Tura 3.
(Jest szansa na odpowiedź kalifa Amuna Malufa jeszcze w tej turze?)
Wersja do druku
Tura 3.
(Jest szansa na odpowiedź kalifa Amuna Malufa jeszcze w tej turze?)
Tura III
El-Kalabad jest dobrze wyposażone w zapasy i przetrwa nawet kulkulatnie oblężenia. Jednakże nie odmówimy chęci do zrobienia dobrego interesu i zgadzamy się na handel.
T3
Po odejściu posłańca od sułtana hrabia Marcus zaczął zastanawiać się, skąd wziąć kolejny statek handlowy. Z pomocą przyszedł mu kapitan Alberto Al'Pacho, który wykorzystał swoją znajomość z kapitanem jednego z okrętów odwiedzających właśnie port w Ziemiach Ushya.
(rekrutacja statku handlowego 300g - fluita Biały Lew)
A Marcus widząc rozwijający się handel zlecił w Copher budowę koszar straży.
(budowa koszary lvl1 Copher)
Tura 4
Placówki handlu Hrabiego rozwijają się, może za nie długo będzie można je nazwać koloniami IMPERIUM?
//Zbudowano
Copher: Ulepszenie do osady lvl2
Copher: port
Copher: upraw krokusa [zysk na turę 500g + surowiec: Szafran]
Copher: koszary lvl 1
Ziemie Ushya: Koszary lvl 1
Założono nowe szlaki handlowe
Handel morski z Barak Vurr: Północne wybrzeża ochrania pinasa "Podróżnik", południowe flota elfa. Ładunek: Zwykłe towary handlowe +oliwa+ryby+szafran (statek handlowy zapewnia krasnal) [ okręt jeszcze nie wysłany ]
Handel morski z Elfy z Pustyni Cynath: Północne wybrzeża ochrania pinasa "Podróżnik", południowe flota elfa. Ładunek: Zwykłe towary handlowe +oliwa+ryby+szafran (mój statek handlowy)[ 125g+100g+50g+ 350g]
Handel morski z El Kalabad: Północne wybrzeża ochrania pinasa "Podróżnik", południowe flota elfa, Zatokę Medesa chronią statki sułtana Ładunek: Zwykłe towary handlowe +oliwa+ryby+szafran (mój statek handlowy)[125g+100+50+350]
Dodaj do innych transakcji gdzie jest sprzedawany Szafran po 350g na turę
T4
Widząc brak reakcji tubylców na posłów Marcu wyruszył z armią w celu zajęcia prowincji Kraina Zabójców. Nakazał też kontynuację rozbudowy Ziem Ushya i Copher. Słysząc plotki o coraz większej zuchwałości bandytów nakazał też sformowanie oddziałów straży miejskiej. Należało też wzmocnić flotę.
Armia Marcusa - ruch do prowincji Kraina Zabójców. (cel pokojowa eksploracja, założenie placówki)
(Kraina Zabójców) - kolonizacja (-800g)(mały port 500g)
(Ziemie Ushya - rozbudowa do 3lvl - 1100g, budowa koszary lvl 2-600 rekrutacja 2 oddziałów włóczników 618g (rekrutacja tubylców - 5%)) - jeden oddział wzmocni ochronę handlu, a jeden zostanie w garnizonie prowincji.
(Copher - rozbudowa do 3lvl - 1100g, rekrutacja 1 oddziałów włóczników 309g (rekrutacja tubylców - 5%)) - zostaną w garnizonie prowincji
(Rekrutacja 3 x okręt lvl1 (małe karawele na wzór estalijski - 450g) - cel ochrona handlu morskiego
Po wydaniu tych dyspozycji Marcus wysłał dyplomatów do miasta Lashiek w celu nawiązania kontaktu z Kalifem Basirem Shamonem
Tura 4
Twoi dyplomacji zostali przyjęci przez przedstawicieli Kalifa Basira Shamonem z Lashiek.
Miasteczko niewielkie, jego targi są wybrakowane, a ludność lekko osowiała i podejrzana. Kiedyś Lashiek było znane pod nazwą "Miasto Watażków" lecz po zniszczeniu większych miast szlaków handlowych, miasto zaczęło powoli obumieraćCytat:
Witajcie, naszego Pana w tej chwili nie ma wyruszył w podróż. Co was do naszego miasteczka sprowadza?
t4
(czy miasto ma mury?)Cytat:
Przychodzimy w imieniu hrabiego Marcusa von Richthoffena. Jak pewnie słyszeliście jest on człowiekiem odpowiedzialnym za to, co dzieje się na północno zachodnim wybrzeżu Arabii. To on ożywił przemysł w Ziemiach Ushya. To on odbudował miasto Copher. Dzięki niemu karawany handlowe zaczęły krążyć po całym wybrzeżu. To w końcu on zapewnia ochronę przed krzyżowcami z północy. W jego imieniu proponujemy umowę o wzajemnej przyjaźni z miastem Lashiek. Karawany przestaną omijać wasze miasto, będziecie mogli nabywać i sprzedawać wiele towarów. Zarówno tych niezbędnych, jak i luksusowych. Hrabia zapewni wam też dostęp do swoich portów bez cła, jedynie za symboliczną opłatą, która pokryje koszty utrzymania. W zamian prosi o możliwość wybudowania placówki handlowej w waszym mieście. Hrabia ma wyszkolonych skrybów i administratorów, którzy dużo lepiej zadbają o przepływ towarów i zaopatrzenie rynku w makroskali. Jeżeli nie macie możliwości podjęcia takiej decyzji w imieniu Kalifa, zdradźcie nam gdzie można go odnaleźć i kiedy wróci.
