Filip toż to dzieło sztuki świetny pomysł z tymi Imionami władców i latami panowania. Dla mnie bomba.
Wersja do druku
Filip toż to dzieło sztuki świetny pomysł z tymi Imionami władców i latami panowania. Dla mnie bomba.
Być to może. Zakładam że jest to poprawne skoro twórcy moda zmietli wikipedię ;) tam w ogóle są różne imiona tego samego władcy (patrząc na datowanie) nie wspominając o jego podobiźnie.
Nie wiem o co ci tu dokladnie chodzi wkońcu te loading screeny są w angielskiej wersji EB ja tylko spolszczyłem angielskie napisy :PCytat:
Zamieszczone przez Araven
Tak sobie zgodnie z tradycyją podbijam Rzym Kartaginą aby jednak tradycji stało się za dość to najemnikami :P I tak mi się nie chce i czekam na spolszczenie bo po tym jak reinstalowałem EB i dorzuciłem sub mody etc. już nie chciało mi się spolszczenia dodawać ;)
Jak skoncze loading screeny to wrzuce nową wersje poza tym mam zamiar zrobić swoje loading screeny np. HaDorkim HaQdosim (Święty Zastęp) Matatjahu masz tu narazie loading screen ale bez opisu co ty na to ;) ??
PS. Ja też muszę se przeinstalować EB bo w nowej kampanii nie moge zapisywać gry (opcja jest niedostępna :lol: ) Muszę prosic kumpla żeby wlączyl pierwszą ture i wyslal mi save z pierwszej tury :D)
[spoiler:3n2y66av]http://img709.imageshack.us/img709/1...ngscreen27.jpg[/spoiler:3n2y66av]
Rozumiem że jakość ciężko wydobyć przy powiększeniu ale fajnie gdyby i pod tym względem (ostrości) nie odbiegało. Mimo wszystko super :) Ano mi też nie chciało zapisywać ;) Hm no cóż co do ŚZ i Najemników to flota jest zajęta a kasa idzie na utrzymanie jednej najemnej armii w Eturi, średniego garnizonu w Rzymie, średnich garnizonów do obrony trzech miast na wybrzeżu Hiszpanii, jedna armijka tępi jeszcze buntowników (jeszcze I turę) a druga (tak samo jak poprzednia) to miasto po drugiej stronie słupów Heraklesa (tak to już cała zachodnia afryka do gór włącznie podbita) Więc nijak nawet przy rozwiniętym państwie nie mam kasy na werbowanie armii na podmianę czy aby to były dwie, na dosyłanie nie ma czasu i muszę najemników uzupełniać :D
Matatjahu to co powiesz na to :twisted:
[spoiler:1ce0umx8]http://img689.imageshack.us/img689/7...ngscreen25.png[/spoiler:1ce0umx8]
Nieźle Filip. Tu widać duży skok w poprawie jakości. (Ale to wyglądali jak niezłe koksy to bym zmienił 8-) , jakos mi to nie pasuje do starożytności. Pozdrawiam.
Dobra co tam z koksami wkoncu ja chodze jeszcze do gimnazjum :D więc nie spodziewać się strasznie wyrafinowanego słownictwa :lol:
... wyglądali na muskularnych i silnie zbudowanych byłoby ciut lepiej, jak na mod o starożytności. :PCytat:
Zamieszczone przez filippp69
Może i masz racje jutro do szkoły nie idę to dokończe troche loading screenów i zrobie już może w środe aktualizacje do 0.65 :D
To jako że jestem wielkim fanem Kartaginy to przedstawiam kolejny loading screen o oczywistej chyba tematyce :D
[spoiler:3r88ztnz]http://img534.imageshack.us/img534/7...ngscreen26.jpg[/spoiler:3r88ztnz]
Bardzo fajne, a polskich znaków nie da rady dodać? Pewnie nie. super robota.
