-
Re: Wymagania sprzętowe Shogun 2
Ciekawi mnie jakie będą rzeczywiste wymagania ?? Bo te można nazwać chyba teoretycznymi :P
Co do Empire hmmm automat daje mi na maksa ale jest scina wiec na srednich mozna pyknąc na plaskim terenie (trochę drzewek ) do 14000 jednostek szpila ( na darthmod ) :P ale jest juz lekkie klatkowanie :D
Pentium Dual Core 2.80GHz 2.75GHz
Ram 4 GB
Nvidia 9500 (512)
Wind 7 64bit
Indeks 5
Wiec wątpliwe jest by taki shogun się superancko zmienił i chodził na podobnych ustawieniach !! Trochę rozsądku ;)
-
Dzięki za odpowiedź, pop.
-
Który model z tych trzech moglibyście mi poradzić? A może są jakieś ciekawsze (preferuję nvidię)
http://www.gram.pl/sk3_8QzhG,e3_ASUS_Ge ... ofile.html
http://www.gram.pl/sk3_8Q3iHOe5_GIGABYT ... Clock.html
http://www.gram.pl/sk8_8QzgH,i7_PALIT_G ... _1600.html
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki (obecnie mam 8600GT więc najwyższy czas, żeby wybrać nowy model)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grand Admiral Thrawn
zapytaj może lepiej tutaj
viewtopic.php?f=27&t=186&start=520
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grand Admiral Thrawn
Jaka cena maksymalnie? Te karty które podałeś są słabiutkie, niewiele szybsze od tej którą obecnie posiadasz.
-
Shogun wydaje się być rewelacyjnie zoptymalizowany. Na swoim sprzęcie gram w Empire na detalach trochę lepiej niż wysokich, podczas gdy Shogun śmiga na maksymalnych bez przycinki przy czym wygląda dużo lepiej! Mam Radeona HD 6870 i Core 2 Quad 3,5 GHz.
-
-
Ogólnie mogę stwierdzić, że nowe "wypusty" TW są świetnie zoptymalizowane pod procesory wielordzeniowe.
Mam Core 2 Duo 3.0 GHZ, Asusa Nvidia GT 9600 ( i to chłodzony pasywnie) i 4 GB ramu. Empire na maksymalnych ustawieniach chodzi mi sprawniej niż Medek II i procek nie grzeje się bardziej niż do 35 stopni. Demo Shoguna II podobnie (tyle ,że tu nie mogłem ustawić bardziej niż wysokie)
-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Czyli już wiemy, że pod względem sprzętowym gra jest zabugowana. Potwierdza to racjonalną decyzję, aby z kupnem poczekać na piersze patche. Po co się denerwować?
Pozwoliłem sobie poprawić trochę czytelność posta, Ensis.
-
Dowiemy się niestety dopiero po premierze pełnej wersji gry.
-
Gram na 1920x1080 Komp taki jak w stopce. Wszystko na max i żadnych przycięć Jest lepiej niż w Empire czy napoleonie. No i końcu jest obsługa wielu rdzeni szkoda że tylko dwu ale dobre i to.
-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Cytat:
Zamieszczone przez kluch
Czyli już wiemy, że pod względem sprzętowym gra jest zabugowana. Potwierdza to racjonalną decyzję, aby z kupnem poczekać na piersze patche. Po co się denerwować?
Z tym żeby nie kupować od razu się zgadzam w całej rozciągłości :) Może na wakacje sobie sprawię Shoguna. I niestety ta analiza którą przedstawiłeś nie działa :( (nie ma takiej strony).
Ja osobiście zauważyłem że Shogun działa wyraźnie lepiej niż Empire i Napoleon i jest to u mnie tak naoczne, że żadne analizy nie są mi potrzebne. Ale pewnie to zależy od kompa, niektóre karty graficzne działające świetnie w grze X nie sprawdzają się w grze Y.
-
Przetestowałem demo na swoim komputerze:
Phenom 2 x4 2.9 ghz
4 GB DDR3
GTX 480
Windows 7 64 bit
Rozdzielczość 1920x1080
Wszystko na ultra/max, wszystkie dodatkowe efekty włączone.
W bitwie historycznej, jak i na ostatnim modzie bitwy (w nocy) gra się tnie od momentu jak spotykają się armie, lecą płonące strzały. Tam gdzie największa rzeź, tam tnie najbardziej. Trzeba oddalać kamerę. Nie wspomnę, że nie ma AA, ciekawe jak to będzie wyglądać z AA, bo bez AA bronie jednostek są zbyt "pomarszczone" i nie zamierzam grać bez AA na pełnej wersji. Jestem zawiedziony, tylko nie wiem czy sprzętem (bo gtx 480 to topowa grafika na rynku, tylko gtx 580 i hd6970 są trochę wydajniejsze) czy optymalizacja gry :> Do tego mam wrażenie, że demo działa pod directx 9, albo 10.