t4
(jeśli Marcus w tej turze nie otrzyma odpowiedzi to decyduje się na przeznaczenie 800 na poszukiwania bursztynów na brzegu Krainy zabójców i założenie tam kopalni bursztynów)
Tura 4
W Krainie Zabójców cisza tyle tylko co karawana przechodzi i mija obóz dyplomatów Marcusa...
Lashiek
Cytat:
Drogi Panie bez Kalifa możemy zgodzićsię na handel co do placówki. Poczekamy na jego decyzji, gdy wróci
Tura 4
Reorganizacja zysków z handlu
Handel
Ekspedycja-> Królestwo Jeziora [325g]
Ekspedycja-> Imperium Nehekhary [250g]
Ekspedycja-> Barak Sorr [330g]
Ekspedycja-> Poszukiwacze Wiedzy[375g]
Ekspedycja-> Elfy z Pustyni Cynath[310g]
Ekspedycja-> El Kalabad[320g]
//kwoty nie uwzględniają mechanik
Tura 4
Przybył zarządca zdyszany
//wszystkie drogi handlowe z elfami i krasnoludami -20g w turze 5 do momentu naprawienia portu, koszt naprawy 150gCytat:
Panie elfy, krasnoludy, awantura, masakra i iii stratyyyy..
Tawerny wiele karczm nielegalnych...
Panie co mamy z tym zrobić, wyceniono straty, rozdzielono i zamknięto w koszarach wszystkich zamieszanych.
W koszarach siedzi 4 krasnoludów [2 z Barak Sorr 2 Barak Vurr]
6 elfów [4 Poszukiwacze Wiedzy 2 Elfy z Pustyni Cynath]
Tura 5
Przybył okręt, gdy wyszło z niego kilka grup piechoty, następnie rozpoczął przygotowania w drogę powrotną. Przybył do Ciebie mężczyzna w stroju ewidentnie arytokraty i rzekł
// Marcus otrzymuje ostrze od ojca "Obrońca Rodu"Cytat:
Jestem Hrabia Emanuel Golder, zostałem wysłany jako przedstawiciel Gildii Kupieckiej z Aldorfu. Także a prośbę twego ojca przywiozłem podarek. Przybyli że mną także najemnicy. Ale najpierw ważniejsze sprawy. Raport dla Imperatora musisz zdać co już zrobiłeś i co masz w planach, gdyż zaciekawił się twą osobą...
Bonusik 500g nie pytaj za co bo więcej nie dostaniesz
Możliwość rekrutacji najemników po zdaniu raportu
Wykonano:
Kraina Zabójców- kolonizacja
mały port
Zwrot za kopalnię bursztynu - tej okolicy to nie ma
Ziemie Ushya - rozbudowa do 3lvl
koszary lvl 2
rekrutacja 2 oddziałów włóczników
Copher - rozbudowa do 3lvl
rekrutacja 1 oddziałów włóczników
Rekrutacja 3 x okręt 1lvl
Tura 5
Zysk z handlu z Lashiek 320g*
//
*nie wliczona mechanika
t5
(Co z handlem z Barak Vurr? zapewniał mnie, że wysłał statek w 4. turze, jest też w rozpisce handlu)
Tura 5
Handel morski z Barak Vurr zysk 310g*
//fakt ale zysk dopiero i tak od tej tury jest naliczany
t5
Wiadomość o wydarzeniach w porcie zaskoczyła Marcusa. Jednakże widząc oddawany właśnie do użytku w Krainach Zabójców port w duchu pogratulował sobie przezorności. Po naradzie ze swoimi księgowymi zadecydował:
(naprawa Portu Ushya [150g])Cytat:
Od teraz statki handlowe z Barak Vurr i El Kalabad przyjmowane będą w porcie w Krainie Zabójców, statki handlujące z Elfami do odwołania w porcie w Copher. Karawany z Barak Sorr nie mogą zbliżać się do portu w Copher. Takie rozdzielenie powinno zapobiec następnym rozróbom. Port w Ziemiach Ushya zostanie naprawiony niezwłocznie, a środki zostaną pozyskane od winowajców.
(Mam 2 sprawne porty handlowe, każdy z nich może obsłużyć dwa szlaki morskie. Mam 4 umowy o handlu morskim, więc nawet jeśli port Ushya jest uszkodzony to pozostałe porty mogą przejąć jego obowiązki.)
Następnie Hrabia spotkał się w tajemnicy z Al Pacho. Wypytał go o raporty na temat stanu zdrowia więźniów. Pierwszy raz ucieszył się, że nie było tam Karla Hanke, ponieważ poza siniakami i zadrapaniami więźniowie nie byli ranni ani torturowani.
