bawiłem się tym UAC ale nic to nie daję chyba zrobię wirtualna maszynę z Windowsem XP porostu chyba że jeszcze mona coś w biosie zmienić ale nie wiem pozdrawiam
Wersja do druku
bawiłem się tym UAC ale nic to nie daję chyba zrobię wirtualna maszynę z Windowsem XP porostu chyba że jeszcze mona coś w biosie zmienić ale nie wiem pozdrawiam
Masz antywirusa - jeśli tak to zmień na jakiś lekki (np ESET lub F-secure)
KONIECZNIE zablokuj dostęp do swojego kompa z zewnątrz - żadnych zdalnych pulpitów, żadnej zdalnej pomocy, żadnych folderów udostępnianych.
Masz coś w stylu "usługa indeksowania? - wyłącz
Tworzenie kopii zapasowej ?- ustaw na ręczne
ściąganie aktualizacji?? - ustaw niech powiadamia o dostępnych ale niech NIE pobiera i NIE instaluje dopóki ty mu nie każesz.
jakieś inne zaplanowane "usługi systemowe" porządkowanie dysku, skanowanie , a może skanowanie antywirusowe - ustaw wszystko że ręcznie uruchamiasz TY kiedy TY chcesz a nie komp z automatu w jakiś okolicznościach
Nie pamiętam czy tak jest w WIN 7 ale : odnajdź główny plik gry (Shogun.exe lub o podobnej nazwie z exe) - prawy klik myszą i wybierz właściwości >> zgodność>> uruchom ten plik w trybie zgodności z ... wybierz win XP albo wręcz win 98 jak możesz.
Spróbuj ograniczyć RAM wirtualny ustaw wartość min na 1 000 MB a max na 6 000 MB. albo jeszcze mniej - ze 4 000 MB
Na jakim profilu windowsa logujesz się - zwykły użytkownik? gość ? Jeśli tak spróbuj na admińskim
Witam!Mam problem. Zainstalowałem shogun total war i wszystko jest ok oprócz tego że jak chcę zapisać stan gry to gra wyłącza mi się i jest napisane że progam shog_cpp przestał działać.
Mam windows 7
pentium dual-core e5200 2,5ghz
4gb ram
nvidia geforce 9800gt
Da się ten problem rozwiązać?
Na początek przeczytaj dokładnie wszystkie posty w tym temacie (to tylko 3 strony), jest spora szansa, że znajdziesz rożwiązanie swojego problemu. Mam Shoguna I ale na Win7 go nie instalowałem. Pozdrawiam.
tylko w poprzednich stronach jest opisany inny trochę bląd
System plików? (czytaj: prawa dostępu, zwłaszcza zapisu) -
...
no i ..
UWAGA na rożne partycje !! (ja np mam jedną FAT32 drugą NTFS , a to zupełnie odmienne dwa światy) zatem na której masz program, , a na której sejvy?
ja mam tu i tu NFTS
Udało się, zlikwidowałem czarny ekran :!: :twisted:
Zastosowałem poradę na ten sam problem z MTW usuwamy into z gry a później w opcjach wyłączamy filmy. Na wszelki wypadek usunąłem też folder z filmami.
Ale jedno pytanie. Jak zapisuje się grę ? bo pierwszy raz gram w shoguna i mam problem z menu.
Szybki zapis ctrl+s, by zapisać grę zwyczajnie, należy nacisnąć esc, po chwili wczytywania wyświetli się menu z opcjami itd. tam znajdziesz takie coś jak "zapisz".
Ale to jest równoznaczne z tym, że pozbawiasz się filmików (według mnie niedoścignionych do dzisiaj przez żadną część TW, może poza modem TATW, ale tam scenki wzięto z filmów). Poza tym wystarczy dodać wyjątek w kodekach, by nie obsługiwały pliku shoguntw.exe (czy jak on się tam zwie) i wszystko powinno działać. ;)
Ludzie, ktoś napisał w dziale o Shogunie!! xD
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Wiesz osobiście jechałem 5 lat na RTW i rożnych dodatkach oraz modach. Znam ta grę chyba na wylot i ją ubóstwiam ale ten klimat w Shogunie TW jest niesamowity , dobry mieli twórcy pomysł z tymi filmami. Niestety musiałem je wyłączyć ale nadal klimat jest jakby koło mnie siedział sam Tokugawa :D
Jeszcze jedno pytanie. Czy osłabione jednostki można powtórnie regenerować w miastach czy robią to same gdy tylko ich wrzucamy do danej miejscowości :?: :?:
Zależy czy masz zwykłego Shoguna czy Mongol Invasion.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Osłabione jednostki w podstawce możesz tylko łączyć by uzupełniać ich stan osobowy. W MI możesz, tak jak w reszcie serii przeszkalać w przygotowanych do tego prowincjach.
