-
Re: Pytania początkujacych graczy
Cytat:
Zamieszczone przez Regulus
Liczy się każde złamanie traktatu, jeśli np. zawierasz z rodem umowę handlową, mariaż, prawo przemarszu itp. by w następnej turze perfidnie go zaatakować reputacja poleci w dół. Jeżeli zawrzesz sojusz by w następnej turze go zerwać, bo np. inny sojusznik zaatakował to państwo, także dostaniesz karne punkty.
No ale to już jest ekstremum i się odzwierciedla w honorze daimyo. Gram Tokugawa i po cichu liczę, że mi daimyo umrze, bo po starcie jako lennik Imagawy i przegranej w wyścigu po ziemie Ody musiałem zerwać układ wasalny. To jest -1 honoru. W szczycie walk na ziemiach Imagawy moich sojuszników najechali Hattori. Nie byłem w stanie im pomóc, więc nie przystąpiłem do wojny. Kolejny minus. A to już są kary do dyplomacji, wierności itp. Daymio z honorem 2 :| Musiałem na chama szukać wojen, żeby nabić honoru.
Haniebne traktaty to jest luz, to są układy handlowe z przeciwnikami danego rodu. W końcu i tak się niweluje ich negatywny wpływ po długim handlu. Bardziej mnie denerwuje jak "zrobi" się wasala i ma się z nim -100 za "zatargi historyczne" :roll:
-
Jeśli zwerbowana jednostka ma ulepszony pancerz, to czy w prowincji z ulepszonym orężem można ją przeszkolić, aby dostała lepszą broń ? W innych odsłonach serii było to możliwe, w tej nie wiem jak to zrobić ? Pisze drugi raz bo nikt mi na to nie odpowiedział.
-
Prawdopodobnie nie jest to możliwe, gdyż jednostki są uzupełniane automatycznie z biegiem czasu. W Shogunie nie istnieje takie coś jak przeszkolenie jednostek w zamku. Jedynie statki da się naprawiać w porcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
Nie wiem czemu znienawidził całą japonię.. sądze że patrzył na wszystkich z góry bo posiadał maksymalnie rozwinięta kopalnie złota z której trzepał kokosy, w 40 turze miał 2 cytadele juz.
Tak, a do tego miał garbaty nos i tupecik. I dlatego go nie lubili. Najwyraźniej to on złamał jakiś traktat i dlatego u wszystkich reputacja mu poleciała. Jak klikniesz na dany ród w oknie dyplomacji a potem najedziesz kursorem na mapie u góy na teren jakiegoś innego rodu to zobaczysz jakie są między nimi relacje.
-
Da się jakoś ustawić autobudowanie?? Od medka 2 nie bawiłem się budowaniem i czasami zapominam o budowaniu :oops:
-
Aby ustawiać palisade bambusową / osłone dla łuczników trzeba zbadać jakąs technologie?
Bo ilekroć mam bitwe z udziałem "broni palnej" (nigdy nie wiem jak oni się nazywają) to nie moge ustawić im palisady bo po prostu nie mają jej nawet wyświetlonej nigdzie. Tylko raz! miałem możliwość ustawy i palisady i osłony dla łuczników gdzieś tam w dalszej "epoce". A więc.. jakaś technologia jest do tego potrzebna czy co? Poza faktem iż okienko z opcją postawienia palisady/osłonki jest w tak poje... miejscu iż można się pociać, bo ledwo co się najechało na znaczek włączenia to wyświetlały się "na nim" informacje odnosnie oddziału bo było to bardzo blisko siebie, wkurzyć się można.
-
We własnej bitwie chyba nie da rady. A sam jestem ciekaw jak to w kampanii jest
-
Drugie pytanko - jak wyłączyć ograniczenie kamery w bitwach! Od ostatniego patcha znikła opcja w ustawieniach odnośnie wyłączenia ograniczenia kamery, WTF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
Aby ustawiać palisade bambusową / osłone dla łuczników trzeba zbadać jakąs technologie?
Bo ilekroć mam bitwe z udziałem "broni palnej" (nigdy nie wiem jak oni się nazywają) to nie moge ustawić im palisady bo po prostu nie mają jej nawet wyświetlonej nigdzie. Tylko raz! miałem możliwość ustawy i palisady i osłony dla łuczników gdzieś tam w dalszej "epoce". A więc.. jakaś technologia jest do tego potrzebna czy co? Poza faktem iż okienko z opcją postawienia palisady/osłonki jest w tak poje... miejscu iż można się pociać, bo ledwo co się najechało na znaczek włączenia to wyświetlały się "na nim" informacje odnosnie oddziału bo było to bardzo blisko siebie, wkurzyć się można.
Palisady bambusowe/osłony dla łuczników pojawiają się w tedy gdy przeciwnik atakuje ciebie na mapie kampanii (NIE TY JEGO). I jeżeli dobrze pamiętam twoja armia musi stać w jednym miejscu przez 1 albo 2 tury ale co do tego nie jestem pewien.
