-
Re: ''Co by było gdyby..''. Czyli historia alternatywna.
bizancjum przeżyło by dodatkowe 100 lat. 4 krucjata upadła by, ale osłabiła by arabów. Arabowie nie przeprowadzili by inwazji na europę.
Co by było gdyby piłsudski dożył by 2 wś, rosjanie nie zaatakowali by polaków, a polacy mieli by więcej czołgów 7 tp i więcej karabinów ur 35?
-
To bajzel w WP byłby jeszcze większy niż faktycznie. A dodatkowa ilość czołgów w tym wypadku operacyjnego i strategicznego szczebla nie zmieni za wiele.
Co by było gdyby Niemcy wygrali wojnę na Atlantyku z Brytyjczykami ?
-
Cytat:
Co by było gdyby Niemcy wygrali wojnę na Atlantyku z Brytyjczykami ?
Amerykanie spraliby im tyłek trochę później idąc na pomoc braciom Anglosasom ;))
-
Tylko pytanie, ile bracia wyspiarze wytrzymali by na wyspach bez dostaw surowców z koloni :)
-
Cytat:
Tylko pytanie, ile bracia wyspiarze wytrzymali by na wyspach bez dostaw surowców z koloni :)
Pytanie brzmi: Czy Niemcy by wysypy zajęli? ;)
-
Mogli by atakować bez przewagi w powietrzu, straty materialne byly by pewnie mniejsze niz po bitwie o anglię.
-
Majac zapewnione panowanie na Atlantyku niemieckie okrety moglyby bez problemow niszczyc angielskie miasta z dostepem do morza ;) co we wspolpracy z flota powietrzna i wymiernym bombardowaniu tychze miast skutecznie by oslabilo brytyjska ekonomie jak i morale bojowe.
A pozniej zaladunek piechoty i inwazja ;)
-
Cytat:
Mogli by atakować bez przewagi w powietrzu, straty materialne byly by pewnie mniejsze niz po bitwie o anglię.
Cytat:
Majac zapewnione panowanie na Atlantyku niemieckie okrety moglyby bez problemow niszczyc angielskie miasta z dostepem do morza ;) co we wspolpracy z flota powietrzna i wymiernym bombardowaniu tychze miast skutecznie by oslabilo brytyjska ekonomie jak i morale bojowe.
A pozniej zaladunek piechoty i inwazja ;)
A Home Fleet i RAF? :roll:
-
Prędzej sami by się poddali skoro w tamtym okresie 50% surowców pochodziło z kolonii
-
Cytat:
Prędzej sami by się poddali skoro w tamtym okresie 50% surowców pochodziło z kolonii
Nie sądzę aby się poddali - raczej zawarliby pokój. Jeżeli w ogóle. Wszystko zależy kiedy Niemcy mieliby tą bitwę wygrać. Jeżeli po jesieni 1940 roku, to byłoby już trochę za późno.
-
niemcy pewnie by opanowały europę (miały by problem na wschodzie ale i tak by go pokonały dzięki stalinowi który wybił wszystkich swoich generałów), a wojna pewnie zakączyła by się zrzuceniem atomówki na berlin
Co by było gdyby Waza dał swojemu synowi rosję i przekonał szlachtę by został jego następcą?
-
Cytat:
(miały by problem na wschodzie ale i tak by go pokonały dzięki stalinowi który wybił wszystkich swoich generałów)
Po pierwsze w czasie czystki w ZSRR nie było stopni generalskich, po drugie nie wybił wszystkich swoich dowódców. Nie był nawet bliski osiągnięcia takiego rezultatu. Ale widzę, że mit w narodzie nie ginie.
Cytat:
Co by było gdyby Waza dał swojemu synowi rosję i przekonał szlachtę by został jego następcą?
Obalono by go w Rosji w ciągu 4-5 lat.
-
Mam dziwne wrażenie że Kwidziu wszystkich w jakimś stopniu swoimi odpowiedziami chce sprowadzić na ziemię :| To jest tylko gdybanie ale wg mnie, Twoje gdybanie zawsze musi być lepsze od gdybania innych... :?