Następnego dnia naradził się ze skrybami i nadzorcami i zdecydował jaką wiadomość prześle właścicielom karczm:Cytat:
Więźniowie z Barak Sorr mają zostać przekazani w nocy w tajemnicy opuszczającej Krainę zabójców karawanie krasnoludów. Do czasu opuszczenia naszych ziem nie mogą się ujawnić. Schowaj ich do kosza z owocami, albo zawiń w dywany.
Dogadajcie się z kapitanem statku z Barak Vurr. Więźniowie z Barak Vurr mają zostać załadowani na statek tuż przed odpłynięciem. Po opuszczeniu portu krasnoludy mogą ich ukarać, uwolnić lub co tylko zechcą. Więźniowie mają jednak zakaz wychodzenia na pokład, jeśli w pobliżu będą inne statki.
Więźniowie z Monolitów też mają zostać w tajemnicy dostarczeni na statek elfów z takim samym warunkiem.
Podobnie z więźniami z Pustyni Cynath. Zostaną załadowani potajemnie na pokład "Arabskiej Nocy". Dopiero na pełnym morzu będą mogli wyjść z ładowni.
Należy zadbać, by statki opuszczały porty z należytym odstępem, by nie miały szansy spotkać się na pełnym morzu. Płynące statki mają być eskortowane przez karawele.
Każdemu z więźniów należy przekazać odpowiednie wyjaśnienia i krótki list do przywódcy jego nacji, w którym zapewnię o wzajemnej przyjaźni.
W imieniu Marcusa von Richthoffena, protektora Arabii ogłasza się co następuje.
Cytat:
Marcus von Richthoffen nigdy nie ogłosił prohibicji, ani nigdy nie zabraniał ludziom zakładania i prowadzenia biznesów. Każda działalność musi jednak być opodatkowana w wysokości 10% od zysków, które przynosi. Pieniądze z podatków zapewniają funkcjonowanie infrastruktury, straży miejskiej, administracji, straży ogniowej. Działalność karczm musi jednak zostać poddana odpowiednim regulacjom. Mocny alkohol może być sprzedawany jedynie od południa do wieczora, by walczyć z pijaństwem, które może wpłynąć negatywnie na wydajność pracowników. Nikt nie może być zatrudniony wbrew swojej woli. Kobiety powinny być regularnie badane, na koszt właścicieli karczm. Alkohol i fajkowe ziele nie mogą być trujące. Właściciel szynku odpowiada za to głową. Każdy, kto zgodzi się na te warunki, będzie miał możliwość kontynuowania działalności.
Tura 5
Port zostanie naprawiony w turze 6. Okrety i karawany według zaleceń będą podróżować.
//treść listów napisać samemu czy jakiś przyklad podasz? Więźniowie zostaną dostarczeni w turze 6
T5
Rozkazy Marcusa:
Budowa
Ziemie Ushya podniesienie poziomu do lvl 4 1500g, budowa koszary lvl3 900g, naprawa portu 150g rekrutacja 2 oddziałów włócznikow i 1 oddziału łuczników 309g 309g 334g
Copher podniesienie poziomu do lvl 4 1500g, budowa port miejski 500g, rekrutacja drugiego oddziału włóczników do garnizonu prowincji (pilnowanie porządku) 309g
Kraina Zabójców podniesienie do lvl 2 700g, budowa koszary lvl 1 300g
Ruchy armii
Przenieść armię Marcusa z powrotem do Ziem Ushya.
Jeden oddział włóczników z Ziem Ushya przenieść do Krainy Zabójców i wcielić do garnizonu prowincji jako policję i siły porządkowe
Wysłać zwiadowców do prowincji Północna Ściana, sprawdzić możliwość zasiedlenia, ewentualne niebezpieczeństwa.
(czy mogę zrekrutować zwiadowcę? brak zwiadowcy bardzo utrudnia mi jakiekolwiek działania na mapie)
Dwie karawele mają się odłączyć od floty, i zbadać wybrzeża Wysp Czarowników.
(Zwrócić uwagę na ślady obecności ludzi(elfów itd.). Przy ewentualnym zagrożeniu od razu się wycofać.)
Rozsyłać z karawanami i na statkach handlowych plakaty: (plakaty będą na końcu postu, żeby nie przeszkadzały), mają być wieszane na tablicach i widocznych miejscach (200g)
https://media.discordapp.net/attachm...456&height=685
https://media.discordapp.net/attachm...455&height=684
https://media.discordapp.net/attachm...452&height=685
Raport o działalności Ekspedycji Handlowej.
Do rąk własnych Imperatora
Dotychczasowe wydarzenia:
Rozpoczęcie działalnośći Ekspedycji było bardzo trudne. Dwa z trzech okrętów rozbiło się o skały podczas sztormu, tylko nieliczni pasażerowie przeżyli. Po wylądowaniu nawiązaliśmy kontakt ze starszym wioski w Ziemiach Ushya. W zamian za ochronę przed zagonami Bretończyków oddał nam kontrolę nad wioską. Udało nam się wynegocjować porozumienie pokojowe z Krzyżowcami. Rozpoczęliśmy też wymianę handlową. Następnie ruszyłem na północ, gdzie oczyściłem ruiny miasta Copher zasiedlone przez ogniste gady. Rozpocząłem odbudowę miasta. Niedawno zająłem też Krainę Zabójców. Tam też rozpoczynam rozbudowę infrastruktury. Ostatnio nasza działalność napotkała przeszkodę. Krasnoludy i Elfy powaśniły się i spowodowały pożar w porcie, ale sytuację udało mi się opanować. Mamy bardzo dobrze rozwinięte porty. Możemy przyjmować jednocześnie wiele statków handlowych.
