zainstalowalem NTW 3 i mam wszystkie kraje oprocz.... Polski a wlasnie ja chcialem zagrac
http://steamcommunity.com/profiles/7...912?tab=public
Wersja do druku
zainstalowalem NTW 3 i mam wszystkie kraje oprocz.... Polski a wlasnie ja chcialem zagrac
http://steamcommunity.com/profiles/7...912?tab=public
Trudno niestety zagrać krajem, którego technicznie nie było. ;)
Możesz zawsze spróbować odblokować ręcznie (żebym ja wiedział jak... :P)/spytać się o tą kwestię twórców.
ja mam naszczescie mod Napoleon Total Factions który dodaje Polske :P tylko ze nie ma zadnych :( dodatkow ( wojsko muzyka itp. ) no trudno zadowole sie tym co mam ;)
ale gosciu napisal
Here is a complete list of all playable factions:
France
Britain
Russia
Austria
Prussia
Spain
Ottoman
Bavaria
Denmark
Hesse-Darmstadt & Baden
Northern Italy
POLAND
Portugal
Saxony
Sweden
United Netherlands
Westphalia
Württemberg
Wiec dziwne czemu nie mam [Polski
Może dlatego iż chodzi tu o nacje dostępne w custom battles i multi battles? ;) Ten mod jest po primo do starć multi.
W CB będziesz miał Polskę. W multi też. W kampanii, z racji tego iż to 1805 już nie.
to chyba co zainstalowalem to wersja alfa ( okolo 730 mb ) widze ze beta ma 400 lub wiecej troche mb moze w niej zagram polska ?
NEW POLISH UNITS AND ATLAS: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=478481
Dzięki Ziuk za wkład w moda, zachęcam również innych użytkowników forum do pomocy twórcą moda.
W najbliższej przyszłości powinna ukazać się wersja 2.0:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=490638
Nowe jednostki dla Imperium osmańskiego:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=492035
Witajcie, jakoś mi uleciał ten topik, u nas w klanie namiętnie gramy w ntw3, dobrze że jest ten mod bo naprawdę nei było by w co grać Shogun 2 to straszna kicha, a podstawowy ntw to zbyt prosta gra jak dla mnie, i schematyczna bez polotu.
Widze ze cos robicie do moda, moze i bym cos pomogł , np. w polsce brakuje mi kosynierów, chetnie ich wymodeluje jeśli tylko ktos to potem odbierze, i wrzuci do Lordzowego moda.
Wszelkie propozycje proszę pisać na forum moda.
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1677
lub
http://www.thelordz.org/forum/viewforum ... f025ff577f
ah, no tak to ja wiem, ale nie bardzo bryluje po angielsku wiec raczej odpada.
Jakoś tez znam ledwo podstawy ang i rus, a biorę aktywny udział (zamknięte beta testy itd.) w pracach rożnych modów.Tak naprawdę wystarczy mieć chęci i już możemy działać, ja używam http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT
Uhistorycznione polskie jednostki wejdą w nowej wersji, ciągle nad nimi pracujemy, a raczej negocjujemy ich ostateczną postać z pewnym Argentyńczykiem, który odpowiedzialny jest w Lordz za wygląd jednostek. Nowa wersja ma ukazać się na koniec listopada ale data jej wydania była wielokrotnie przekładana więc to tylko data orientacyjna. Ostatnio ukazała się nowa wersja beta dostępna dla testerów, którą obecnie testujemy.
Aby zostać beta testerem musisz zgłosić się na forum lordz i o ile jesteś jakoś obecny na tzw. scenie ntw3 to dostaniesz dostęp do działu dla beta testerów, łatwiej jest zostać testerem powstającej kampanii single player niż testerem bitew multiplayer ale to też jest w zasięgu.
Jeżeli idzie o polski wątek, to potrzeba przede wszystkim osób potrafiących modyfikować pliki gry i/lub mających silną motywację w tym kierunku. To nie jest trudne są tutoriale sam ciągle się tego uczę.
Najbardziej przydałyby się osoby mające umiejętności w zakresie tworzenia modeli 3d, znające się dobrze na photoshopie ewentualnie gimpie, a także orientujące się w epoce napoleońskiej i mające dostęp do ważnych źródeł, tu w grę wchodzą szczególnie starsze i większe biblioteki.
