-
Re: Nie słuchasz polskiego rapu? nie wchodź!
Tak dobrze ci się wydaje. Jednak glokk to ostatnia dobra piosenka pede ponieważ wtedy jeszcze nie był taką szmatą. Im dłużej brnął w turbo tym gorsze miał teksty i diss vs płomień 81 to udowadnia. Rozpoczął go z powodów spadającej popularności i co za tym idzie dużych zysków. Jednak prawdziwi raperzy pokazali mu jak się dissuje i nie osiągnął celu. W czasie battle w płocku jego teksty były dobre a eldo wpieprzał się pezetowi który mógł tą bitwę wygrać. Podsumowując Tede jest coraz lepszym kasiarzem i coraz gorszym raperem.
-
Cytat:
Ciekawe jak Peja dalej to rozegra ? wg. mnie wygra. Tede szanuje, powiedzmy ale to rap Peji zawsze ma u mnie miejsce, mówi prawdę.
a co Ty byś odpowiedział na taki potrójny diss? Peja już pewnie zdissował Tedego sms'em, pewnie coś w stylu "Ch.. Ci na imię" albo "Ty ku..., dziwko, szmato...". No chyba, że akurat nic nie miał na karcie... to pewnie z własnym sztabem piszą mozolnie jakiś westcoast'owy "pocisk".
http://c.wrzuta.pl/wi15710/9fe40a760...706890b/0/peja
Cytat:
Powiedzmy sobie szczerze sam Pede nie jest w porządku. To bardziej maszynka na PLN i pseudoraper a nie jak niektórzy twierdzą raper.
http://www.youtube.com/watch?v=NgmR-gQRHeQ
Peja wyszedł z poetyckiego transu i jest w trakcie przygotowywania kanapek z cukrem, które przypominają mu dzieciństwo. :lol: :lol:
obaj są zajebiscie smieszni ^^
http://www.hip-hop.pl/forum/projector.p ... 4939594737 a tu też niezła beka ;)
-
Mi się nawet nie chcę słuchać tego dissu, głos Tedego skutecznie mnie odrzuca. Mam nadzieję, że Peja mimo wszystko go pociśnie.
-
A mi u tedego nie podoba się nic oprócz głosu ;) Właśnie głos ma zajefajny szkoda że osobowość i teksty zeszły na psy wrtaz ze wzrostem kasy na koncie...
-
glaca(pisze z małej, bo tak masz :D ) te filmiki z wypraw, właśnie są po to żeby mieć bekę. Jak jest Gandzior to nie może być inaczej :mrgreen:
-
Cóż, kwestia gustu, mnie głos trochę śmieszy, ale wiem że jest takiego typu, że może się podobać. Wolę jednak ten, który ma np. Gural ;) Co do tekstów się zgadzamy, i to ciągłe gadanie o hajsie już nawet nie jest śmieszne. Jak odpaliłem IV rp z mixtape decks'a spodziewałem się przyzwoitego utworu, może nawet lekko politycznego, a tutaj znowu:
"Odkryłem to na chwilę przed 9
IV RP wjechała mi na konto
przetarłem tylko oczy ze zdumienia
co o PLN'ach gdzie są jak ich nie ma".
Nawet tego nie komentuje. A pro po, jak czytam komenty na choćby hh.pl, to robi mi się słabo, ilu jest chorych ludzi słuchających rapu. Jak widzę te teksty typu "Tede to jeden z najlepszych" lub nawet "najlepszy polski raper", pisane na poważnie i popieranie lub nie pseudo argumentami, nóż się w kieszeni otwiera. Podobnie jak recenzje, ostatnio na niby profesjonalnej stronie El polako dostało ocenę chyba 5, a ścieżka dźwiękowa (w sumie dobra nazwa, Tede się ocenił, tylko bity są do przesłuchania na tej płycie :lol: ") 6.5, to mnie krew zalała.
-
Tede ma fajny głos jednak już nic więcej. Kiedyś był wielkim raperem, dziś już tylko wielkim człowiekiem :lol:
-
Może Rychu wyskrobie coś w stylu "Znikającego punktu" na killaz 10 lat temu. To było coś. ;)
-
Jutro wychodzi płyta Pyskatego "pysk w pysk. Trzeba obadać. Polecam wywiad: http://www.hip-hop.pl/teksty/projector. ... 1248868385
Co prawda ma on już trochę czasu, ale zawiera sporo ciekawych informacji. Pyskaty to całkiem inteligentny koleś, jak widać z wywiadów (choć i teksty na to wskazują).