Plany na przyszłość:
W najbliższym czasie planuję dalszą rozbudowę infrastruktury, armii i floty. Chciałbym zabezpieczyć posiadane prowincje. Później chcę wysłać misję zwiadowczą na dalekie południe. Nawet arabscy przewodnicy nie wiedzą co się tam znajduje, więc chciałbym zlecić eksplorację tych terenów. Być może odnajdziemy tam prawdziwe skarby.
Stosunek tubylców:
Przyjazny. Po pomocy w odbiciu Copher uważają mnie za bohatera. Boją się ataków ze strony Bretońskich Krzyżowców, a moje porozumienia pokojowe zapewniają im ochronę.
Inne nacje:
Nawiązaliśmy kontakty handlowe z większością królestw Arabii.
Krasnoludy, Elfy, Bretończycy, Wolne arabskie miasta, Starożytni Królowie Grobowców
Klimat:
Na wybrzeżach ciepły, ale nie suchy. Odpowiedni do uprawy większości roślin. Bardzo długi okres wegetacyjny. Możliwe nawet dwa zbiory w roku. W głębi lądu pustynia.
Posiadane towary handlowe przydatne w Imperium:
Oliwa
Szafran
Najpilniejsze potrzeby:
Ludzie: zwiadowcy, żołnierze, budowniczowie, rzemieślnicy. Broń i zbroje. Materiały budowlane. Okręty.
Aby łatwiej ukazać naszą sytuację do raportu dołączam kopię aktualnej mapy Arabii.
Wnoszę o uznanie terenów Ekspedycji Handlowej za oficjalną kolonię Imperium.
Podpisano.
Marcus von Richthoffen, hrabia Arabii
Tura 5
Okręt z listem wyruszy w turze 6, musi uzupełnić zapasy na podróż. Najemnicy czekają w portowej Karczmie "Pod okrętem"
t5
Po kilku dniach do Marcusa przybył Muhas z jeszcze jednym człowiekiem.Cytat:
Wysłać zwiadowców do prowincji Północna Ściana, sprawdzić możliwość zasiedlenia, ewentualne niebezpieczeństwa.
(czy mogę zrekrutować zwiadowcę? brak zwiadowcy bardzo utrudnia mi jakiekolwiek działania na mapie)
Mój panie. Znalazłem kogoś, kto sprosta temu zadaniu.
Przyprowadzony przez Muhasa człowiek był wysoki jak na Araba i żylasty. Na jego szczupłej twarzy było widać wpływ słońca wiatru i piasku. Mógł mieć zarówno 30 jak i 50 lat. W jego ruchach widać było pewność siebie człowieka, który nie raz stawiał czoło niebezpieczeństwom. Wyciągnął rękę do Marcusa w uniwersalnym geście powitania. Uścisk jego dłoni był silny i zdecydowany.
Nazywam się Stilgar. Od kilkunastu lat zajmuję się tropieniem pustynnych czerwi. Ich odchody poddane odpowiedniej rafinacji mogą być przyprawą a w większej ilości zsyłać niesamowite, czasem prorocze wizje. Ludzie na pustyni opowiadają o tym, jak oczyściłeś ruiny Copher z ognistych bestii. Uznałem, że muszę poznać tak niezwykłego człowieka. Oto jestem. Oferuję swoje usługi, które jednak nie będą tanie. Muhas mówi, że chcesz zbadać tereny Północnej Ściany. Jestem gotów wyruszyć od razu, jeśli uzupełnisz moje zapasy.
[(rekrutacja zwiadowcy lvl 3. -950g*, uzupełnienie zapasów 200g) (jeszcze w tej turze wyruszy do Północnej Ściany)oczywiście do akceptacji]
*1000x0.95
Akceptacja- wieści w 6 turze
Tura 6
Zwiadowca donisi że prowincja jest zamieszkała przez głównie przez górskie kozy, nie zauważył drapieżników ,co do założenia prowincji jest możliwość
// rekrutacja i budowa zakończona
Jeżeli bedziesz chciał założyć osadę w górach Północnej Ściany to po 3lvl bedziesz musiał doliczyć 25% cena za rozbudowę prowincji.
