Dużo. Bo raczej mało kto z oryginałem zostaje przy wersji 1.1, a kolega napisał, że wyższe wersje mu powodują ctd. Widocznie cracka ma na wersje 1.1 i nie może patchy wgrać. Jak ma oryginał to zwracam honor.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Wersja do druku
Dużo. Bo raczej mało kto z oryginałem zostaje przy wersji 1.1, a kolega napisał, że wyższe wersje mu powodują ctd. Widocznie cracka ma na wersje 1.1 i nie może patchy wgrać. Jak ma oryginał to zwracam honor.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Mi na wolniejszym kompie nie działały, bo po patchu 1.3 chyba się wymagania zwiększają.
Nie moge zainstalować patcha 1.2 ponieważ wyskakuje mi bład przy instalacji ,,Update cannot be continued'
Czyli masz legalna grę w po polsku tak? A skąd ten patch pobierałeś? Musisz próbować zainstalowac i 1.2 i 1.3 bo prawie wszystkie mody pod Medka II są na wersję 1.3. Ew. pobierz ponownie patch 1.2 może instalka jest uszkodzona?Cytat:
Zamieszczone przez MakaroDody
Poniżej masz link: jak nie da rady zainstalowac 1.2 na 1.1 to zainstaluj grę od nowa w wersji 1.0 i na to patch 1.2 z pominięciem 1.1 a potem 1.3, ale najpierw spróbuj zainstalowac ponownie 1.2 może się uda.
http://www.idg.pl/ftp/gry_4458/Medieval ... .2.pl.html
MakaroDody tu masz link do tematu o instalacji patcha 1.2 na naszym Forum. Pozdrawiam. Oto link viewtopic.php?f=98&t=7596&start=0
1. Jakiego masz kompa?Cytat:
Zamieszczone przez MakaroDody
2. Ściągnąłeś patcha pod polską wersję gry?
Zainstalowałem gre na nowo. Kiedy zainstalowałem patcha 1.3 zainstalowałem moda. Kiedy próbuje go odpalić jest czarny ekran i powrót do windowsa to samo z patchem 1.2. mam polska wersje i patche też a komp spełnia minimalne wymogi gry, wiec nie wiem o co chodzi.
Dobrze, ze patche zainstalowałeś. A normalnie Medek II Ci chodził po tym jak zainstalowałes patch 1.3? Najpierw zainstaluj Medka. Potem kolejno patche. po instalacji każdego patcha wyłącz kompa na chwilę i odpal gre zagraj kilka tur. Potem zainstaluj patch 1.3. Zagraj kilka tur i wyłacz kompa. Zdefragmentuj dysk. Potem zainstaluj moda. I powinno zadziałać. napewno zobiłes jak aramegil napisał poniżej go zacytowałem: Sprawdź czy w folderze Medieval II Total War masz folder mods a w nim 'polish_kingdom
Instalacja:
1. Ściągnij plik "polish_kingdom_mod.exe" z serwera rapidshare lub hotfile.
2. Uruchom plik dwukrotnie klikając na nim (mimo, iż jest to samorozpakowujące się archiwum, to lepiej go nie otwierać WinRar'em, bo coś może się namieszać).
3. Gdy otworzy się okienko instalacji, należy odszukać u dołu wiersz 'Folder docelowy', gdzie wpisana jest domyślna lokalizacja w której zainstalowana jest gra, czyli C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War
a) jeżeli nasza gra jest zainstalowana w innej lokalizacji niż domyślna, wówczas należy ją zmienić na właściwą i nacisnąć przycisk 'Instaluj' aby przystąpić do instalacji modyfikacji (np. jeśli zainstalowaliśmy grę na partycji D, to ścieżka instalacji będzie wyglądać tak: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War);
b) jeżeli nasza gra jest zainstalowana w domyślnej lokalizacji, wówczas od razu można nacisnąć przycisk 'Instaluj' aby zainstalować modyfikację.
4. Aby uruchomić grę z zainstalowanym modem, wystarczy kliknąć dwa razy w skrót 'Medieval II Królestwo Polskie', który powinien pojawić się na pulpicie po zakończeniu instalacji.