Dogadałem się z Włochem odpowiedzialnym w Lordz za mapy i scenariusze historycznie i będziemy robić za jakiś czas Bitwę pod Raszynem, powstanie mapa i odpowiedni do niej scenariusz. Jeżeli macie jakieś materiały dotyczące tej bitwy (poza wymienionymi pod poniższym linkiem), to dodawajcie śmiało: .
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st10582944
Warto też aby Polacy wykazywali większa aktywność na forach dotyczących ntw3 wtedy bardziej się z nami liczą. Warto zatem być aktywnym bo w kupie siła.
Gdy autorzy moda widzą, że sprawa polska cieszy się zainteresowaniem to przychylniej patrzą na wszelkie nasze inicjatywy i trudniej jest nas zbywać kierując się "logiką", że jeżeli jakiś jeden Polak narzeka to nie warto zwracać uwagi na to co pisze bo stanowi wyjątek wśród ogółu zadowolonych.
Z tego co wiem to w Księstwie Warszawskim formacji kosynierów nie było więc na potrzeby epoki napoleońskiej nie ma co ich robić. Można w przyszłości pomyśleć o rozszerzeniu (dlc) do ntw3 o powstaniu z 1794 ewentualnie o powstaniu listopadowym. Albowiem wydane zostaną niedługo rozszerzenia do ntw3: pierwsze o wojnie USA z anglikami w 1812 następne o wojna w Ameryce Południowej.
Zastawiałem się jak zrobić kosynierów i jeżeli idzie o strój to problemu by nie było z wyjątkiem dobrania odpowiedniej czapki. Problemem jest sama kosa bo nie ma jej w grze i konieczne byłoby dodanie nowego modelu 3d lub edycja już istniejących w grze a do tego dochodzi problem z animacjami bo wprowadzenie tzw. mgły wojny na pole bitwy w ntw3 odbiło się negatywnie na animacjach (to złożony problem) i w efekcie należałoby podpiąć model kosy do animacji muszkietu z bagnetem bo tylko ta animacja byłaby odpowiednia robienie z kosynierów pikinierów to błędy kierunek - animacje pikinierów są bardzo słabe.
Angielskim nie władam sprawnie ale da się coś napisać wpierając się słownikiem, podręcznikiem do gramatyki i googlem:)
Powiem tak, dla mnie to pikus modelowanie i texturowanie, kłopot jest ze 90% czasu w modowaniu to trace na uczeniu sie pluginów, i dochodzeniu co i jak. Ciągle mnie napastują chłopaki o modowanie mtw2 ale powiem tak jak 3 lata temu cos orobiłem to juz szczerze nia pamietam co i jak jakie formaty czym konwertować itp... do tego poco modować jak sie w to niechce grać.
W NTW 3 sprawa jest inna dla mnie to gra ponadczasowa, poki co jest genialna pod multi, wyważona i zrobiona z sensem, nie ineresuja mnie kampanie, tylko multi. O tych kosynierach wspominam bo chciałem zrobić bitwe pod Racławicami, własciwie można zrobic na tym co jest... gorzej z doborem mapy, i kosynierami. Co do tego że w polsce nikt sie tm nie interesuje jest akurat odwrotnie, pogadaj z osobami ze sceny warband oni tam wymodowali cuda odnosnie wojen Napleońskich i ta scena ma w zasobach pełno grafików 3d, texturników, itp. Cześc z nich też grywa w NTW3, pytaj o Sir Luca to jeden z adminów http://www.mountblade.info/forum/. Co do tego kosyniera to chętnie pomoge jak to zapilotujesz (dla mnie potrzeba model bazowy np. w obj korpus z czego mam przerobić, i model ci moment zrobie. Gorzej z wrzucaniem skrypotowaniem i cała mechaniką bo nie mam o tym pojęcia. Generlanie moge pomagac ale tylko w takim wąskim zakresie, niechce brac sobie na grzbiet weksportowania do gry modelu itp... moge zrobic model i wysłać komus kto to wrzuci do silnika. Co do bitwy pod Raszynem też pomoge, chociaż najbardziej oczywiscie mnie interesuje rozszerzenie roostera polski, który pojawi sie na multi. Zanzaczam że nie jestem znawca epoki ale raczej miłośnikiem gier TW.