Ta czcionka nie ma polskich znaków jutro w gimpie dorobie kreski bo już dzisiaj mi się nie chciało.
naprawdę imponujący kawał roboty
aż specjalnie pogrzebałem w szafce i zainstalowałem rome i eb
czekamy na dalszą część :D
Jaśnie wielmożny Matatjahu stwierdził iż zacne ale dodał że co do koksów etc. Araven ma rację ;)
Juto jak bede miał czas to dokończe i wrzuce loading screen o tematyce : Armenia za panowania Tigaresa II Wielkiego i może aktualizacja ale nie jest to pewne :P
EDIT.
Miałem wrzucić to wrzucam :P
[spoiler:1h1afx4o]http://img14.imageshack.us/img14/4475/tigranes2.jpg[/spoiler:1h1afx4o]
8-)
Fajne, cóż podziwiam ogrom pracy wykonanej... :D
Bardzo fajny opis panowania Tigranesa Wielkiego, od razu sie podszkoliłem z historii starożytnej Armenii. :mrgreen: Pozdrawiam, tak trzymaj Filip.
Zrobiłem to bo już za dużo było o Kartaginie jutro postaram się wrzucić loading screen o Seleukosie I Nikatorze (założyciel Monarchi Seleucydów) to też wydaje się dosyć ciekawy temat biorąc pod uwage jakie stworzył imperium.
Stworzył może wielkie, z czasem bardzo niestabilne i zaczęły odłączać się kolejne satrapie jak Baktria czy Partia :p
Tak ale ja tu mówie o Monarchii Seleucydów za panowania "Seleukosa I Nikatora" a nie jego następców a sam napisałeś że zrobiło sie niestabilne "z czasem" :P
a tutaj loading screen
[spoiler:1m0eunta]http://img13.imageshack.us/img13/198/seleukosi.jpg[/spoiler:1m0eunta]
EDIT.
W następnej wersji bedzie juz poprawa tego że Seleucydzi i Baktria byli jako Egipt ponieważ te teksty kopiowałem z orginalnego Rome a nie wziałem pod uwage ze twórcy RTW to zchrzanili bo Egipt był w tym okresie państwem Hellenistycznym. A Seleucydzi, Baktria i Ptolemeusze są wsadzeni do jednego worka i mają takie same teksty w okienkach i dyplomacji.
Wiem ze post pod postem ale to jednak dosyć ważne ... aktualizacja ! Głównie to loading screeny i jednostki iberyjskie ponieważ jednostki spalszczam frakcjami.
Gratuluję świetna robota ;)
i życzę wytrwałości ponieważ spolszczyć w całości takiego moda to niemałe wyzwanie...
Bosko :)
Dziękuje bardzo. Tłumaczenia jest niemało i napewno przydałaby się jakaś pomoc tym bardziej że już powoli zbliżają się wakacje a wtedy raczej prace będą posuwać się w ślimaczym tępie a opis jednostki dosyć fajnie jest poczytać w ojczystym jezyku :D Może jednak ktoś by mi pomógł ?
ja mógłbym pomóc tłumaczyć ale z angielskiego na angielski lub z polskiego na polski.. ponieważ z angielskiego na polski nie bardzo mi wychodzi :P
mogę wspomóc również duchowo... zawsze to coś :)
Ja ze swojej strony mogę dorzucić tłumaczenie histroii frkacji swebów. Wydaje mi się, że ten tekst zsnajduje się w menu wyboru frakcji. Niestety nie mam w tej chwili zainstalowanego EB więc nie mogę tego sprawdzić. W każdym razie, ostatnio nie mam czasu ani ochoty na dalsze tłumaczenie i żeby tekst się nie marnował na moim dysku, to wrzucam go poniżej. Może będziesz mógł go wykorzystać. Tekst w wersji surowej wieć jak znajdziesz jakieś babole to możesz śmiało poprawić.
Zmiany w klimacie północnej Europy na początku epoki żelaza doprowadziły do serii migracji germańskojęzycznych ludów w Skandynawii do miejsca znanego dzisiaj jako północne i centralne Niemcy. Charakter rolnictwa i osadnictwa w tym regionie oznacza, że te ruchy były stopniowe, ekspansja rodzin, band i klanów na niezamieszkane lub dookoła lekko zamieszkanych regionów i zakładanie rozproszonych niezależnych osad.
