-
Re: Warhammer Fanstasy Battle Gra Bitewna
http://www.warandpeacegames.com.au/s...oductId=216011
http://images47.fotosik.pl/1441/88575aec0d3daa3amed.jpg
Nowe figurki Rycerzy od Braci Perry.
__________________________________________________ ____________________________________
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=E4r2swcAITo
Prezentacja nowych oddziałów dla Imperium.
-
Jako iż codziennie się głowię jak tutaj złożyć tanio turniejową armię do WFB. Czy jest to niemożliwe? Oczywiście, że nie.
Czy trzeba ściśle kierować się ścieżką modeli kupionych z drugiej ręki? Też nie. Więc jak?
1. Należy znaleźć armię mało liczną, czyli kosztowną punktowo.
2. Dobrze jest się rozeznać w kwestii zamienników.
Więc jakie to armie? Ano najlepszym przykładem są stare, dobre opancerzone Krasnoludy. Z definicji mało liczna armia, nastawiona na pancerną defensywę i zarzucanie wroga tonami żelastwa i kamieni.
Pozwoliłem sobie skorzystać z rozpiski z Border Princes, rozpiska Turniejowa (najpowszechniejsze są turnieje 2,4k punktowe). W Polsce na 99% turniejach dopuszcza się zamienniki innych firm, byle spełniały tzw. WYSWIG (to co widzisz jest faktycznie tym co widzisz).
Cytat:
Runelord (1#, 248 pts)
1 Runelord, 248 pts (General; Hand Weapon; Gromril Armor; Shield)
1 Runic Armor (Rune of Stone)
1 Runic Talisman (Spelleater Rune x2)
Thane (1#, 165 pts)
1 Thane (Battle Standard Bearer), 165 pts (Hand Weapon; Gromril Armor; Battle Standard Bearer)
1 Runic Weapon (Rune of Fire)
1 Runic Armor (Master Rune of Gromril; Rune of Preservation; Rune of Resistance)
1 Runic Talisman (Rune of the Furnace)
Thane (1#, 99 pts)
1 Thane, 99 pts (Always Strikes Last; Hand Weapon; Great Weapon; Gromril Armor)
1 Runic Armor (Rune of Stone)
1 Runic Talisman (Master Rune of Challenge)
Master Engineer (1#, 70 pts)
1 Master Engineer, 70 pts (Hand Weapon; Gromril Armor)
Thunderers (10#, 140 pts)
10 Thunderers, 140 pts (Hand Weapon; Dwarf Handgun; Light Armour)
Thunderers (10#, 140 pts)
10 Thunderers, 140 pts (Hand Weapon; Dwarf Handgun; Light Armour)
Dwarf Warriors (40#, 425 pts)
39 Dwarf Warriors, 425 pts (Always Strikes Last; Musician Mus; Standard Bearer Std; Hand Weapon; Great Weapon; Heavy Armour)
1 Veteran (Always Strikes Last; Hand Weapon; Great Weapon; Heavy Armour)
Hammerers (30#, 440 pts)
29 Hammerers, 440 pts (Always Strikes Last; Musician Mus; Standard Bearer Std; Hand Weapon; Great Weapon; Heavy Armour; Stubborn)
1 Gate Keeper (Always Strikes Last; Hand Weapon; Great Weapon; Heavy Armour)
1 Runic Standard (Rune of Slowness x1)
Hammerers (5#, 66 pts)
5 Hammerers, 66 pts (Always Strikes Last; Musician Mus; Hand Weapon; Great Weapon; Heavy Armour; Stubborn)
Artillery Battery (5#, 170 pts)
1 Grudge Thrower, 170 pts (Rune of Accuracy; Rune of Penetrating x2; Stone Thrower)
3 Crew (Hand Weapon; Light Armour)
1 Engineer (Hand Weapon; Light Armour)
Artillery Battery (5#, 150 pts)
1 Grudge Thrower, 150 pts (Rune of Accuracy; Rune of Burning; Rune of Penetrating x1; Stone Thrower)
Artillery Battery (5#, 145 pts)
1 Cannon, 145 pts (Rune of Burning; Rune of Forging; Cannon)
Artillery Battery (5#, 140 pts)
1 Cannon, 140 pts (Rune of Forging; Cannon)
Czyli 2 katapulty, 2 działa, 30 muszkieterów, 39 Wojowników z bronią jednoręczną, 34 wojowników z bronią dwuręczną, 4 bohaterów.
Nie widzę tutaj dość popularnych Górników (piechota z kilofami), ani musowego kowadła zagłady (czyli... modelu kowadła), zapewne się nie zmieściły w rozpisce... mimo wszystko nie są to jakieś kosztowne modele.
Szukamy zamienników, trafiamy do Mantica. Produkuje takie dość LOTRowe krasnoludki.
Teraz obliczamy koszty,
http://allegro.pl/armia-krasnoludow-...256016568.html
Batalion Krasnoludzki od Mantica: Dwa działa, 30 Muszkieterów, 40 Wojowników-tarczowników, 15 Młotodzierżców (broń dwuręczna). Razem 222 zł.
http://allegro.pl/krasnoludy-z-dwure...238978152.html
Kolejne 20 Młotodzierżców (to nasz najsilniejszy i najbardziej niszczycielski oddział piechoty do robienia roz**ierdolu. Taka gwiazda i elita, do ochrony szefa). Jeden krasnoludek zostaje. Razem 62 zł.
http://allegro.pl/zestaw-4-krasnolud...225660403.html
Bohaterzy. Bohaterów możesz próbować skonwertować (czyli zrobić) przy pomocy masy modelarskiej, nożyka i odpowiednich kolorów z innych figurek, które pozostaną ci z jakiegoś oddziału. Albo też kupić gotowych. Razem 71 zł. Figurki są metalowe.
