W przypadku Dublinu na pewno. W moim przewodniku turystycznym po tym mieście pisało, że miasto to było lokalnym centrum władzy wikińskich włości w Irlandii. Co do reszty - nie wiem
Wersja do druku
W przypadku Dublinu na pewno. W moim przewodniku turystycznym po tym mieście pisało, że miasto to było lokalnym centrum władzy wikińskich włości w Irlandii. Co do reszty - nie wiem
No to pokazali mapkę:
https://www.totalwar.com/blog/throne...ign-map-reveal
System prowincji z opisu wyglada ciekawie. Glowne miasto + buynki poza nim kazdy do spladrowania. Tak jak pisali podobnie do Shoguna
Mapa wygląda świetnie,ale reszta informacji nie napawa optymizmem. Nie dość, że powraca system prowincji z empire,napoleona i shoguna 2,który był dla mnie zupełnie nietrafionym pomysłem to jeszcze znów mamy sztuczne ograniczenie oblężeń. To naprawdę nie jest epoka kamienia łupanego,żeby tylko największe miasta miały mury...
Ehhh... Strasznie to smutne gdyż mnogość opcji z Attili została zupełnie zaprzepaszczony, a przynajmniej takie mam odczucie. Nie będziemy mogli już rozwinąć niektórych z pomniejszych osad w prowincji by miały mury, mam nadzieje, że przynajmniej wrócą do normalnych oblężeń, a nie tego cholerstwa z Warhammera, które doprowadza mnie do szału. Ciekawe jest to spersonalizowanie budynków które można budować do zasobów prowincji, ale pewnie to coś na modłe surowców i budynków specjalnych. Rozumiem, że teraz mamy powrót do budowy typu miast/okolica, gdzie budowaliśmy drogi farmy etc? Jeśli tak to w sumie pomysł średnio mi się podoba, gdyż jako gracz i tak zawsze maszerowałem na miasto, a denerwowało mnie gdy komputer (buntownicy) używali tego to niszczenia moich farm, "Nie podoba Nam się jak rządzisz Naszą osadą, chłopy dawajcie wygonimy go z miasta, ale najpierw spalmy swoje domy", podejrzewam, że teraz będzie podobnie. Pomysł z rozdziałem budynków na ten stawiane w osadzie i poza nią podoba mi się, lecz to nie powinno się wyglądać w ten sposób, że ktoś atakuje farmę która znajduje się na Naszej prowincji i bum, nie mamy jedzenia, lecz w ten sposób, że w danym regionie znajduje się kilka tego typu budynków i po zniszczeniu każdego z nich dostajemy mniejsze udziały w złocie/żywności. Wtedy to plądrowanie miałoby większy sens. Ewentualnie można wykorzystać tryb armii "Plądrowanie" które stopniowo mogłoby wyniszczać Nam budynki w regionie, a jeśli po pewnym czasie nie armia wroga nie została by pokonana budynki uległy by zniszczeniu.
Mam podobne spostrzeżenia do Il Duce i Aztec. Trochę krok w tył.
Wiecie co, ja chyba wolę jak to powiedzieliście "krok w tył", zamiast takiego czegoś:
https://i.imgur.com/inXNSiT.png
I to wydaje mi się daje znacznie więcej opcji:
https://i.imgur.com/rMX3N5A.png
Martwi mnie za to inna rzecz. Jest sporo prowincji w których w ogóle nie ma zasobu żywność. Mam nadzieję, że bydło oraz owoce również będą dostarczały jedzenie, bo inaczej komp będzie wymierał znowu.
EDIT: I jeszcze jedna rzecz, widzę, że są frakcje, które zaczynają posiadając same wiochy, trochę bez sensu dla mnie bo są one trochę skazane na pożarcie od razu...
Jakoś słabo to wygląda,zwłaszcza porównując do kapitalnego arta Lacedemona. Przypomina mi grafikę do gry mobilnej a nie do strategii roku 2018 :rolleyes:.
A mi przypomina przywódców z serii Civilization ;)
No nie do końca...Postacie z VI a nawet z V są dużo bardziej żywe,tutaj wieje sztucznością na kilometr i jak tylko spojrzałem na tą grafikę od razu coś mi nie pasowało. Chociaż najważniejsze żeby gameplay był przyzwoity,postaciom i tak się nie będzie czasu przyglądać.
Edit: No niestety,wygląda to jak mod do Attyli. Wielka szkoda bo trailer był kapitalny i rozbudził moje nadzieje na ten tytuł. Nadzieje,które zostały brutalnie rozdeptane najpierw informacją o systemie prowincji rodem z Shoguna a następnie trailerem,w którym jednostki wyglądają jak reskin tych z Attyli. Prawdopodobnie nie kupię nawet za -75% i z kupowaniem nowych TW wstrzymam się do momentu aż CA łaskawie raczy zainwestować w nowy silnik i przestanie nam co roku serwować tego samego,coraz bardziej przypalonego kotleta :stop:.