UWAGA!!! Najważniejsze, aby folder 'polish_kingdom' znalazł się w folderze 'mods', który to musi się znajdować w katalogu, w którym zainstalowana jest gra (domyślnie jest to lokalizacja C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War). Jeżeli poprawnie wskazano 'Folder docelowy' z zainstalowaną grą "Medieval II Total War", wówczas nie powinny wystąpić żadne problemy, lecz jeśli zainstalowaliśmy modyfikację do innego katalogu, wtedy musimy przenieść folder 'polish_kingdom' do folderu 'mods' (a jeśli folderu 'mods' nie ma, to należy go stworzyć), który to musi się znajdować w głównym katalogu gry. Aby uruchomić grę z modyfikacją, należy kliknąć dwa razy na plik 'Królestwo Polskie.bat' znajdujący się w folderze 'polish_kingdom'
Rób wszystko na spokojnie krok po kroku i się uda, i właśnie jaki masz system XP czy Win7?
Działa!!!!!!!! wielkie dzięki.
Witam :-)
Na wstępie gratulacje dla Autora moda :-)
A teraz pytanie: zaintalowałem moda zgodnie z instrukcją ale w grze NIE pojawił się katalog Polish kingdom jedynie w katalogu Teutonic pojawił się plik polish kingdom.bat uruchamiający grę. Nie mam katalogu z modem a mod działa - czy to jest normalne zachowanie?
Katalog z modem powinien być w mods obok tych jakie już tam masz. Jak działa to chyba ok jest. :mrgreen:
Gdyby był to było OK ale tego katalogu w MODS też nie ma!, jest jedynie plik uruchomieniowy bat w katalodu teutonic...Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Teraz mi przyszło coś do głowy - zainstalowałem moda od razu pod Kingdom nie grałem z tym modem na podstawce, czy to może być powodem tego stany rzeczy?
Ja też mam Kingdoms i mnie działa. Pewnie źle wskazałes katalog w którym masz Medka. :P Jaki masz system operacyjny? I czy Madka masz na dysku systemowym?
Instalowałem zgodnie z instrukcją a katalogu jak nie ma tak nie ma... :( MTW mam zainstalowany w innej lokacji niż domyślna i ją wskazałem jako obiekt docelowy instalacji.Cytat:
A co do systemu to mam XP z SP3 a MTW jest na dysku systemowym (innej partycji nie ma na HDD)
To powtórz instalację moda nadpisując wszystkie pliki na czas instalacji wyłacz antywira jak masz. Ale najpierw ponownie przeczytaj opis instalacji jaki masz powyżej.
Zainstalowałem (po instalacji moda na Kingdom) wersję moda na podstawkę MTW i katalog polish kingdom w katalogu mods pojawił się :D . Ale teraz następne pytanie: czy taka kolejność instalacji ma wpływ na stabilność gry?Cytat:
Pograj to zobaczysz. Druga instalacja była prawidłowa pierwsza nie. Ale nic nie powinno Ci sie zepsuć ani w modzie ani w podstawce.
Witam :)
Już wszystko działa! :mrgreen:
Jeżeli można to moje spostrzeżenie w tej sprawie: aby pojawił się w folderze mods folder polish kingdom to najpierw należy zainstalować moda na podstawkę MTW a dopiero potem moda na Królestwa (ja zainstalowałem na początku tylko moda na Królestwa i dlatego nie pojawił się folder polish kingdom w folderze mods). Odinstalowałem całe MTW II, ponowna instalacja gry i modów załatwiła sprawę, wszystko jest na swoim miejscu i działa :)
Dzięki Araven za pomoc :D
No, no naprawdę ciekawe! Napewno wyprubuję!
Mod super ale gdzie są flagi nad oddziałami? :)
Sprawdź swój plik config masz tam pewnie zapis show_banners 0 zmień na show_banners 1 i banery powinny być.Cytat:
Zamieszczone przez selwek
Cytat:
Sprawdź swój plik config masz tam pewnie zapis show_banners 0 zmień na show_banners 1 i banery powinny być.