Katapulty
http://allegro.pl/katapulta-z-obslug...278976436.html
Kupujesz dwie, razem 40 zł. Szkielety wywalasz, malujesz na krasnoludzko.
Dodatkowi członkowie załogi, nasi kandydaci to 10 kuszników/muszkieterów. W Warhammerze obsługa liczy po trzech gości na działo. Z nich uzupełnisz załogi dział i uformujesz załogi katapult.
http://allegro.pl/kusznicy-strzelcy-...223280876.html - 19 zł.
Łącznie wydasz, za turniejową armię,
414 złotych
119figurek-ludzików w skali 28mm, 4 sztuki artylerii.
Przy czym, jeżeli postarasz się wykonać własnych bohaterów śmiało możesz od tej kwoty odliczyć 50 złotych.
-
Drożej punktowo nie wyjdze Bretka albo jakiś Chaos na knightach czy cuś takiego?
-
Owszem, wyjdzie drożej. Zarówno punktowo jak i finansowo.
Do Chaosu nikt masowo nie produkuje zamienników... owszem, można spróbować wykorzystać wikingów, ale jazdy i tak nie będzie Tylko GW taką robi masowo.
Bretonia - przekładowa rozpiska:
Cytat:
Lord na pegazie: tarcza, GGhelm, Dragonbane gem, ASF, HKB
Magiczka 4 lev konno: haevens, DS, Falcon Horn of Fredemund
Bsb: wyrmlance, enchanted schield, luckstone
Kowboj: questing vow, dragonhelm, dawnstone, tarcza, 2rak
11 kotrów fcg
12 kotrów fcg
4 pedzie fcg
4 pedzie fcg
3 pedzie
5 yeomanów
5 yeomanów
treb
treb
Jeżeli trebusze sam sobie człowiek wykona... lub kupi katapy szkieletowe od mantica (przy czym musi sobie i tak zorganizować 8 ludzi do ich obsługi).... trzy paczki jazdy od Fireforge games na jazdę (Yeomeni i Kotorzy, czyli giermkowie i rycerze) to 300 zł. Pegazy... jeżeli sam sobie robisz to kupujesz paczkę od Fireforge, czyli kolejne 100 zł i skrzydła (widziałem takie, 15 zł od pary... kolejne 120+ zł).... plus bohaterzy... to tak 550-600 zł na taką Bretonie. Ogólnie to taki przykład. Mantic ma wypuścić w 2013 serię figurek ludzkich, więc być może koszty Bretonni ulegną redukcji.
Drogie punktowo są jeszcze elfy, ale tutaj rynek zamienników jest płytki. Ogry są bardzo drogie punktowo, ale kompletny brak zamienników. Na to wychodzi, że krasnoludy są najtańsze (2,70 od figurki lub mniej). Chyba, że ktoś znajdzie odpowiednie zamienniki do innych ras to może kombinować.
-
-
http://www.hourofwolves.org/?view=ba...rstTriumverate
Link do strony z kilkoma galeriami zawierających zdjęcia rozmaitych armii, od Tolkienowskich poprzez Warhammerowskie, nieumarłe, Wikingów, Hoplitów, Rzymian na ZSRR kończąc. A także raporty z kilku bitew. Skala od 15-28mm.
-
-
http://uploading.com/files/7d1amc5b/Zdjecia.rar/
Stół ma 2,5m.
Aby się pochwalić tym co już mam. Cześć do zmycia, wszyscy do przemalowania.
Od lewej regiment włóczników, oddział łuczników, muszkieterzy, oczywiście działa, rycerze, działo, na końcu włócznicy.
Z tyłu GS metalowi i milicja. Na chwilę obecną mam jakieś 235 figurek, przeważnie od GW i z 6 ed.
-
No armia już konkretna ,tylko jeszcze to pomalować
hehe gdybym ja miał policzyć moje figurki we wszystkich skalach(choć gros to 15mm) byłoby coś ok 2 tyś(jak nie więcej)-oczywiście niepomalowanych ,pomalowanych ok 300-400 ,tak już mam ,że kupuje figurki obsesyjnie nałogowo a tempo malowania wyjątkowo wolne ,tzn tempo ok jak już przysiądę do malowania ,gorzej właśnie się za to zabrać ,muszę złapać wenę ,czasem mi się zdarza nic nie malować nawet przez miesiąc czasu ,np obecnie chorągwie 'kozacka' i wołoska do OIM mają już pomalowanych jeźdźców a na konie się nie mogą doczekać od miesiąca.