Od czasu do czasu konflikt lub rolnicze warunki wywoływały większą migracje na większą skalę lub inwazje i aneksję sąsiednich terenów. Połączenie tych dwóch rodzajów ekspansji oznaczało, że 272 r. p.n.e. federacje klanów ze wspólnymi więziami odziedziczonymi po przodkach zaczęły organizować się w luźno powiązane plemiona, a te nowe, większe grupy rozpoczęły ekspansję w kierunku Renu i Dunaju oraz jeszcze dalsze najazdy. Handel, najazdy oraz inne kontakty sprawiły zwiększenie ich świadomości o ich celtyckich i rzymskich sąsiadach.
W 272 r. p.n.e. Sêmnonoz (pol. Semnonowie), Márkámánnoz (pol. Markomanowie), Lángobárdoz (pol. Longobardowie) oraz Hêrmunduroz (pol. Hermundurowie) stworzyli trzon ugrupowania plemion i band zwanych Swêboz (pol. Swebowie) – ludzi wierzących we wspólne dziedzictwo ich starożytnego i legendarnego przodka Irminaz. Na zachód i południowy-zachód od nich znajdowały się inne grupy plemienne, Hêruskoz (pol. Cheruskowie), Hábukoz oraz Háttoz (pol. Chattowie), którzy rośli w siłę na zapleczu bogatszych farm oraz dzięki najazdom za Ren. Na północy leżała stara ojczyzna Skándzá, która ciągle widziała okresowe ruchy nad Morze Bałtyckie, w zalesione tereny na wschód i północy wschód od Swebów. Było to czas możliwości dla agresywnych wojowników i niebezpieczeństwo dla tych mniej zdolnych odeprzeć rywali.
Ekspansja doprowadziła również do zmian kulturowych. Wzrosła liczebność populacji i różne plemiona przeniosły się do cieplejszych i bogatszych ziem na południu, wschodzi i zachodzi. Bliższe kontakty z Celtami doprowadziły do rozwoju metalurgii – wspomaganej przez duże złoża żelaza w górnej Polsce – co doprowadziło do lepszego uzbrojenia. Najazdy i agresywna aneksja terytorium rywali doprowadziły także do powstania elity wojowników, z wojną stającą się głównym zajęciem liderów plemiennych oraz świty wojowników, którą zaczęli przyciągać.
Stara luźna plemienna przynależność ustąpiła miejsca bliższym więziom pomiędzy klanami I bandami oraz zmieniła relacje pomiędzy władcą i zwykłym ludem. Chociaż mniej społecznie uwarstwione niż społeczeństwo celtyckie, nowe elity wojowników stawały się coraz bardziej potężniejszą siłą w strukturach plemiennych. Władcy starego stylu – pół-święty/religijny lider wybrany na podstawie swojego pochodzenia –musi teraz dzielić swoją potęgę z odnoszącym sukcesy wodzem. W ten sposób pół-religijny Kuningáz i Eriloz lub liderzy klanowi i możni, którzy go wspierali, zwrócą się do wybranego Hárjánáz by prowadził plemienny bandy w czasie wojny. Czasami Hárjánáz był podporządkowany Kuningáz. Czasami te dwa urzędy sprawował jeden człowiek. Często rywal Hárjánoz walczył o dominację w wewnętrznych waśniach i wojnach.
Wszyscy wolni ludzie nadal posiadają wysoki status w strukturach plemienia i ani Kuningáz lub wódz nie mógł wykonać decyzji bez wsparcia i aklamacji plemiennych zgromadzeń wolnych ludzi. Więc choć społeczeństwo Germańskie się zmieniało, to pozostało podejrzliwe w stosunku do władzy absolutnej, a ludy germańskie szczyciły się swoją niezależnością, wolnością i samowystarczalnością.