Edit: Patrzcie na to:
http://www.hip-hop.pl/news/projector.php?id=1255024828
Niezły pomysł Peji :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dragonit
Czemu po prostu nie dissuje?
http://www.hip-hop.pl/news/projector.php?id=1254921658
-
Dissuje. Miałem linki umieścić parę godzin temu, ale spieszyłem się na zajęcia.
Peja odpowiedział również 3 dissami:
http://www.youtube.com/watch?v=xBs1yi6I5bY - Wszystko na mój koszt
http://www.youtube.com/watch?v=qsGuQGoq ... re=related TDF (the dick fucker)
http://www.youtube.com/watch?v=d39s3RV9m-4 - Gruby pojazd z Tede
Pierwszy diss przesłuchałem już 3 razy i wymiata, pozostałe znam słabiej. Peja wygra z tym baunsiarzem :) Najfajniej by było, gdyby Tede zaprzągł kumpli, np. Wallego, bo wtedy Peja z ekipy 100% wziął by Piha do pomocy, który zmiażdżył by cwela. Swoją drogą, polecam to:
http://www.youtube.com/watch?v=uvTdatWcD-M
i to http://muzyka.wp.pl/title,Hirek-Wrona-i ... caid=18e48
Ostatnio zapoznałem się dobrze z twórczością Peji, szukając czegoś dla kolegi, i muszę przyznać, że byłem zaskoczony. Uważałem Peje za słabszego rapera, ale myliłem się. Ma naprawdę dużo dobrych kawałków, i stara się nie stać w miejscu, czego dowodem jest płyta "Na serio". A Tede? Chyba nikt słuchający ambitnego rapu go nie szanuje, a Peje szanuje m.in. Hirek Wrona.
-
Ze sie tak wtrace:P
Cytat:
A Tede? Chyba nikt słuchający ambitnego rapu go nie szanuje, a Peje szanuje m.in. Hirek Wrona
Hirek Wrona? Ale tez mi autorytet:P
-
Cytat:
A Tede? Chyba nikt słuchający ambitnego rapu go nie szanuje, a Peje szanuje m.in. Hirek Wrona.
:lol:
Co masz na myśli pisząc "ambitny rap"? :)
-
Najpierw (chyba) wojownik z lasu, tera Volomir - Ile jeszcze osób "z poza" przegląda ten temat? :P
Hirek Wrona jest naprawdę dobrym znawcą muzyki, ma kilka tysięcy oryginalnych płyt, więc autorytetem w tej sprawie mogę go nazwać (choć czytając pewien temat na tym forum doszedłem do wniosku, że autorytet jest przez wielu rozumiany jako brak samodzielności i bezkrytyczne łykanie czyjegoś zdania - powiedzmy więc, że miałem na myśli przykład kogoś znanego ;) ).
Pisząc o ambitnym rapie chciałem powiedzieć, że znam i nieraz widzę wypowiedzi osób, którzy słuchają Ostrego, Eldoki, Paktofoniki, Fisza czy Łony i szanują dorobek Peji.
-
Cytat:
Hirek Wrona jest naprawdę dobrym znawcą muzyki, ma kilka tysięcy oryginalnych płyt, więc autorytetem w tej sprawie mogę go nazwać (choć czytając pewien temat na tym forum doszedłem do wniosku, że autorytet jest przez wielu rozumiany jako brak samodzielności i bezkrytyczne łykanie czyjegoś zdania - powiedzmy więc, że miałem na myśli przykład kogoś znanego ).