W zalecanych wymaganiach sprzętowych podają, żeby mieć grafikę obsługującą directx 11. Mam taką. Myślicie, że w pełnej wersji gra będzie miała dx11 ? Bo w demie to ja nie zauważyłem dx 11.
-
Ja mam starszą grafę ale szybszą w DX9 albo jest to wina procka bo u mnie przycięć brak a wszystko na max ustawione mam.
-
-
"Check the ‘DirectX rendering’ option and restart the game to enable DirectX 11 rendering." - z oficjalnego forum.
Gdzie mam to sprawdzić? W opcjach tego nie widziałem.
Dobra, poczytałem. W demie można tylko uzywać dx 9 :)
-
Bo w demie chyba tego nie ma
-
Czy bede mogl grac Shoguna II na najwyzszych (lub wysokich) ustawieniach? Gram Napoleona na najwyzszych, ale tylko chcialbym sie zabezpieczyc i upewnic w razie... No, duzo sie moze zmienilo miedzu Napoleonem i Shogunem II a ja nie znam sie na tym zbyt.
Windows 7 - 64 bit
Intel Core i5 750@2.67 Ghz
6 GB RAM
GeForce GT220
Jak myslicie?
Dzieki!
-
średnio-wysokie więcej nie wyciśniesz. Zresztą ściągnij demo to się przekonasz sam.
-
Ja mam taki komp:
Windows XP SP3
3Gb ramu
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ 2,21 GHz
NVIDIA GeForce GT 240
Śmiga mi na najwyższych ustawieniach wszytko na ultra zarówno w Empire, Napoleon i demo Shogun 2
Zero przycinek pełna płynność
-
Cytat:
Zamieszczone przez Niko1295
Ja mam taki komp:
Windows XP SP3
3Gb ramu
NVIDIA GeForce GT 240
Śmiga mi na najwyższych ustawieniach wszytko na ultra zarówno w Empire, Napoleon i demo Shogun 2
Czemu tak mało osób pisze w jakiej rozdziałce gra a to najważniejsze jak sobie ustalicie rozdzielczość 800x600 to każdy komp uciągnie a w FullHD to już problem.
-
Cytat:
Ja mam taki komp:
Windows XP SP3
3Gb ramu
NVIDIA GeForce GT 240
Jakim cudem?
Ja mam :
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4600+
GOODRAM 2gb, taktowanie coś koło 700
Gainward Nividia GeForce GT 240 512MB DDR5
Windows Xp Dodatek Service Pack 3 32bit
Mi ETW chodzi na średnio-wysokich, NTW prawie na fula, a Shogun 2 na wysokich 15fpsów . Wszytko na 1024x768.
Podaj dokładniejsze dane, bo jestem ciekawy co ci umożliwia grę na fulla. Może ulepszę ten podzespół 8-)
-
Mój Sprzęt
Windows 7 64bit
6Gb ramu
Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz
Radeon 4890 1Gb Ram DDR5
Rozdzielczość 1280x1024
Na ustawieniach Ultra-Wysokie - średnia 22 Fps
Na ustawieniach Średnich - średnia 28 Fps
Można powiedzieć że nie narzekam :) - Jest dobrze :)
EDIT:
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Cytat:
Ja mam taki komp:
Windows XP SP3
3Gb ramu
NVIDIA GeForce GT 240
Jakim cudem?
Ja mam :
Mi ETW chodzi na średnio-wysokich, NTW prawie na fula, a Shogun 2 na wysokich 15fpsów . Wszytko na 1024x768.
Podaj dokładniejsze dane, bo jestem ciekawy co ci umożliwia grę na fulla. Może ulepszę ten podzespół 8-)
Bradzo możliwe że chodzi o parę detali - kolega ma 3 Gb pamięci systemowej i grafikę która może ma 1 Gb ramu - niby niewiele ale może dać różnice :).
Edytuj posty. Kyuzo
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Ja mam :
Karty graficzne mamy takie same wręcz identyczne ;) Jedyną różnicą którą ja widzę to ta że ja mam o 1 Gb więcej ramu a tak to mamy identyczne sprzęty :)
Cytat:
Zamieszczone przez pawelK
Czemu tak mało osób pisze w jakiej rozdziałce gra a to najważniejsze jak sobie ustalicie rozdzielczość 800x600 to każdy komp uciągnie a w FullHD to już problem.
Gram na najwyższej rozdzielczości w Empire i Napoleon nie pamiętam czy jest taka sama jak w Shogun 2 wiem że w Shogunie 2 gram na 1280/1024.