Obdarowywanie się prezentami, biesiadowanie i starożytne zasady gościnności wykuły powiązania pomiędzy rodami i klanami oraz pomogły uporządkować relacje pomiędzy plemionami. Waśnie i krwawe zemsty były powszechne, ale „cena krwi” (płacona w bydle) była wykorzystywana do zaspokojenia tych wybuchów przemocy. Wspólna tradycja religijna i wspólne dziedzictwo kulturowe były jedynymi rzeczami, które te plemiona wspólnie dzieliły – wszystkie plemiona dzieliły ze sobą pieśni przodków ze starożytnej Skándzá oraz starych bogów z odległych czasów. Różne plemiona obdarzały dużym szacunkiem rożnych bogów i posiadały swoje lokalne bóstwa i duchy, ale wszystkie ofiarowały swoim w świętych miejscach bydło i broń – zazwyczaj w leśnych gajach lub na bagnach. Ludzkie ofiary były powszechne w czasie głodu lub jako dar dziękczynny za zwycięstwo w wojnie.
W 272 r. p.n.e. te plemiona, z ich tradycjami, bóstwami, pieśniami oraz dynamiczną i ekspansyjną kulturą zaczęły być zagrożeniem dla ludzi żyjących na południe i zachód od nich. Galowie już wiedzieli, że Ci ludzie zza Renu są niebezpieczni, ale nie było to na długo zanim Rzymianie dowiedzieli się o ruchach – często ogromnych, nagłych i gwałtownych – tych niespokojnych ludzi. Miało to doprowadzić - w I w. p.n.e. i I w. n.e.- do długiej serii wojen pomiędzy Rzymianami i germańskimi plemionami, a wiele wieków później Germanie ustanowili królestwo na ruinach dawnego Imperium Rzymskiego.
Wraz z Rzymskim podbojem Illyrii, Galii i Dacji, Germanie weszli w stały bezpośredni kontakt z Imperium wzdłuż granic Renu i Dunaju. Doprowadziło to do kilku wieków interakcji, wymiany kulturalnej, działań wojennych i handlu; z trwałym efektem dla obu kultur.
Militarne aspekty tej konfrontacji i interakcji doprowadziły do przyspieszenia zmian w germańskim społeczeństwie, wojenni przywódcy i ich oddziały stale rośli w siłę i wpływy w Germanii, kosztem starszych form władzy politycznej. Konfrontacja militarna zmieniła sposób walki germańskich band, o większą dyscyplinę, wykorzystywanie formacji i wymienionych standardów […]. Germańscy wojownicy podczas tego okresu służyli w rzymskiej armii jako auxilia i najemnicy, sprowadzając do swoich ojczystych stron po zwolnieniu ze służby swoje wyszkolenie, wiedzę, a często także uzbrojenie.
Również handel przeszedł rewolucję na dotychczas zubożałych germańskich ziemiach. Z cenionym przez rzymskie panie bursztynem, długi szlak handlowy z dolnego biegu Dunaju aż do Morza Bałtyckiego stał się źródłem bogactwa dla plemion leżących wzdłuż jego trasy. Najazdy na Imperium przyniosły łup, a rzymska praktyka napuszczania jednego wodza na drugiego doprowadziła także do dużych wpłat danin i bogatych darów, co łącznie doprowadziło do obiegu monet na germańskich ziemiach. Wodzowie i przywódcy wojenni gromadzili bogactwa co z kolei przyciągało wojowników, poddanych i potęgę.
Wszystkie te zmiany doprowadziły do powolnej ewolucji w ramach plemion, przy czym większe grupy wchłaniały te mniejsze, podczas gdy inne formowały sojusze i federacje, by chronić siebie w coraz bardziej wojowniczym otoczeniu. W IV wieku n.e., starsze, mniejsze plemiona i bandy sprzed 600 lat zniknęły, zastąpione przez większe plemiona i federacje plemion, które dzieliły wspólną kulturalną tożsamość. To właśnie te nowe, większe, bardziej militarystyczne i potężniejsze plemiona wchodziły w konfrontację z Rzymem, aż zachodnia część Imperium zaczęła podupadać gospodarczo i rozpadać się politycznie w V w. n.e.