Bóg zapłać!
mod fajny, szczególnie te jednostki polskie to poprostu majstersztyk. Widać autor rzeczywiście ma talent, co zostało już nie raz powiedziane :) Jednak sam mod ma wiele strasznych mankamentów, niszczących stabilność i przyjemność z gry. Mapa jest kompletnie do niczego... nie wiem kto dał taką mapę do moda ale jest kompletnie niesprawiedliwa i zawiera błędy- straszny balanst- dosłownie napieprzone bogactwa i surowce w Polsce i totalna bieda w krajach i regionach które z danych Bogactw słyną. Cała europa południowa dostała zbyt mocno po pupie. Ilość też prowincjii w europie południowej to jest poprostu jak dla mnie żenada- bo można mówić- jest po stolicy na region geograficzny, ale w porównaniu z innymi mapami z total warów, ta ilość jest poprostu zatrważająca, a to będzie miało wpływ na siłę ekonomiczną krajów południa, co za tym idzie na balans całej gry. a to najważniejsze.. Dopiero zaczynam grać na modzie ale już nasunęło mi się parę błędów, pogram dłużej to coś napisze.... co się nasuneło. Sorry, za odświeżenie tematu, ale jeszcze pare patchów by się zrobić przydało.... bo pomysł z jednostkami świetny. I jeszcze takie pytanie- bo do tego jeszcze nie doszłem- jak liczona jest na tym modzie reputacja- bo jakoś wszyscy mają dziwnie nisko, i dwa- czy sposób działania sojuszów przy wypowiadaniu wojen działa jak na modzie Archaon's Loyal Allies? z góry dzięki...
edit.: dobra pograłem. Dyplomacja dalej kretyńska jak w podstawce, sojusze nic nie dają w sensie militarnym, nie wiem jak naliczane są reputacje, ale napewno inaczej niż w podstawce i paradoksalnie, jeszcze gorzej niż w podstawce (wypuszczam jeńców, nigdy nie plądruje, nie prowadze wojen poza buntownikami i mam najgorszą reputacje z możliwych). Dyplomacja po ch. za przeproszeniem (podpisanie pokojów dalej prawie niemożliwe jak w podstawce (wieczne wojny bez końca)) Ludzie.... pograjcie w Europa Universalis i zróbcie moda z dyplomacją i polityką opartą o tą gre. Wtedy będzie to miało ręce i nogi, bo tak kretyńsko mi sie dawno nie grało, pieprze tą gierke, ide coś zjeść bo mnie irytuje az mnie w nosie swędzi....
Cytat:
Zamieszczone przez Raskolnikovv
Ten mod ma już ładne kilka lat i jest b. stary. Na pewno nie może się równać z nowszymi produkcjami i nie jest kontynuowany. Nie wiem czy gdziekolwiek pisało, że ten mod poprawia SI czy AI.
Jak jesteś taki cwany to sam moduj, nazwa wyraźnie wskazuje, że ten mod to praktycznie tylko nowe jednostki Polski.
Ten modzik będzie już kompletny
http://www.youtube.com/watch?v=Igc2hFhZAdA
Chcesz mieć taką politykę na Medievalu II? Z sojuszami, pokojami - Zainstaluj moda The Last Kingdoms z AI kampanijnym z Call of Warhammer.Cytat:
. pograjcie w Europa Universalis i zróbcie moda z dyplomacją i polityką opartą o tą gre. Wtedy będzie to miało ręce i nogi, bo tak kretyńsko mi sie dawno nie grało, pieprze tą gierke, ide coś zjeść bo mnie irytuje az mnie w nosie swędzi....