ps.biblioteczka też fajna ,widzę ,że jednak się skusiłeś na 'Lata wojen' i masz Kapitana Alatriste ;)
-
Ja niestety nie mam czasu pomalować. Nawet te podstawowe kolory, pod bejcę. Męczę i męczę mą 18-stkę kuszników, a im trzeba jeszcze sztandar cholerny namalować... dodatkowo staram się malować ich po landsknechcku (chociaż muszę trzymać przewagę czarnego i żółtego)... czyli papugi, pasiaste papugi. Miałem nadzieję przesiąść się na VC - nieumarłych rzymian, Trochę porzeźbić w plastiku od Wargames Factory, raz-dwa czerwonym i białym, kalkomania na tarczę i do bejcy - tempo błyskawiczne. Do tego Rzymianin 2,30zł od figurki. Nowej (tyle co Szwedzki piechur 28mm od Warlords Games - brałbym, ale za mało bufiastych spodni). Ale nikt Imperium mego nie kupił, wiec sobie bandę rozwijam.... w planie kirasjerzy (metal), piechota Imperialna Habsburgów z wojny XXX (trochę metalu - oficer i reszta z dowództwa) - na pikinierów, arkebuzerzy (metal), rycerze od perrych, pewnie jeszcze jedno działo (Hellblaster, działo organkowe... albo Saker od Warlords Games), bohaterzy (metal) - czyli Wallenstein i spółka... zresztą sam wiesz z PW... a potem to kto wie? Może wózek od GW, dla magów... ale jakoś nie mam werwy do nabywania nowych produktów z tej firmy. Coś z Allegro... Aha - kodeks armii, bo nie mam. Pewnie koło 400 figurek stanie w szeregach na wielkiej szafie.
Biblioteczka jest jaka jest - była przecena w Matrasie to coś tam kupiłem, a miałem dylemat czy brać Lata Wojen czy Messerschmity nad Sofią, ale przynajmniej to pierwsze dobrze się czyta. Tylko mało o samym Wallensteinie.
-
Fajny Pulkownik. Troche nudne podstawki, ale detale na pulkowniku sa ladne.
Ja skorzystam z okazji i napisze kilka slow o skali 28mm, bowiem natrafilem na cos arcyciekawego.
http://www.wargamer.pl/index.php?catId=1542
http://www.oldgloryminiatures.com/categories.asp?cat=55
Oto oferta Wargamera, figurki firmy Old Glory. Cena - 50 zlotych za 30 pieszych lub 10 konnych wojownikow.
Jest to chyba najtansza i najlepsza propozycja na rynku. 1.67 zl za piechura, 5 zl. za rycerza.
Wiec jezeli ktos twierdzi iz modele tej skali sa drogie to sie myli.
http://www.thenode.pl/artykuly/przeg...ory-miniatures
Porownanie skali.
Old Glory to zasadniczo skala 27-28mm. Oferta... od modeli fantasy do historycznych. Historyczne od ery rydwanow do XIX-XX wieku, sa wszyscy wazniejsi i wielu mniej waznych. Mozna zlozyc wiekszosc armii Hellenistycznych, Grekow klasycznych (Sparta i inni), Rzym jaki sie chce (moze oprocz Krolewskiego), Sassanidow, Galow, sredniowieczne panstwa, samurajow, Szwecje, Cesarstwo, Vlada Palownika z banda, Turczynow, RON na husarzach, legie cudzoziemska itd. Oferta jest przebogata.
Sam planuje po sprzedarzy modeli GW zbudowanie (moze bardziej dla kolekcji niz do gry, bo z tym moze byc klopot) Seleukidow do systemu Warhammer Ancient Battle i Clash of Empire. Cena jest zbyt dobra, aby sobie odmowic - za 200 zlotych 120 sarissophoroi lub 40 Husarzy.
Cytat:
Chciałbym poinformować, że już nie zamawiamy modeli Old Glory - jakichkolwiek, jedyne co mamy ewentualnie posiada sklep na Wilczej. Dopytam ich o wskazany przez Pana zestaw. Chciałbym też powiedzieć, że ceny obowiązujące na stronie są to ceny wyprzedażowe. Jeżeli jeszcze coś mamy, będą obowiązywać ceny sklepów stacjonarnych.
Czyli klops.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Fajny Pulkownik. Troche nudne podstawki, ale detale na pulkowniku sa ladne.
J
Podstawki nudne bo nie przepadam za ich robieniem (poza tym trochę irytują mnie przegięte podstawki ze skałkami ,kwiatkami etc-zupełnie nie koszerne ) podobnie jak za malowaniem koni , w obu przypadkach to dla mnie zło konieczne
Pamiętaj jednak ,że to wyprzedaż modeli OG które akurat WG ma na stanie ;)a z tego co się orientuję nie jest tego za wiele i wyprzedają je dlatego ,że słabo się sprzedawały, zakup modeli OG bezpośrednio z USA wcale nie jest taki tani ,wiem bo swego czasu zamawiałem ich 15tki jak jeszcze to była jedna firma bo obecnie się podzielili.Mam też kilkunastu muszkieterów 28mm OG -bardzo fajne modele choć trzeba się trochę naskrobać
-
http://www.oldgloryminiatures.com/pr....asp?prod=OGAC
Cytat:
JOIN THE OLD GLORY ARMY
With a $50.00 yearly membership you will recieve:
*A fully laminated membership card
*40% off all products!
*Receive 12 free figures which will be given as a set with your first order. Please make a note in the Additional Info section when placing your first order to remind us to send your free figures
After you join the Old Glory Army, you will receive an email with your password with an explanation of how the discount works.
Mysle iz dlatego jest tak tanio (ale sie bede pytal o katafraktow Seleucidow to sie dowiem co i jak)(bo zakup samodzielny z USA to oprocz ich vatu i oplaty za transport - okazyjnie - clo i nasz vat. Jak towar idzie na handel to mozemy domagac sie zwrotu VATu).
http://www.victrixlimited.com/
Nowi hoplici. :)
-
ja zbieram eldarów ale nie mam z kim grać,ponieważ mieszkam na wsi a kupuję z internetu
-
Tak już bywa, wieś polska nie sprzyja bitewniakom, nawet tak popularnym (i przez niektórych przeklinanych) Warhammerom i Lord of the Ring.