Dla mnie autorytetem bylby ktos, kto siedzi w danym gatunku od dluugiego czasu, chodzi na koncerty, kupuje plyty, rozumie muzyke, ma swoje zdanie na jej temat i wiedze o niej. A Wrona to moim zdaniem marny dziennikarz, ktory powtarza jakies utarte (przez internet) schematy, nie ma swojego zdania i szanuje wszystko co jest w danej chwili popularne :mrgreen:
No i nie zamykajcie sie na ludzi "z poza" :P Ty tez wypowiadales sie w temacie o metalu;) Wolnosc slowa. Ja szanuje rap ambitny i tu rozumiem Fisz, O.S.T.R, Kaliber 44, Paktofonika, Abradab, Kazik (:P), ale na pewno nie zaliczylbym do tej kategorii Peji co wpierdziela sterydy i zle to na niego dziala;) No ale ja sie nie znam na rapie, ale zdanie swoje mam:P
-
Cytat:
Dla mnie autorytetem bylby ktos, kto siedzi w danym gatunku od dluugiego czasu, chodzi na koncerty, kupuje plyty, rozumie muzyke, ma swoje zdanie na jej temat i wiedze o niej. A Wrona to moim zdaniem marny dziennikarz, ktory powtarza jakies utarte (przez internet) schematy, nie ma swojego zdania i szanuje wszystko co jest w danej chwili popularne :mrgreen:
I właśnie pisze, że Hirek chodzi na koncerty (często jest na festiwalach rapowych), ma dużo oryginalnych płyt różnych gatunków. A jego argumenty odnośnie Peji mówiły w większości nie o aspektach muzycznych, ale tym, że zaczął chodzić do aa, przestał ćpać i wziął się za siebie. Wiadomo, że łatwe to nie jest, więc mógł pęknąć :)
Cytat:
No i nie zamykajcie sie na ludzi "z poza" :P Ty tez wypowiadales sie w temacie o metalu;) Wolnosc slowa. Ja szanuje rap ambitny i tu rozumiem Fisz, O.S.T.R, Kaliber 44, Paktofonika, Abradab, Kazik (:P), ale na pewno nie zaliczylbym do tej kategorii Peji co wpierdziela sterydy i zle to na niego dziala;) No ale ja sie nie znam na rapie, ale zdanie swoje mam:P
Lubię czytać posty o muzyce ludzi znających się na rzeczy, więc przeglądam wszystkie tematy z nią związane. Nie spodziewałem się jednak, że tak samo robią inni, czytając ten topic. W temacie o metalu się wypowiadałem, ale w celu informacyjnym raczej, pytałem się o zespoły ;p. Ja nie kwalifikuje Peji do ambitnego rapu, jedynie dostrzegam całokształt jego postaci - człowieka urodzonego w złej dzielnicy, mającego dość "hardcorowe" życie, który wygląda na przeciętnego dresa. Nie wozi się jednak pod blokiem, a nagrywa muzyka która, co by nie mówić, inspiruje wiele osób, szczególnie tych wychowanych w podobnych warunkach. Oprócz tego trochę rzeczy z filmiku który dałem. Czytając teksty większości utworów peji (załatwiałem coś dla kolegi), widzę dawkę przekazu która na wielu ludzi może zadziałać, pokazać że można wyjść z nędzy i spełnić swoje marzenia. I dopóki wiele osób tak to postrzega, to pozytywne zjawisko. Dlatego niektórzy fani np. Ostrego szanują Peje. A Tede to dla mnie kompletny błazen Co do sterydów, poniekąd też tak uważałem, ale teraz sam nie wiem - imponującej klaty to Peja nie ma, więc jedynym argumentem na ich korzyść który znam to wybuchy (czy raczej wybuch) niekontrolowanej agresji. Z tym że może to być również wpływ typu osobowości (choleryk) i nawyk nabyty w młodości.
-
Rap... słuchałem sporo kiedyś, teraz wracam głównie do tego co już znam. Bardzo podobnie jak Volomir, wielbię PFKę i K44. Potem OSTRy, Abradap i Nagły Atak Spawacza o ile można to rapem nazwać ;)
Co do Peji.... hehe.... Pamiętam jak przyjechał dawno temu na koncert do mojej mieściny jakąś mega wypasioną furą, wyskoczył z niej i wrzasnął "Reprezentuje biedę". Hehe, po koncercie musiał nową kupić ^^
-
Słyszałem tylko o tym, że ktoś mu wyrył na samochodzie napis "reprezentuje biedę" :P Mimo wszystko chodzi właśnie nie o jego obecny majątek, tylko życie - wychował się w biedzie, ma wspomnienia z tamtego okresu więc będzie ją w pewnym sensie reprezentował do końca życia ;)
Cytat:
Bardzo podobnie jak Volomir, wielbię
Volomir nigdzie nie napisał, że wielbi podane squady :p
-
oOOOO.... Dobrze wiecie co z nim zrobić :D pierwszy diss miażdży, dick fucker też dobry. Gruby pojazd, zaskoczenie :0 bicik z grubej impry.