W tym samym czasie, germańskie narody - zatrzymane przez Rzym na zachodzie i południu – nadal rozprzestrzeniały się na wschód. W III w. germańskie bandy poruszały się po stepach Ukrainy, mieszając się oraz walcząc przeciwko indoirańskim Sarmatom i Alanom, których tam znaleźli. Ludy te również miały ogromny wpływ na wschodnie germańskie plemiona. Niektóre z nich, takie jak Kwadowie, Goci, Gepidowie, Tajfalowie zaadoptowali ciężką kawalerię z lancami sarmackich ludów, stając się w tym procesie groźną ciężką kawalerią. Sarmaci wpłynęli również na germańską sztukę, wprowadzając przeplatane style i abstrakcyjne motywy zwierzęce, które miały zdominować sztukę germańską na następne 1000 lat.
Agresja, niepokój i wojowniczy charakter tych plemion, które Rzymianie zauważyli przy pierwszych kontaktach pozostały znakiem rozpoznawczym do końca ich historii, aż na początku V w. n.e., okoliczności i agresywna wojna doprowadziły Germańskich królów, którzy śledzili swoje pochodzenie od pół-mitycznych przodków w starej germańskiej ojczyźnie Skandynawii, na trony Italii, Galii, Iberii i Afryki.
Dzięki wielkie napewno sie przyda
Dzięki że polonizujesz ten mod :)
Za ile myślisz wydasz kolejną wersje?
Oj nie prędko wkońcu wakacje nadeszły i niebardzo mam ochote sądze że jakos pod koniec sierpnia dopiero zaczne na nowo spalszczać ale jak już bedzie rok szkolny to sądze że może już pod koniec października będzie pełna wersja.
To życzę powodzenia w szybkim skończeniu polonizacji ;)
I ja się dołączam choć nie grałem od czasu zarzucenia na czas skończenia spolszczenia :mrgreen: ale na pewno wrócę.
Ja też obecnie nie gram w EB przerzuciłem się na strzelanki typu "Crysis" a co do spolszczenia narazie czekam aż jedna osoba która mi pomaga dokańczać plik event_string wkoncu wyśle mi go na poczte ale ja osobiście nie robie obecnie nic sądze że wróce do roboty gdzieś pod koniec sierpnia albo we wrześniu ale oprócz opisów budynków i jednostek pozostały tylko niedorobienia w "menu_english" więc zasadniczo zbyt dużo do zrobienia nie zostało.
Obecnie mam wakacyjną przerwe a dzisiaj wyjeżdżam do Chorwacji i wracam 15 lipca a do pracy wracam we wrześniu więc wrzuce przedsmak tego co czeka was we wrześniu (loading screen i nowy splash :P)
[spoiler:1136joie]http://img263.imageshack.us/img263/4...ingscreen8.pnghttp://img191.imageshack.us/img191/7247/splashwz.jpg[/spoiler:1136joie]
Wróciłem z Chorwacji i dla niecierpliwych zrobiłem na szybko 3 loading screeny:
[spoiler:1136joie]http://img828.imageshack.us/img828/6/loadingscreen6.jpghttp://img809.imageshack.us/img809/4...ngscreen30.jpghttp://img96.imageshack.us/img96/902...ngscreen31.jpg[/spoiler:1136joie]
Witam, widzę, że wróciłeś z wakacji i zedytowałeś swojego posta z 01. lipca :twisted: . Screeny super dodałeś II-gi i III-ci od góry mi się podobają najbardziej. Tak trzymaj, myślę, że EB I przeżyj ponownie spory wzrost zainteresowania na spolszczeniu od Ciebie. Pozdrawiam.