Przepraszam... mój błąd - bo wypowiedź dotyczyła moda Regnum Poloniae- czyli nie ten temat... bo autor Polish Kingdom zrobił kawał dobrej roboty, ale autor moda Regnum Poloniae, zmarnował potencjał modów, a mogł zrobić poprostu paczke paru modów połączonych, gdzie rozgrywka byłaby ok. bo mapa tego polaka którą dołączył poprostu się nie nadaje
co do samej gry... no jestem mocno rozczarowany nie tylko modami ale całym medievalem2. Przez 3 dni nie zapaliłem fajki, by z czystym sumieniem sprezentować sobie Medievala2- mając w pamięci, że Rome Total War był grą na której spędziłem najwięcej godzin z wszystkich gier zarówno pc, planszowych czy karcianych :P Zaczynam kampanię.. z myślą, że te drobne walki które trzeba było rozgrywać co 2 min , nie pojdą w otchłań a kampanię będę grał... długo. Ale niestety- starałem się przymykać oko na bugi, błędy i niedopracowania w grze, aż musiałem dojrzeć, że bez modów się nie obejdzie. Straciłem parenaście h na wybór modów, submodów, na wgrywanie wszystkiego i parokrotne wgrywanie gdy coś się posypało i.........? i załączam Ultimate Al- tak chwalone- i mamy to samo.... załączam REGNUM POLONIAE (tego dotyczyłą wypowiedź, tam włąsnie zostal zmarnowany potencjał Polish Kingdom (!)) z submodami m.in. Archaon's Loyal Allies, który POWINIEN, zmienić sposob działania sojuszy.... i.....? i sorry.... ale dalej różnicy nie widzę. chyba dam sobie spokój z gierką. Dodatku Królestwa nie posiadam.... więc macie jeszcze jakieś propozycje?
Spróbuj AI z Warhammera, lub SS 6.4 to plik descr_campaign_ai_db wgrywasz go do data Regnum i nadpisujesz. I zacznij nowa kampanię po zmianie AI. Sa tez inne AI. Poszukaj takiego które będzie najlepsze dla tego moda. Namiary na AI z Warhammera podał Ci Martin wyżej. Jakies inne Ci mogę podesłać to potestujesz ew. Mod nie jest dalej rozwijany a szkoda bo jakby poprawić parę rzeczy byłby niezły. Pozdrawiam.
Wielka szkoda iż nie masz dodatku Kingdoms. Od dawna już jest do podstawa, na niej idą najbardziej interesujące mody. Zostaje ci właśnie wyjęcie AI z jednego moda i przeniesienie go do innego moda, przeznaczonego tylko na zwykłego Medievala II. Ale najlepszy byłby dodatek Kingdoms po prostu. Oszczędziłbyś sobie mordowania, a mody z dobrą dyplomacją istnieją (Czyli np. The Last Kingdom, a jak się doda mod na AI bitewne i dobre AI kampanijne to się ma bardzo dobrą grę).
Cytat:
dzięki.. spróbuje na tym AI z Warhammera,tylko.... że Pan Martin chyba nie podał tych namiarów... :r zlitowałby się ktoś i wrzucił sam descr_campaing_ai_db gdzieś? Zeby nie ściągac calego moda...
a co do tego moda- Gdzie wschód spotyka się z zachodem- gdzieś pisało, że nie można na nim rozgrywać bitew.... naprawiono to czy rzeczywiście gra się na nim tylko na mapie kampanii..? bo tak to rozumie
W temacie traktującym o The Last Kingdom miałeś. Ale proszę bardzo:
http://chomikuj.pl/Commissar_Holt
Czwarty od dołu.
Cytat:
W nowej wersji będą bitwy
ok. nowa mając na myśli najnowszą wersje 2.0 czy będącą w trakcie tworzenia 3....?
testowałem ten plik z Warhammera, testowałem Ultimate Al moda, submoda na sojusze, i ciągle to samo, żadnych zmian w systemie podpisywania pokojów (wygrywając wojnę, chcąc płacić trybut przez 14 tur, plus oddając wszystkie swoje prowincje poza stolicą nie można podpisać pokoju... nawet gdy wróg posiada tylko jedną prowincję a chce się mu oddać 4... żenada ta dyplomacja). Dalej sojusze są tylko na papierze i nie mają żadnego efektu w grze, dalej nie ma możliwości automatycznego wypowiadania wojen przez sojuszników (w przypadku nie udzielenia pomocy taki sojusz powinien paść, tak jak to bylo w europa universalis i paru modach do rome total war). I wiele innych irytujących rzeczy z systemem reputacji itd itd. nie wiem... meczy mnie ta gra. Jak to wyglądało w dodatku Królestwa? Bo wydaje mi się, że dużej różnicy i ewolucji nie będzie...
