-
Re: Pytania początkujacych moderów
Jak przenieśc jednostki z jakiegoś moda ? jak dodac nowe państwo ? np. z moda Crusades bo o to chodzi
Są 3 państwa Crusades , saracens i slave
A ja chciał bym dodac huns .I jednostki z Teutonic , czyli te krzyrzackie , biało-czarne
Jak to zrobic aby śmigało ? albo wrzucic na podstawkę .
Wrzuci ktoś z podstawki 2 pliczki ? Export_descr_units i exports_descr_units_enums
-
Cytat:
Zamieszczone przez kowal357
Jak przenieśc jednostki z jakiegoś moda ? jak dodac nowe państwo ? np. z moda Crusades bo o to chodzi
Są 3 państwa Crusades , saracens i slave
A ja chciał bym dodac huns .I jednostki z Teutonic , czyli te krzyrzackie , biało-czarne
Jak to zrobic aby śmigało ? albo wrzucic na podstawkę .
Wrzuci ktoś z podstawki 2 pliczki ? Export_descr_units i exports_descr_units_enums
Z tego co wiem trzeba zmienić właściwości modeli aby przenieść je z MTW2 do RTW
-
-
-
Ale to jest mod do RTW !
Jest w dziale Mody regionalne
-
Moda tak ale modele krzyżackie też?
-
Modele krzyżackie są w tym modzie , w dziale mody regionalne Crusades dałem screena z walki jednostkami krzyżackimi .'
-
Jeśli wszystkie modele działają pod RTW to już masz łatwiej, chociaż to co planujesz zrobić już nie jest ;)
potrzebujesz poradnik do dodawania nowej frakcji (lub zamiany z istniejącej ale nie używanej) i opis dodawania jednostek
-
A mógł byś wytłumaczyc ?
Wiem że trzeba zrobic settlement , nazwę i money , garnizon ale jak wycinam miasto buntowników i dodaje dla np.Hunów to gra się wyłoncza nawet okno ładowania nie wyskakuje tylko czarny ekran i pulpit.
-
-
Z Angielskiego mam 2 i nic nie umie, co 5-10 słowo znam
.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kowal357
Z Angielskiego mam 2 i nic nie umie, co 5-10 słowo znam
.
To będziesz miał ciężko bo to język programowania i międzynarodowy :)
-
Wiem ale podstawowy język znam , szczególnie serie gier Paradoxu , modowałem każdą jego częśc .
A RTW nie różni się zbytnio
To napisze ktoś jak dodac nowe państwo ?
-
Wieże oblężnicze
Witam,
Czy można jakoś zmienić wieże oblężnicze w plikach tak aby nie mogły strzelać?? Przy dużym kamiennym murze potrafią zmieść każdy oddział z powierzchni co jest mocno irytujące.
-
Problem z descr_strat
To tak. Pogrzebalem troche w descr_strat, konkretniej w grecji. Dałem jej więcej kasy, a u generałów zwiększyłem dowodzenie, wpływy etc. i dodałem im troche jednostek. No i mam problem. Otóż kiedy odpalam Rome wchodzę do "Kampania:Cesarstwo" i chce zacząć nową kampanie to wraca mnie do Menu gry. No i nie zrobiłem najważniejszej rzeczy-nie mam kopii zapasowej tego pliku. Czy mógłby mi ktoś podesłać ten fragment pliku z Grecją? Byłbym wdzięczny.
-
zajrzyj na wiki tam są wszystkie pliki .
-
Re: Blokada frakcji
Co już chyba lepiej było by narzucić protektorat, a nie sojusz.
-
Rozumiem, że nie ma żadnego sposobu na zwiększenie limitu liczby modeli w pliku descr_model_battle ?
W których plikach zakodowany jest wygląd postaci (wojska, szpiegów, dyplomatów) mogących poruszać się po mapie kampanii ?
