http://www.speedyshare.com/files/23107136/Jednostki.pdf
całe drzewko technologiczne - tam masz rozpisane...
Wersja do druku
http://www.speedyshare.com/files/23107136/Jednostki.pdf
całe drzewko technologiczne - tam masz rozpisane...
jak można odblokować wszystki nacje - węgrów, aragończyków i tak dalej? próbowałem sam poszperać w plikach ale nic mi z tego nie wyszło.
yyy, dziwne, ja miałem od początku wszystkie nacje dostępne, nie myli Ci się z Medieval 2?
nie, mam wersje 1.0
hm... bodajże polecali są uaktualnić...
kurde, jak patrzę w folder to nie mogę znaleźć odpowiedniego pliku dot. frakcji, możesz podać lokalizację to może coś podpowiem...
a gdzie można znaleść patche do niego??
viewtopic.php?f=39&t=239
... trochę poszperaj poczytaj tematy na forum:)
już udało mi sie odblokować :)
Wie ktoś czy zmieniło się coś w sprawie hotseat medievala jedynki? Jeśli ktokolwiek wie coś na temat hotseat w medievalu jedynce proszę o informacje w tej sprawie. Z góry dziękuję.
Nie ma.
Witam!
Czy ktoś wie co trzeba zrobić, żeby nie wyświetlało się intro i reszta filmików na początku? O ile pamiętam to tworzyło się jakiś pusty plik tekstowy tylko nie pamiętam już nazwy.
EDIT: ok znalazłem. Plik nazywa się skipcredits.txt
Wie ktoś gdzie dopaść zafoliowanego Medka z dodatkiem?
Ja powiem jak zrobiłem...Nie szukałem nie googlowałem, poszedłem do Empiku, mieli jeszcze gdzieś na składzie i ściągnęli. W internecie czasami oferty są dziwne, nieaktualizowane, wystarczyć zerknąć na cenę...Kiedyś była wydana w serii ekstra klasyki przez cdprojekt...Najlepszym rozwiązaniem jest jak dla mnie, czasami tak robię, to zamówić grę w sklepie komputronika, do sklepu dostawy są codziennie, jeżeli mają grę na stanie, to na drugi dzień jest....Już więcej pomysłów nie mam, może ktoś jeszcze coś podpowie? ;)
Mam pytanie - jak spieszyć kawalerię przed bitwą?
Pzdr.
Przed bitwą klikasz prawym na ikonie oddziału - jak pojawi się opcja spieszenia to ok, a jak nie to nie. Nie każdą kawalerię można spieszyć.
Kliknąłem i mam opis statystyk jednostek (jest, że można spieszyć) - co dalej?
Pzdr.
Przed bitwą - w znaczeniu, że w momencie jak już zaakceptujesz "manualne" rozegranie bitwy i ustawiasz jednostki na mapie taktycznej, a nie na podsumowaniu zanim jeszcze zdecydujesz się na bitwę.
Cześć
Zechciało mi się przypomnieć Medka i:
Jak to jest z dodatkowym Valor za mistrza gildii. Jeśli jednostka wymaga jakiegoś budynku na lvl mniejszym niż max, to jednostki wymagające go mają + 1 valor. Ale co z jednostkami, które wymagają kilku budynków np: byzantine cavalry: łucznik miecze i konie. czy rozwiniecie ich na max lvl da mi kawalerie na 3 poziomie valora na starcie?
Co daje +1 dyscypliny z akademii wojskowej? Co dają uniwersytety i akademia medyczna, oraz pałace?
Czy są jakieś ciekawe klawisze inne niż np. shift, v które w czymś pomagają w czasie kampanii i bitwy?
Mam tez problem z bitwami. Wole wysługiwać się komputerem. W m2 i rome szło mi nie najgorzej.
Dyscyplina jak sama nazwa wskazuje, zwiększa dyscyplinę. Na co się to przekłada? Na to iż oddział nie wpadnie w panikę i nie zacznie uciekać przy byle okazji. ;)
Niestety, do tego trzeba się przyzwyczaić. :)Cytat:
Zamieszczone przez Wez Pigulke
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi.
Jeszcze 2 pytania:
Czy bonus za mistrza gildii sumuje się z bonusem od prowincji? "duma tego regionu"
Czy statystyki na http://www.totalwar.org/strategy/twug/index.html podane są po uwzględnieniu bonusu z tarczy? W jakich sytuacjach ten bonus działa, a w jakich nie?
Wez Pigulke - zamiast zadawać tyle pytań zrób najpierw tutorial i ewentualnie przeczytaj instrukcję (jeśli zgubiłeś to tutaj masz w pdf).