Kolejny loading screen:
[spoiler:blzrmtrn]http://img835.imageshack.us/img835/3...ngscreen32.jpg[/spoiler:blzrmtrn]
I obecna historia zmian od ostatniej aktualizacji:
-Około 15 nowych opisów jednostek
-Tooltips 100%
-event_string 90%
-Menu_English 70%
-export_buildings około 15-20%
-strat 95%
-shared 90%
-quotes 99% (drobne zgrzyty)
-diplomacy 100% (poprawione Monarchia Seleucydów i Baktria nie mają tekstów typu "Ku chwale faraona")
-loading screeny około 75-80%
PS. Aktualizacje zrobie za tydzień bo chce cos jeszcze dorobic :P
EDIT.
Dodaje jeszcze 6 opisów jednostek na zachęte.
[spoiler:blzrmtrn]http://img593.imageshack.us/img593/5...0719095327.jpghttp://img51.imageshack.us/img51/138...0719095342.jpghttp://img823.imageshack.us/img823/8...0719095349.jpghttp://img687.imageshack.us/img687/8...0719095355.jpghttp://img694.imageshack.us/img694/8...0719095644.jpghttp://img651.imageshack.us/img651/8...0719095833.jpg[/spoiler:blzrmtrn]
+ coś dla historyków. W loading screenie nie chodzi tak bardzo o falcate ale zobaczmy obrazy i rzeźbe a potem przypomnijmy se wygląd iberyjskich i balearyjskich wojowników. Teraz widać jak historycznie zostały w tym modzie wykonane jednostki.
http://img16.imageshack.us/img16/211...ngscreen33.jpg
Dopiero teraz zabrałem się za tłumaczenie opisów frakcji na początek Ptolemeusze:
http://www.europabarbarorum.com/i/fa...nner_15pto.jpg
Potężny faraon, syn Ptolemeusza I, który był najbardziej zaufanym przyjacielem Aleksandra Wielkiego. Twój ojciec po śmierci Aleksandra przechwycił najpotężniejsze ziemie jego imperium tworząc w ten sposób własne. Dzieki sile jego miecza i zapalonego umysłu, jego słowo jest prawem wzdłuż Nilu i ziem Zachodniej Fenicji i Jerozolimy. Na ziemie Egiptu została wprowadzona Grecka kultura. Ale to jest również czas wojny ze zdradzieckimi Seleucydami i lekkomyślnymi Diadochami Aleksandra Wielekiego. Teraz dowodzisz jednymi z najcieższych oddziałów falangi na swiecie, kierowanych przez lojalny korpus Greków i Macedończyków. Możesz także wynająć Etiopczyków na połódniu Nubii jako piechote szturmową. Możesz być pewien ich lojalności ponieważ nie dzielą swojej kultury z rodowitymi egipcjanami, którzy są skłonni do buntów wobec swoich Greckich władców, których nie uznają za faraonów. Nasza pozycja jest silna i godna pozazdroszczenia. Potężny Nil jest naszym źródłem dochodu i musi być odpowiednio chroniony. Mamy sąsiadów ze wszystkich stron, ale żaden z nich nie jest godny zaufania. Na południu są niezdyscyplinowani Nubians, obciązeni skarbem ich złotych kopalń i Kartaginczycy na wschód, bogaci z handlu morskiego. W koncu na zachód wielkie Imperium Seleucydów, którzy moga w każdej chwili nagromadzic armie i przejsc przez Synaj do naszego centrum. Seleudzkie roszczenia, że to oni są prawdziwymi spadkobiercami imperium Aleksandra ale ich kłamstwa są wyraźne. Powódź Nilu wyśle nasze armie by zgnieść fałszywych spadkobierców ze wschodniego świata !
Nowa wersja spolszczenia będzie dostępna na moim chomiku za niecałe 30min. (trzeba poczekać aż sie doda) tak więc nowa wersja 0.67. Jest tam troche tekstu pod Mega Mod Packa. Ale radze zrobić kopie zapasową. Poza tym:
-kilka nowych opisów.
-kilka nowych cytatów
-nowe loading screeny
-i inne pierdoły, których nie pamietam
Pozdrawiam ;)
PS. MMP prosze sie nie podniecać bo zbyt wiele tam tego nie jest ...
Filippp jak tam spolszczenie robisz coś jeszcze czy spolszczenie padło śmiercią naturalna ?
Pozdr.