Muszę powiedzieć że kozacki mod się nam szykuje oby tak dalej panowie:).
Mam jedno pytanie czy w modzie będzię reforma Mariusza?
Wersja do druku
Muszę powiedzieć że kozacki mod się nam szykuje oby tak dalej panowie:).
Mam jedno pytanie czy w modzie będzię reforma Mariusza?
@ Kajcio
:D cieszę się, że pytasz. galowie będą mieli głównie jasne włosy (póki co) i dużo różnego rodzaju pigmentów na sobie. będą dość barwni, żeby nie rzec "ekscentrycznie" ubarwieni. póki co, pokazałem Cenomanów (są akurat blond), ale kroi się preview kilku nowych jednostek 9jak tylko TWC znów zastartuje, bo mamy teraz utrudnioną pracę).
@ inquisitor
cześć :D będą reformy. w sumie każda frakcja będzie miała reformy :) zależnie jaka era nas będzie w modzie ścigać. rzymianie będą ich mieli (póki co ) 4 :)
haeressiarch
jak idą prace nad modem? musze przyznać ze bardzo mnie on zaciekawił i nie moge sie już doczekać kiedy to cacko bedzie opublikowane;D
Siema.
A co z flotą i handlem? Macie zamiar wprowadzić coś podobnego do EB - upgrady portów, z tym, że niektórych się nie da, do tego wielość różnych okrętów, które są drogie. Może jakieś szlaki handlowe jak w Empire ( jeśli jest to do wykonania )?
Co do 4 Rzymian to dobry pomysł. Po scaleniu Rzymu w innych modyfikacjach twórcy zabierali tej frakcji kopa ( no chyba, że gracz nią pykał ;) ) i tak średnio było z podbojami. Fajnie by było, gdybym np ciupiąc Partia spotkał Rzymian gdzieś w Syrii :twisted:
Z ciekawości zapytam: dlaczego ludzie nie modują np Empire albo M2? Chyba jest więcej możliwości wprowadzenia innowacji niż stary Rome? Chociaż biorąc pod uwagę możliwości Empire i przerobienie tej gry na starożytność - wyglądałoby świetnie: bitwy morskie, główne miasta i wioski, rozbudowa portów itd :shock:
1.W medku nie ma animacji falangi ani żółwia,robienie animacji to spora robota,jeśli chcesz koniecznie pograć rzymianami polecam There mod.
zresztą już niedługo premiera EB 2 pod Medka.
2.Nie wydalali do tej pory narzędzi Moderskich do empire,wiec nic większego modować nie można
Inni już wam nasłodzili , więc nie będę tego powtarzać :D . Do tej pory odwaliliście kawał świetnej roboty .
Nie rozumiem tylko czemu mod nie jest w dziale "polskie modyfikacje" , bo skoro będzie polska wersja ...
Ten projekt może być niezłą konkurencją dla TGAW , gracze wyjdą na tym na pewno dobrze ;]
Ode mnie tylko mała prośba : zrezygnujcie proszę z podziału Rzymu na 3 frakcje , ok ??? Naturalnie , polepsza to gameplay , ale wolę z niego zrezygnować na rzecz rzetelnych realiów historycznych .
PRagnę tylko napisać że wszystko zapowiada się znakomicie, jednostki Luisa jak zwykle na najwyższym poziomie, ąz dziw że CA nie zaproponowało mu pracy, to co piszesz Heaseariach ( sory za ewentualne błędy w nicku) to po prostu przepis na idealnego roma, mam nadzieje że wiele z tych pomysłów uda wam się wcielić w życie, uważam jednak że błędem jest umożliwienie komputerowi produkcji jednostek w 0 tur, na wyższych poziomach trudności komp dostaję ogromne bonusy do pięniedzy.
Z tego powodu, że narodowościowo jest różnie tutaj, jak sam współautor moda napisał, wydaje mi się że byłoby lekkim nadużyciem umieszczanie go tam. Przyjęto kryterium, tak mi się wydaje, że liczy się autorstwo moda, a nie wersja językowa...Cytat:
Zamieszczone przez Graf von Königshausen
pozdrawiam
Racja , nie doczytałem . Przepraszam za kłopot .