Wszytko mam na fula wszystko ultra. Dosłownie WSZYSTKO co się da :mrgreen:
I śmiga aż miło :lol:
-
Nie wydaje wam się że przy modelach wojowników są białe ,,otoczki''???
-
Rozdzielczość 1280x1024 to obecnie jedna z najniższych rozdzielczości w grach. Nie dziwię się zatem, że chodzi ci płynnie demo. Gdyby Twoja karta miała tyle pikseli do wyświetlenia co w full HD, to by sobie nie dała rady bez klatkowania :)
Podkręciłem phenoma 2 x4 do 3.8 ghz i dalej przycina przy tłukących się tłumach. Niesamowite, bo z gtx 480 wszystko powinno śmigać płynnie.
-
Niko1295
Proszę cię zrób test FPSów bo trudno uwierzyć ;)
Jakie masz taktowanie ram?
Ramy kosztują 65zł za 1GB, więc mam nadzieję :D
-
Przed chwileczką zrobiłem testa Frapsem ile mam FPS i wyszło mi tak (grałem bitwę historyczną bez żadnych modyfikacji):
Z daleka: średnia FPS-30/40
Z przybliżenia na jednostkę w "spoczynku"-20/30
Z przybliżenia w miejsce największej walki-20/25
Z przybliżenia tak aby było widać źrenice skośnookie :mrgreen: ~20
Filmik który jest przed bitwą działa na ok 25 FPS
Taktowanie mojego ramu to tak gdzieś około 600 MHz
Wszytko działa bez najmniejszego przycięcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
średnio-wysokie więcej nie wyciśniesz. Zresztą ściągnij demo to się przekonasz sam.
Czemu tak myslisz? Pytalem sie tez na globalnym forum TW. Tam jeden koles nie mogl uwierzyc ze gram Napoleona na ustawieniach ultra/wysokich. Niestety nie zmyslam :D. Potem zareagowal ten samy gosc i drugi tez; powiedzieli ze bez problemu bede mogl grac na wysokich ustawieniach.
Wszyscy tutaj mysle ze nie wycisne z kompa nic nie wiecej niz srednio-wysokie? To w takim razie gdzie jest tu problem? Stara karta graficzna? Mam o 2 GB wiecej RAM niz rekomendowane na Windows 7. Procesor jeszcze sie nadaje bo zalecaja miec i5. A wiec?
A demo mi sie nie chce sciagac. Czytalem duzo o nim na TWCenter i doszlem do wniosku ze duzo graczow sciagnelo, gralo i potem narzekali (miejac superkomputery) ze im laguje, ze slaba grafika itd. CA informuje ze to tylko demo i ze gra bedzie stabilna, z o wiele lepsza grafika. Powod tego jest ze wypuscili demo bardzo wczesniej zeby szybko dotarlo do graczy zanim wyjdzie sama gra.
Tak przynajmniej mowi CA... :) ;)
Intel i5 750 @ 2.67 Ghz (Win7)
6 GB RAM
Geforce GT 220
-
Jak ci będzie działać demo? To jest całkowita loteria, jednym chodzi dobrze, drugim już nie.
-
Mam kartę graficzną Gigabyta Radeona HD 4870
U mnie bitwa daleko/blisko:
1280x1024 - 45/32 fps
Full HD - 1920x1080 - 40/29 fps
-
A wiecie że na Directx 9 podobno w ogóle ma nie być anti aliasingu ?
-
Z tego co wiem, będzie mieć. Jak jest inaczej potwierdźcie swoje słowa linkami, cytatami.
Link do dyskusji na TWC: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=430372.
-
Support for MSAA 2x,4x,8x. Requires Shader Model 4.1 or Shader Model 5 support, not available on Shader Model 4.0.
The DirectX11 pipeline supports Full screen multi-sampled anti-aliasing at 2x,4x & 8x resolutions.
Shader Model 4.1 cards will support 2x, 4x MSAA
Shader Model 5 cards will support 2x, 4x, and 8x MSAA
O AA na Directx 9 nic nie ma, Shader Model 4.1 to dx 10
-
Cytat:
O AA na Directx 9 nic nie ma, Shader Model 4.1 to dx 10
Nic nie ma, bo po prostu go nie będzie.
-
-
Cytat:
To teraz zablysnales
hmm, a co myślisz że będzie inaczej ?
-
Brak informacji o AA pod DirectX 9 nie musi oznaczać od razu najgorszego.
-
Cytat:
Brak informacji o AA pod DirectX 9 nie musi oznaczać od razu najgorszego.
A czytałeś tą dyskusje na TWC do której dałeś linka? Z niej wynika zupełnie co innego.
-
Gdybać to sobie mogą, dopóki nie ma potwierdzonej informacji od CA wszytko jest możliwe.