Hejterzy pisali, że Peja nie ma co startować do pedzika( a beef z Płomieniem? albo na battle jak onar nim pomiatał) jestem fanem Peji, bo nie czuje się w rapie, kogoś kto nawija o ciuchach. Może i jestem zaślepiony, ale Ruchu zmiażdżył pede. Ryśku prowadzi, no ten 1 diss będzie za mną chodził. Jest dobrze.
Dragonit, Pihu zaje** pojechal z perdylkiem :D jakby dojechał jackowi, to było by ciekawie. Gdyby ktoś Peji w Poznaniu wyryłby coś na aucie, to nie miałby się po co pokazywać.
-
O który battle chodzi? A odnośnie Piham dodam, że wtedy (4 lata temu) był zdecydowanie słabszy niż teraz, gorszy flow i słabsze metafory - obecnie po kwiatach zła i tych dziesiątkach występów gościnnych jest w niesamowitej formie.
-
Hehe, Pihu ma na koncie najwięcej gościnnych występów w Pl :)
Chodzi o bitwę w Płocku, http://www.youtube.com/watch?v=HU_YV6Wi1K4 Pezet dzielnie tam walczył.
-
Tak gdyby nie eldo... wtedy to nie był ten pede co dziś...
-
Ale Onar to nie Pezet ;p Do Pezeta Tede panicznie bał się wyskoczyć, nic o nim do dzisiaj nie wspomina mimo że nagrał na niego dwie zwroty. I dobrze. Warto dodać, że wtedy Pezet praktycznie zaczynał karierę, był jeszcze przed wydaniem pierwszej solówki. A Eldo według mnie pojechał dobrze, krótko i na temat - mimo że jego domeną nie są dissy.
Aaa, zobaczcie: http://www.youtube.com/watch?v=X2yH4rjntR4&feature=fvw
Na początku wreszcie się przyznał :twisted:
-
Ale polewka z gibonów, a WSZ to już w ogóle zażenowanie i przedszkole. :lol:
a filmik o Peji - respekt
-
Cytat:
Ale Onar to nie Pezet ;p Do Pezeta Tede panicznie bał się wyskoczyć, nic o nim do dzisiaj nie wspomina mimo że nagrał na niego dwie zwroty. I dobrze. Warto dodać, że wtedy Pezet praktycznie zaczynał karierę, był jeszcze przed wydaniem pierwszej solówki. A Eldo według mnie pojechał dobrze, krótko i na temat - mimo że jego domeną nie są dissy.
Aaa, zobaczcie:
http://www.youtube.com/watch?v=X2yH4rjntR4&feature=fvw
Na początku wreszcie się przyznał :twisted:
Obrońcy przegrali właśnie przez eldo, a konkretnie pierwsze wejście było długie i niekonkretne. Tede czasowo było podobnie jednak dużo lepiej. Następnie eldocha wcinał się aby naprawić swój błąd nie dając szansy Pezetowi rozwinąć skrzydeł. W 2 parcie eldo zamknął się i PZ nareszcie miał wolną rękę do działania niestety za późno. Co do słynnego diisu zgodzę się. Powiedziałem to kiedyś mojemu kumplowi (stronnikowi pede) odrzekł: że niby on boi się tej cioty w okularkach? Oczywiście wszyscy wiemy jak jest a koledze życzę szybkiego powrotu do zdrowia
-
-
to jesteś zacofany :mrgreen: ta płytka wyszła około w 2003 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez mRe
to jesteś zacofany :mrgreen: ta płytka wyszła około w 2003 ;)
To akurat wiem, ale nawet nie wiedziałem, że moja siora tego słuchała. (tak samo jak 3ci wymiar, DKA, WWO czy peji) ;) A poza tym dawno już tego nie słyszałem.