Cytat:
Mówiłem - na podstawce to se można... ale nie grać.
AI - nie gwarantuję, że coś stworzone NA Kingdoms będzie działać na podstawce. Zwłaszcza na modach przeznaczonych na podstawkę. Zwłaszcza iż dyplomacja zależy jeszcze od kilku innych czynników, niż tylko AI.
Mam nadzieję, że grę zacząłeś w tym przypadku od nowa, aby te AI mogło zacząć trybić. Bez tego komputer nawet nie zauważył różnicy.
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...=6714&start=40
Możesz przejrzeć ten temat. Takie wrażenia miałbyś z kampanii, na modzie przeznaczonym na Kingdoms, z AI z Warhammera.
Jeżeli chcesz się męczyć dalej z samą podstawką, ja ci tego nie bronię mimo wszystko. Ale to tylko marnowanie twego czasu.
to kolejne 2 dychy na Królestwa...... do pupy taka robota
są mody robione na podstawke, medieval 2 1.3 które modyfikują dyplomacje- jak Ultimate AI czy mod modyfikujący sposób działania sojuszy. Ja nic takiego nie zauważyłem... żadnej rewolucji. Nie wiem, że mając tyle modów serio muszę znowu inwestować drugi tydzień nie palenia fajek na dodatek który kosztuje tyle co sam medieval
Zawsze, ale to zawsze należy kupować złote edycje. Inaczej się tylko traci i cieszy okrojonymi produktami.
Cytat:
W królestwach ai jest tak samo do dupy, ale do królestw są mody, w wme 3.0 ai kompa będzie też usprawnione. W podstawke najlepiej można grać na ultima ai, nie tylko na pliku ai, ale na tym wszystkim co tam jest dodane, nadal komp czasem zachowa się bezsensu, ale o niebo lepiej niż na oryginale. Więcej w podstawce nie dostaniesz, bo wszyscy pracują nad modami do królestw ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
no właśnie grałem na modzie Ultimate AI, na paru innych modach, na submodach typu zmieniający sposób działania sojuszy. Niby są na podstawce mody zmieniające sposób dyplomacji i mankamenty które mnie irytują- ja nic takiego nie zauważyłem... Jest tyle modów niby usprawniających działanie AI na mapie kampanii, czy sposób dyplomacji jak i wiele innych rzeczy, że naprawdę muszę znowu tydzień nie palić by spokojnie inwestować w dodatek który kosztuje tyle co sam medieval? hmm..... nie wiem, te wszystkie mody niby modyfikują i fixóją podane błędy na papierze- a w grze nic takiego nie zauważyłem... pic na wode
Jak ja miałem tylko podstawke to widziałem dużą różnice między ultimate, a podstawką. W każdym razie to nie ważne, do podstawki nic lepszego raczej nie dostaniesz i tyle...Cytat:
Zainstalowałem mod. Tak, jak trzeba. A nie mogę go załączyć, bo ta pieprz... inkonka "nie jest widziana" przez komputer! :evil: Co zrobić? :?:
Niestety wszystkie linki wygasły :(
Czy można prosić o odświeŻenie?
Pzdr.
Ostatnio zupełnie zapomniałem o tym modzie :/ . Zaraz odświeżę linki. Będą w pierwszym poście, w miejsce obecnych, wygasłych linków.
Dokonałem paru kosmetycznych zmian w dodatku, uaktualniając go do wersji 1.04, więc po zainstalowaniu jej nie będzie potrzeby instalacji patcha 1.02 ani 1.03.
Dziś po południu dodam także nowe linki do wersji moda przeznaczonej na dodatek "Kingdoms - Teutonic". Ona również zostanie nieco uaktualniona, a linki będą w moim pierwszy poście ;) .