-
Siemka :) dyplomatów itp. masz tutaj: X:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\data\models_strat a wojska o tutaj X:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\data\models_unit musisz jednak posiadać jakiś edytor dla plików .CAS. Mam jedno pytanko, mianowicie chciałem zmienić kolor żołnierzy Rzymu na kolor buntowników. Straż miejska poszła, ale triari już nie...nie wiem czemu, patrzyłem też na tej stronie coś podobnego , ale nie wiele zrozumiałem bo było tam tak jak u mnie a ja zrobiłem to tak w descr_model_battle
type roman_triarii
skeleton fs_slow_spearman ; combat spear
indiv_range 40
texture slave, data/models_unit/textures/unit_roman_triarii_rebel.tga
model_flexi_m data/models_unit/unit_roman_triarii_high.cas, 15
model_flexi_m data/models_unit/unit_roman_triarii_med.cas, 30
model_flexi_m data/models_unit/unit_roman_triarii_low.cas, 40
model_flexi data/models_unit/unit_roman_triarii_lowest.cas, max
model_sprite romans_senate, 60.0, data/sprites/romans_senate_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_scipii, 60.0, data/sprites/romans_scipii_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_brutii, 60.0, data/sprites/romans_brutii_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_julii, 60.0, data/sprites/romans_julii_roman_triarii_sprite.spr
model_tri 400, 0.5f, 0.5f, 0.5f
Mogę prosić o pomoc?? co jest źle/co trzeba dopisać???
-
Cytat:
Zamieszczone przez ScypionAfricanus
type roman_triarii
indiv_range 40
model_sprite romans_senate, 60.0, data/sprites/romans_senate_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_scipii, 60.0, data/sprites/romans_scipii_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_brutii, 60.0, data/sprites/romans_brutii_roman_triarii_sprite.spr
model_sprite romans_julii, 60.0, data/sprites/romans_julii_roman_triarii_sprite.spr
Mogę prosić o pomoc?? co jest źle/co trzeba dopisać???
Co to jest?
zmieniając nazwę z romans_julii na slave nie zmienisz tekstury, aby zmienić teksturę trzeba podać inną ścieżkę i nazwę w której znajduje się nasza tekstura. Takiej tekstury nie ma w RTW unit_roman_triarii_julii.tga w katalogu data/models_unit/textures/ aby ją dopisać trzeba ją najpierw stworzyć, przemalować np. w photoshopie
jak widzisz oryginalna kompletna jednostka nie ma tekstury dla buntowników (slave)
Posiada je dla scypionów,juliuszy, senatu i brutusów.
Kod:
type roman_triarii
indiv_range 40
texture romans_julii, data/models_unit/textures/unit_roman_triarii_julii.tga
texture romans_brutii, data/models_unit/textures/unit_roman_triarii_brutii.tga
texture romans_scipii, data/models_unit/textures/unit_roman_triarii_scipii.tga
texture romans_senate, data/models_unit/textures/unit_roman_triarii_senate.tga
-
Mam Photoshopa, ale nie chce mi czytać plików .CAS (w których są chyba zapisane teksturki.)
Jest do tego jakiś plugin?
PS. Szukałem na necie, ale nic nie znalazłem w tej kwestii.
-
Photoshop ci nie odczyta plików .cas to nie jest tekstura tylko model
Do załadowania modelu służy 3 ds max
http://www.bladerunner900.co.uk/tutoria ... _cards.htm
-
Pisałeś, że mogę je przemalować w photoshopie pod tym adresem data/models_unit/textures/ . A u mnie to tak wygląda data\models_unit\attachments . Nie mam pliku textures w models_unit...więc gdzie są te teksturki jednostek??? (nie modele 3d). Z gór dzięki, pozdro.
-
Tekstury jednostek są spakowane, najlepiej wypakuje wszystkie pliki i postępuj tak jak w tym poradniku ;)
viewtopic.php?f=248&t=5793
-
Zrobiłem tak jak w poradniku i jedyny błąd to z tym rozszerzeniem .pak usunąłem plik ui_1.pak i zrobiłem dokument tekstowy. Jego nazwę zmieniłem na ui_1.pak i się nie zmienił...dlaczego? coś źle zrobiłem?