Jeżeli idzie o mnie to znam się na edycji jednostek jeżeli idzie o konfigurowanie wariantów modeli tzn. na dodawaniu odpowiednich czapek, spodni itp oraz potrafię wykonać(bardziej: edytować już istniejące) tekstury. Mogę też edytować pomniejsze rzeczy jak tekstury flag i elementów interfejsu użytkownika. Nie znam się natomiast zupełnie na grafice 3d oraz na eksporcie modeli do gry. W miarę orientuję się w epoce napoleońskiej głównie w jej aspekcie politycznym ale wyobrażenie o ówczesnych realiach militarnych też posiadam. Sir Luce znam. Znam także Liska który wykonywał modele do Mount & Blade i razem przeprowadziliśmy (właściwie to on przeprowadził ja tylko służyłem swoją wiedzą dot. struktury gry) udany eksperyment polegający na wprowadzeniu zupełnie nowego modelu 3d. Szczegóły techniczne importu i edycji modeli 3d zna właśnie on. Problem w tym że ostatnio nie ma zbyt wiele czasu na modowanie i granie. Musiałbyś z nim w kwestiach 3d rozmawiać.
Tworzenie map to najtrudniejsza ze wszystkich form modowania NTW znam jednak osoby, które się tym zajmują i mogę załatwić narzędzia ale jak zdążyłem się zorientować cały proces tworzenia map jest mozolny, złożony a wiedza o tym jak dokładnie przebiega jest w głowach tych którzy wykonują mapy do ntw3.
W nowej wersji ntw3 Księstwo otrzyma kilka nowych jednostek:
1. Krakusów
2. Oddział artylerii pieszej złożony z jednego działa:)
3. Gwardia narodowa - typ milicji
4. 2 pułk piechoty
Usunięta została lekka piechota, której właściwe nie było.
13 pułk będzie normalnym pułkiem liniowym a nie milicją jak jest w obecnej wersji
Duże zmiany zajdą w umundurowaniu - obecne umundurowanie jest dalekie od tego historycznego.
mozna na tym modzie graqc kampanie dla jednego gracza ???
Można ale w chwili obecnej jest niedopracowana. Od wersji v2 powinno być lepiej.
Ludzie czytajcie tematy i nie mnóżcie tych samych pytań.
Znamy datę premiery nowej wersji NTW3:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=498150Cytat:
Beta V2 in 10 days
Full V2 26 December 2011
autor: [N]Fullin
Znałem wiele dat owej premiery:)
Panowie, bądźmy dobrej myśli :)
Ruszyły beta testy wersji 2.0: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=499226
Ja tam zmuszony jestem poczekać do wersji 2.0. Raz - problemy techniczne nie pozwalają mi nacieszyć się grą z Ensisem (co zostało opisane przez niego na subforum TWC), dwa... jakoś nie mam ochoty patrzeć teraz na te niedoróbki hełmowe czy saskie... będę musiał napisać w stosownym temacie o armii saskiej kilka słów. Póki co zakupiłem Warbanda, zapisałem się do 4 Pułku Xięstwa Warszawskiego i sobie polatam gęsiego.
Jakie?Cytat:
Zamieszczone przez Martin von Carstein
Detale. Typu za duży "grzebień", co jest prawdopodobnie winą problemów z modelowaniem, aczkolwiek w wielu innych modach, w tym chociażby w Khartumie poradzono już dawno sobie z tym. Albo Bawarskie hełmy etc. Słowem jednym jest tylko jeden typ hełmu (kasku) i do tego zły, nie pasuje do nikogo. Oprócz Kirasjerów, bo to ich hełmy.
A Sasi... podejrzewam, że problem jest jak powyżej. To są detale mundurowe, typu wysokość Bikorna, brak pomponików na skrajach tychże, ale jest też poważniejszy taki jak brak 12-funtowej baterii dział. Sasi mieli takie działa. A tutaj mają tylko 6-funtowe. O sztandarach ja nawet nie będę mówił, bo nie ma o czym. Oczywiście z 200 metrów i tak takich detali, oprócz tych dział, nie uświadczysz...
Jak tylko zakupię na dniach potrzebne mi dwie monografie o sasach, a zasadniczo jedną z materiałem ikonograficznym to postaram się wspomnieć o tym na forum. Z tym, że nie wierzę, aby ekipa moda zaniedbała tą kwestię z winy braków wiedzy. Mundury artylerii są jak najbardziej dobre, z tym że pozbawione detali. Techniczne kwestię są dla mnie bardziej logiczne.
Tzw. "kasków" jest kilka w tym bawarski, dragoński, jeszcze jest model występujący u Portugalczyków i Duńczyków. W modele 3d ekipa od ntw3 nie ingerowała, takie modele po prostu są w grze.
12 funtowe działa Sasi dostaną w nowej wersji.