-
WNB niby znam, ale nie słuchałem jeszcze jego płyty. Polecam zapoznać się z nową płytą pyskatego:
http://www.youtube.com/watch?v=aOG4Er56k3A
http://www.youtube.com/watch?v=FOFdVAcMgKI
A także Emila Blefa:
http://www.youtube.com/watch?v=34NthGHrs4I
Być może niedługo pokuszę się o osobisty ranking płyt 2009 roku, a może nawet wypiszę ulubione tracki i bity :P
-
Cytat:
Cytując mRe:
to jesteś zacofany :mrgreen: ta płytka wyszła około w 2008. :D
-
No fakt, jak mogłem się tak ośmieszyć :lol: Swoją drogą podam spis płyt z 2009 roku które powinno się przesłuchać, bo są ciekawe lub znanych raperów. Przyda się, jakby ktoś chciał pod koniec roku zrobić ranking:
HudyHzd - wykorzystana chwila, Hemp Gru - Droga, Fabuła - dzieło sztuki, Onar - jeden na milion, Peja - na serio, Pezet - muzyka emocjonalna, Ortega Cartel - Lavorama, Ostr - O.c.b, Słoń - Chore melodie, Fundacja 1 - Poste renesante, Poeci, Trzeci wymiar - złodzieje czasu, Chada - Proceder, Pyskaty - Pysk w pysk, DonGuralEsko - Inwazja porywaczy ciał, Tetris - Dwuznacznie, Jimson - Gorączka w parku igieł, Vnm - Mixtape Niuskul, Łysonżi - Dżonson, Luc - 39/89, V/A - jestem stąd, Sobota - Urodzony by przegrać, żyje by wygrać, Młody M - Kronika remix, Tomiko - Świadomość, Ten typ Mes - zamach na przeciętność.
Dojdzie jeszcze co najmniej Pih ;)
-
Ja od siebie dodam: 'S2P-Siła przebicia projekt' nielegal z mojego miasta, resztę dobrych płyt podał Dragonit. Najlepsze wg. mnie to
'Na serio', 'Proceder', 'Chore melodie', 'Droga' i płytka Młodziaka. :) Czekam na Piha.
-
-
Ostatnio przyłapuję się na tym, że czytam komentarze do artykułów związanych z rapem na różnych stronach, mimo że wiem co mnie tam czeka, i zastanawiam się, jaki jest stopień zidiocenia społeczeństwa internetowego? To co niektórzy wyprawiają w komentarzach, to jest po prostu schiza. Najlepsze jest to, że w artykuły te wpychają się w 80% idioci o zerowej wiedzy na ten temat, a w tych dotyczących innych gatunków muzyki rzadko kiedy wchodzą debile z "naszej" kultury i robią śmietnik. Na szczęście na tym forum jest pewien próg intelektualny i tutejsi fani rocka czy metalu są spokojni i myślą normalnie ;)
-
Cytat:
Na szczęście na tym forum jest pewien próg intelektualny i tutejsi fani rocka czy metalu są spokojni i myślą normalnie ;)
Wiesz Dragonicie, to że ktoś słucha rocka i metalu nie oznacza, że nie lubię rapu ; p
Ja osobiście z polskich wykonawców cenię nieistniejące już Kaliber 44 i Paktofonikę oraz L.U.Ca :)
-
No i o tym pisze, myślenie a nie kierowanie się stereotypami, tolerancja dla innych i tak dalej. Pełna kulturka :) Ja rocka też słucham.
-
haha pełna kulturka, ale na pewno nie ze strony Wiktorka, przecież Peja ssie pałe. :P
-
mRe, są w Polsce dziesiątki zdolniejszych raperów od niego.
Poza tym wyraziłem swoje zdanie na temat jego muzyki, nie krytykuję np. jak co niektórzy- bez przesłuchania płyty/utworu ^^.
-
Muszę tu wstawić się za mRe, bo ten utwór dotyczy Lecha Poznań - nie ma więc argumentów o gadaniu o biedzie czy innych smerfach 8-)
Ja spotkałem się z opinią, że rap to wygłaszanie nudnym głosem książki telefonicznej przy jakiś zgrzytach, więc prędzej zapuszczę beatboxa na skrzypcach i posunę wszystkie kamienie na planszy, niż coś mnie zaskoczy 8-)
-