-
-
Tak z ciekawości - dużo ich masz, jakich dokładnie i ile cię to wyszło? Zastanawiałem się niegdyś nad gwardią do Wh 40k, ale jak zobaczyłem ceny pojazdów to zawału dostałem...
-
10 guardianów z działkiem szurikenowym, 6 banshee z egzarchą,władcę upiorów i oddział wsparcia
i kilka książek a . Kosztowało to chyba z 700 zł
Też zastanawiałem sie nad gwardią ale wole eldarów . Mają ciekawą historię
Co do WFB, to myślałem też o krasnalach ale zrezygnowałem
Bardziej spodobał mi się WH40
-
Sporo, muszę to przyznać.
Za 700 zł, w tej samej skali to ja mam... 48 Katafraktów metalowych od Magister Milites, 80 falangistów i 24 gwardzistów. No ale cóż. to nie GW.
W każdym razie w wargamerze (strasznie dziurawa oferta) zrobiłem małe zakupy, cztery syntagmy sarissophoroi sobie złożę. Potem albo Magister Militum (lub 1st Corps) żeby zdobyć jazdę, albo Wargames factory i ich galowie na galatów.
-
Najbardziej żałuję,że nie mam z kim grać.
Brat kupuję tyranidów ale malowanie zajmie mu rok.
:cry:
Mam małe pytanie, kogo zbierasz?
-
Zbierałem Imperium do WFB (na poprzedniej stronie jest link do paczki ze zdjęciami). Miałem ich nawet dużo. Ale wszedł nowy kodeks i się okazało iż jedna z najbardziej ludzkich armii stała się bandą kuglarskich wózków i kurokotów, czyli upośledzonych gryfów. Do tego ceny gw = zniechęcenie mnie do systemu. WYprzedaję powoli tą armię, sprzedałem już GS. Resztę muszę zmyć i sfotografować.
Teraz przerzuciłem się na coś co lubię, na czym się znam i w czym dobrze się czuję - Wargaming historyczny. Ale w skali 28mm, z rozmachem, nie ten miniaturowy 15mm czy 10mm. Oczywiście starożytność. Jako iż kocham las długich włóczni i pancerną jazdę (czyli w WFB mało grywalne jednostki), a także moja praca licencjacka ma z tym związek (zresztą w przyszłości mam nadzieję szerzej zajmować się Monarchią) to składam sobie armię hellenistyczną, czyli Monarchię Seleukidów (Sukcesorzy po Aleksandrze Macedońskim).
-
Może będe zbierał jakąś barbarzyńską armią.
Jednak nie wiem kogo wybrać galów czy germanów.
Widziałem zdjęcia i raczej łatwo się ich maluje.
Ciągle wychodzące erraty to mnie zniechęciło do WFB.
-
1. Dlatego kodeksy nowe kosztują ponieważ zwiększyła się ich jakość wydania i to wyraźnie. Papier kredowy, wszystko kolorowe, twarda oprawa.
2. W mych oczach to akurat plus iż co 5 lat coś się przetasuje, zwłaszcza w zestawach startowych pokroju Wyspy Krwi i Bitwy na Przełęczy Czaszki
3. Barbarzyńcy mym skromnym zdaniem są w gronie najtrudniejszych do pomalowania armii (może Persowie im dorównują). To raz z racji ich różnorodności, dwa - jak chcemy się pomęczyć i zrobić historycznie wszystko np. takich Galów lub Brytów to jednak trochę pracy trzeba włożyć. Najłatwiej to się maluje Rzymian lub Spartan - kilka farb na krzyż, armia klonów niemalże. Do tego są niewielkie (w porównaniu do barbarzyńców).
4. Nie pisz już posta pod postem, tylko edytuj.
-
No to może będe zbierać rzymian,spartanie nie za bardzo mi się podobają .
Zgadzam się, pomalowanie brytów z ich tatuażami niebieskimi to dla mnie wyzwanie.
W małym stopniu jestem pesymistą.
-
http://www.clashofempires.co.uk/
Tu masz link do strony jednej z gier, wykorzystujących 28mm figurki. Clash of Empire. Po lewej można znaleźć listę z kilkunastoma listami armii do pobrania (system jest nowy, wychodzą za darmo co jakiś czas. Więcej jest w podręcznikach - wyszły trzy. O Imperium Rzymskim i jego wczesnych wrogach, głownie germanie, dakowie i brytowie. O Wikingach i o Grecji i Persji.
Jeżeli chodzi o Rzymian to w Polsce najłatwiej teraz dostać figurki Warlord Games i Wargames Factory. Warlord Games oferuje figurki wczesnego cesarstwa, ceny nie są złe - w okolicach 3 zł. Wargames Factory robi Rzym Mariański, legiony cezara za 2,4 od figurki legionisty (wielkie paczki, 48 figurek za 115 zł), plus taniutka jazda (12 konnych auxilia za 72 zł). Oprócz tego zawsze możesz swe armie urozmaicić sprzymierzeńcami, co zabije nudę malowania (tutaj znów kłaniają się te dwie firmy i ich tani galowie, germanie, brytowie, numidyjczycy).
http://www.wargamer.pl/index.php?id=15207
Zestaw startowy, nawet opłacalny.
