukam czegoś obok EB, w której popadłem już w rutynę i schematy. Myślałem o RS II, ale po tym jak poczytałem komentarze osób znających się na rzeczy to stwierdziełem, że nie warto. Natomiast widzę, że ta modyfikacja ma dobrą prasę :) , więc chciałbym się bliżej przyjrzeć moim ulubieńcom Punijczykom.