Z powodu pewnych utrudnień wieści z Wyspy dotrą później....
t6
Ruch armii Marcus do Północna ściana. Cel zasiedlenie prowincji (800g)
Budowa Ziemie Ushya - Port miejski(500g), Rozbudowa prowincji na lvl5 (2000) Rekrutacja 1 oddział włóczników (309) -do garnizonu prowincji(policja)
Budowa Copher - Rozbudowa na 5lvl (2000)
Budowa Kraina Zabójców - Rozbudowa na 3lvl(1100), budowa port miejski(500g) Rekrutacja 1 oddział włóczników (309) -do garnizonu prowincji(policja)
Stilgar(agent lvl3) - zwiad góry Aguidi (możliwość zasiedlenia, ewentualne niebezpieczeństwa, obecność wrogich oddziałów)
Tura 6
Podczas budowy pierwszych budowli rozległy się odgłosy kilku wilków. Po godzinie dziesiątek,a dnia następnego setek. Pracę kontynuowano, gdyż wojsko było ba miejscu i nikt się nie bał dzikich psów. Aż do teraz... Między szczytami ukazały się sylwetki...
Walka:
Mapa górska
Ekspedycja
Vs
Stada Wilków
-wódz granatów [bez niczego, powinien stać w rogu mapy]
-3-6x stad wilków norskańskie
-2-4x stad lodowych wilków
Jeżeli nie uda nam się zagrać, zagraj z kimś innym niech się skontaktuje ze mną on, jeśli i to nie wypali zagraj z botem na lvl najtrudniejszym i z max liczbowym oddziałów. Jak będzie gra beze mnie to mapę wybierz ty.
Repki I ekran końcowy [statystyki] na discord
Tura 6
Wilki uciekły... Wioska przeżyje...
//
Wynik : zwycięstwo
Straty: 2x ochotnicza milicja, 1x łucznicy
Ranni: działo [ czas leczenia 3 tury bądź 2/3 ceny rekrutacji]
Nagroda: dla Marcusa wybierz przedmiot
Rozwinięcie będzie w głównym wątku
Po bitwie z wilkami Marcus zarządził uroczysty pochówek wszystkich zabitych. Nieliczni marynarze z Marienburga, którzy przeżyli ten pogrom zostali rozdysponowani do pozostałych oddziałów.
Hrabia zdecydował, że musi odbudować armię. Na szczęście port w Ushya odwiedziła tileańska galera, z kompanią kondotierów którzy zaoferowali swoje usługi.
Okazało się też, że kondotierzy mieli kilka luzaków (zapasowych koni). Dwa z nich udało się hrabiemu kupić. Marcus wysłał też posłańca do karczmy "Pod okrętem" by dowiedział się, kim są czekający tam najemnicy.
(rekrutacja rycerze Imperium 850g w Ushya na normalnych zasadach rekrutacji)
(dodanie po opancerzonym koniu dla Marcusa i Al Pacho-400g)(do akceptacji)
(prośba o oficjalny cennik najemników w karczmie)
(Nagroda: dla Marcusa wybierz przedmiot - umiejętność utrzymać pozycję. Okrzyk bitewny, którym młody Richthofen zagrzewał żołnierzy do walki w obliczu przerażających bestii)(do akceptacji)
Tura 7
Zaginęła karawana zmierzająca do Barak Sorr i Lashiek w turze 7 nie na z niej zysku. Brak świadków
Tura 7
Rekacja kupca EkspedycjiCytat:
Panie czarne żagle czarne pancerze mordowali, chwytali I zatapiali. Tylko nasz okręt przetrwał...
// dochód z handlu morskiego z Barak Vurr, El-Kalabad, Poszukiwacze Wiedzy wynosi 50%
Uszkodzony: pinasa "Podróżnik naprawa 100g
Tura 7
Zakończono:
Ziemie Ushya - Port miejski, Rozbudowa prowincji na lvl5
Copher - prowincja na 5lvl Kraina Zabójców - osasa na 3lvl; port miejski
Północna ściana - zasiedlone
Opancerzone konie dla Marcusa i Al Pacho- zakupiono
t7
(Prośba o raport z bitwy morskiej: liczba i poziom wrogich okrętów)Cytat:
Jak to kurwa zaginęła karawana? Stu osiemdziesięciu ludzi pilnuje porządku w Krainie Zabójców i zniknęły całe karawany? Kapitanie Al Pacho. Proszę o dokładne i skrupulatne śledztwo. Jeśli będzie potrzeba, przepytać każdego kupca i rolnika, podnieść każdy kamień z tej pustyni, zajrzeć do każdej dziury. Karl Hanke byłby tutaj niezastąpiony, ale musimy sobie jakoś radzić bez niego. I na czym stanęło dochodzenie w sprawie zamieszek w porcie? W czasie przebywania "Podróżnika" w stoczni należy dokładnie przesłuchać kapitana i załogę. Chcę poznać dokładny przebieg bitwy. Jakimi okrętami, w jakiej ilości dysponował przeciwnik. Czy zadaliśmy jakiekolwiek straty. I gdzie do cholery podziewa się Eskadra druga?
(Prośba o status drugiej eskadry)
Doradcy uciekli z oczu pieklącego się hrabiego. Dopiero po pewnym czasie przyszedł do niego Al Pacho.
Marcus, już spokojniejszy przyjął raport i przeczytał.Cytat:
Mój hrabio. Oto raport z zamieszek w porcie: mój człowiek przeprowadził rzetelne śledztwo, przesłuchiwał karczmarzy i pracowników w porcie. Niestety przez to, że wypuściliśmy więźniów nie mieliśmy możliwości dokładnego zbadania przebiegu wydarzeń. Wiadomo jedynie że obie strony - elfy i krasnoludy były równie winne eskalacji konfliktu. Nie wiadomo, kto zaczął.