I samo się to nie dzieje. :)
Dzięki za pomoc Samick :D
Kurde ale jestem upierdliwy. Ale ciekawi mnie jedna rzecz. Nie mogę na mapie taktycznej podczas bitwy kierować jednostkami. Chodzi o rozciąganie i ściskanie szyku lub wyznaczanie konkretnego miejsca gdzie dana jednostka ma pomaszerować. Żeby wskazać miejsce to muszę kliknąć na miniaturkę mapy po lewej stronie. Wtedy dopiero jednostki zmieniają położenie. Nie ukrywam że to utrudnia rozgrywkę. Jak włączyć normalne sterowanie jednostkami. ?
???Cytat:
Zamieszczone przez Yamamoto
Ja wiem, że podczas ataku nie można nic zmieniać (w fazie rozstawiania), za to można takie rzeczy czynić podczas obrony. Kolejna rzecz, podczas bitwy zawsze możesz zmienić ilość szeregów, zaznaczając oddział i manewrując odpowiednio myszką przy wciśniętym jej lewym przycisku.
Właśnie mam zablokowane te opcje. Tak samo nie mogę normalnie kliknac na odział i wysłac z punktu A do B. Muszę posiłkować się mapka czy radarem po lewej stronie. gdzie wtedy zaznaczam jednostkę i klikam na radarze i dopiero wtedy działa.Cytat:
Kolejna rzecz, podczas bitwy zawsze możesz zmienić ilość szeregów, zaznaczając oddział i manewrując odpowiednio myszką przy wciśniętym jej lewym przycisku.
Zmuszony zostałem zainstalować Shoguna, a to źle .... To oznacza kilka nieprzespanych nocy podczas podboju Kraju Kwitnącej Wiśni.Cytat:
Zamieszczone przez Yamamoto
Opcje>Sterowanie>Ruch myszą - zaznaczasz i wszystko gra.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=482722
Sposób na nowoczesne karty graficzne.
Czy da sie grę odpalić w rozdzielczości większej niż 1024x768, żeby można było komfortowo pograć na laptopie z szerokim ekranem ?
A dlaczego miało by się nie dać?
http://imageshack.us/a/img407/5131/s...0818115030.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Znalazłem taki post
A tam :
http://img413.imageshack.us/img413/4294/shogun1600.jpg
Próbuje sobie z tym poradzić.
I i nie mogę ustawić tej rozdzielczości. Mimo że robię tak jak gościu opisuje. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
1) spróbuj zmniejszyć częstotliwość odświeżania, potem zobacz czy masz dostępne we WŁAŚCIWOŚCIACH PULPITU WINDOWS większe rozdzielczości. ustaw większą lub docelową.
następnie
2) odpal grę i zrób jak opisano w postach powyżej
O MATKO. Przeszedłem całą gre na "Vertical Screen" by przez przypadek odkryć jak naprawić panoramę we wszystkich starych grach !
Wystarczyło tylko zmienić ustawienie w opcjach grafiki:
http://img577.imageshack.us/img577/3...ybitowejhh.jpg
Uploaded with ImageShack.us
I wszystko działa idealnie . Pozdrawiam :]
mam win xp. Chodzi o to, że jak gram to zawsze dojdę do momentu, w którym się gra zawiesza i nie rusza. Gram normalnie nic się nie dzieje i zawsze jest taki moment, że po około 20-25 turach gra, gdy dam koniec tury się wiesza. Nic się nie dzieje. Dodam, że dotyczy to tylko win XP - wiem, że jakiś pacz to może rozwiązać, ale pytanie jaki? Dodam, że jak tę samą grę wrzucę na drugi system - win 98 na tym samym kompie - to tam gdzie się wieszała na XP na win 98 jest zwyczajny koniec tury i gram dalej. Zresztą na win98 zawsze działała bez zarzutu. Mam złotą edycję z MI.
Przede wszystkim zwiększ wirtualny RAM
Zwiększ RAM wirtualny
Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Zwiększanie RAM wirtualnego odbywa się się to kosztem wolnego miejsca na dysku twardym więc
- opróżnij kosz,
- odinstaluj zbędne programy i zgraj na krążki fotki i inne pliki których nie używasz na co dzień, gdy sprawdzisz że się dobrze zgrały dopiero wtedy wywal ich kopie z twardziela)
:idea: Uwolnij zasoby systemowe - patrz linki poniżej:
uwalnianie RAM
i
uwalnianie zasobów szczegóły
Zobacz też: wyjaśnienie
...................