Pozdro!
-
Cytat:
Zrobiłem tak jak w poradniku i jedyny błąd to z tym rozszerzeniem .pak usunąłem plik ui_1.pak i zrobiłem dokument tekstowy. Jego nazwę zmieniłem na ui_1.pak i się nie zmienił...dlaczego? coś źle zrobiłem?
Pozdro!
Może masz wyłączone rozszerzenia znanych plików?
Narzędzia/Opcje folderów
http://i38.tinypic.com/ke6pmu.jpg
-
Ok rozszerzenie zrobione.Cały plik UI przeniosłem do D:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\data a w pliku UI było : DATA i wszystkie pliki .pak do rozpakowania, xpak.exe i xpak.bat
I gdy włączam grę RTW wyświetla się błąd i wywala do pulpitu...co jest źle?
PS. treść błędu to: wystąpił problem z aplikacją Rometotalwar.exe i zostanie ona zamknięta. :(
-
Cytat:
Ok rozszerzenie zrobione.Cały plik UI przeniosłem do D:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\data a w pliku UI było : DATA i wszystkie pliki .pak do rozpakowania, xpak.exe i xpak.bat
I gdy włączam grę RTW wyświetla się błąd i wywala do pulpitu...co jest źle?
PS. treść błędu to: wystąpił problem z aplikacją Rometotalwar.exe i zostanie ona zamknięta. :(
Po pierwsze jeśli rozpakowałeś wszystkie pliki to wszystkie pliki trzeba zamienić na pliki "tekstowe" z rozszerzeniem .pak w packs, a tamte wszystkie pliki które rozpakowałeś to trzeba było przenieść do D:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\data tak jak to zrobiłeś z UI
Po drugie tam było Rometotalwar.exe czy RomeTW.exe?
-
Ok już się z tym uporałem, przemalowałem jednostkę brutusów z takim kodem:
texture romans_julii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_julii.tga
texture romans_brutii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_brutii.tga
texture romans_scipii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_scipii.tga
texture romans_senate, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_senate.tga
texture slave, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_rebel.tga
model_flexi data/models_unit/roman_city_militia_high.cas, 15
model_flexi data/models_unit/roman_city_militia_med.cas, 30
model_flexi data/models_unit/roman_city_militia_low.cas, 40
model_flexi data/models_unit/roman_city_militia_lowest.cas, max
model_sprite slave, 60.0, data/sprites/slave_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_senate, 60.0, data/sprites/romans_senate_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_scipii, 60.0, data/sprites/romans_scipii_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_brutii, 60.0, data/sprites/romans_brutii_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_julii, 60.0, data/sprites/romans_julii_roman_city_militia_sprite.spr
i teksturka jest taka jak była albo julków. Coś jest źle napisane?
-
Cytat:
Ok już się z tym uporałem, przemalowałem jednostkę brutusów z takim kodem:
texture romans_julii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_julii.tga
texture romans_brutii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_brutii.tga
texture romans_scipii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_scipii.tga
texture romans_senate, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_senate.tga
model_sprite romans_senate, 60.0, data/sprites/romans_senate_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_scipii, 60.0, data/sprites/romans_scipii_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_brutii, 60.0, data/sprites/romans_brutii_roman_city_militia_sprite.spr
model_sprite romans_julii, 60.0, data/sprites/romans_julii_roman_city_militia_sprite.spr
i teksturka jest taka jak była albo julków. Coś jest źle napisane?
Od początku bo już się gubię.
Jeśli chcesz przemalować teksturę brutusów to idziesz do katalogu z lokalizacji do pliku (data/models_unit/textures) plik unit_roman_city_militia_brutii.tga.dds przemalowujesz ją i zapisujesz ją aby jednak to zrobić najprawdopodobniej potrzebujesz dodatku do photoshopa do zapisu plików .DDS
Zapisz ją pod nazwą unit_roman_city_militia_new.tga.dds do folderu RTW/data/models_unit/textures
i dodaj do wpisu w DMB (w tym wypadku dla brutusów)
texture romans_brutii, data/models_unit/textures/unit_roman_city_militia_new.tga
-
Ja to tak zrobiłem:
1.W programie DXTBmb zamieniam na plik .TGA i edytuje w GIMP.