To tak nawiasem
Do czego mogło doprowadzić zwycięstwo Włochów i Afrika Korps w Afryce?
-
Cytat:
Mam dziwne wrażenie że Kwidziu wszystkich w jakimś stopniu swoimi odpowiedziami chce sprowadzić na ziemię :| To jest tylko gdybanie ale wg mnie, Twoje gdybanie zawsze musi być lepsze od gdybania innych... :?
To tak nawiasem
:shock:
Zaskoczę Cię. Mam prawo do wyrażania własnego zdania, nawet jeżeli powoduje ono jakiś rodzaj dyskomfortu psychicznego u użytkowników, jak każdy tutaj. Jak się nie podoba mój scenariusz to krytykuj, a takie teksty jak powyższy to sobie daruj jeżeli możesz. :?
-
Cytat:
To tak nawiasem
Jego gdybanie jest oparte na solidnej wiedzy, czego nie musi udowadniać w trakcie odpowiedzi na każdy mało ambitny post. Czy potrafisz zbić logicznie jego gdybanie własnym ?
Pytam z ciekawości.
-
Co by było gdyby Konrad Mazowiecki nie pozwolił się osiedlić Krzyżakom?
-
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Zaskoczę Cię. Mam prawo do wyrażania własnego zdania, nawet jeżeli powoduje ono jakiś rodzaj dyskomfortu psychicznego u użytkowników, jak każdy tutaj. Jak się nie podoba mój scenariusz to krytykuj, a takie teksty jak powyższy to sobie daruj jeżeli możesz. :?
Cóż... Szczerze mówiąc spodziewałem się tego tego typu odpowiedzi :| Ale czy mógłbyś mi powiedzieć w którym miejscu zabraniam Tobie albo innym wyrażania własnego zdania? :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Jego gdybanie jest oparte na solidnej wiedzy, czego nie musi udowadniać w trakcie odpowiedzi na każdy mało ambitny post. Czy potrafisz zbić logicznie jego gdybanie własnym ?
Pytam z ciekawości.
Nie twierdzę że KWidziu solidnej wiedzy nie posiada, wręcz przeciwnie w pewnym sensie jego posty mi imponują. Chodzi mi jedynie o sposób ich przekazania, tak jakby pozostali nie mieli zielonego pojęcia o czym piszą. Co do gdybania: czemu miałbym nie potrafić?
Cytat:
Zamieszczone przez Witold
Co by było gdyby Konrad Mazowiecki nie pozwolił się osiedlić Krzyżakom?
W dalszej przyszłości doprowadziłoby to prędzej do wojen z Litwą a nie połączenia z nią. A jeżeli nie Krzyżakom to być może innym zakonom pozwolono by się osiedlić (Joannici)
PS. Witia czy moje pytanie było z tych "każdy mało ambitny post".
-
Cytat:
Cóż... Szczerze mówiąc spodziewałem się tego tego typu odpowiedzi :| Ale czy mógłbyś mi powiedzieć w którym miejscu zabraniam Tobie albo innym wyrażania własnego zdania? :shock:
Cytat:
Nie twierdzę że KWidziu solidnej wiedzy nie posiada, wręcz przeciwnie w pewnym sensie jego posty mi imponują. Chodzi mi jedynie o sposób ich przekazania, tak jakby pozostali nie mieli zielonego pojęcia o czym piszą. Co do gdybania: czemu miałbym nie potrafić?
Problem z Twoim wcześniejszym postem polegał na tym, że przyczepiłeś się do "moralnej" strony zagadnienia. Ostrze krytyki skierowałeś w to, że gdybamy i wszystkie gdybania są równe, a moje posty "mające sprowadzać na ziemię" są nie na miejscu(nie ekspresis verbis, ale sens był taki). W moim odczuciu, gdybanie/tworzenie alternatywnych wizji historii podlega pewnym, choć ogólnym regułom i takie podejście prezentuję. Inaczej moglibyśmy gawędzić o polskiej bombie nuklearnej w X wieku p.n.e. Jeżeli to powoduje dyskomfort u innych użytkowników to trudno - cena udziału w dyskusjach. Jeszcze raz podkreślę, że z chęcią podyskutuję i jestem otwarty na dyskusję, i nie podchodzę do adwersarzy jako zielonych głąbów co zdajesz się imputować.