Wiedza środowiska the lordz o epoce napoleońskiej opiera się głównie na źródłach angielskojęzycznych, do których mają niemal bezgraniczne zaufanie. Na forum lordsów jest specjalny tajny dział ze źródłami i wierzcie mi nie poraża:). Ich wiedza odnośnie innych krajów poza głównymi mocarstwami jest skromna i często stereotypowa.
To jak zrobili Polaków w pierwszej wersji ntw3 i to jak wielki opór stawiali w kwestii polskiego umundurowania - najlepiej świadczy o ich podejściu. Nie oznacza to oczywiście, że są jakimś totalnym betonem mają bowiem skrzywienie demokratyczne i jak jakieś grupie osób coś się nie podoba to zapewne wprowadzą w jakiejś formie postulowane zmiany chociaż po długich negocjacjach. Ja zastosowałem metodę faktów dokonanych sam nauczyłem się modować i wykonałem uhistoryczniłem część jednostek Księstwa.
Zresztą sami możecie tworzyć wygląd jednostek znajdujących się w ntw3 przy użyciu elementów umundurowania zawartych w grze. Zmiana wyglądu jednostek nie skutkuje utratą kompatybilności tzn. ja np. mam inne umundurowanie polskich jednostek i mogę dalej grać z osobami mającymi umundurowanie z wersji pierwszej moda.
Ntw3 i tak na tle innych modów prezentuje się najlepiej. Mody, które tworzy jakiś Pan Zdzisio lubujący się w okładaniu AI mnie nie interesują.
No cóż, skoro nie ingerowała i zapewne nie będą ingerować w modele (przynajmniej nie przed "grudniową premierą" to zasadniczo nie ma o czym mówić). Tak, to że są różne modele hełmów to każdy wie, kto się zetknął z Napoleonem: Total war. Jednak jeżeli wziąć te niemieckie, te które noszą hełmy... żaden, ale to żaden z oddziałów nie ma prawidłowego (bo sami twórcy NTW, w przypadku głównych nacji nie zakładali ukaskowania. Austria miała mieć Czaka, bawary i reszta została potraktowana jak polska). A dobrze wykonane hełmy, oddziały są. Choćby submod na bawarów.
Mogliby też dodać jakiś węgierski pułk w tych kaskach. Choćby jeden.
Bez poprawek modeli nie można mówić o w pełni wykonanej historyczności, tylko o papce. A mnie takie mody niespecjalnie mnie interesują, skoro wiem iż można to zrobić. Pewnie poczekam na Północ i Południe. Wersja na Empire była najlepszym modem pod tą grę, w jaki grałem, wierna historii i świetnie zbalansowana w multi. Do Napoleona mam Khartuma. Kampania multi i można się już fajnie bawić.
Mgłę wojny też można by poprawić. Fajny patent, ale szwankuję. Raz widzę kawalerię Ensisa gdzieś w lasku, na drugim krańcu mapy, gdy drepta powolutku. Innym razem nie mogę dostrzec (aż do ostatniej chwili) pułku ciężkiej jazdy szarżującego przez środek szerokiej i długiej łąki. Taka losowość mnie drażni, bo ostatecznie nie wiem czy mogę powolutku ruszyć ten postawiony za wzgórzem oddział grenadierów, powolnym marszem, bez jego odkrycia, czy też nie.
Armia Saska będzie miała 8 funtówki a nie 12 - pomyliłem się.
Ingerencja w modele 3d jest możliwa i z czasem pewnie i w ten obszar modowanie wejdzie.
Pełna historyczność to fikcja, którą się podniecają osoby, mające małe pojęcie o metodologii historii. Wydaje mi się, że w sposób betonowato-konserwatyzwny wybrałeś sobie już dawno odpowiednie mody dla każdej z gier i każdy nowy jest beee, a tym bardziej jak za sprawą problemów technicznych nie leżących w modzie nie chciał ci się zainstalować i działać poprawnie.
Historyczność jest pewnym ideałem a mod znajduje się w stanie dążenia do owej historyczności. Stopniowo i powoli będzie się wzbogacał i udoskonalał.
Podobnie jak inni masz możliwość oddziaływania problem w tym, że w polskim środowisku total war jest mnóstwo roszczeniowców, oceniaczy cudzych rezultatów, którzy nie zrobili nic dla danej gry i co więcej nawet nie podjęli wysiłku wniknięcia w strukturę gry aby zrozumieć jej możliwości i ograniczenia. Jeżeli chcesz zmian to pisz na forum lordz lub na twc bo smęcenie tutaj że "coś by mogli" nic nie wnosi. Ewentualnie stwórz listę co jest nie tak to ja ją wrzucę. Tylko ze uzasadnieniem muszą być źródła historyczne jak historyczność to historyczność.
