Napisałem na TWCenter. Okazało się, że morza i jeziora maja rożne kolory przez co limit prowincji się wyczerpał :/
Po poprawieniu tego wszystko gra jak trzeba :)
Wersja do druku
Napisałem na TWCenter. Okazało się, że morza i jeziora maja rożne kolory przez co limit prowincji się wyczerpał :/
Po poprawieniu tego wszystko gra jak trzeba :)
nie zliczone są błędów modderów ;)
Dodałem nową prowincję Gdańsk w modzie SS RR/RC (usunąłem miasto Sharjah, bo przekroczyłbym limit 199 prow.). wszystko ładnie jest na mapce, ale jak chcę wrócić do kampanii (wczytanie save`a to wywala mnie do pulpitu). Wie ktoś może co źle zrobiłem??
PS. z loga nic nie wynika, pisze tylko o tym, że medek napotkał błąd i tyle.
http://images38.fotosik.pl/342/6c3e0dc235dd2e21m.jpg
Żartujesz? Liczyłeś na to, że po edycji mapy można wrócić do save? Przemyśl to. :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Przemysł II
Save nie uwzględnia też zmian w descr_strat, które są potrzebne do dodania prowincji...
Save ten pochodzi już z nowej mapy. Tzn, że powstał już na nowej mapie z Gdańskiem. Taki głupi to aż nie jestem, że wczytywałbym stare save-y pochodzące sprzed modyfikacji mapy.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
qrde próbuję dodać prowincję i próbuję... i nic.
Zrobiłem sobie moda na podstawie poradników na 4rum, utworzyłem w nim folder "text" a do niego skopiowałem plik "imperial_campaign_regions..." z linku który jest tutaj podany (przy poradniku).
Pozmieniałem odpowiednie pliki i medieval napotka.
Potem próbowałem wszystkiego co możliwe i dalej ten sam błąd.
W końcu zmieniłem kolor prowincji i teraz zamiast medieval napotka jest ctm...
[quote=Przemysł II]Save ten pochodzi już z nowej mapy. Tzn, że powstał już na nowej mapie z Gdańskiem. Taki głupi to aż nie jestem, że wczytywałbym stare save-y pochodzące sprzed modyfikacji mapy.[/quote:28xljik8]Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Skoro cie wywala to skąd masz te zdjęcie z Gdańskiem już? (chyba, ze wcześniej robiłeś ; dd)
Dopisz do skrótu gry -show_err i sprawdź jakie błędy wyskoczą.
Trochę ogaru- on pisał, że sava się nie da wczytać, ale to nie znaczy że kampanii nie potrafi zacząć...Cytat:
Zamieszczone przez Kuzyn
problem zakończony z tym gdańskiem, tylko, że sam nie wiem za bardzo co pomogło bo w tym czasie:
1. zaliczyłem format kompa i reinstalka moda
2. wyszukałem, usunąłem bądź zmienilem nazwe miasta Shiraz na Gdańsk w każdym pliku z folderu World
jak można sprawdzić czy dane miasto nie leży czasem na lesie. Chciałem dodać Warszawę ale to był mój błąd za dużo drzew w koło i nie mogę trafić na puste miejsce? Tylko mi nie mówcie że mam próbować do skutku :shock:
porównaj sobie miejsce gdzie chcesz dodać prowincję z innymi plikami w folderze "base"
czy jak chcę zrobić mapę całkiem od nowa (chodzi mi oczywiście o prowincje), to w jakich plikach mam usunąć istniejące oraz czego nie mogę usuwać?
Witam
Potrzebuję pomocy z dodaniem prowincji chodzi o mod Westeros TW 0.53 Enhanced
1. Udało mi się dodać pierwszą prowincję bez większych problemów i wszystko działa wchodzi do kampanii i można grać ale:
2.Przy próbie dodania następnej prowincji robi się problem nie mogę wejść do kampanii albo nie wchodzi woogóle i zostaje w menu albo wychodzi z errorem, próbowałem w pięciu różnych miejscach bawiłem się ze zmianą granic, zmiana położenia miasta ale dalej przy dodawaniu drugiej prowincji niestety nie chce wejść do kampanii.
Z góry dzięki za pomoc :)
nie znam tego moda, ale możliwe, że przekroczyłeś limit prowincji. Istnieje coś takiego. Na mapie chyba może być jakoś 198 prowincji. Poszukaj w tym temacie, bo było tu o tym wspomniane.