Mam pytanie - co się dzieje z modem? Tak patrzę na daty to ostatnie posty to lipiec...
no właśnie, sam jestem bardzo ciekaw co się dzieje i na kiedy jest planowane wydanie moda?
W opisie haeressiarch'a jest link do forum moda . Wystarczy kliknąć i dowiesz się szczegółów .
No właśnie kliknął i nadal nic z tego nie wiem. Dlaczego prace zostały zawieszone, kiedy zostaną wznowione itp itd?
Czy związek Achajski to będzie coś w stylu Miasta-greckie z podstawki?
Patrząc też na minimapke regionów wydaję mi się, że walka koło Egipcjan będzie dość uboga..
Naprawdę wielka szkoda że kwestia moda, który zapowiadał się naprawdę fantastycznie upadła :( Zwłaszcza, że mógł to być ostatni mod pod RTW na taką skalę z racji prawdopodobnej premiery RTW 2 w niedalekiej przyszłości :(
czy to pewne?Cytat:
Zamieszczone przez jokerzbawca
bo jeśli tak, to serce będzie mnie boleć :cry:
RTW 2? Wątpię żeby w ogóle CA myślało o tym, ciekawe czy w ogóle pamiętają, że takowa gra się ukazała. Mnie zadowoliłby fakt, gdyby wydali na nowo dodatki, tak żeby było można grać a nie patrzeć na bugi i nie dokończone myśli.Cytat:
Zamieszczone przez jokerzbawca
Eeeeee tam bez przesady - wątpię aby zapomnieli o tytule, który zdobył chyba największą popularność. Poza tym zrobili MTW 2 robią Shoguna to pewnie i Rome zrobią. Pytanie czy odważą się kiedyś wyjść w czasy po Napoleonie - np "First: Total War" (ehhh... marzenie) ;P
Co do moda no to chyba widać, że sprawa umarła - ani widu ani "słychu" praktycznie zero zainteresowania na angielskim forum tak samo tutaj. Chyba ostatnim wielkim (mam namyśli rozmach a nie wykonanie) modem pod podstawowy RTW byl Roma Surrectum II pozostaje ewentualnie jeszcze czekać na jakieś jego usprawnienia, żeby mod w końcu stał się grywalny a nie tylko Custom Battle.
Straszna szkoda, że tyle fantastycznych pomysłów, które zostały tutaj zaprezentowane okazały się mrzonką :(
Czekamy więc na EB II ale to już pod Medieval. Co do RTW 2 byłbym spokojny - kiedyś zrobią :)
Martwi tendencja, która się wśród twórców gier pojawiła - w zasadzie dają nam nowe/stare gry takie jak Napoleon, który jest w zasadzie tym samym co Empire albo Fallout: New Vegas co pod względem rozgrywki czy graficznie nie różni się od Fallout 3 :(
Sorki za liczne odejścia od tematu ale w zasadzie o czym tu pisać skoro nic nie ma i chyba już nic nie będzie :(
na twc wyczytałem że niebawem ma się pojawić preview kolejnej frakcji.
czyżby temat tego moda był nadal aktualny?
Spokojnie panowie, przy tak wielkiej ilości zaawansowanych zmian, biorąc pod uwagę silnik gry, to musi potrwać ;)
Szykuje się mod ostateczny pod RTW... Więcej z tego silnika chyba nie da się wycisnąć.
Możecie dać link do tego posta na TWC ? ja tam wyczytałem tylko narzekania, że to nie mod tylko prezentacja grafiki :)
Ale może rzeczywiście by się udało - skoro mod pod względem graficznym ma konkurować z RSII to chyba musieli sobie wziąć to do serca bo o ile jednostki przedstawione oficjalnie są całkiem niezłe o tyle screeny z "warsztatu" np legionistów po reformach wojskowych wyglądają niekorzystnie a w porównaniu do RSII wręcz fatalnie.