Jeżeli wiesz, że gdzieś są bardziej realistyczne elementy umundurowania również daj znać wskazując co konkretnie jest lepsze i gdzie się znajduje.
Balansowanie multi, które ma miejsce w pewnym wymiarze także w NTW3 to właśnie przykład ahistoryczności, sztucznego poprawiania grywalności aby ktoś grający czymś słabszym mógł cokolwiek.
Co do mgły wojny działa w mojej opinii dość dobrze bieg jednostki zdradza jej pozycje, nagłe pojawianie się jednostek na bliskiej odległości nie występuje. Lepiej działa ukrywanie jednostek w lasach i w ogóle o niebo lepiej jest z efektem zaskoczenia czy maskowaniem przemieszczeń jednostek. Trzeba prowadzić zwiad. Jeżeli jakiś mod tego nie ma to o jakiej namiastce historyczności w przypadku manewrowania mówimy?
Ten mod nadal nie chce działać poprawnie, chociaż mam nadzieję iż jeszcze coś z Ensisem wywnioskujemy.
Tą myśl musisz rozwinąć. ;)Cytat:
Pełna historyczność to fikcja, którą się podniecają osoby, mające małe pojęcie o metodologii historii.
Teraz to ty się wypowiadasz za siebie, nie za mnie. Ja z chęcią widzę każdego nowego moda, jeżeli ma kilka spełnionych warunków... na przykład dobrze wykonane, zgodne ze źródłami, jednostki bla bla bla. Z którąkolwiek z wersji źródeł. Przynajmniej w większości. Oczywiście mogę to i owo przełknąć. Akurat się składa, że z tej epoki lubię Sasów i Austrię. Widzę co widzę w NTW3...
Ogólnie znany wniosek. Ta kwestia też mnie zasmuca. Na przykład, gdy starałem się spolszczyć moda, albo "robiłem" muzykę...Cytat:
Podobnie jak inni masz możliwość oddziaływania problem w tym, że w polskim środowisku total war jest mnóstwo roszczeniowców, oceniaczy cudzych rezultatów, którzy nie zrobili nic dla danej gry i co więcej nawet nie podjęli wysiłku wniknięcia w strukturę gry aby zrozumieć jej możliwości i ograniczenia
Ja napisałem już z dwa razy chyba, że napiszę temat, gdy tylko zbiorę materiały. Tylko bez ingerencji w modele (na obecną chwilę)... może coś ich poratuję w kwestii sztandarów. Przynajmniej one nie wymagają machinacji modelowej.
Twoja opinia. Ja piszę to co widziałem i co mnie zbulwersowało. Gdy spostrzegłem oddziały Ensisa na drugim krańcu mapy, gdy dreptają powoli za tymi laskami, pagórkami, domkami... mgła wojny w założeniu swym podstawowym to najlepsze co oferuję teraz Napoleonica III. Istotnie pozwala manewrować, co w porównaniu z podstawką jest ogromnym krokiem naprzód. Ale w tej wersji v1 to jeszcze szwankuję i zgadywankę "czy mnie teraz widzi czy nie" w wersji "strong".Cytat:
nagłe pojawianie się jednostek na bliskiej odległości nie występuje.
Działa 8-funtowe? Działa 3, 4, 6, 12-funtowe mogę zrozumieć bo były. Haubicę 8-funtowe też. Ale armat 8-funtowych to nie kojarzę w tej armii Saskiej...
Nie instalowałeś wcześniej jakiś modów do Napoleona? Może przez to coś działa u ciebie nie tak?
Co do historyczności mundurów uważam, że cała sprawa jest otwarta i nie ma co robić afery, najlepszym przykładem mogą chyba być rogatywki czwartaków, które po trzech dniach bojów udało się odzyskać. Wystarczy dobrze uargumentowane i podparte materiałami stanowisko. Wtedy wszystko jest osiągalne. Chyba większym problemem jest wprowadzanie zmian w balansie i mechanice samej gry. Widać, że Lordzowie eksperymentują ale chyba kierunek, w którym dążą średnio mi się podoba...