__________________________________________________ __________________________________________________ _________
Ech, ciężko ma ten wargaming historyczny w Polsce. Nie dziwota iż jest dość niepopularny, skoro modeli do niego u nas brak. Wargamer.pl nie dość iż uciął swoją ofertę o modele Magister Militum i Old Glory (czyli tanie i dobre), to jeszcze grzebie się z wysyłką (bo ma małego dostawcę)... na me nieszczęście jest to jedyny chyba w Polsce sprzedawca figurek historycznych (zwłaszcza w porządnej skali 28mm),
Gdyby MM nadal był w grze można by było sobie złożyć tanią armię Seleukidów czy Antygonidów - 12 jeźdźców za 8 zł, 8 falangitów za 8 zł (a może to tylko ceny z przeceny) - do FoG'a... ale płacić 2 zł lub więcej (Xyston) za coś wielkości gumki z ołówka (lub nogi kusznika 28mm) razy kilkaset. Oczywiście to przy cenach OiM (4 od konnego, koło 3 za pieszego) wygląda nawet kusząco.
Zawsze przynajmniej zostaje opcja kupna bezpośrednio u producenta. 20 za przesyłkę, można przeżyć.
__________________________________________________ _______________________________________
http://macpheesminiaturemen.blogspot...nd-out-of.html
Prezentacja zawartości pudełka Celt Warband - 28mm celtowie, którzy posłużą mi za Galatów.
Jest szał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Ech, ciężko ma ten wargaming historyczny w Polsce. Nie dziwota iż jest dość niepopularny, skoro modeli do niego u nas brak. Wargamer.pl nie dość iż uciął swoją ofertę o modele Magister Militum i Old Glory (czyli tanie i dobre), to jeszcze grzebie się z wysyłką (bo ma małego dostawcę)... na me nieszczęście jest to jedyny chyba w Polsce sprzedawca figurek historycznych (zwłaszcza w porządnej skali 28mm),
WG swego czasu naściągał masę figurek do WG historycznego (m.in Old Glory) jednak sprzedawało się to bardzo cieniutko i powoli ,kilka lat kurzyło się na stojakach ,były nawet niedawno wyprzedaże modeli OG dużo taniej ,ostatecznie stwierdzili ,że lepiej zamawiać na życzenie klienta ,fakt trzeba trochę poczekać ,czasem nawet dłużej niż jakby się zamawiało bezpośrednio od producenta (jeśli chodzi o Europe) ale np z oferty 15mm większość mają na stanie :)
Generalnie tak jak pisałem jeśli chodzi o wargaming historyczny to najpopularniejsza skala u nas to 15mm i 1/72(IIwś,modern) i to się najlepiej sprzedaje ,stąd WG ma na stanie najwięcej 15mm bo sklepów z 1/72 jest cała masa (nawet w supermarketach można kupić 1/72 :lol: )
Ze sklepów był jeszcze kiedyś kamrat ,mieli bardzo szeroką ofertę w skalach ,producentach (nawet szerszą od WG) też ściągali na zamówienie klienta, ale ci to dopiero robili numery ,zamówiłem u nich Rzymian 15mm z warmodeling ,czekałem dosłownie pół roku ,nie odpisywali na maile,zero kontaktu ,już myślałem ,że paczka nie przyjdzie a tu nagle przyszła.Nie tylko ja miałem z tym sklepem takie przygody.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
. ale płacić 2 zł lub więcej (Xyston) za coś wielkości gumki z ołówka (lub nogi kusznika 28mm) razy kilkaset.
No ale Xyston to klasa sama w sobie ,to najpiękniejsze modele 15mm ,niesamowita rzeźba ,detale -to już podchodzi pod szczegółowość skali 28mm.Poza tym masa wzorów ,cały czas pojawia się co nowego ,nawet stare zestawy są urozmaicane ,cud malina !!! aha i najważniejsze -full cosher !!!
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Gdyby MM nadal był w grze można by było sobie złożyć tanią armię Seleukidów czy Antygonidów - 12 jeźdźców za 8 zł, 8 falangitów za 8 zł (a może to tylko ceny z przeceny) - do FoG'a... ale płacić 2 zł lub więcej (Xyston) za coś wielkości gumki z ołówka (lub nogi kusznika 28mm) razy kilkaset. Oczywiście to przy cenach OiM (4 od konnego, koło 3 za pieszego) wygląda nawet kusząco.
Zawsze przynajmniej zostaje opcja kupna bezpośrednio u producenta. 20 za przesyłkę, można przeżyć.
modele MM 15mm nie są takie złe ale przy Xystonie czy CB się chowają.Bardzo tanie figurki 15mm ma Essex http://www.essexminiatures.co.uk/ ,modele bardzo różne ,niektóre fajne no ale znów przy Xystonie,CB.. nie mają lotów,zamawiałem bezpośrednio od nich z wysyłką nie ma problemów ,szybciutko tydzień/dwa i figurki w domu.
Na pewno nie pchałbym się w FOG'a w 28mm ,no chyba ,żeby oglądać figurki na półce bo u nas i tak jest garstka grających w FOG i wszyscy grają w 15mm.Jak dla mnie 28mm jest ok tylko dla systemów typu skirmish (ten system mnie ostatnio zainteresował http://www.brinkofbattle.com/) ,w systemach gdzie odgrywa się duże starcia im mniejsza skala tym lepiej !!!
Fajny AAR z Trakami w roli głównej FOG właśnie
http://polewalki.blogspot.com/
-
1. Armię do FOG'a w 15mm, ale mniejsza z tym nie ma tanich 15mm (2-3 zł za piechurka w tej skali nie dam, skoro mam za te same pieniądze lub mniejsze - 28mm) to nie ma i armii.
