Tak tylko w ramach informacji, że coś się dzieje, oto proces tworzenia Saksonii :D
Załącznik 3550
P.S Jak tu się da wstawić większe zdjęcie? :o
Wersja do druku
Tak tylko w ramach informacji, że coś się dzieje, oto proces tworzenia Saksonii :D
Załącznik 3550
P.S Jak tu się da wstawić większe zdjęcie? :o
Na dysk google wrzuć ;p
Wrzuciłem info o modzie na fanowskiej grupie Total War na fejsie, oraz na interwars.ru w ramach popularyzowania polskich modyfikacji.
Moje spostrzeżenia. Dym prochowy jest zbyt gęsty przy większej liczbie oddziałów strzelających spowalnia kamerę nawet na niskich ustawieniach efektów.
Testuje mod w celu wychwycenia błędów. Gra Mołdawią 40 tur/nie RON bo wychodzę z założenia że najlepiej zrobiona/ Niestety mod ma permanentne wady./zaznaczam że gram z łatą 4GB. Podstawowa rzecz nie są wczytywane własne ustawienia nawet po zapisie kampanii trzeba powtarzać. Nie każdy chce grać na błysku ,anizotropach, i cieniach. 5 odlotów na pulpit w sytuacjach oblężenia stolicy przez RON odloty przy moich kontratakach, za każdym razem to samo. Bugi w przypadku AI przy oblężeniach małych miast z fortecę, AI nie ustawia drabin ani nie wyważa bramy mając narzędzia. Bugi przy moich atakach na polską flotę, Chora dyplomacja nawet księżniczka z 7 serduszkami nie potrafi podpisać umowy o handel. Zepsuta grafika Mołdawskich ochroniarzy/nakrycia głowy/ brak określenia warunków zwycięstwa/Mołdawia/ Ahistoryczny jeden z wodzów, wklejony z OiM. Nazwiska dyplomatów Serbskie, muzyka Węgierska zamiast Mołdawskiej, nierealistyczne misje , za mało tur. Nie aktywni sojusznicy. Natomiast pozytywne wrażenie z bitew, AI /H-H/ dobrze tworzy szyk bojowy, nie daje się sprowokować, tworzy rezerwy taktyczne/ tak to wygląda z perspektywy Mołdawskiej, na dzień dzisiejszy z powodu tych błędów kraj nie do grania. Zaznaczam że mod wgrałem na wyczyszczonym czystym MED-2 King. ponieważ z innymi modami jest to konfliktowe, przetestowałem też taką opcje.
Który z wodzów jest a historyczny i wklejony z oim? :D osobiście robiłem wszystkie postacie i wszystko było robione od zera, co do reszty, cóż, wszystkiego niestety sam nie ogarnę i z częścią trzeba się niestety pogodzić
A wersja 1.3 to nie jest łatka tylko pełna wersja, więc jeśli wymieszales te wersje moda to głupoty mogą być, tylko nie wiem ile razy muszę to powtarzać :D
Dziękuję pięknie wszystkim którzy pracowali nad wersja 1.3.
Jest po prostu genialna!
Czy wersja 1.4 jest planowana na ten rok czy już na 2022?
Planowana jest na ten rok ale wiadomo jak to z planami bywa :D, w sumie mogę powiedzieć z tego co już zostało zrobione to właśnie dzisiaj skończyłem pisać od nowa wszystkie imiona i nazwiska dla wszystkich postaci bo jak już wcześniej pisałem był tam burdel że nie szło tego ogarnąć, w związku z nowymi imionami pojawią się jeszcze nowe postacie i zostały dorobione rody, został dodany do gry Neapol i Saksonia, prawdopodobnie zostanie usunięta Szwajcaria, zostały dorobione jednolite portrety dla postaci dopiero pojawiających się w grze zarówno generałów jak i księżniczek, zostały poprawione banery we frakcji brunszwiku oraz modele, a w zasadzie tekstury (chyba halabardnikow) w Austrii, ponieważ ich brakowało.
Co zostało mi do zrobienia zanim wypuszczę moda to pomyśleć co zrobić z drzewem rodzinnym w przypadku Ron bo jest ono historyczne ale bardzo ubogie, dorobić skrypty, poprawić statystyki wszystkich jednostek zwłaszcza z naciskiem na armaty, poprawić mury wielkich miast bo nie można ich niekiedy niszczyć artyleria i chyba tyle
Warszawa jest zbugowana.