Odnośnie odbierania prawa do wyrażania własnej opinii. Ataki(tak to trzeba nazwać) moralne z reguły mają na celu uciszenie adwersarza. Wybacz, ale takie podejście - atak z pozycji moralnych ad personam - mnie generalnie bawi i trudno do nich podchodzić poważnie.
Bardzo się cieszę, że spełniłem oczekiwania - zawsze do usług :roll:
-
Co by było gdyby Włochy stanęły po stronie Niemiec w I wojnie światowej?
-
Cytat:
Problem z Twoim wcześniejszym postem polegał na tym, że przyczepiłeś się do "moralnej" strony zagadnienia. Ostrze krytyki skierowałeś w to, że gdybamy i wszystkie gdybania są równe, a moje posty "mające sprowadzać na ziemię" są nie na miejscu(nie ekspresis verbis, ale sens był taki). W moim odczuciu, gdybanie/tworzenie alternatywnych wizji historii podlega pewnym, choć ogólnym regułom i takie podejście prezentuję. Inaczej moglibyśmy gawędzić o polskiej bombie nuklearnej w X wieku p.n.e.
Co do Twojego podejścia zgadzam się w pełni jednak ten przykład zakrawa wręcz na fantastykę :)
Cytat:
Jeżeli to powoduje dyskomfort u innych użytkowników to trudno - cena udziału w dyskusjach. Jeszcze raz podkreślę, że z chęcią podyskutuję i jestem otwarty na dyskusję, i nie podchodzę do adwersarzy jako zielonych głąbów co zdajesz się imputować.
Być może źle mnie zrozumiałeś. Nie twierdzę że ignorujesz wiedzę innych. Po prostu wykorzystując swoją wiedzę, nawet nieświadomie możesz "gasić" innych.
Cytat:
Odnośnie odbierania prawa do wyrażania własnej opinii. Ataki(tak to trzeba nazwać) moralne z reguły mają na celu uciszenie adwersarza. Wybacz, ale takie podejście - atak z pozycji moralnych ad personam - mnie generalnie bawi i trudno do nich podchodzić poważnie.
Porównajmy 2 pojęcia: atak moralny i zwrócenie (komuś) uwagi. Przypomniała mi się niedawna historia policjanta zasztyletowanego na przystanku tramwajowym pod warszawskim Fortem Wola. Chuligan rzuca koszem na śmieci w tramwaj. Policjant zwraca mu uwagę czy atakuje moralnie?
BTW dajmy już spokój temu i zajmijmy się tematem ok?
Cytat:
Zamieszczone przez Romulus
Co by było gdyby Włochy stanęły po stronie Niemiec w I wojnie światowej?
A czy Włochy nie stanęły po stronie Niemiec?
-
Cytat:
A czy Włochy nie stanęły po stronie Niemiec?
Nie w tej wojnie ;)))
I nie mogły stanąć po stronie Niemiec kiedy Austro-Węgry stała po ich stronie.
Cytat:
Porównajmy 2 pojęcia: atak moralny i zwrócenie (komuś) uwagi. Przypomniała mi się niedawna historia policjanta zasztyletowanego na przystanku tramwajowym pod warszawskim Fortem Wola. Chuligan rzuca koszem na śmieci w tramwaj. Policjant zwraca mu uwagę czy atakuje moralnie?
Rozróżniajmy dwie rzeczy: dyskusję na forum, w której zarzucasz pewne rzeczy niemerytorycznie, od strony moralnej i sytuację którą opisujesz z rzeczywistego świata z użyciem narzędzi i przemocy. Porównanie do chuligana rzucającego w tramwaj mógłbym uznać za obraźliwe(choć wcale nie musiałeś tego tak zamierzyć - chodzi o kontekst użycia przykładu) i nijak ma się do problemu. Zwracać uwagę na forach można przez pw, kiedy "zwracasz uwagę" na forum w topicu to ma to zupełnie inny wydźwięk.