-
Jeśli chodzi o palisady to tak jak napisał Niko1295 można je użyć tylko podczas obrony i wystarczy, że będziesz stał jedną kolejke w miejscu. Poza tym musisz ustawić łuczników na niezalesionym terenie.
Podczas obrony stawiam palisady przed moją linią i wycofuję łuczników za plecy ashigaru. Wtedy przeciwnik ma naturalną przeszkodę i bardzo ładnie łamie mu szyki :)
-
Witam
Mam pytanie odnośnie chrześcijaństwa - Jak na nie przejść ?
Pojawił mi się komunikat informujący że pojawiła się nowa religia itp. , postanowiłem pozwolić się jej rozwijać ale do końca kampani nie dostałem informacji by przejśc na chrześcijaństwo.
-
Najprościej - musisz wybudować nenbański port handlowy, odrazu po wybudowaniu dostaniesz możliwość zmiany wyznania, można je zmienić w ustawieniach rodowych (na górze po lewej od daimo) jest przełącznik
-
Dziękuje bardzo za pomoc
Port miałem już wybudowany i już teraz wiem gdzie szukać.
-
Wszystkie Rody
Czy ktos juz wie jak odblokowac reszte rodow??
nie dziala to tak jak w poprzednich czesciach gdzie dalo sie odblokowac inne frakcje konczac dluga kampanie.
Co oczywiscie uczynilem.Lecz nic nowego sie nie pojawilo.
-
Re: Wszystkie Rody
Taki sposób działał do M2TW, od ETW trzeba już się bawić w modyfikacje. Niestety do S2 jeszcze taki mod nie wyszedł.
-
nie martw się, wyjdzie "łatka" która umożliwi grę każdym ;)
-
Witam witam, mam pytanie: Czy zabicie WSZYSTKICH członków rodziny w Shogunie 2 oraz WSZYSTKICH generałów danej frakcji rozwiązuje ją/dzieli na mniejsze shogunaty? Ponieważ moimi świetnymi ninja zabiłem już 3 z rzędu Dajmajo Takkedów (za każdym razem zabijając im najpierw "Syna, następcę", żeby potem go nie szukać po mapie), a oni wciąż mają nowych i nowych. Zabiłem też kilku generałów. Dodam jeszcze, że 70% zginęło z reki ninja, resztę zabiłem w bitwach. Ich kraj jest spory, ale wymordowałem dosłownie 11 członków rodu/generałów, a oni wciąż mają nowych. Nie do końca rozumiem tę sytuację :P
-
Chyba raczej nie. Ja tak kiedyś się bawiłem i co chwile mieli innego dajimo.
A ja mam pytanie trochę inne.
Kiedy ma się Gejsze? Werbować się jej chyba nie da. Więc skąd ją wziąć?
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Gejsze będzie można rekrutować po zbudowaniu czegoś w stylu Dzielnicy Czerwonych Latarni (jakoś podobnie się to nazywało, chyba). Jest to ostatni budynek z tych, w których można rekrutować ninja.
-
Wie ktoś czy strace żetony rodowe jak rozwiąże swój ród
-
Ilość bitew historycznych
Jeśli ktoś mógłby mi podać ilość bitew historycznych w wersji podstawowej Shoguna II byłbym niezmiernie wdzięczny, ułatwiło by mi to wybór wersji gry.
P.S. Czy w podstawowej wersji jest bitwa pod Kawagoe?
-
Re: Ilość bitew historycznych
Z tego co pamiętam są łacznie 4 bitwy historyczne - jedna morska , 3 lądowe.Nie ma w nich bitwy pod Kawagoe
W specjalnej/kolekcjonerskiej wersji Shoguna jest jeszcze bitwa pod Nagashino.Łącznie 5.
-
Re: Ilość bitew historycznych
Zdaje mi się że Kawagoe jest w pre-orderze ale wolałem się upewnić.
-
Wie ktoś czy strace rzetony rodowe jesli rozwiąże ród
-
Witam, mam zwykłą edycję w formie elektronicznej (steam) czy mogę gdzieś dokupić klan Hattori?
-
Pewnie już było takie pytanie, ale jakim cudem dostać się na Honsiu i tę drugą wyspę w kampanii awatara?
-
Stoczyć i wygrać bitwę morską na morzu pomiędzy wyspami.
-
Nie wpadłbym na to. Dzięki :)
-
Witam. Mam pewne nurtujące mnie pytanie. Czy możliwa jest zmiania wyznania rodu na Ikko ? Jeśli tak to w jaki sposób ? Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
-
Pograłem trochę w demo i gra wydaje się być naprawdę zajmująca, ale mam pewne pytanie, otóż czy ciała poległych znikają z pola bitwy tylko w wersji demonstracyjnej, czy w pełnej też?
-
Ciała znikają z pola bitwy.
-
Nie znikają ciała. Przynajmniej u mnie:) I nigdy nie znikały...