To co piszesz brzmi nieco dziwnie bo ja mam wersję angielską ale jeśli dobrze zrozumiałem to:
1. bunus z prowincji sumuje się z bonusem z budynków.
2. Jeśli jednostka wymaga kilku budynków to tylko pierwszy z listy daje bonus do valour. Dla konnicy jest to oczywiście Master horse breeder, dla pikinierów Master Spearmaker, itd.
3. Dyscyplina wpływa na samowole oddziałów na polu bitwy. Im wyższa tym dokładniej wypełniają rozkazy i mniej działają na własną rękę (jak np. szarżujące często zupełnie bezsensownie rycerstwo).
4. Sterowanie i bitwy są dosyć proste. Jak zrobisz tutorial to zobaczysz, że przydają się zarówno shift, alt, ctrl jak i prawie cała część numeryczna.
dodam jeszcze, że dyscyplina sprawia, że w praktyce trzymają szyk, jedziesz konnicą klinem i raz, że ignorują zaczepki (np. jakiś łuczników uciekających, którzy czasem wejdą pod kopyta) jak i cofka i ponowna szarża wychodzi lepiej. Kurde, mało co z Medka 1 pamiętam.
Czy przypadkiem Valour nie sprawiał także, że przeciwnicy uciekali w popłochu? miałem raz jednostkę +7 to by było coś, zostawiałem ją na koniec, reszta klinczowała z wrogiem i akurat to byli krzyżowcy rozciągnięci bardzo szeroko szarżą powodowali ucieczkę 3 oddziałów z miejsca.
Nie macie polskich wersji? Tak się pytam, z czystej ciekawości, bo w polskiej lepiej komuś podpowiadać, ale link podany jest całkowicie słuszny i prawdę prawi :)Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Goblin_Wizard
No mam. Jedną polską i dwie angielskie. Gram w angielską od 10 lat i po prostu się przyzwyczaiłem. Łatwiej mi dzięki temu porozumieć się z ludźmi na międzynarodowych forach. Dodatkowo od dawna nie gram już w "czystego" medka tylko tłukę różne mody, a one są tylko i wyłącznie po angielsku (sam też pracuję nad modem w wersji ang.). Grając na wersji ang. nie mam "zgrzytów" w kwestii plików lokalizacji. Podsumowując: plusy wersji ang. mocno przeważają nad minusami.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Mody sa ciekawe, grałem swego czasu, a jaką modyfikację robisz?
Z tego widać że Tolkiena "męczysz" czy to tylko taka wprawka?
I nie orientujesz się czy jest gdzieś w necie najnowsza wersja tego:
viewtopic.php?f=40&t=685&p=92616#p92616
pozdrawiam
Najnowsza wersja to wersja 1.5 jak coś, jutro mogę gdzieś wrzucić.Cytat:
Cegorach w końcu nie skończył wersji 2.0... o ile zaczął, bo słyszałem tylko zapowiedzi prac.
"męczysz" dobrze określa moja pracę na tym modem. Brak czasu nie pozwala mi niestety zrobić tyle ile bym chciał. Na szczęście ostatnio dołączył do mnie gość ze Szwecji, który ma się zająć się grafiką i muzyką. Poza tym nie zaczynamy od zera bo np. jednostki i część map bitewnych mamy z poprzedniego niedokończonego moda. Generalnie mogę powiedzieć, że widzę "światełko w tunelu" ;)Cytat:
Samick prawdę rzekł, a ostatnią wersję masz np tutaj:Cytat:
1. PMTW_1.5_INSTALL.zip
2. PMTW_The_Patch.zip
3. PMTW_MUSIC_PACK_01.exe
Dzięki za info :) Jak będziesz miał betę chociażby to zgłaszam się na ochotnika by ją "przemęczyć" :)Cytat:
Goblin_Wizard
to oczywiście w formie żartu pozytywnego, darzę bez zgrywania się w tym momencie- szacunkiem tych, co potrafią poświęcać swój wolny czas na modyfikacje, wiem co oznacza modowanie, bo mam za sobą złe doświadczenia w tym względzie, odnośnie braku czasu :)Cytat:
"męczysz"
-----------
z innej bajki:
Jestem bardzo zadowolony że ktoś gra jeszcze w drugą najlepszą grę z tej serii. Pochwalę się, że udało mi się na nowym sprzęcie, pod win 7 64 bit uruchomić Medka, gdybym kupił inną kartę grafiki mógłbym się cmoknąć w nos, fakt, intro się nie wyświetla, ale mnie to nie dziwi, ale bitwy i mapa kampanii sprawnie chodzi. Dla tych co mają problemy, to przypominam że win 7 ma w zgodnościach pełen wypas systemów plus opcje inne, warto pokombinować z tym :)