Przy czym wcale nie twierdzę, że obserwacja o gaszeniu innych ma być nieprawdziwa.
-
Co by było gdyby wysłannicy Papieża nie wycieli Templariusz w pień?
Proponuję przenieść temat do działu "dyskusje historyczne"
-
Cytat:
Co by było gdyby wysłannicy Papieża nie wycieli Templariusz w pień?
Nadal czciliby diabła i doprowadziłoby to ostatecznie do wytworzenia się już w XVI wieku współczesnej muzyki metalowej typu Behemot. Dodą byłaby Małgorzata francuska.
Jacy wysłannicy papieża? jak nie wycieli w pień, jakie były siły zakonu w okresie jego największych wpływów etc.
-
Co by było gdyby zamach na Przemysła II się nie powiódł?
-
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Nie w tej wojnie ;))) I nie mogły stanąć po stronie Niemiec kiedy Austro-Węgry stała po ich stronie.
Teoretycznie obowiązywał je sojusz z państwami centralnymi. Do wojny nie przystąpiły, bo zaangażowała się w nią Wielka Brytania.
Więc nie jest powiedziane że nie stanęły :)
-
Cytat:
Więc nie jest powiedziane że nie stanęły :)
No nie wiem czy by stanęły - wszystkie problemy między państwami Trójporozumienia a Włochami zostały rozwiązane, w mniej lub bardziej zadowalający sposób, przed wybuchem wojny(dogadanie się z Francuzami w Afryce, układ z Rosją w sprawie Bałkan). Narastały za to problemy w łonie państw trójprzymierza i ich potencjalnych sojuszników. Wojna Włoch z Turcją, litera traktatu - artykuły 2, 3 i 4, które Niemcy w swej łaskawości w 1914 złamały.
Naturalny "sojusz" Włoch z Wielką Brytanią oczywiście nie był bez znaczenia.
-
-
Cytat:
Co by było gdyby zamach na Przemysła II się nie powiódł?
Żył by :lol:
-
Wyjątkowo konstruktywna odpowiedz
-
Cytat:
Wyjątkowo konstruktywna odpowiedz
Do tego z błędem ortograficznym. :lol:
-
Ja sądzę że by zjednoczył Polskę ale tylko północną cześć znaczy bez Małopolski i Śląska
-
Co by sie stalo z sytuacja gospodarczo-polityczna Europy gdyby Krzysztof Kolumb zostal osadzony i skazany na smierc za "herezje" dotyczace kulistosci Ziemi :?:
-
Na pewno by zaludnienie by się zagęściło co by podniosło koszt mieszkań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Co by sie stalo z sytuacja gospodarczo-polityczna Europy gdyby Krzysztof Kolumb zostal osadzony i skazany na smierc za "herezje" dotyczace kulistosci Ziemi :?:
Arabowie odkryliby Amerykę ;)
-
Co by było gdyby szkockie powstanie Williama Wallace'a się powiodło i zdobył on Anglię?
-
Wybuchloby powstanie Anglikow przeciwko Szkotom :lol: :!:
-
A gdyby w Polsce zawładneli naziści?(chodzi o drugą rp)
-
Prawdopodobnie jako "zniszczony kraj"(bo przymierze z hitlerem zagwarantowane) po wojnie dostaliśmy by dotacje budżetowe w afekcie byśmy mieli więcej autostrad niż Niemcy i byliśmy krajem federalnym. Który wkurzał by komuchów.
-
dostalibyśmy
Ale właściwie konsekwencje byłyby dosyć duże, świat i tak nas nie uwielbia ale bylibyśmy traktowani przez cywilów tak jak jeszcze Niemcy.. jako ''bandyci'' itd. Ale nie byłoby komuny, byłyby autostrady, lepsza sytuacja finansowa i bylibyśmy silniejsi militarnie.
Ale jedno by mnie zasmuciło, a mianowicie, nie mielibyśmy mojego ukochanego Kałacha! :cry: :cry: :cry:
-
A co by było, gdyby ominięta przez natarcie niemieckie Armia Poznań pomaszerowała na Berlin i hitler musiałby wycofać część wojsk z Polski?