Wczoraj zaktualizowano stronę Steam Thrones of Britannia o informacje odnośnie kampanii i w mniejszej części, bitew. Tak jak przewidywał Chaak, 10 grywalnych frakcji będzie reprezentowało 5 kręgów/kultur (po 2 nacje na jedną kulturę). W przypadku kręgu anglosaskiego będziemy mogli zagrać Wessex z Alfredem Wielkim jako przywódcą i Mercją władaną przez Ceowulfa.
Wspólna cecha Anglosasów w Thrones of Britannia to fyrd umożliwiające przeprowadzanie rekrutacji poborowych na szerszą skalę. Cechą frakcyjną Królestwa Wessex jest Witan wiążące się z serią dylematów od gubernatorów prowincji, a Mercji - Hoards, które daje nam wybór między podziałem nadwyżek złota w skarbcu z wojskiem, arystokracją lub ludem albo zatrzymaniem pieniędzy dla siebie.
Screeny pokazujące anglosaskich i wikińskich wojowników znajdziecie w odpowiednim wątku. Więcej informacji w temacie Wessex i Mercji odszukacie na najnowszym blogu CA.
Polska wersja strony Steam Thrones of Britannia pozostaje bez informacji odnośnie kampanii gry, dlatego możecie zajrzeć do naszego wczorajszego wpisu - znajdziecie tam wyciąg wieści o mechanikach rozgrywki i nie tylko, które odnalazłem, oglądając nagranie Invicty.
Odnośnie grafiki z Alfredem pamiętajcie, że grafika Lacedemona to obraz 2d (które robił także do Rome 2 i Attyli oraz okładki ich DLC zawsze będąc na bardzo wysokim poziomie), a Alfred to model w 3d.
Jednak ten model postaci wygląda rzeczywiście zbyt gładko, czysto i zarazem kiczowato... Wystarczy porównać z prezentacjami postaci do poprzednich gier, które wyglądały znacznie lepiej:
Thrones of Britannia:
Spoiler:
Rome 2:
Spoiler:
Attila:
Spoiler:
Opublikowano jakie jednostki będą mieli Anglosasi: https://www.totalwar.com/blog/anglo-saxon-unit-rosters
Thrones of Britannia będzie miało swoją premierę 19 kwietnia bieżącego roku. Od teraz można zamówić je w pre-orderze po 10%-owej przecenie na Steam.
Więcej informacji, w tym te o wymaganiach sprzętowych i edycji kolekcjonerskiej gry, znajduje się tutaj.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...42&oe=5B263827
Ktoś widział cenę na steam? Chyba kogoś mocno poniosło i ta 1 z przodu przez przypadek.
Steam ma zazwyczaj przesadzone ceny. W normalnym sklepie powinno coś koło 100 pln kosztować (mam nadzieję).
Tak poza tym to nie wiem czy jest sens tak szybko TW wydawać. Jeszcze jest co robić w Warhammerze, za parę miesięcy Trzy Królestwa, a tu jeszcze na siłę wciskają kolejną część.
Nie rozumiem o co chodzi...Przecież 175 złotych za moda do Attyli to świetna okazja! Naprawdę moglibyście przestać krytykować to biedne CA,tak się starają a nikt tego nie docenia. :rolleyes:
No nieźle. Tyle kosztowała podstawka Warhammera II, gdzie jednak było trzeba włożyć trochę więcej pracy niż pokolorowanie oddziałów.
Podstawka WH2 na Steamie po 255 zł jest.
Tyle płaciłem za pudełko w dniu premiery. I jeszcze DLC w bonusie dodali.
116,90 na muve.pl
https://muve.pl/promocje/britannia
U to Trzy Królestwa za 250 jak nic będzie :C I się pytam gdzie zniżka dla użytkowników forum?
Edycja limitowana będzie dostępna do zakupu w Polsce u wybranych sprzedawców, którzy zostaną wyjawieni za pewien czas, tak samo jak i czas rozpoczęcia sprzedaży oraz sposób kupna.
Jej zawartość, to: wzorowane sztuką IX wieku metalowe pudełko, papierowa, rozkładana mapa kampanii Thrones of Britannia i pięć kart z zamieszczonymi grafikami koncepcyjnymi oraz biografiami głównych postaci historycznych gry.
https://cdn.creative-assembly.com/to...7487875498.jpg
W sumie to warto dołożyć jakieś 20 zł za dużo ładniejsze wydanie. Tylko, zapewne, będzie dostępne w dziwnych sklepach, więc pre-order raczej odpada.