Nie sądzę żeby to chodziło o limit RAM-u dla 1 aplikacji, ale na wszelki wypadek możesz zwiększyć
limit Ram dla aplikacji
dało mi to tyle, że gram prawie bez bugów. To już coś. Nie mogę jednak zlikwidować klanu wroga. Kiedy chcę skończyć jakimś wrogim klanem - likwidując dajmio i prowincje - to wywala mnie na pulpit. Wydaje mi się, że tutaj już jakaś łatka na grę byłaby przydatna. ... no chyba, źe inne pomysły ;)
ps. podkreślam, że win 98 - ten sam komp - gra działa bez zarzutu (tylko, że teraz nie chce mi się instalować specjalnie tego systemu dla jednej gry ...)
MEMTESTA odpalałeś ?- Jak nie, to sprawdź nim RAM pod kątem błędów/uszkodzeń
Sprawdź dysk TWARDY pod kątem błędów fizycznych - PEŁNE, GRUNTOWNE FIZYCZNE skanowanie dysku twardego koniecznie z opcją autonaprawy
...
spróbuj przed ostatecznym rozwaleniem klanu zapisać grę potem zmień ustawienia - w części działanie usuń parafkę przy filmikach wysokiej jakości
Jak to nie pomoże zmniejsz rozdzielczości albo
... w ogóle przejdź na tryb programowy
gra użyje RAM-u i procesora głównego zamiast karty graficznej - więc tym bardziej wywal zbędne składniki Windowsa i obetnij rozdzielczości a ZWŁASZCZA częstotliwość odświeżania)
-----------------
Tak myślę ... :roll: że dobrze by było wybadać co robi zwiechę? Poderżniecie gardła daimio - zamach ninja lub gejszą? Podbicie wszystkich ziem? Zabicie daimio w bitwie (wybij jego oddział do nogi)?
Coś czuję że problem stanowi filmik który towarzyszy bezpotomnej śmierci dajmio lub śmierci samobójczej po klęsce. Hekhmmm .... Choć nie jestem pewny czy ten filmik pojawia się gdy z twych rąk zginie wrogi daimio czy tylko gdy TWÓJ daimo umrze?
:idea: :?: Jak masz zainstalowany shogun?: Czy filmiki odtwarza ci z krążka czy masz zainstalowane na twardziela?
tak, wcześniejCytat:
MEMTESTA odpalałeś
filmiki też w ogóle wyłączyłem i to samo.Cytat:
spróbuj przed ostatecznym rozwaleniem klanu zapisać grę potem zmień ustawienia - w części działanie usuń parafkę przy filmikach wysokiej jakości
wygrałem bitwę i uciekł - obojętnie czy do zamku (jak hojo), czy w nicość jak takeda. Bitwy potem powtórzyłem z automatem i to samo. Wygląda to tak, że rozegram bitwę (auto czy ręcznie), tura leci dalej (czyli pokazuje co wybudowałem, ruchy itd) i jak ma być koniec to wywala do windowsa.Cytat:
Tak myślę ... że dobrze by było wybadać co robi zwiechę? Poderżniecie gardła daimio - zamach ninja lub gejszą? Podbicie wszystkich ziem? Zabicie daimio w bitwie (wybij jego oddział do nogi?
mam złotą edycję (chyba tak się zwie) i w niej jest też MI. Gra po polsku. Zainstalowana na drugiej partycji; twardziel. Z płyty nie korzystam.Cytat:
Jak masz zainstalowany shogun?: Czy filmiki odtwarza ci z krążka czy masz zainstalowane na twardziela?
ps. mnie też się wydaje, że chodzi o filmik, ale wcześniej tego nie miałem. Ostatnio jak grywałem (czyli kilka ładnych lat wstecz, to miałem zawiechę po jakimś czasie, a tak wsio było ok. Komp ten sam. Na lapku z win7 nie chiał w ogóle działać.
Tu też niby odpalam w zgodności z win98 i nic, to samo.