Znam obie wersje i testuję najnowszą . Nie mam zwyczaju przechowywać w folderze mods 2 modów jednocześnie, nawet jak są mody folderowe to mając swojekonfiguracje mogą być konflikty. Nie mam zwyczaju mieszać i szanuje pracę innych i doceniam. Mówię o błędach żeby można było je w miarę możliwości likwidować. Jeden z Mołdawskich Gen. ma rosyjskie nazwisko i opisy w języku rosyjskim. Natomiast nazwisko Karadzordżewicz jest serbskie a nie Mołdawskie, ale to drobiazgi, utrudnienia to bugi . Szkoda że nie ma więcej pomocy od innych , samemu trudno to ogarnąć, ja niestety na modowaniu się nieznam. Napisałem krótkie info na temat ,,Potop,, 1.3 na grupie facebokowej TW org PL. zachęcającą do pobierania i grania.
W moim teście stolica Mołdawii tez.
Niestety w Rzeczypospolitej bezkrólewie , zabiłem w bitwie/ strzałami z muszkietu mołdawskiego/ Polskiego Króla , a Wiśniowiecki się zabugował w czasie szturmu. RP nierządem stoi . AI kierując w mojej grze RON nie walczy z kozakami, moskwicinami, szwedami, tylko z moją Mołdawią,/ warunki zwycięstwa dla RON to cała Mołdawia, ale dlaczego nie Moskwa/
w ogóle Mołdawia w tym modzie to ekstremalne wyzwanie, ni kasy, ni polityki, ni rozwoju , ni dyplomacji, jak wytrzymam jeszcze 10 tur to wszystko poziom H/H w moich bitwach w polu najlepiej spisują się strzelcy mołdawscy a nie konnica. Usterki i błędy już opisywałem.
Dwa pytania:
1. Czy przychod Warszawy jest prawidlowy (wynosi on ponad 28k)?
2. Czy to normalne ze podczas grania w bitwy historyczne doswiadczam sporych lagów? Zwiazane jest to z duza iloscia jednostek na mapie?
Z gory dziekuje za odpowiedzi :)
1. I tak i nie , chodzi o to żeby dany kraj był w stanie wygenerować spore dochody przy jednoczesnej możliwości ich utraty, inaczej mówiąc, gdy zdobędziemy stolicę danego kraju znacznie ich osłabiamy
2. Tak, m. in chodzi o ilość jednoatek
Skuteczny przeciw pancerzom musicie pousuwać, bo to w medku działa tak, że pancerz zero ochrony daje, to przesada :) To ma tylko nazwę skuteczny przeciw pancerzom ale prawda to dewastacja pancerzy i to psuje balans ;P
Podoba mi się w tej modyfikacji podejście do opisów historycznych w info kalendarza, rzetelna dobra robota, jak na tą grę.
Piszę, że jeśli dasz jednostce pancerz 30 i będzie w nią strzelać milicja miejska najgorsza jednostka, to dla niej wartość obrony tej jednostki to zero, a przecież pancerze odbijały kule muszkietów.
Po drugie pograłem dziś godzinkę w moda i zauważyłem, że kasując całą armię i rekrutując tylko najemników mamy dużo lepszą jakościowo armię i dużo tańszą, bo najemnicy z siłą strzału 10 mają koszt utrzymania 200, a np. polska piechota rekrutowana w miastach ma siłę ataku 7 i koszt utrzymania to 700. Ktoś dobrze koszty poustawiał ale zapomniał o najemnikach.
Witam
mam mały problem z kampanią gram RON i nie moge na wschodzie na nowo podbitych ziemiach żadnych jednostek rekrutować koszary są puste bez możliwości rekrutacji z resztą stajnie i garnizonach tak samo,, W zasadzie jednostki moge rekrutować tylko w prowincjach co były na start
Dzieki bo juz myślałem ze mod cos nawala.
A tak poza tym świetna robota
husarie moze nie ale zwykła piechte czy mieszczan to raczej tak
tak? a to mnie oszukali, proszę o wybaczenie :D
Co nie zmienia faktu, że w poszukiwaniu przyczyny problemu popełniłem błąd, a porblem jest to, że jednostki strzeleckie są zbyt silne i niezwykle skuteczne, przez co AI, które szkoli ich za mało druzgocząco przegrywa bitwy :p W dodatku dość nieudolnie nimi manewrują.
Mimo różnych błędów , testujemy dalej, po zmianie ustawień graficznych, na własne nie miałem żadnego CDT, poziom gry H/H AI wydaje się tutaj bardziej aktywna i realizująca swoje cele na mapie taktycznej, wydaje się że o wiele lepiej niż w ,,OiM,,/ nie tylko moja opinia, mod pobrało do tej pory ponad 1000. ludzi więc jest grupa która tego próbuje i jest coraz większa, liczymy na dalsze usprawnienia Rosjanie domagają się na swoim forum tłumaczeń od swoich translatorów na rosyjski, i dopytują o moda, jest tam strona z info ale z nieaktualnym obrazem z wcześniejszej wersji, i odsyłka na MOD-DB. Napisałem żeby pobierali wersję 1.3 tyle mogę pomóc.