2. W moim podpisie masz link do kilku sporych bitew w tej skali. Skala 15mm (10mm pomijam, to już nie są figurki tylko jakieś szpilki) nie jest dla mnie ani atrakcyjna do gry ani tym bardziej do malowania/kolekcjonowania/postawienia na półce. Osobiście nie mam też żadnych oporów do grania np. na podłodze, jeżeli stół ma być za mały. 28mm jest mym zdaniem najbardziej atrakcyjna wizualnie, z daleka widać np. detale na figurce, więc osobiście nie dziwię się iż (między innymi) scena Warhammerowa jest tak potężna w tym kraju.
Ten pan chyba gra w FOG'a w 28mm i też to fajnie wygląda, bez sięgania po lupę: http://iron-mitten.blogspot.com/sear...man%20Campaign
Co do skali 1/72 - dostanie w Krakowie niektórych wzorów - głównie HAT graniczy z cudem niestety.
W 28mm składam armię do Clash of Empire i Warhammer Ancient Battles (no dobra, zbieram Seleukidów w związku z mymi zainteresowaniami więc zapewne z mych figurek w dalekiej przyszłości będzie można złożyć kilka takich armii Seleukidów, z sojusznikami - galatowie, etolowie, hoplici najemni, Machabejczycy, i inni drobniejsi) . Już teraz mam ciut za dużo pezhetairoi. O dziwo mam z kim grać w to. :) Dodatkowo aspekt kolekcjonerski mnie najbardziej przekonuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
1. Armię do FOG'a w 15mm, ale mniejsza z tym nie ma tanich 15mm (2-3 zł za piechurka w tej skali nie dam, skoro mam za te same pieniądze lub mniejsze - 28mm) to nie ma i armii.
Oczywiście ,że są 15mm dużo tańsze od 28mm ,choćby wspomniany przez mnie Essex http://www.essexminiatures.co.uk/ czy właśnie MM ,lub np taki Warmodelling http://www.warmodelling.com/index.php?cPath=239_248 gdzie ceny armii startowych do FOG'a(200/300 figurek) w przeliczeniu na pln wahają się w cenach 250-350zł ,z zamówieniem od nas z kraju nie ma żadnych problemów .Jest w czym przebierać w producentach skali 15 mm ,na Xystonie świat się nie kończy.
Xyston jest taki drogi bo ma kapitalne modele ,cenią się i słusznie
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
2. W moim podpisie masz link do kilku sporych bitew w tej skali.
Porównując to do dużej bitwy w FOG,DBR w 15mm czy nawet OIM na poziomie dywizji to mało tam modeli na stole
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
28mm jest mym zdaniem najbardziej atrakcyjna wizualnie
zgoda ,niestety jak dla mnie skala 28mm jest atrakcyjna jedynie wizualnie ,pomijając systemy skirmishowe oczywiście.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
W 28mm składam armię do Clash of Empire i Warhammer Ancient Battles (no dobra, zbieram Seleukidów w związku z mymi zainteresowaniami więc zapewne z mych figurek w dalekiej przyszłości będzie można złożyć kilka takich armii Seleukidów, z sojusznikami - galatowie, etolowie, hoplici najemni, Machabejczycy, i inni drobniejsi) . Już teraz mam ciut za dużo pezhetairoi. O dziwo mam z kim grać w to. :) Dodatkowo aspekt kolekcjonerski mnie najbardziej przekonuje.
Najważniejsze ,że masz z kim grać ,sugerowałem ci skale 15 mm i systemy FOG,DBxxx bo są najpopularniejsze u nas w kraju jeśli chodzi o antyk i najłatwiej znaleźć graczy .
-
Cytat:
Oczywiście ,że są 15mm dużo tańsze od 28mm ,choćby wspomniany przez mnie Essex
http://www.essexminiatures.co.uk/ czy właśnie MM ,lub np taki Warmodelling
http://www.warmodelling.com/index.php?cPath=239_248 gdzie ceny armii startowych do FOG'a(200/300 figurek) w przeliczeniu na pln wahają się w cenach 250-350zł ,z zamówieniem od nas z kraju nie ma żadnych problemów .Jest w czym przebierać w producentach skali 15 mm ,na Xystonie świat się nie kończy.
Xyston jest taki drogi bo ma kapitalne modele ,cenią się i słusznie
Sęk w tym iż chciałbym po prostu dostać to w Polsce, u Wargamera (który z Essexem współpracy nie prowadzi, chciałem trochę ich 25mm modeli), bez babrania się w Euro (i Paypal).