(rekrutacja agent lvl1-300g[chyba, że gm zgodziłby się na lvl2 za 500g]) (Richard Moser, bio opiszę w bohaterach. Będzie miał za zadanie przeprowadzenie śledztwa w Krainie Zabójców.)Cytat:
Dziękuję Alberto. Kawał dobrej roboty. Widzę, że przygotowali go Richard Moser i Reginald von Ravenhorst. Chcę byś ich wynagrodził i zatrudnił do przeprowadzenia dochodzenia w sprawie karawany w Krainie Zabójców.
https://i.imgur.com/SKwd0xp.jpg
[płacę 700g karę za zerwanie kontraktu z Marienburgiem, chciałbym w tej cenie zrekrutować "Wybitny Admirał-Francis Draken" do floty, i jeden okręt lvl4 (galeon "Pelikan"), z pojawieniem się w turze 8. lub 9.] (do akceptacji)
Tura VII
Do Ziemi Ushya przybył okręt handlowy z banderą Ghal Maraz. Wyszło z niego kilku kapłanów, którzy udali się prosto do kwatery Marcusa von Richtofena. Przemówił jeden z nich:
- Witaj Hrabio. Nazywam się Ojciec Lenard i jestem przedstawicielem Zakonu Handlowego Braci Sigmaritów. Naszą rolą jest prowadzenie gospodarczej działalności, która finansuje Wielki Kościół Sigmara w całym Imperium. My, skromni braciszkowie, zajmujemy się nieczystym zawodem po to aby światłość prawdy docierała do wszystkich zakątków świata. Ostatnimi czasy zorganizowaliśmy własną wyprawę na Południowe Ziemie, do tajemniczej dżungli, i założyliśmy własną kolonię. Piękna osada, która jednak boryka się z problemami logistycznymi. Chcielibyśmy aby Hrabia wsparł naszą wyprawę i objął ją swoim patronatem.
// Za 1000g. dostajesz dostęp do kolonii.
Tura 7
Wieści z gór Aguidi
.....Cytat:
Panie, na tych terenach jest sieć tuneli wchodzących w głąb góry, zwiadowca zbadał ile zdołał. Są puste nie znalazł żadnych rud czy innych zasobów. Są ukryte albo ich nie ma
Raport z przesłuchania załogi okretu, który przetrwał
Cytat:
Załoga nie była wstanie określić ilu było agresorów. Mogło być ich kilku albo jeden okręt. Atak został wykonany w trakcie sztormu,
a z opisu żeglarzy wynika że okręt bądź okrety były nie wielkie smukłe i czarnej jak noc z takimi samymi żaglami. Posiadały prawdopodobnie wzmocnione dzioby, gdyż przebijały się przez okrety jak ostrze przez owoc. Wszyscy są w szoku bo to trwało tylko kilka chwil. Więcej nie dali rady przypomnieć, a co do stanu psychicznego kupców. Podejrzewamy że nie będą chcieli zbytnio pływać tam tymi wodami. Agresor celował wyłącznie w okrety handlowe dlatego eskorta nie została prawie uszkodzona.
.....
Okrety z przeszukania brzegu Wyspy Czarodziejów wróciły uszkodzone i niezbyt dobrymi wieściami
// naprawa okrętów 30g za sztukęCytat:
Raport Kapitana
Po zbliżeniu się do wyspy rozpętała się burza jakich mało fale, błyskawice, prąd odpychał nas od niej. Może to czary, albo taka pogoda, zostały uszkodzone oba okrety. Jedyne co zauważył jeden z majtków to wrak okretu typ okrętów panuje do Ekspedycji. Także momentami było widać wieżę, które pojawiały się i zniknały, zależności nie znam.
Raport zakończony
Kapitan Oleg Brifgrand
t7
(przyłączenie Zakonu Handlowego Braci Sigmaritów 1000gCytat:
Witaj Lenardzie. Zakonu Handlowego Braci Sigmaritów. Oczywiście wesprę waszą wyprawę i obejmę patronatem. Liczę na korzystną współpracę.
Nasze siły ostatnio bardzo ucierpiały, więc muszę odbudować armię i zabezpieczyć prowincje.
Muszę też wzmocnić flotę w celu walki z piractwem
naprawa "Podróżnika" 100g
naprawa "Nina" 30g
naprawa "Pinta" 30g
Dalsza rozbudowa Krainy Zabójców i Północnej ściany 1500g i 700g
rekrutacja 4x statek lvl3 - 1200g
Ushya rekrutacja 2x rycerze -1700g
Ziemie zabójców rekrutacja 2x szermierze 760g)
t7
Raporty z walk flot przeraziły hrabiego.
Obecny w namiocie, lekko ranny Muhas podzielił się z hrabią swoimi przemyśleniami:Cytat:
Nasi przeciwnicy potrafią kontrolować pogodę i zsyłać sztormy? Co możemy zrobić przeciwko tak przerażającej sile?