Jak będzie angielski fix to dalej sobie z tym poradzą. Z angielskim tłumaczeniem zrobią cracka na ruską lokalizację, u nich to tradycja przy zestawach i paczkach modów.
Śmieszne, że teraz czasem bot oblega miasta, ma zdziwienie, że nagle garnizon jest silniejszy niż jego armia i sie wycofuje i tak w kółko czasami się zapętla. AI w medku nie rozumie, że miasta mogą mieć garnizony. Można ustawić żeby zawsze beznadziejnie atakowało i zniknie ten problem ale pogorszy to moim zdaniem ogólną jakość rozgrywki.
Garnizony czasami się nie odpalają.
Wyważanie bramy trwa zbyt długo i coś się Ai bitewne buguje, bo odstawia taran.
Przy tym jaką moc mają strzelcy z murów to są prawdziwe rzezie. Duże ułatwienie.
Z tymi budynkami to bym nie proponował +10 000 bonusu w stolicy do dochodow. Tylko np. Gdańsk ważny punkt handlowy +1000 dochodu, jakaś kolonia też dochód. Tak jak w Europa Universalis IV są punkty handlowe na mapie, np. Gdański i daje bonus do handlu. Można nawet to odpalić i się wzorować. Tam gdzie w EU4 na mapie dali ważny ośrodek handlu tam dać budynek +1000 do dochodu. Do stolicy to tak z +2000 dasz to i tak znaczną część gry będzie ultra ważna.
Tak bugi w podobnych sytuacjach potwierdzam w swojej grze , i moc strzelców na murach, broniąc miasta w układzie przewagi ze strony atakującego 1do 7/ Siedmiogród /pogrywam Mołdawią / dokonałem przy pomocy mieszkańców rzezi całej armii i wybijając 3 książąt, za okup wyszło 6570 ale nie mieli czym zapłacić co było by dla tak lichego kraju ratunkiem finansów. W Bukareszcie to tylko 1500 za budynek stołeczny tak że nie wszyscy jak w RON mają dobrą kasę. Przy okazji zgłaszam brak tekstur dla mołdawskiej art. srebrne duchy. 68 tur bez ,,wywalania, na pulpit.
AI cofa taran tylko gdy bronimy miasta i robimy mu rzeź. Chyba chce się wtedy wycofać ale coś mu przelicza, że się ma wycofać i zaatakować. Kiedy AI atakuje twierdzę śreniowieczną gdzie strzelcy kiepsko strzelają z murów wtedy ładnie atakuje taranem bramę i się nic nie buguje.
W dodatku jak sprzęt oblężniczy jest zburzony to ładnie się cofa po nowy i atakuje. Ale bot tutaj nie zdobędzie Twojej osady twierdze są zbyt potężne i to ułatwienie dla gracza.
Strasznie grę ułatwia to że naszkolisz najemników i maszę armię 2x lepszej jakości niż wróg, który ma priorytety rekrutacji, a nie ślepo bierze najemników. To też powoduje, że AI wydaje się głupie i łatwo mu robić rzezie. Po prostu bot ma armie słabej jakości i drogie, bo najemnicy są dużo lepsi i dużo tańsi.
Wiem, że wytykam wady ale to tylko dlatego, że mod jest na tyle świetny, że w ogóle chce mi się poświęcać czas żeby pograć. Naprawdę dobra robota.
Wszystko pięknie i ładnie, z większości rzeczy zdaję sobie sprawę że tak jest, z niektórych nie, za co dziękuję, tylko co z tego jak nie ma kto robić? Wybaczcie ale całego swojego życia pod potop podporządkować nie mam zamiaru :D
AI głupieje na wskutek gigantycznych strat zadawanych przez strzelców z murów, gdy ma przewagę nie odsuwa taranu.
siege_att_str_modifier jest tak ustawiony w wielu modach.
<sally_att_str_modifier float="1.3"/> nie chcę zmniejszać, bo to ogłupi AI na mapie bitwy.
Może pliki tymczasowe trzeba usunąć map.rwm czy coś innego?
No i proponowałbym usunięcia skuteczny przeciw pancerzom jednostkom prochowym, bo animacja piechoty pozwala strzelać takie wielu jednostkom na raz i to szybko, że strzelcy są zbyt silni.
Tak, próbowałem, wszystkim jednostkom można zmienić tylko nie najemnikom :D
EDIT: Nie wiem o co chodzi z tymi najemnikami, bo koszty utrzymania można zmienić bez problemu, natomiast koszty rekrutacji już nie.
Piter, jak sądzisz, jest sens zwiększyć tylko koszty utrzymania do np. 4000 na turę bez ruszania kosztów werbowania czy nie?
No Cześć,
Mi się wydaje, że koszty rekrutacji najemników się zmienia w pliku "descr_mercenaries".
unit galley, exp 0 cost 280 replenish 0.02 - 0.10 max 1 initial 1