Szlifujemy cały czas kampanię. Ja teraz przez weekend jadę na zjazd na studia (kampania) i nie wiem czy się wyrobimy ze startem, ale się postaramy :D Mapy, zasady i wątki są gotowe, został jeszcze balans.
Wersja do druku
Szlifujemy cały czas kampanię. Ja teraz przez weekend jadę na zjazd na studia (kampania) i nie wiem czy się wyrobimy ze startem, ale się postaramy :D Mapy, zasady i wątki są gotowe, został jeszcze balans.
Zasady zostały zaktualizowane. Walczymy cały czas z Rancorem żeby jak najszybciej ruszyć. Dajcie znać czy zasady Wam się podobają czy nie. Co byście zmienili?
Nie ma co się spieszyć. Lepiej jak ruszy tydzień czy nawet dwa później, a będzie bardziej doszlifowane. Jak dla mnie jak na razie wszystko jest ok.
Po raz kolejny apeluję o utworzenie Tieru 0 ;)
Ja to proponuje na grudzień kampanię ustawić.
A jest sens dodawać Tier 0 kiedy koszt rekrutacji jest z góry narzucony, a utrzymanie to 25% wartości od kosztu rekrutacji?
Jest sens, gdyż taka jednostka jak zombie rekrutowana jest na tym samym tierze co szkielety z włóczniami, a to już nie ma sensu. Tier 0 zarezerwowany by był dla najsłabszych jednostek w danej frakcji, co pozwoliłoby na rekrutacje ich w każdej osadzie w niewielkiej ilości. Ja bym to widział tak:
Imperium - Włócznicy,
Bretonnia - Hołota,
Leśne Elfy - W sumie nie wiem, to chyba frakcja zbyt elitarna by cokolwiek dało się wrzucić do Tieru 0,
Krasnoludy - brak - zbyt elitarne jednostki,
Norska - Grasanci,
Chaos- Grasanci,
Beastmeni - Ungory z włóczniami,
Zieloni - Gobliny z włóczniami,
Wampiry - Zombie,
Mroczne Elfy - jak u leśnych,
Wysokie Elfy - jak u leśnych,
Lizardmeni - Khorta Skinków,
Wampiraty - Zombie Majtki,
Tomb Kingsy - Szkielety-Wojownicy,
Skaveni - Niewolnicy wszelkiego sortu.
Co inni gracze myślą o pomyśle Hadvara? Rancor jest chory, już oficjalnie przekładamy na środę wieczór start.
Właśnie skończyliśmy 3h sesją pogadankową. Jesteśmy już na finishu. Prawie wszystko jest już gotowe. Jutro wieczorem wysyłamy hasła do TFów.
Nareszcie. Arabia powróci pod panowanie prawowitych władców, a śmieszni śmiertelnicy będą tam gdzie ich miejsce - na placu budowy nowego pałacu Wielkiego Króla Settry!
Ja mam 3 sugestie.
1. Już o tym pisałem. W przypadku sojuszów różnych gatunków grać bitwy na zasadach ffa.
2. Zwiększenie skuteczności floty. Trzeba budować port. Potem statki, potem ładować jednostki. Koszta są ogromne a zasięg ruchu mniejszy niż na lądzie z drogami. Proponuję odpowiednio zwiększyć akweny lub też dać zasięg transportu 2 pola na raz.
3. W kampanii Hadvara niektórzy gracze abusowali wielu magów dając w czasie bitwy armię kilku ludziom i mogli korzystać z kilku pul wiatrów magii. Proponuję by w czasie bitwy obowiązkowo zmniejszać ilość armii do jak największej pojedynczej armii. Ewentualnie można zastosować jakieś rozwiązanie systemowe które zapobiegnie wykorzystywaniu kilku magów w jednoosobowych armiach.
Ej skoro tf'y gotowe, to może udostępnicie graczom to zaczniemy sobie już ambasady robić :)
Czekać z działaniami na główny wątek. Zaraz będzie gotowy.
Hasła rozesłane. Wstrzymajcie się z zakładaniem ambasad dopóki nie dostaniemy przed administrację działu "Dyplomacja". Jak Wam się podoba Rozdanie?
@Marcel -> 1. Zobaczymy jak będą się bitwy układać. 2. Flota będzie miała bardzo strategiczne znaczenie. 3. Poradzimy sobie z tym.