-
Piraci Wako - siedziba
Witam ,
Na mapie widać na odległym kontynencie siedzibe piratów WAKO . Jest jakaś możliwość aby ich zaatakować i zająć siedzibę ?? Żaden statek nie może tam dopłynąć , próbowałem czarnym okrętem myśląc że może musi być duża jednostka ale też nie da się . Chciałbym ich rozwalić i zająć siedzibę :)) Tylko to mi zostało :)) On przypływają a ja nie mogę do nich ? Bez sensu troszkę .
-
Jak zaatakować siedzibę Piratów Wako ???
Da się wogóle ??? Widze ją na mapie i nawet jakieś pole ryżowe ale nie moge dopłynąć a oni dopływają :)
Ma ktoś pomysł ? :)
-
Nie wiem czy to pytanie czy raczej błąd gry... Mam następujący problem. Przekroczyłem poziom 2 w podbojach awatara. Przed jego przekroczeniem wszystko było ok - awatar w czasie bitwy miał wygląd jaki mu ustawiłem, czyli nowo zdobyte uzbrojenie. Po przekroczeniu tego poziomu w czasie bitwy wygląda tak jak na początku gry - bez zmian w uzbrojeniu, jedynie kolory pozostały takie jak mu ustawiłem. Przed i po bitwie wygląda tak jak powinien. Zna ktoś rozwiązanie? Mam obawy że nie tylko wygląd ale umiejętności także nie działają podczas bitwy...
-
Mam pytanie odnośnie rozwoju technologii. Czy jest opcja, aby pracować jednocześnie nad więcej niż jedną technologią, tak jak to było w Empire/Napoleonie? Teraz po prostu to trwa zbyt długo, nie ma szans żeby przed końcem kampanii wszytko odkryć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez reedeye
Mam pytanie odnośnie rozwoju technologii. Czy jest opcja, aby pracować jednocześnie nad więcej niż jedną technologią, tak jak to było w Empire/Napoleonie? Teraz po prostu to trwa zbyt długo, nie ma szans żeby przed końcem kampanii wszytko odkryć.
Niestety nie ma. Możesz jedynie zdobywać bonusy by to szybciej szło. Wiem, że mnisi jak dasz im odpowiednią umiejętność to szybciej opracowuje sztuki chi. Generałowie też taką umiejętność mają.
Ja mam pytanie. Otóż zająłem Kioto, dodam, że grając Mori. Chciałem zrobić test i dałem zdobyć tę prowincję wrogom. Gdy ją zdobyli to powstał nowy ród, ten który wcześniej był szgounem, czyli Ashikagu(czy jakoś tak). A moje pytanie brzmi, czy może inny ród być szogunem niż mój lub ten co jest na początku. Zauważyłem też, że jak inny ród ma wojne z szogunem to oni w ogule ze sobą nie walczą.
-
nie możesz zając ich siedziby, jednak co pewien czas przy dużej aktywności piratów, dostajesz misje, aby rozprawić się z nimi, masz dwie opcje do wyboru, zapłacić, lub nie - przy 1 opcji to działa automatycznie, nie będą Ci się kocić, aż do kolejnego ich pojawienia
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Mam następujący problem. Przekroczyłem poziom 2 w podbojach awatara. Przed jego przekroczeniem wszystko było ok - awatar w czasie bitwy miał wygląd jaki mu ustawiłem, czyli nowo zdobyte uzbrojenie. Po przekroczeniu tego poziomu w czasie bitwy wygląda tak jak na początku gry - bez zmian w uzbrojeniu, jedynie kolory pozostały takie jak mu ustawiłem. Przed i po bitwie wygląda tak jak powinien. Zna ktoś rozwiązanie? Mam obawy że nie tylko wygląd ale umiejętności także nie działają podczas bitwy...
Znane i znienawidzone, to jest bug - który nie przejawia się wpływem na umiejętności, więc bez obaw - wszystko działa poprawnie - prócz odzwierciedlenia w samej grze, myślę, że to kwestia kolejnego patcha - to działa na zasadzie tchórz bez honoru, który każdy miał swego czasu :)
Co do pytania kolegi wyżej, jeżeli wrogi klan zajmie stolice i utrzyma ją przez 4 pory roku, to jest szogunem, te same zasady co dla Ciebie - sam fakt, że nie chcą go atakować wiąże się raczej już z tobą, spróbuj urosnąć za bardzo to szogun wypowie Ci wojne, a tym samym cała japonia nie licząc WIERNYCH sojuszników zrobi tak samo :)
-
Tak tylko jak ja pobiłem Kioto i zostałem szogunem, dałem zdobyć to miasto wrogom, a oni oddali je staremu właścicielowi. O to mi chodzi, że czemu oddali tą prowincję prawowitemu właścicielowi, a nie sobie. A jeszcze do tego: czy jak inny ród zostanie szogunem to też go nikt nie lubi??
-
Mam takie pytanie, dlaczego w kampanii awatara lista bitew jest pusta, czasem są max 1-2 bitwy? Nie tylko ja ale też wiele osób tak ma. Po tym patchu wszystko miałem w porządku, lista pełna, aż tu nagle dzisiaj znowu się tak zrobiło. Wie ktoś czemu?