W każdym razie możliwe, że w modzie jest prowincji na styk, wtedy nie możesz dodać kolejnej.
Czy bez alpaca's string.bin convertera da się dodawać nowe frakcje do Medievala ?
Wybaczcie że odświeżam stary temat, ale mam mały problem z prowincją którą zrobiłem. Stworzyłem miasto Gdańsk, wszystko pięknie ładnie tylko jest jeden problem; nie mogę wybudować portu chociaż w map_regions go uwzgledniłem. Co mogę zrobić żeby to naprawić ? :)
Może miasto Gdańsk, które dodałeś jest za małe na budowę portu i musisz poczekać aż zostanie upgradowane o poziom wyżej?Cytat:
Zamieszczone przez xardas97
Czy pozostałe budynki możesz budować bez problemu? Może jednak nie dodałeś białego piksela na mapie tam gdzie należało (na terenie prowincji przy granicy z morzem) ?
Dodałem ten biały piksel przy samym tworzeniu prowincji, więc tu jest wszystko ok. Ale gdy mam Gdańsk na odpowiednim poziomie do budowy portu nie ma nawet ikonki budynku do wybudowania, to tak jakby nie wykrywało tego białego piksela, a na domiar złego nie mogę zwiększyć poziomu osady mając odpowiednią ilość kasy i populacji. Mogę maksymalnie ten poziom zwiększyć tylko o jeden :/
Czy zmieniałeś tylko pliki do robienia prowincji, czy bawiłeś się też drzewkiem technologicznym (budynki dostępne dla poszczególnych frakcji) ?Cytat:
Miałem kiedyś coś podobnego i okazało się, że frakcja, którą grałem nie miała dostępu do technologii budowania portów.
Dzięki, wszystko jest już ok :)
A jakie było rozwiązanie zagadki?Cytat:
Coś w descr_strat pochrzaniłem
Pozwolę sobie odświeżyć, ponieważ po przejściu dwójki i Kingdoms na wszystkie sposoby i na mnie przyszedł czas edycji mapy.
I tu pytanie: Czy modować można tylko oryginalną (angielską) wersję gry, czy spolszczoną też?
Nie ma żadnej różnicy, ponieważ pliki tekstowe i tak są po angielsku.
No tak, ale nie ma znaczenia fakt, że, dajmy na to, w plikach tekstowych Akka to Acre, a na mapie kampanii jest nazwa spolszczona? Czyli, jeśli stosując się do nomenklatury angielskiej nazwę prowincję/miasto np. Quedlinburg, to gra nie zgłupieje, szukając polskiego odpowiednika w plikach lokalizacyjnych?
Nie zgłupieje jeżeli w pliku odpowiadającym za nazwy miast i prowincji wpiszesz takie coś: {Acre}Akka, jeżeli oczywiście chcesz mieć polską nazwę miasta.
Co innego nazwa prowincji w grze, a co innego jej nazwa w plikach gry. Jedna nazwa jest nazwą robocza, a druga nazwą, którą gra prezentuje graczowi. Stąd np prowincję "region_xxx" możemy nazwać zarówno xxx jak i yyy, stosownie do własnego widzimisię.Cytat:
Zamieszczone przez paragraf225
Pomoże ktoś? Wyskakuje mi błąd
rozumiem, że brakuje pliku txt.strings.bin, który powinien wygenerować się sam? Niestety tak się nie dzieje, dodanieCytat:
19:44:31.584 [script.err] [error] Script Error in data/world/maps/base/descr_regions.txt, at line 1014, column 1
Couldn't find region name 'Cork_Province' in stringtable
19:44:31.819 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
do configu medievala lub własnego nie działa. Jakieś pomysły?Cytat:
[io]
file_first = true
Pewnie się powtórzę, ale polecam ściągnięcie BareGeomoda (gotowy do edycji mod folder zawierający kampanię z podstawki) i w pełni z nim kompatybilny Geomod, czyli narzędzie do edycji mapy. Bardzo łatwe w obsłudze, sam od dawna z niego korzystam przy pracach nad AMaM :)
Spoiler:
#edit
Nie ważne, działa już bo musiałem zainstalować wersję dla Kingdoms, dzięki w takim razie.
Polecam się na przyszłość ;)