Ja jestem sceptyczny do tych informacji, ponieważ gdyby cokolwiek się w kierunku "do przodu" z modem działo to założyciel tematu by nam o tym tutaj pisał. A nie pisze :((
Choć na mod nadal bardzo czekam podobnie jak na EB II choć muszę przyznać, że RSII po poprawkach staje się całkiem niezły :)
Nie zawsze tak jest- na przykład mod limesa, naszego Polaka, na tym forum jest pomijany i twórca też nie za bardzo chce się udzielać, bo ma swoje forum...Trzeba być cierpliwym, już nie jeden mod powstał gdy cisza o nim była ;)
Masz rację. Ale wydaję mi się, że akurat w tym przypadku wszystko było robione z wielką pompą. Więc ta cisza to chyba nie jest efekt zamierzony zwłaszcza, że temat i tutaj i na TWC padł :(( Niepokojące jest również to, że nie dano żadnego nawet oświadczenia co jest powodem itd.
Mam swoją teorię na ten temat - prawdopodobnie to wszystko przerosło twórców i najprawdopodobniej osoba, która zajmowała się grafiką (czyli wszystkim - bo tak naprawdę tylko efekty pracy grafika było dane nam podziwiać) zrezygnowała lub zawiesiła na czas nieograniczony swój udział w przedsięwzięciu tłumacząc się brakiem czasu/chęci itd :( No i koniec :(
Proszę mod limesa, gdzie część rozwiązań już dawno zaimplementowano ;) nim zrobili to twórcy tego moda.
viewtopic.php?f=274&t=364
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost8531567
link do posta na twc
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D :D :D :D
Numidia będzie
Trzeba być cierpliwym, jak ma być dobry mod, to lepiej czekać i pograć w dobrą stabilną wersję, a nie zabugowaną wersję alfa ;)
oby tylko nie w nieskończoność :D
witam wszystkich :D
poczytałem sobie i muszę przyznać, że cieszy mnie, iż mod wzbudził tyle emocji :D
super. ale jak zawsze trzeba mi pospieszyć z wyjaśnieniem, co też się dzieje na tym podwórku.
otóż:
1. nie było mnie długo, ponieważ kraj nasz nawiedziło to i owo i było dużo wody, niszczacej infrastrukturę, także telekomunikacyjna. jak wiadomo TPSA nie za bardzo interesuje się losem klienta, jeśli ma ją to kosztowac co kolwiek, więc zmuszony byłem rozwiązac umowę i załatwić sobie nowego usługodawcę. trochę zajęło i spowolniło moją pracę (grafika) a jak wiecie pewnie tu racze jestem niemal całkiem sam z braku innych grafików, prócz AGRIPP'y, który robi teksturki. a czymże tekstura bez modelu?
2. tak, podtrzymuje że zmierzymy się z RS2. zmierzymy sie też z AEE (doświadczenia moje i przede wszystkim Magpie'a związane z pracą w tym modzie dały nam sporo do myślenia na temat zastosowanych tam zmian i wierzymy, że można na tym polu osiąnąc jeszcze to i owo). jako wiecznie niezadowoleni z efektów naszej pracy ciągle coś dopracowujemy, ale itzeba gdzies się zatrzymać i powiedzieć sobie dośc :). co do legionów i nekorzystnego ich wyglądu, chciałem tylko zwrócić uwagę, że to co dotychczas pokazaliśmy na TWC to screeny z WARSZTATU (WORKSHOP) i to są rzeczy w trakcie ich tworzenia a nie finalne wersje. finalne lądują w "PREVIEWS" ale i one czasem ulegają zmianie, o czym czasem zawiadamiamy a czasem dla hecy nie, bo nie wypada się wszystkim przca chwalić :P. RS2 to niemal doskonały mod. fajna grafika, ale na finalna ocenę pozwolę sobie poczekać, gdy będe porównywał w zaciszu nasze osiągnięcia z osiągnięciami RS2. póki co, jestem optymistą a obejrzawszy moda od środka czuję że będzie można jeszcze coś dopowiedzieć w RotN. zaznaczam, że chyba nie będzie u nas rekrutacji armii w jedną turę. to trochę ogłupia AI i nie pozwala poczuc, ze klęska na polu bitwy była katastrofa, póki populacja miast nie spadnie do 400 ludzi :P