Dyplomacja stoi, ambasady czas zakładać ;D
Ja chciałem tylko ustalić jedną rzecz. W zasadach jest jasno napisane: Gracze na początku każdej tury na swoim TF piszą tzw. ,,Aktualizację'' (bądź ,,Aktualkę''), gdzie DOKŁADNIE piszą skąd i jakie mają przychody, oraz jakie wydatki podjęli przez całą turę.
Co oznacza zwrot "na początku". O ile rozumiem, że niektóre koszty są stałe i ujęte w zasadach, to bardzo wiele zależy od rozmowy z GM. W jaki sposób mam te koszty przewidzieć na początku swojej tury?
Ogólnie to tak zysk możesz uzyskać z :
- budynków które posiadasz [porty, tartaki, kopalnie]
- prowincji, im wyższy poziom tym więcej pieniążka
- handel
- akcję typu plądrowanie bądź jakieś akcję z innymi graczami
a to co zarobisz wydajesz na :
- utrzymanie wojsk, rekrutację
- budowę budowli
- zakładanie prowincji
- i inne akcję
większość informacji znajdziesz w zasadach, resztą jest podana przez MG bądź proponowana przez gracza. O to co chodziło?
tak rozumiem, Hadvar mi wyjaśnił. Chodzi mi tylko o niezbyt szczęśliwe użycie zwrotu "na początku". Zastanowialem się ponad godzinę jak na początku tury mam przewidzieć różne wydatki zależne od GM
Na początku tury możesz wykonać aktualke ale możesz ją uzupełniać do końca tury bądź do momentu aż napiszesz do MG "to już wersja finalna"
No Panowie gramy, gramy! Ogień z działaniami! :D Jak ktoś nie wie jak to ugryźć to poprzeglądajcie sobie TFy z kampanii Albionu lub pytajcie tutaj albo na PW.
Jesteśmy do waszej dyspozycji prawię 24h no może z przerwami po 23h xD
Nudzi mi się w pracy i nie mam komu odpisywać, co jest grane :(
Daj im się rozkręcić potem będziesz płakał że czasu ci brakuje ;o
Przypominam że ta tura jest wolna od kosztów utrzymania
Ci co odrazu posiadają infrastrukturę na start doliczają zysk do do kwoty startowej, tak samo utrzymania nie płacicie, takie tylko przypomnienie ;D
W zasadach rekrutacji statków wymienione zostały statki handlowe, natomiast w zasadach handlu nie ma o nich mowy. Proszę o uściślenie, czy statki handlowe są niezbędne do handlu morskiego @turek @rancor
Tak, są potrzebne. 1 Statek handlowy na 1 szlak handlowy.
Hmm,słuszne pytanie...To w takim razie niestety będę musiał na razie skasować swoje posty :/. Moim zdaniem trochę za wysoki koszt budowy,nie dość że port 500,statek 300 a dochód ze szlaku tylko 125...Czyli potrzebne są 3 tury swobodnej wymiany handlowej żeby w ogóle wyjść na plus a do tego dochodzą potencjalne eventy i sabotaż innych graczy gdzie prawie każdy ma flotę i może taki szlak zablokować i zatopić okręt handlowy...
Jak coś to Turka wina ;p
Heh,no trudno,po namyśle zostawiam posty,niech się dzieje wola nieba,kości zostały rzucone ;p.
Przecież nie musisz końcowo zawierać tych szlaków handlowych xD
Porozumienie może być a kiedy zaczniesz handel to już twoja sprawa, druga strona tak samo
A do handlu niezbędne jest posiadanie jakichś surowców handlowych, których druga frakcja nie ma? I czy jest możliwość zwiększenia wartości handlu, gdy posiada się takich surowców więcej?
Nie trzeba. Zakładamy, że wtedy handluje się dobrami podstawowymi. Oczywiście im lepsze surowce tym większy bonus do handlu. Wartość handlu można zwiększać poprzez kreatywne działania graczy.
Hej. Taka sugestia dotycząca handlu. Skoro handel lądowy nie wymaga niczego, a nawet nie trzeba graniczyć z drugą frakcja, to proponuję zwiekszenie zysków z handlu morskiego, ewentualnie jakieś obostrzenia dotyczące transportu przez terytoria pustynne i nieprzyjazne. Chyba, że handel morski jest po prostu dodatkiem do handlu lądowego
Handel lądowy będzie miał swoję niespodzianki, po poście inicjującym owy handel będzie informacja na TF, o zyskach, efektach, zagrożeniach itp
To jest tylko zysk bazowy. Będzie go można zwiększać przez kreatywność.
Panowie Tiery są gotowe do wglądu. Poprawki kosmetyczne będą w najbliższych dniach gotowe