2.Po przemalowaniu znowu włączam DXTBmb i zapisuje ten obrazek jako TGA.dds nie wiem dlaczego tamte pliki mają z dużych .DDS a ja mam z małych :/
3.Wrzucam do data\model_unit\TEXTURES\ i zastępuje plik w którym jest teksturka (ta dawna).
4.Wiedząc, że ma taką samą nazwę jak tamta texturka, nie odpalam descr_model_battlle.
5.Wchodzę do gry i texturka jest nie zmieniona,
Ps.Photoshop nie chce otwierać mi tych plików z rozszerzeniem .TGA.DDS. Robię złym sposobem?
-
Po pierwsze to nie zmieniamy plików na inne, jeśli to tekstura .dds to jest to tekstura .dds
Po drugie potrzebny program do odczytania tekstury i zapisania znajdziemy tu do photoshopa
http://developer.nvidia.com/object/phot ... ugins.html
Po trzecie wielkość liter nie ma znaczenia tutaj
Następnie wrzucasz tam do folderu teksturę odpalasz tą jednostkę którą zmieniałeś.
Jednak lepiej zrobisz jeśli zastosowawszy do nowej tekstury inną ścieżkę lub nazwę tak jak proponuje. Bo wtedy jeśli jest coś z odczytem wyświetli się błąd.
Jeśli to zrobisz a nadal będzie się wyświetlać starsza tekstura to upewnij się models_unit_textures.pak ma 0 kb wielkość (czyli jest plikiem .pak zamienionym z tekstu) bo wtedy gra nie będzie miała dostępu do przednich tekstur.
Polecam jeszce poradnik dodawana jednostki bo tam jest o tym trochę napisane
viewtopic.php?f=248&t=5732
-
OK! udało się!!! :lol: :lol: :lol: dzięki, że poświęciłeś dla mnie czas :) teraz jednostki senatu zmienią swoje barwy na buntowników !!! ;)
Pozdrawiam cię!!!
-
Cytat:
OK! udało się!!! :lol: :lol: :lol: dzięki, że poświęciłeś dla mnie czas :) teraz jednostki senatu zmienią swoje barwy na buntowników !!! ;)
Pozdrawiam cię!!!
Też kiedyś inni mi poświęcali czas :)
No na przyszłość polecam analizę poradników ;)
Zachęcam do korzystania z poradników i odwiedzenia tego działu również innych!
-
mam pytanie czy da sie usunać\zmiejszyć odleglosci od stolicy
-
nie tego elementu nie da się usunąć\zmienić, z tego co wiem
-
mam nastepne pytanie gdzie sa pliki w ktorych jednostki przypisuje sie do danego regionu
np.spartanscy hoplici
-
export_descr_buildings.txt tutaj jednostki mają przypisany "identyfikator" regionu, i u góry jest ich spis
i w folderze kampanii
descr_regions.txt - tutaj trzeba dodać do zasobów osady identyfikator
-
Moglybys wytlmaczyc co i jak
-
no już ci wytłumaczyłem, bardziej szczegółowo? ehh
W
export_descr_buildings.txt
ma linię
Kod:
hidden_resources sparta rome italy
tutaj są tak zwane identyfikatory, ale skąd gra ma wiedzieć ze "sparta" to region Sparta?
Trzeba otworzyć
descr_regions.txt
i zobaczyć że w linii zasobów tego regionu, widnieje identyfikator "sparta"
Kod:
Laconia
Sparta
macedon
Helots
244 13 24
slaves, dogs, pigs, sparta
5
7
teraz wystarczy dodać tylko identyfikator "sparta" do jednostki, aby była tylko tam dostępna, tz wymagany region posiadania
Kod:
recruit "greek hoplite spartan" 0 requires factions { greek_cities, } and hidden_resource sparta