3. wielka pompa to będzie przy premierze :P. jak się uda i jak dożyje :P. nie należę do ludzi którzy wycofuja się ze swoich pasji. zmęczenie jest, nerwy są, wysiłek jest potworny, noce nieprzespane... jak to przy modowaniu, ale radość z każdej roboty rekompensuje mi to doskonale, a jeśli jeszcze spotyka się to z dobrym odbiorem na forum ludzi zainteresowanych modem, to już w ogóle chyba do pracy nie pójdę, tylko będę naparzał moda :D
4. przykro mi, że moge raczyc was tylko grafią. prócz HERN'a tylko ja jestem teraz polskojęzyczny w teamie, a to że pokazuje grafike to juz tylko wynik tego, że samej gry wam nie jestem w stanie pokazać, więc jadę z tym co umiem najlepiej. to nie jest mod obliczony na jednostki i grafike, choć to moja wielka ambicja by miał to wszystko bardzo dobrze dograne. to przede wszystkim mod na grywalnośc i na myślenie. wszysto musi grać w nim i wpływac na siebie, stąd nasze tempo - musimy kontrolować efekty naszej pracy. teraz po powrocie jestem trochę w proszku, więc żeby nie byc gołosłownym powrzucam jeszcze parę jednostek i zmykam do robienia scenerii, bo musza one fraficznie tworzyć całośc z tym co zrobiliśmy dotychczas. stąd np. nie możemy użyć drzew np. z RS2, bo się różnią sposobem tworzenia tekstur. w ograniczonym zasobie polygonów w modelu staram się unikać rysunkowości na rzecz "fotografii" a RS2 to przede wszystkim TONE - wspaniały rysownik.
5. sam chetnie zobaczyłbym R2:TW. boję sie tylko, ze będzie to N:TW/E:TW 2 w antyku z masą bajerów i kiepskim graniem (osobiste doświadczenia) i masa bugów. ale to już robota dla moderów jak zawsze :P o ile dadzą narzędzia. osobiście przepadam za historycznością w grach. "prawda czasu-prawda ekranu" ;) a wlasnie. musze pousuwac kilka pióropuszy. dowiedziałem się ze większość materiału archeologicznego to hełmy bez nich (o hellenach piszę) a jako że był to element drogi i łatwy do zniszczenia wypada ostawic go jeno oficjerom.
dobra. opisałem. pora wrócić do roboty, bo jutro wstaję wcześnie
do zobaczenia wkrótce :)
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1296427544
Strasznie się cieszę, że wracacie :) Może można zaoferować jakąś pomoc? Ja studiuję historię więc pewnie nie za bardzo się przydam ale mój brat jest grafikiem i chętnie by pomógł :)
Powiedz czy silnik BI pozwala na tworzenie nowych nacji w trakcie rozgrywki (chodzi mi o rozwiązanie zastosowane w Empire:Total War kiedy w trakcie gry powstawały nowe nacje jak np Afganistan, Węgry itd)?
jokerzbawca
Chyba da się coś takiego zrobić, bo podczas kampanii w BI pojawiają się Romano-brytowie (po utracie przez Rzym Brytanii) i Słowianie(przybywają chyba jako horda).
aaaaaaaa orgasm :mrgreen:
cieszę się, że prace nad modem idą do przodu
sama zapowiedz jest już szaleńczo intrygująca i mam nadzieję że finał powali na kolana ;)
Byłoby fantastycznie :) Modyfikacja dostała by olbrzymiego "kopa" - umożliwiło by to prowadzenie ciekawej rozgrywki aż do końca (schyłek cesarstwa) zamiast nudnego "dobijania" frakcji z samego początku :) Twórcy mogli by też się pokusić o zrobienie jednostek z tego najpóźniejszego okresu :D Łał - chyba jednak nierealne :(Cytat:
Zamieszczone przez Sam Vimes
Ciekawi mnie jak zostanie rozwiązana sprawa desantu komputerowych armii, który w Rome praktycznie nie istnieje jak również czy da się coś więcej zrobić z dyplomacją (opcja "zaatakuj frakcję", "zawieszenie broni" itd).