Tak było w przypadku Khartuma. Zostały pozostałości, zamiast szukać przyczyny usunąłem całość. Wyczyściłem dysk, wyczyściłem rejestr. Zainstalowałem wszystko od nowa. Napisy przy jednostkach oczywiście już są, ale przerywa mi grę w multi. Jedna mapa 3 na 3 jest w ogóle całkowicie niegrywalna po zawiesza się gra. W innych przypadkach (dwóch bitwach na dwóch innych mapach) zwyczajnie mi przerwał steam grę. Lordsi już wiedzą o tym problemie dzięki Ensisowi. Ja, jeżeli Ensis będzie miał siłę, jeszcze przetestuję z nim coś i może teraz będzie gut.
Co do balansu, tak się zastanawiam... co twórcy chcieli uzyskać poprzez tak drastyczne zróżnicowanie wielkości jednostek? To ma odpowiadać historycznej wielkości batalionów z okresu wojen napoleońskich (w odpowiedniej skali)? Malutkich państewek nie mam serca brać do starć z Rosją, Austrią, Prusami czy Anglią...
Z tego co się orientuję ilość jednostek i ich ceny mają odzwierciedlać możliwości mobilizacyjne 5 podstawowych mocarstw w stosunku do pozostałych państw. Co moim zdaniem jest wierutną bzdurą biorąc pod uwagę np. Wielką Brytanię, która w tym okresie miała naprawdę spore problemy mobilizacyjne.
A wielkość batalionów jest z tego co wiem skalowana z uwzględnieniem rzeczywistego etatu w armiach poszczególnych państw, wiec ruscy mają oddziały większe, Austriacy troszkę też w porównaniu do reszty armii. Ale Prusacy już chyba mają etat podobny do Francuzów.
I czy nazwałbym tą różnicę drastyczną? Chyba nie. Pamiętaj, że mod jest dostosowany pod średni rozmiar jednostek (parametr ustawiany przy zakładaniu gry) więc przy innych ustawieniach już ten balans może tracić.
Co do artylerii saskiej to chyba opierali się na:
http://av.vc/mirror/napoleonistyka.atsp ... htm#saxons
Tutaj zaś nie ma mowy o 8 funtówkach:
http://www.napoleon-series.org/military ... J-0209.pdf
http://wargaming.pl/index.php?mode=v...le&article=111
Dzięki Luka.
Ja chwilowo operuję tą stroną. Chociaż artykuł stary, z 2004, to jednak bibliografia wzbudza zaufanie. Do tego, co istotne, jest errata, którą właśnie zauważyłem:
Cytat z niej:
Sęk w tym iż w 1810 armia Saska przeszła reformę mundurową. Czako i te sprawy. Zatem można by powiedzieć iż Sasi w swych mundurach z Wojny 1806 i powiedzmy 1809 trochę się gryzą z 6pdr. Ale to można jakoś mimo wszystko przeżyć.Cytat:
Po pierwsze armia saska w latach 1806-1810 używała następujących dział: regimentalne działa 4-ro funtowe, polowe działa 8-mio funtowe, i cieżkie działa 12 funtowe. Do tego 4 calowe moździerze i 8 calowe haubice. Każdy pułk piechoty miał cztero - dzialową baterię artylerii (4 funtowe armaty) - po dwa działa na batalion. Dodatkowo dwa działa posiadał każdy batalion grenadierów.
W 1806 roku artyleria saka liczyła 106 dział (6 to działa 12-sto funtowe).
W 1810 roku na wyposażenie wprowadzono działa 6-cio funtowe (patrz druga częśc artykułu)
Jakby co na tej stronie możemy znaleźć kilka słów o jednostkach saskich spod Raszyna.
Osoba tworząca umundurowanie jednostek kieruje się także kryterium oryginalności wyglądu tzn . chce aby poszczególne armie się od siebie odróżniały. W przypadku armii saskiej skutkuje to "zbikornieniem". Zresztą stworzenie własnej wersji tej armii z innymi nakryciami głowy jest bardzo proste.
Data premiery nowej wersji znowu przesunięta... Tym razem Lordzowie twierdzą, że wyrobią się na 14 stycznia.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st10764428
Ziuk, ściągaj obecną wersję i nie marudź :D
14 Lutego? No cóż... pozostaje mi się cieszyć niestabilną u mnie v1 lub również niestabilną betą v2. :D
Mój błąd, powinno być 14 stycznia. Ale z najnowszej wiadomości Fullina wynika, że ta data też nie jest pewna.
Strajkuje do czasu wydania wersji drugiej:)
Lordzowie podali nowe dane do oficjalnego TSa moda:
Server: Vs9.tserverhq.com:9069
Hasło: 1815