Wszystkim zainteresowanym nabyciem limitowanej edycji polecam śledzenie poniższej strony.Polska jest jednym z sześciu krajów w których będzie można nabyć tą kolekcjonerską perełkę:
https://www.totalwar.com/blog/throne...nnia-retailers
W artykule IGN poznajemy resztę grywalnych frakcji:
- Królestwo Mide (krąg gaelicki, położenie - Irlandia, przywódca - Flann Sinna)
- Królestwo Circenn (krąg gaelicki, położenie - Szkocja, przywódca - Áed mac Cináeda)
- Królestwo Gwynedd (krąg walijski, przywódca - Anaraut)
- Królestwo Strat Clut (krąg walijski, przywódca - Run)
- Wschodnia Anglia (krąg Wielkiej Armii Wikińskiej, przywódca - Guthrum Stary)
- Nortumbria (krąg Wielkiej Armii Wikińskiej, przywódca - Guthred)
- Hebrydy Zewnętrzne (krąg wikińskich ,,królów morza", przywódca - Eryk z Sodoru)
- Królestwo Dublinu (krąg wikińskich ,,królów morza", przywódca - Bardr)
Źródła: uk.ign.com, Wikipedia.
Ciężko mi ocenić nową odsłonę pod względem grywalności bo zbyt mało wiemy, natomiast z punktu widzenia estety, ta gra wygląda paskudnie. Nie dość, że sama szata graficzna co w Attyli, gdzie kolory, mapa, UI wyglądały mocno średnio, to tutaj jakiś totalny regres. Choćby to była najbardziej grywalna część serii, w co nie wierzę, to wygląda to tak paskudnie, że mnie od tego tytułu odpycha. Nie mówiąc już o tym, że Attyla jest fatalnie zoptymalizowana i jeśli tu nic się nie zmieni, to niestety CA zrobi z siebie kolejny raz pośmiewisko. Szkoda, bo w gruncie rzeczy, mimo, że nie byłem jakoś hurra optymistycznie nastawiony to liczyłem, że wyjdzie im to jakoś ciekawie i świeżo, lecz to co widzimy to Attyla po downgrade.
Bez przesady,downgrade to to nie jest,wygląda odrobinę lepiej od Attyli. Zresztą tak jak już pisałem - dla mnie to po prostu mod do tej gry za który CA chce 30 funtów. Niech każdy sobie odpowie czy warto tyle płacić za moda,dla mnie nie,ale każdy robi z pieniędzmi co uważa za stosowne ;). Po kiepsko ocenionym Empire Divided(ledwie 60% pozytywnych recenzji na steam) szykuje się kolejna plama na reputacji studia. Jak nie niska sprzedaż to już chyba nic ich nie zmusi do zmiany silnika...
W ten piątek od 16:00 na Twitch'u serii będzie trwać transmisja, w której Lusted odpowie na pytania wybrane spośród tych odnośnie ToB, które od dzisiaj można zadawać na Facebook'u.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...54&oe=5B1D76DB
limitowana jest na muve za 120 zł
https://muve.pl/sklep/pc/strategia/t...a-pc-pl,411891
CA zamieściło nowy odcinek swojego bloga; traktuje on o Gaelach: https://www.totalwar.com/blog/thrones-britannia-gaels
Wyjawiono też listę sieci sklepów, które będą w Polsce sprzedawać edycję limitowaną Thrones of Britannia. Są nimi Empik oraz Media Markt. Pierwsza z wymienionych utworzyła stronę, poprzez którą można kupić kolekcjonerkę; Media Markt jeszcze takiej nie założyło.
Cena na empik.com: 129.99 zł.
Niedługo po wyjściu Thrones of Britannia na Windows mają się ukazać wersje gry na macOS i Linux.
Pre-ordery gry w wersjach na macOS i Linux można kupić poprzez Steam lub Feral Store.
Edycja limitowana już zamówiona za...24.99 pundów.Zobaczymy 19-04-18 z czym to się je i jak smakuje :devil:.
Czy serwis planuje jakieś kody rabatowe dla forumowiczów w muve?
Tak, jest to w planach, realizacji zresztą też, choć wszystko trzeba jeszcze ostatecznie ustalić z muve.
Creative Assembly opisało dzisiaj jedną z wielu zaplanowanych w ToB ścieżek do zwycięstwa kampanii, powiązaną z tzw. sławą (fame). Każde z dwóch zwycięstw tej drogi, krótsze i dłuższe, wymaga odpowiedniej ilości punktów owej sławy do ich spełnienia. Są one generowane przez konkretne:
- elementy kształtujące obraz postaci, np. wpływy, które to są zwiększane przez unikalną mechanikę frakcji walijskich, heroizm, co wspiera je na ścieżce sławy;
- technologie: część drzewka cywilnego obejmująca te zaawansowane, które zawarte są w linii powiększającej autorytet, a które odblokowywane są przez budowle z linii prawa;
- budynki: różne linie budowli poświęcone świętym, w tym drzewka w Menewii poświęcone św. Dawidowi, stolica królestwa Strat Clut, Guvan, z drzewkiem Hogback i innym, dotyczącym bardów oraz miasto stołeczne Gwined z tym samym, co ostatnie - dedykowanym bardom;
W następnych tygodniach Creative Assembly wnikliwiej podejmie wątek budynków i technologii. W pewnym czasie studio z Anglii ujawni też informacje o warunkach ostatecznego zwycięstwa, możliwego do osiągnięcia po wypełnieniu wymagań krótkiej i długiej wygranej.