Co do RSII - graficznie rzeczywiście jest idealny (chyba nawet przebija podstawowy M2TW) aczkolwiek spam armii stosowany nagminnie... ehh psuje to praktycznie całą pracę grafików (wyśmienitych grafików). :(
Kiedy kolejny preview Rzymian? :)
@ jokerzbawca
cześć :D każda pomoc jest mile widziana :D zachęcam i zapraszam. wiedza historyczna, umiejętność konfrontowania źródeł, porady, sugestie, to wszystko składa się na tego moda :). nie ukrywam, że najbardziej brak nam grafików. testujemy teraz pana Algaman'a z TWC robiącego fajne skórki na modelach Ferres'a ale jeżeli brat ma ochotę popracować i czuje ten rodzaj bluesa, to moje gg, e-mail, skype i pm są do dyspozycji :) próbka prac i napewno się dogadamy ;).
co do dodatkowych frakcji obawiam się, że nie jest to możliwe do osiągnięcia bezpośrednio z silnika gry. problem w tym, że musielibyśmy naruszyć kod gry, a to już przestępstwo, gdybyśmy chcieli takie rozwiązanie upublicznić. w BI tak zwane "Spawn In Factions" są już stworzone i silnik gry "uruchamia je" w odpowiednim okresie pod pewnymi warunkami.
empire-total war to tytuł, którego innowacje są nieosiągalne w więksości na silniku RTW. nie wiem jak to tam rozwiązano, bo nie moduję ETW :( ale jest inne rozwiązanie - sub mod regionalny. nacje nieuwzględnione w podstawowym wydaniu moda.
co do okresu schyłkowego, to rozmawiałem wstępnie z Florin'em z TWC a'propos The Fall of Rome 2. jeżeli rozmowy przerodzą się w coś więcej, możecie spodziewać się, że prócz mini-modów do RotN opartych na w większosci już wykonanej pracy (więc niewymagających zbyt ciężkiej pracy w sferze grafiki w którą jestem zaangażowany) jak wojny punickie, wojny z pyrrhusem, wojna domowa i wojna galijska (a może nawet małe "uwstecznienie" i wojny Diadochów ale to już wymaga bym siedział nad projektem non-stop) pojawi się projekt związany z upadkiem cesarstwa rzymskiego. jeżeli nie, poprostu porobię jednostki i może kiedyś znajdzie się jeszcze dość siły i ludzi by zmontować "Rise of The Nations - Decline and Fall" ;)
a to na deser:
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1297278029http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1297288185http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1297290132
będzie preview (a może dwa jak się ekipa z opisami uwinie) macedonii (i armenii). póki co warsztatowy podgląd Pezhejtara:
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1297894676
Ja bym się zastanowił nad kolorem odzieży :) Pamiętajmy, że wszystkie kolorowe płaszcze ("peleryny"), tuniki a zwłaszcza pióropusze widoczne na mozaikach, płaskorzeźbach itd przedstawiają obraz żołnierza odzianego idealnie - podczas pokazów, "parad", tryumfów itd. W praktyce podczas wojny się tym nie przejmowano - w starożytności tkaniny przeznaczone do użytku codziennego (a więc i woj y w myśl idei ;) ) były bardzo często kremowo białe tudzież zabarwiane najbardziej dostępną mieszkanką barwników dającą kolory czerwony, bladozielony lub bladoniebieski. Tak samo ma się rzecz z pióropuszami - co prawda hełmy miały specjalne miejsca do "zainstalowania" ozdoby jednak w praktyce pióra, końskie włosie itd były tam przytwierdzane jedynie podczas specjalnych uroczystości - ot oszczędność w trosce o budżet państwa :) Doskonale taki stan rzeczy oddaje serial "Rzym" gdzie o ile z uzbrojeniem wyższych rangą oficerów można polemizować (komercja) o tyle szeregowi legioniści przedstawieni są idealnie - hełm i zbroja odlane to dostajesz tarczę i ruszaj na wojnę :) Troszkę podobny schemat jak z czołgami radzieckimi, które wykonane byle jak prosto po zejściu z linii produkcyjnej trafiały na front ;)