Do narady dołączył też Stilgar, który Czekał na dalsze rozkazy po przekazaniu raportu z Gór Aguidi.Cytat:
Istnieje pewien sposób. Niektórzy ludzie rodzą się posiadając szczególny dar. Są bardziej wrażliwi na coś co Elfy nazywają Magią. My mówimy, że potrafią widzieć i zmuszać do posłuszeństwa duchy żywiołów. Duchy ognia, obecne na spalonych słońcem równinach nazywamy Ifrytami, duchy powietrza obecne w sztormach i burzach piaskowych - Dżinnami. Chodzą pogłoski, że istnieją też inne rodzaje duchów, ale tutaj, w Arabii mają mniejszą moc. Dżinny pozwalają kontrolować pogodę, ale też pozwalają zaglądać w przyszłość. Wiem, że kontakt z duchami zostawia trwałe ślady w osobowości człowieka, po pewnym czasie zaczyna on przypominać żywioł, z którym obcuje. Zwykle rozwinięcie takiego talentu wymagało dziesięcioleci nauki i treningów. Tak wyszkoleni Magowie byli elitą społeczeństwa. Podlegali tylko sułtanom i kalifom, albo sami nimi byli. Doświadczony Mag budził szacunek i strach.
Al Pacho również widział coś, co mogło pomóc.Cytat:
Istnieje szybsza, ale bardzo niebezpieczna metoda. Jak zapewne pamiętasz, zajmowałem się wcześniej tropieniem pustynnych czerwi. Odchody tych bestii poddane specjalnej rafinacji nazywamy "Melanżem". Można go używać jako przyprawy, ale w większych ilościach zsyła na ludzi różne wizje. Słyszałem, że istnieje pewien rytuał, który wymaga ogromnej ilości "Melanżu". Rytuał ten otwiera oczy na zupełnie inną rzeczywistość. Pozwala rozwinąć początkowy talent do widzenia duchów. Poddany mu człowiek może instynktownie poznać sposoby na zmuszenie duchów do posłuszeństwa. Istnieją jednak wielkie niebezpieczeństwa. Poddany mu człowiek może zginąć na miejscu, zwariować albo zapaść w przypominający sen letarg. Zwykłego człowieka, nienawykłego do kontaktu z Dżinnami lub Ifrytami duchy potrafią dosłownie rozerwać na strzępy.
Cytat:
Stilgar może mieć rację, hrabio. Eksplorując ruiny Copher natrafiliśmy ruinę budynku, który mógł być kiedyś siedzibą Maga. Na podłodze i ścianach widzieliśmy kunsztowną mozaikę. Przedstawiała człowieka, któremu podano wielką ilość jakiegoś proszku. Kolejny obraz przedstawiał tego samego człowieka, tym razem dostojnie ubranego, a wszyscy wkoło mu się kłaniali.
Cytat:
To może być nasza szansa na obronę przed tymi piratami. Alberto, pamiętasz jak opowiadałeś historię o tym straszliwym sztormie, który spotkał nasze statki, gdy płynęliśmy do Arabii? Mówiłeś, że przeżyłem tylko dzięki twojemu nawigatorowi. Ja pamiętam tylko, że bezbłędnie odnalazł kierunek w nocy, przy kompletnie zachmurzonym niebie, a potem przeprowadził statek pomiędzy podwodnymi skałami, których nikt poza nim nawet nie widział. Opowiedz coś więcej o tym człowieku. Długo z nim pływałeś?
Cytat:
Nazywa się Lev Grossman. Znam go od dziesięciu lat. Jako chłopak zaciągnął się na mój statek, gdy potrzebowaliśmy pilota podczas kursu z towarem pomiędzy Altdorfem i Nuln. Wprawdzie sprawiał wrażenie rozmarzonego, ale bezbłędnie prowadził statek między ławicami. Postanowiłem zatrudnić go na dłużej. Został pomocnikiem nawigatora. Bardzo łatwo odnajdował kierunki i położenie statku, w każdych warunkach.
Gdy organizowałeś wyprawę do Arabii wziąłem go ze sobą na "Podróżnika" tym razem jako głównego nawigatora. Podczas pamiętnej burzy, to on pokierował statkiem, tak że natrafiliśmy na rozbitków z "Dumy Altdorfu". Potem dzięki niemu bezpiecznie dotarliśmy do brzegu. Być może to jego "dar" sprawił, że nasz statek, jako jedyny nie rozbił się o skały.
(będzie jeszcze kontynuacja)Cytat:
Stilgarze, uruchom swoje kontakty. Będziemy potrzebowali DUŻYCH ilości "melanżu". Kapitanie Al Pacho. "Podróżnik" powinien w tej chwili znajdować się w porcie, daj znać Levovi, że chcę się z nim widzieć
t7
Tydzień później w namiocie Hrabiego spotkali się Marcus, Al Pacho, Stilgar, Muhas i Lev Grossman.
Młody nawigator nie czekając na przedstawienie od razu podszedł do Stilgara i wyciągnął rękę.