Cytat:
Porównując to do dużej bitwy w FOG,DBR w 15mm czy nawet OIM na poziomie dywizji to mało tam modeli na stole
Pomnóż ich liczbę razy cztery lub podzieli OiM na poziomie dywizji przez 4 (5 w przypadku jazdy). Dla mnie to iż 15mm figurki do 1/4 figurki 28mm (noga) widać gołym okiem, gdy ustawię sobie rajtara przy rycerzu, muszkietera szwedzkiego przy Imperialnym. Zresztą - i tak walczą oddziały, a figurki tu i tu robią za wizualną dekorację (no, może w WABie te są bardziej "żwawe")
Ps. DBA i pokrewnymi nie zamierzam się nigdy zajmować. FOG ok, może jednak kupię trochę modelików z Esexa to sobie złożę Seleukidów/ Machabeuszy (ale wolałbym aby Wargamer to sprowadził najpierw). FOG jest rozbudowany, realistyczny i historyczny (jak CoE lub WAB), DBA to ahistoryczne i prostackie "coś", z bitwami na kilkanaście figurek (owe 12 podstawek... przy 60 w FOG). Mi się do gry nie śpieszy (bo i tak nie mam możliwości grać w to często), grać z kim jest, ew. figurki mogę wykorzystać w Warhammerze (w tym to graczy nie brakuje, w samym Krakowie w Vanaheimie jest co 2-4 tygodnie turniej na kilkadziesiąt osób), bardziej więc myślę pod względem historyka, kolekcjonera, malarza. Ska;a 28mm jest do tego idealna
Ps. Za 350 złotych można kupić 144 figurek Rzymian od Wargames Factory. Dokupić Numidów/ Galów i mamy nawet za dużo figurek do CoE lub WAB'a.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Ps. DBA i pokrewnymi nie zamierzam się nigdy zajmować. FOG ok, może jednak kupię trochę modelików z Esexa to sobie złożę Seleukidów/ Machabeuszy (ale wolałbym aby Wargamer to sprowadził najpierw). FOG jest rozbudowany, realistyczny i historyczny (jak CoE lub WAB), DBA to ahistoryczne i prostackie "coś", z bitwami na kilkanaście figurek (owe 12 podstawek... przy 60 w FOG).
FOG w dużej mierze jest klonem systemów spod znaku DBxxx np DBMM,DBR.... te z kolei to takie rozbudowane DBA ,nawet podstawkowanie jest takie samo ,z mechaniki wiele jest wręcz zerżnięte z rodziny DBxxx .Co się tyczy samego DBA ,faktycznie jest to system abstrakcyjny jeśli chodzi o ilość modeli potrzebnych do gry ,ale już sama mechanika ,zasady są genialne, jedne z najlepszych na świecie o czym świadczy choćby fakt ,że twórcy innych systemów czerpią z DBA garściami.Army listy z DBA też są świetne i historyczne ,bitwy mimo małej ilości modeli przypominają historyczne starcia a nie jatkę herosów walczących na śmierć i życie. Każdy kto choć raz zagrał w DBA nie przejdzie już obok tego systemu obojętnie.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Sęk w tym iż chciałbym po prostu dostać to w Polsce, u Wargamera (który z Essexem współpracy nie prowadzi, chciałem trochę ich 25mm modeli), bez babrania się w Euro (i Paypal).
Z tego co się orientuję WG chciał nawiązać współpracę z Essexem już kilka lat temu ,tylko Essex nie był zainteresowany.
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Zresztą - i tak walczą oddziały, a figurki tu i tu robią za wizualną dekorację (no, może w WABie te są bardziej "żwawe")
Zgoda ale ja wole taką dekoracje gdzie tych figurek jest na tyle ,że przypomina to już duże starcie(a nie potyczkę) i do tego figurki wyglądają w miarę ciekawie ,dlatego skala 15mm jest dla mnie idealna ,poza tym najlepiej mi się maluję 15mm .
-
Cytat:
Army listy z DBA też są świetne i historyczne ,
Masz na myśli owy podział na klasy wojowników? Czyli Sarissophoroi jest tak samo traktowany co pikinier flamandzki, a katafrakt seleukidzki niczym rycerz burgundzki?
Dla mnie bitwa kilkudziesięciu modeli (nawet pomińmy już te modele) tych 12 podstawek nie ma szans uchodzić za np. bitwę pod Gaugamelą (http://www.hourofwolves.org/?view=ar...=persia&pic=21 Persowie ) Trudno mi nawet sobie wyobrazić falangę... już w FoG taka falanga 15mm wygląda okropnie, zwłaszcza na głębokość, a tutaj...
Ja na szczęście nie grałem, poczytałem tylko trochę recenzji ludzi co właśnie w DBA grają... dziękuję, wolę CoE (jest i opcja grania w 15mm), FoG i WAB'a. Tam jest uwzględniony każdy szczegół, w tym uzbrojenie i wyszkolenie.
Ps.
Co do liczebności armii, w starterze do FoG armia Macedońska składa się ze 210 15mm figurek. Ok, ładnie. Armia Seleukidzka do CoE na standardowe punkty (2,5k) to ok. 118 ludków (falanga razy trzy, w tym droga gwardia, łucznicy syryjscy, thureophoroi, drodzy katafrakci i towarzysze). WAB to kolejne 40-50 figurek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Masz na myśli owy podział na klasy wojowników? Czyli Sarissophoroi jest tak samo traktowany co pikinier flamandzki, a katafrakt seleukidzki niczym rycerz burgundzki?
Ten podział też jest abstrakcyjny ,ale z drugiej strony wszystko jest tak pomyślane że wychodzą z tego dość historyczne armie (choć dobrze trochę poczytać o armii którą się składa ;)) ,zresztą jest wyraźny podział na okresy ,są sugerowani historyczni przeciwnicy.A ,że gracze grają np Samurajowie Vs Armia Aleksandra Macedońskiego czy Husyci vs Aztekowie to inna sprawa :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Dla mnie bitwa kilkudziesięciu modeli (nawet pomińmy już te modele) tych 12 podstawek nie ma szans uchodzić za np. bitwę pod Gaugamelą (
http://www.hourofwolves.org/?view=ar...=persia&pic=21 Persowie ) Trudno mi nawet sobie wyobrazić falangę... już w FoG taka falanga 15mm wygląda okropnie, zwłaszcza na głębokość, a tutaj...