Ciekawi mnie bardzo jak rozwiążecie sytuację z państwami hellenistycznymi. Grając w RS II spotkałem się z wywindowaniem Grecji do niebotycznego poziomu tak, że walka w pewnym momencie toczy się tylko między Cesarstwem a Hellenami co mnie dość dziwi :/ Wszak moment, w którym rodzi się Pax Romana to przecież całkowity upadek "Ludów" greckich, które już nigdy w historii (aż do dzisiaj i jeszcze do końca świata ;P ) się nie podniosą. Powinniście się poważnie zastanowić nad rolą Persji rządzonej przez Partów i ew. w późniejszym okresie Persji kierowanej przez "boskiego króla królów" Szapura, który w końcu używał rzymskiego cesarza jako podnóżka przy wsiadaniu na konia ;) W najnowszej książce "Upadek Cesarstwa Rzymskiego" (nawiasem mówiąc znakomita ale droga - 65zł w empiku) Heather Peter stawia tezę, że to właśnie przez Partów/Persów nastąpił zmierzch "cywilizowanego" świata - w skrócie - Rzymianom wyrosło pod nosem pierwsze w ich dłuugiej historii konkurencyjne supermocarstwo (de facto wszystkie ludy z którymi dotychczas walczyli dysponowały dalece mniejszym potencjałem). To wszystko zmusiło "admiralicję" w stolicy do działania i wskrzeszenia potencjału armii rzymskiej na miarę rozmiaru zagrożenia - reforma woskowa polegająca na zwiększeniu liczebności i mobilności żołnierzy ściśle związana z wcielaniem na ogromną skalę "barbarzyńców" do wojska doprowadziła do katastrofy. Rzymianie ten wyścig zbrojeń przegrali z tragicznym dla siebie skutkiem. Dlatego fajnie by było pograć sobie przeciwko silnej Partii. A jeszcze fajniej gdyby udało Wam się zrobić te przemiany państw (skoro da się w BI to znaczy że da się) i niech taka Partia ewoluuje w Persję Sasanidów itp.
A tak z innej beczki - czy liczba frakcji jest jakoś ograniczona?
Czytałem twój post i sie z niektórymi rzeczami z tobą nie zgodzę.Nie wiem po co dałeś przykład czołgów radzieckich,to przecież nie ma nic do armii starożytnych(a zjeżdżanie prosto na front,to też inna bajka i też tu bym mógł polemizować).Przecież w armiach starożytnych,większość obywateli,uzbrajała się sama.Silnik RTW,tworzy klony wiec,nie można pokazać na 100% różnorodności,kolorów,wzorów tarcz,ogółem całokształtu(trzeba sie zdecydować na jedno).
Chciałem też ci uświadomić,że w serialu Rzym,niestety kompletnie zle przedstawili wygląd legionistów(już te kwadratowe tarcze z drugiej połowy I w.n.e odstraszają,o hełmach już nie wspomnę,nie ten okres)Twierdzisz że idealnie ;) .Tak prawie idealnie to napisano scenariusz,nakręcono serial że wciąga ;)
http://www.youtube.com/watch?v=lfKwywgs1g4 Jedynie gdzie legionista pasuje do epoki,zawiera ten film.Włosia,pióra stosowano,choć nie zawsze to było regułą.Przeciętny rzymianin,był niewielkiego wzrostu.Po włożeniu odpowiedniego hełmu,z piórami.Wydawał sie wyższy ;).Podobno pod koniec panowania Augusta włosia już służyły tylko na defilady,zapewne dlatego,że związane było to z tradycją ,a jak wiemy August przeprowadził gruntowne reformy,po prostu nie tylko rdzenni rzymianie mogli służyć w legionach.Jednak resztę pozostawię,bez komentarza może inni sie wypowiedzą w tym temacie.Pozdrawiam
EDIT:Pozwolę sobie odpowiedzieć,na końcowe twoje pytanie.Tak ilość frakcji jest ograniczona.