Kodeki do filmików! cofnij do starszych wersji windows media player i inne odtwarzacze!
chyba się z tym uporałem. Polecam wszystkim walnięcie pacza warlord. Potem pojawi się problem, ponieważ gra zawoła o płytę (nie wiem dlaczego). Robimy reinstalację, ale przerzucamy pliki sami zostawiając oryginalnego exe-ka. Grałem jak do tej pory w sumie może z 12 godzin (wprawdzie też w pracy na innym kompie), ale bez problemów przechodzę dalej i nie mam zaiwech w grze (oczywiście spokojnie przeszedłem dalej jak na win98 i rozwaliłem klany wroga). Jedyny minus jaki pozostał, to fakt, że po zakończeniu gry mi się wiesza, gdy klikam by wyszedł z gry. Obchodzę to tabem i jest luzik. poleam, bo u mnie śmiga na razie spoko.
Tak jest: Alt+tab, potem Alt+CTRL+delete - z menadżera wybrać Shogun .exe lub Wshogun.exe - zależnie od wersji gry i kazać systemowi zakończyć aplikację. potem zamknąć menadżera. Nie wpływa to na jakiekolwiek zapisane sejwy.
Spróbuj też:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=368&t=12080
Dobre nie tylko na szoguna. 8-) 8-) 8-)
Cześć!
Mam następujący problem:
Od dwóch dni walczę z tym, aby odpalić Shoguna na Windows 7. Korzystałem z wymienionych w tym wątku rad, jednak mój problem wygląda na nietypowy. Mój sprzęt:
ASUS K57JB (laptop)
Widnows 7 (64-bit)
Intel i3 2,4 Ghz
ATI molbility radeon hd 5145
RAM 4 GB
A tak wygląda mój problem:
Wszystko ładnie hula (filmiki, muzyka), ale gra zawiesza się gdy otwieram okienko rekrutowania jednostek i budowania. Zwiesza się tak, że kompa trzeba restartować. Czy ktoś umie mi pomóc? :)
1) PEŁNY FIZYCZNY GRUNTOWNY skan dysku twardego z opcją autonaprawy
2) Sprawdź (nie pamiętam czy się w WIN7 da) uruchomić w trybie zgodności z Windows 98 lub chociaż z XP lub
3) Zainstaluj wirtual boxa - utwórz wirtualny komputer / wirtualną maszynę , zainstaluj w tym wirtualnym komputerze Windows XP lub Windows 98, zainstaluj na wirtualnym Shoguna i graj. Żeby przenieść pliki między wirtualną a realną maszyną współdziel Pendrive - przeniesiesz sobie save-y na wirtualną maszynę.
4) Spróbuj grać BEZ użycia katy graficznej - "tryb programowy" w ustawieniach grafiki - zwłaszcza gdy będziesz miał shoguna na wirtualnej maszynie
Witam. Jak zrobić rozdzielczość 1440x900? Próbowałem zrobić to co parę postów wcześniej ale u mnie coś chyba jest inaczej. Może ktoś napisać po polsku co mam zrobić?
Witam niedawno program avast! wykrył wirusa w pliku weachatr.dll do Shoguna i mi go usunął i od tego czasu przy uruchamianiu pisze ze brak tego pliku nawet jak reinstaluje gre. Macie jakies pomysłu na to?
Reinstalujesz z płytki? Może poproś kogoś niech Ci podeśle ten plik i wrzuć ręcznie do gryCytat:
Zamieszczone przez Horvath
No właśnie najdziwniejsze jest to, że reinstaluje z płyty, a tego pliku nie wykrywa :( Tak więc byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś jeszcze w ogóle ma tu Shoguna zainstalowanego desmond.hum@gmail.com.
Witam. Mój komputer bezproblemowo spełnia wymagania Shoguna, a mimo to kamera podczas bitwy przycina. Nie mam żadnej płynności. Nie rozumiem dlaczego...
No i jak do diaska zmienić napisy w grze? Ściągnąłem spolszczenie, podmieniłem folder Polish, ale nie mogłem znaleźć opcji zmiany języka. Podmieniłem folder "eng", ale teraz w grze nie czyta mi znaków specjalnych. (ą,ś,ę)
To jeszcze raz ja. Z kamerką już sobie poradziłem, wszystko pięknie chodzi.
Mam nadal problem ze spolszczeniem, gdyż nie czyta mi polskich znaków. Wie ktoś gdzie leży problem?
Chciałbym jeszcze wiedzieć, czy jest do pobrania polski dubbing postaci? (np. naszego doradcy) Na filmwebie jest napisane, że kilka osób użyczyło swojego głosu do dubbingu.
Sęk w tym, że u mnie właśnie możliwość zaznaczenia tych dwóch kwadracików jest zablokowana. Nie mogę nic zrobić.
edit: wszystko już działa. pomógł reinstall.