Bo DBA absolutnie nie nadaję się odgrywania historycznych starć co innego DBMM ,DBR... czy FOG właśnie.DBA to właśnie taki abstrakcyjny, przyjemny ,szybki bitewniak (gra zazwyczaj trwa max 1godz) aczkolwiek z genialną mechaniką.
-
No cóż, tą abstrakcyjnością w tym aspekcie to mi to przypomina DBA szachy z tymi figurami. Ja od wargamingu historycznego oczekuję pewnej miary realizmu, nie abstrakcyjności (ja pomijam przeciwników bo to inna bajka, a i nie zawsze można mieć historycznego zapewne). W WABie widać doskonale różnice między rycerstwem normańskim, a katafraktami (odrębne zasady dla każdego typu), a ci różnią się z kolei od takich Towarzyszy, ci od jazdy medyjskiej, ta od galijskiej... WAB i CoE (i z tego co widz Osprey'owski FoG chyba też) mają rozpisane po prostu uzbrojenie na kilkadziesiąt kategorii, podkategorii etc. Jest różnica między pół-ladrami, a całymi ladrami. Między Xystonem, kontos i zwykłą włócznią. Między tarczą legionisty, a thureos itd. Dodatkowo kwestie Morale i wyszkolenia, dyscypliny. Jest tego dużo, ale pozytywnie wpływa na realizm i historyczność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
No cóż, tą abstrakcyjnością w tym aspekcie to mi to przypomina DBA szachy z tymi figurami.
Hehe i nie tylko tobie DBA przypomina szachy ,niemal każdy kto poznał/grał w DBA mówi ,że to takie szachy ;) Natomiast rodzina DBA czyli właśnie DBR,DBMM i wiele innych .... to już bardzo rozbudowane systemy ,jest już wyraźny podział na konkretne jednostki ,armie są znacznie większe itp itd
-
Cytat:
Zgoda ale ja wole taką dekoracje gdzie tych figurek jest na tyle ,że przypomina to już duże starcie(a nie potyczkę)
Zapewniam cię iż stado 150 figurek 28mm przypomina właśnie duże starcie, a kwadrat 10 cm na 10 cm (25 figurek) o wiele prędzej wygląda niczym 256 osobowa syntagma (ukazana chociażby w "Aleksandrze") niż dwa paski po 4 figurki. To tylko złośliwy mit iż w 28mm bitwy przypominają "przerośnięty skrimisz".
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Cytat:
Zgoda ale ja wole taką dekoracje gdzie tych figurek jest na tyle ,że przypomina to już duże starcie(a nie potyczkę)
Zapewniam cię iż stado 150 figurek 28mm przypomina właśnie duże starcie, a kwadrat 10 cm na 10 cm (25 figurek) o wiele prędzej wygląda niczym 256 osobowa syntagma (ukazana chociażby w "Aleksandrze") niż dwa paski po 4 figurki. To tylko złośliwy mit iż w 28mm bitwy przypominają "przerośnięty skrimisz".
Grałem w WFB duże bitwy na 200 a czasem nawet 300 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód ,a w skali 15mm uczestniczyłem w bitwie na przeszło 1tyś (OIM)figurek i było sporo miejsca do manewrowania,'makiety' były porównywalne.
Nie ma w ogóle o czym dyskutować ,ty wolisz skalę 28mm ja 15mm ,koniec kropka ;) obyś faktycznie miał z kim grać ,jednak na dwóch największych konwentach WG historycznego w PL , WAB'a ani COE nie widać :mrgreen:
-
Cytat:
Grałem w WFB duże bitwy nawet na ponad 200 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód
W którą edycję grałeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Cytat:
Grałem w WFB duże bitwy nawet na ponad 200 figurek i w ogóle nie było miejsca do manewrowania ,była w zasadzie tylko możliwość ataku naprzód
W którą edycję grałeś?
W 4 albo 5 ,nie pamiętam już ,w każdym bądź razie to była ta edycja z podstawką z lizardmenami i bretonią
-
Ano, to jest różnica. Wówczas pełno było oddziałów małych na stole, można było na szerokość zastawić. Teraz królują odziały po 40 figurek (20 cm na 8cm) W WAB oddziały walczące to też 20-30 figurek. Nie zajmują całej szerokości stołu (formacja jest głęboka na 3 i więcej szeregów). Na mym 2,5 metrowym stole takie klocki (których dana strona od groma wielu mieć nie będzie, me Imperium miało takie 3) mają pole do popisu i manewru.
Zresztą typowe starożytne bitwy jak Pydna czy Magnezja to właśnie takie starcia czołowe (centrum) plus manewry na skrzydłach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Ano, to jest różnica. Wówczas pełno było oddziałów małych na stole, można było na szerokość zastawić. Teraz królują odziały po 40 figurek (20 cm na 8cm) W WAB oddziały walczące to też 20-30 figurek. Nie zajmują całej szerokości stołu (formacja jest głęboka na 3 i więcej szeregów). Na mym 2,5 metrowym stole takie klocki (których dana strona od groma wielu mieć nie będzie, me Imperium miało takie 3) mają pole do popisu i manewru.
Choćbyś nie wiem jak kombinował to na twoim stole i tak zmieści się znacznie więcej modeli w skali 15mm niż w skali 28mm ;)
15mm to i tak już duża skala do odgrywania większych starć ,tak jak pisałem im mniejsza skala tym lepiej.