@ jokerzbawca & BlackWood
witojcież! spodziewałem się, że moja wizja Pezhejtarów wywoła sporo kontrowersji. cieszę się i już spieszę z wyjaśnieniami:
@ jokerzbawca
cieszę się, ze czytana jest porządna literatura. mam tę samą książkę pana Heathera (świetny styl pisania) do dyspozycji ale pożyczoną (dzięki Kirsun!) i ciężko mi się z nią rozstać :).
kolor odzieży to temat trudny. źródła, którymi dysponujemy są nikłe i większość to domysły, więc postanowiłem zajrzeć do ratujących mnie w takich sytuacjach tekstów z militariami nie związanych i do historii sztuki.
antyk to epoka koloru. proste, czyste barwy w sztuce użytkowej (także w wojskowości) i skomplikowane światłocienie i laserunki w malarstwie ściennum i sztalugowym (znane z opisów to sztalugowe, bo nic się nie zachowało). znamy dokładnie większość barwników, sposoby ich otrzymywania a nawet cenę. purpura otrzymywana była z dwóch żyjątek - purpura haemastoma (hellenowie i inni) oraz purex trunculus i haustellum brandaris. (tyr) czyli szkarłatniki i rozkolce. wybór spory, bo całe śródziemnomorze jest tym usiane. kartagińczycy byli sprytni i wiedzieli co to reklama. ich barwnik uchodził za najlepszy i najdroższy był (dziś wiemy, że skład chemiczny barwnika był faktycznie lepszy - tzw. dibromoindygo). nie znaczy to, ze używali go wyłącznie milionerzy. pamiętajmy, że purpura bywała zarezerwowana dla "królów" i stąd gdzieniegdzie bywała zakazana (!). ale do rzeczy. czemu purpura (raczej fiolet) dla Pezhejtarów Macedońskich (oraz Asthetajrów, Hetajrów Konnych i elelentami dla hypaspistów)? ponieważ mamy Antygonidów. Antygon Gonatas napewno wiedział o tym, że jego poprzednik stracił armię, na rzecz Pyrrhusa. to nie byli już ci sami towarzysze Aleksandra. nie czuli się elitą. całe wojny diadochów służyli różnym wodzom macedońscy weterani i ich następcy (słynący z hardości macedońscy chłopi). trzeba było jakoś dać im poczucie przynależności. zginęły czasy, gdy bataliony nosiły nazwy wielkich dowódców lub krain (zob. asthetairoi). musieli czuć, że dla króla macedonii są kimś. zapewne czuli to finansowo ;) ale nie ma to jak "elitarny" symbol, kolor czy wzór na tarczy. pojawienie się piechoty złożonej z kleruchów i szkolonej jako falanga (to ci co mają kremowe tuniki i są liczni - Levy Phalangites) powinno wymusić różnicę, tym bardziej, że Pezhejtarowie to w stosunku do nich już nie tak liczna elita, rekrutowana tylko w macedonii. tyle o posłożu "społecznym" decyzji o zmianie koloru. są w literaturze sugestie, że hejtarowie i inne formacje "tradycyjne" w armiach diadochów były dodatkowo wynagradzane i to niemałymi kwotami i łożono na nie spore sumy (zasugerował to też J.Shumate w swoich pracach przedstawiając falangitów w różny sposób oraz Conolly pokazując ich w płowych tunikach za to z "bajeranckim" sprzętem z poprzedniej epoki (to wyraz oszczędności - 2kg i problemy z oddychaniem i chłodzeniem mimo wysokiego dzwonu), podczas gdy shumate "malnął" ich w uproszczonych, wyższych acz doskonalszych hełmach bez policzków).