No niestety:( teraz każdy tylko w Medievala 2,Shoguna i Empire:(
zawsze można by zorganizować jakąś bitwe online:P
jaką masz grafę? radeona?Cytat:
W inszym temacie, odnośnie kupna laptopa, to napisałem :) I chodzi, ale jakbym miał kartę GeForce GTX 560 TI 1GB , to już mogłoby być po ptakach :) Radeony są niestety często bezużyteczne, jak masz najnowszą kartę, bo część starych gier ich nie widzi, np. K.O.T.O.R. 1 i K.O.T.O.R. 2 a gry te spokojnie wytrzymuja konkurencję z najnowszymi cRPGami, widziałem jak się po instalacji prawoidłowej nie chciały się uruchomić, nie wiem jak to jest laptopami :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Cytat:
fakt, pokazywałeś swój sprzęt. Pomyliłem nicki w mej pamięci. :D
Jak czytam i widzę co się wyrabia (niekompatybilność) to
dochodzę do wniosku że
warto kupić sobie starego używanego kompa za przysłowiowe 200 zł z zainstalowanym fabrycznie Windows 98 albo okrojonym XP do grania w stare gry
Bynajmniej nie namawiam do opalania się przed 12 calowym monitorem CRT!!
- wystarczy żeby nasz super nowoczesny 30 calowy monitor OLED obsługiwał tryb 800x600 pikseli , 24 bity głębi kolorów oraz miał wejście D-SUB i jazda: można się zagrywać w gry z lat 90 - 2005
Upraszczam oczywiście :!: bo wiadomo: nie wszystko chwyci, chodzi o ideę:
dwa kompy: full wypas nówka do najnowszych gierek + staruszek do rarytasów z dawnych lat
w sumie oba mogą być na stałe podłączone pod jeden dobry monitor z wejściem HDMI , D-SUB i jeszcze antenowym (funkcja telewizora)
:idea: :shock: Właśnie sobie przypomniałem że gry Wideo/ telewizyjne też miały swój urok - i soje standardy. Tyle że w wiele z nich można teraz zagrać w wersji na przeglądarkę www , a stare total-wary nie mają jak dotąd wersji na nowe (64 bitowe) kompy :cry:
Niestety ludzie w erze lapków są już zbyt wygodni by odświeżać swoje stare blaszaki. Wolą się męczyć, narzekać i kląć, że coś nie działa niż sięgnąć po najlepsze remedium.
Co do systemu poleciłbym jednak system XP z SP2. Mamy stabilność, mamy łatwiejszy dostęp do sterowników. Cofanie się, aż do 98 nie jest konieczne, ale jak będzie aż tak bardzo potrzebne, zawsze można zainstalować Win98 na innej partycji, co trudne nie jest i oba systemy działają w sprawny sposób koło siebie.
to, co piszecie to prawda.
Szanować stare kompy! :D
Jednakże i ja odkąd na lapiku mi chodził MTW to blaszaka odstawiłem w kąt, póki co. Zobaczymy jak będzie na nowym sprzęcie, póki co nie będę się rozdrabniał, najpierw BC 6.3 w MTW2
Na nowym też chodzi, przecież sobie tego nie wymyśliłem :D nie popadajmy w przesadę i nie katujmy się starymi kompami, nawet Szogun 1 chodzi, wystarczy trochę pokombinować, w sumie wszystko zostało powiedziane w danych tematach :)
Może urządzimy jakąś bitwe panowie w MTW1:D?
Tak nieco nudno bije się z kompem na single:<
Kurde! Chętnie bym spróbował, :D :D
Tylko z czasem kiepściutko u mnie... :(
Ale dajcie znać jakby co ... może choć trochę bym pograł ... 8-)
...
Hmmm... Ah!! :D
Chyba zaraz zagram krótką "historyczną" przeciw maszynie - z braku laku...
Jako miłośnik historii wojskowości ( i fan fantasy) po obejrzeniu serialu Viking zachciało mi sie zagrać coś "średniowiecznego" .
Jeśli poprzednia część , Shogun Total War był innowacyjny i przez samo to posiadał wielkie zalety to Medieval jest jego jeszcze lepszym odbiciem :lol: Klimat serii jest bardziej swojski i różnorodny, przez co ta gra jest jak dobre wino ;)
Mozecie mi przypomieć jak doszkalało sie jednostki ?