Wieczorem ta piątka spotkała się jeszcze raz w namiocie. Tym razem namiot był prawie pusty. Usunięto z niego wszystkie zbędne meble. Na środku namiotu znajdowało się małe palenisko, wokół niego kilka mat do siedzenia. Przy nich stał niski stolik. Na stoliku usypana była górka z niebieskawego proszku, obok stał pusty puchar i dzban wina. Lev podszedł do stolika, zaczerpnął garść proszku i wrzucił do ognia. Ognisko rozpaliło się mocniej i zaczął wydobywać się z niego niebieski dym. Lev tymczasem nabrał nieco proszku do pucharu i zalał winem.Cytat:
Witaj Stilgarze.
Widzę, że jesteś zaskoczony tym, że znam twoje imię. Widziałem Cię w swoich snach od czasu lądowania w Arabii. Widziałem też ten proszek, który trzymasz w sakiewce na dnie torby. Wiem o co mnie poprosicie i wiem, że muszę się zgodzić. Nie chodzi mi o moc, o nie. Muszę to zrobić ze względu na pamięć o ludziach którzy zginęli najpierw w czasie sztormu, w rozbitych "Odkrywcy" i "Dumie Altdorfu" a później w czasie ataku tych piratów. Mam też poczucie obowiązku wobec ciebie, Hrabio, wobec Al Pacho i wobec wszystkich ludzi, którzy zginą, jeśli się nie zgodzę. Przygotujcie wszystko. Dziś w nocy duchy powinny być łaskawe.
Godzinę po opuszczeniu namiotu przez Hrabiego i kompanów na zewnątrz rozpętała się burza. Wiatr przewracał inne namioty, pioruny uderzały w drzewa i szczyty wzgórz. Tylko namiot Marcusa stał nieporuszony. Po północy na ścianach namiotu zaczęły pojawiać się cienie rzucane przez istoty o niewyobrażalnych kształtach, a ze środka zaczęły dochodzić nieludzkie odgłosy. Przed świtem wszystko ucichło. Gdy Hrabia i doradcy zajrzeli do namiotu, zobaczyli leżącego Leva. Miał zamknięte oczy, oddychał, widać było że śni. Czasami przez jego ciało przebiegały dreszcze. Hrabia kazał obserwować go medykowi a Al Pacho siedział przy nim przez cały czas. W tym stanie przybywał trzy dni i trzy noce. W pewnym momencie Lev otworzył oczy. Całe gałki oczne miały błękitny kolor a z wyrazu twarzy można było wyczytać przerażenie.Cytat:
Widziałem, co muszę zrobić. Najlepiej jeśli teraz wyjdziecie z namiotu. Od teraz do rana pod żadnym pozorem nikt nie może tu wejść. Życzcie mi powodzenia.
.Cytat:
Udało się. A teraz przynieście trochę "melanżu" i zabierzcie mnie na statek
[całe wydarzenie do akceptacji. Płacę 1000g za "przyprawę" do wykonania rytuału i 100g za likwidację szkód wywołanych wichurą. Proszę o dodanie bohatera:
Lev Grossman - Niebiański Czarodziej - Uderzenie wiatru/Klątwa nocnego wiatru/Piorun Urannona/
+Kontrola pogody - (zarówno poprawa jak i pogorszenie pogody)
+Sporadyczne wizje przyszłości - (gm może sporadycznie zesłać mu jakąś wizję)
-Uzależniony od "melanżu" - co turę trzeba mu dostarczyć towar o wartości 100g
-Widmo zagłady - w jednej z wizji dotyczącej możliwej przyszłości cała Arabia została pożarta przez Pustynne Czerwie - Może operować tyko na statku, albo w prowincji graniczącej z morzem. W innym przypadku popada w katapleksję ze strachu. (osuwa się na ziemię)]
Tura VII
Pieniądze zostały przekazane. Zakonnik się ucieszył i poinformował, że w przyszłym tygodniu weźmie kilku wysłanników Hrabiego i pokaże im kolonię:
- Dziękuję Hrabio. Na pewno zarobimy wspólnie wiele pieniędzy, w imię Sigmara i świętego Ghal Maraz. A teraz przyjrzyj się darom, które do Ciebie przywiozłem - Braciszek wyjął rulon i pokazał Hrabiemu mapę:
https://i.imgur.com/UVDK2O8.png
- Nasza kolonia znajduje się na cyplu w krainie Morlad. Są to tereny zbadane przez Wysokie Elfy, a o te informacje było bardzo ciężko. Elfy mają najbliższą osadę w Valinorze. Eglarest i Morlad to tereny zamieszkiwane przez dzikie plemiona jaszczuroludzi. Aby wejść wgłąb prowincji będziemy musieli zbrojnie wypędzić te zwierzęta. Potrzebujemy dużo prochu i świętego ognia oczyszczenia. Nie jesteśmy pewni czy mapa rzeczywiście przedstawia stan bieżący.
// W turze 8 dalsze informacje o kolonii. Proszę się przypomnieć. Proszę datować posty.
Tura VII
Możni Ekspedycji oczekują od Hrabiego zdecydowanych działań celem ratunku dla Carla Webera! Nie można dopuścić, aby stracił on życie w kamieniołomach Nehekhary.
t7
(Odpowiednie działania już zostały podjęte)