oszczędza się na tym co liczne, to prawda. rzym to doskonały przykład, gdzie wojownik to tylko część całości. to nie to co helleński wojownik rozmiłowany w pięknie. najlepsze źródła to groby żołnierzy biednych wznoszone przez uboższe warstwy. tam stosuje się realizm bez "artystycznej" idealizacji (która woli ukazywać żołnierza-herosa nagiego w hełmie i płaszczu...). badania polichromii pozwalają na ustalenie dość dokładnie jakimi barwnikami pokrywano rzeźby. nie ma wątpliwości, że malowano także hełmy lub ich fragmenty (rozwiązywało to problemy z komunikacją i rozpoznawaniem jednostek na polu walki już za aleksandra). kolor tuniki też może być tu pomocny :) wiem, że alex ustawiał żołnierzy na "zaszczytnych" miejscach i tym ich rozróżniał ale czasy się zmieniły i lojalnosc żołnierzy zyskiwało się także pieniędzmi i wyróżnieniami.
masz człkowitą rację co do hellenów i RS2. to boli w wielu modach. dla nas to też skomplikowana sprawa. póki co rozwiązanie podsunęła nam historia. rzymianie mogą rekrutować legionistów niemal wszędzie (republika) z każdej klasy społecznej i są to b.dobrzy wojownicy. hellenowie b.dobrych mają z odpowiednich klas społecznych i regionów i w tym okresie dopychają to najemnikami (niższe morale choć fajne stats'y) i "LEVY UNITS" czyli wszystkim co się da i może się bić w pylosie z tarczą i niemal bez pancerza :) wymarzony wróg dla hastati ;). poza tym w RotN rekrutacja w 0 tur jest dla naprawdę słabych jednostek bez wyszkolenia większego niż podstawowe a to żaden przeciwnik dla dobrej, zwycięskiej w starciu z "elitami" armii. słabe morale dopełnia reszty ;). co do siły frakcji wogóle to decyduje wiele czynników. staramy się ograrnąc wszystkie. zobaczymy. napewno nie będzie to RS3 ;)
btw. pamiętam, że jeszcz jednego cesarza partowie używali jako worka :D obłupiwszy go ze skóry wyprawili ją i zrobili wór dla króla królow :) mieli poczucie humoru nie ma co :P ale aż ak daleko w RotN nie dojdziemy. Hadrian to przedostatni z cesarzy w czasie gry :)
@ BlackWood
oczywiście masz rację :) i co do czołgów i co do rzymu. ale kultura pokazana przednio :) reformy to skomplikowana sprawa. w RotN niby każda frakcja ma reformy (niektóre co prawda symulują tlko wydarzenia w państwie otwierając niejako na nowo dostęp do pewnych jednostek) ale te rzymskie... uch. jak pokażę legiony to sie wypowiem, bo póki co musze się jeszcze doszkolić :P
a tak na poprawę humoru poprawiłem tego Pezhejtara :)
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1297971203
Cześć Blackwood :) Cieszę się, że napisałeś bo z Tobą zawsze fajnie mi się polemizuje :)
Zacznę może od początku - chyba nie do końca się zrozumieliśmy co do wyglądu legionistów w serialu "Rzym" - chodziło mi raczej, że doskonale potwierdzają to czego oczekuję czyli jak najmniej kosztowności i Holywood na sobie za to bardziej praktycznie i "po ludzku". Co do samego modelu uzbrojenia - tutaj będzie można chyba polemizować chyba do końca świata bo niestety najprawdopodobniej nie było ono jednolite co więcej wszystko było odrobinę wymieszane. Co do kwadratowych tarcz - masz rację ale po części - w czasach o których piszesz ujednolicono je do tegoż kształtu jednak wcześniej też występowały. W serialu zostały jednak ujednolicone troszkę wcześniej co nie do końca jest prawdą ;)
A radzieckie czołgi - to raczej taka metafora do sposobu produkcji i oszczędności :D Btw - filmik bardzo fajny :) Nie wiesz czy może można gdzieś nabyć/ściągnąć całość? Legioniści rzeczywiście wyglądają porządnie chociaż walczący Cezar do na moje oko bzdura :) ale chętnie zobaczę całość.
Szkoda troszkę, że tak jest z tymi frakcjami :(
Pozdrawiam również :)