-
Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna inteligencja
Od 10 tur, prawie 3 pełne tureckie armie stoją pod twierdzą Doryleum i nic nie robią, tak samo 2 inne armie tureckie stoją pod Amastris - które jest obecnie dużym miastem. Fakt mam tam pełne załogi ale Turcy jak pisałem mając taką przewagę nie atakują a stoją w polu, marnując pieniądze swego sułtana. Może się ruszą poczekam jeszcze kilka tur. Szykuję ekspedycję do ich rozbicia. Zgadzam się, to wymagające ai w grze, ale wymaga paru poprawek, po to jest ten temat by zbierać opinie.
Edit: 127 tur gry Bizancjum na Ai Pitera.
Frakcje zniszczone - padły Portugalia, Anglia, Aragonia. Krzyzowcy maja jedną prowincję, Polska też tylko Halicz.
Pierwsza piątka: Bizancjum, Maurowie, Niemcy, Gruzja i Egipt.
Jak tam Ktos pograł na ai Pitera/ jakies wnioski i uwagi mile widziane. Pozdrawiam.
-
Na oryginalnym AI po 50 turach kampanii Polską miałem zajęty Kijów, większość Nowogrodu i Rusi, na moim Ai po takim samym czasie dopiero zająłem Wilno. Także od oryginalnego jest na pewno dużo lepsze, a małe mankamenty mogę się zdarzyć. Dzięki temu AI gra się wydłuży i nie będziemy tak szybko supermocarstwem, dzięki czemu przyjemniej będzie się korzystać z coraz to nowych jednostek w drodze do imperium. Araven widać komp nie ma odpowiedniej przewagi żeby zaatakować więc czeka aż zgromadzi większe siły.
Jeśli ktoś martwi tym, że będzie musiał prowadzić mnóstwo nużących bitew bez przerwy nie powinien się zbyt martwić Na moim AI komp lepiej koncentruje siły i atakuje większą ilością wojsk. W bellum natomiast nie potrafi wykorzystać armii i posyła do boju armie po kolei. W moim AI jak już rozniesiesz armię wroga uzyskasz parę tur spokoju, bo komp wysłał większość sił w regionie, może coś zostawiać do obrony, szczególnie jeśli wojna toczy się przy morzu, ale zanim zaatakuje będzie zbierał dłużej siły, więc bitwy nie powinny być tak nużące. W każdym razie dla mnie nie są tak jak na oryginalnym AI. Polecam grać na oryginalnych kosztach jednostek, gdyż to na nich testowałem grę.
W mojej grze desanty działają bardzo sprawnie, Maury zrobiły desant na swoje ziemie na półwyspie Iberyjskim żeby szybciej dojść, Norwegia robiła desant na Szkocję, Bizancjum na rebelie w Afryce. Bizancjum zaczęło również odbijać ziemie w Italii. Także wszystko działa tak jak powinno również w Bellum:
[spoiler:b8g1f3l0]http://img853.imageshack.us/img853/72/56646346.png
Uploaded with ImageShack.us[/spoiler:b8g1f3l0]
Trudno obiektywnie oceniać swoje dzieło, dlatego czekam na uwagi co poprawić :)
-
Dotrwał ktoś do najazdu Mongołów na Twoim Ai? Jak sobie radzi AI i wy ewentualnie czy za bardzo nie bedziemy osłabieni przed ich atakiem i ? :P I jeszcze jedno macie jakiś plik albo submod na lepszą dyplomacje do Bellum, bo ta jest co prawda dobra, ale ma kilka niedociągnięć.
-
Póki co oba pliki mają tylko po ok 7 pobrań, wiec możliwe,że nikt.
-
Szkoda, że Nikt nie wypowiada się z tych co pobrali. Chciałbym poznac opinie innych co do rozgrywki na tym AI strategicznym. Pozdrawiam.
-
Można by prosić o upload na inny serwer? Z tego mi się nie chce ściągnąć. Z góry dzięki. Wiem jak się sciąga tylko jest taki problem, że jak klikam pobierz to pojawia się biały ekran i dalej nic z tego. Prosiłbym o upload tego drugiego:"Instalka nr 2 - AI Pitera z 15.02.2012 dla grających w submoda Aravena lub submoda Ironmana".
P.S Próbowałem na 3 przeglądarkach i to samo się dzieje.
-
Normalnie się ściąga... Klikasz data.exe i pobierasz bezproblemowo ;0
-
Patol987 klikasz w tym drugim linku na nazwę pliku czyli: ai Pitera z 15.02.2012 do submoda Aravena i Ironmana i po chwili Ci sie pojawi opcja zapisz plik. Link działa. Jak dalej nie możesz pobrać wyślij mi na PW jakiś mail to prześlę Ci wieczorem te 2 pliki do AI. Pozdrawiam. Ale najpierw ponów próbę pobrania.
Edit: Poniżej masz plik w załączniku. Stąd powinieneś pobrać Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Od 10 tur, prawie 3 pełne tureckie armie stoją pod twierdzą Doryleum i nic nie robią, tak samo 2 inne armie tureckie stoją pod Amastris - które jest obecnie dużym miastem. Fakt mam tam pełne załogi ale Turcy jak pisałem mając taką przewagę nie atakują a stoją w polu, marnując pieniądze swego sułtana. Może się ruszą poczekam jeszcze kilka tur. Szykuję ekspedycję do ich rozbicia. Zgadzam się, to wymagające ai w grze, ale wymaga paru poprawek, po to jest ten temat by zbierać opinie.
W mojej kampanii póki co nie miałem tego problemu. Może miałeś tam jakieś elitarne oddziały?
-
Fakt załogi miały sporo elitarnych oddziałów. Pogram dalej w wolnej chwili bo skończyłem na 127 turze, to zobacze jak Mongołowie się zachowują.
-
Witam. Około 20 Osób pobrało AI Pitera dokładnie to 22. Może by Ktoś napisał jak mu się to AI sprawowało w grze. Jaką grał kampanię, czy na czystym Bellum czy na submodach. Chłopak robi AI, czeka na jakies uwagi a tu nic. Ja też bym chętnie poznał Wasze opinie. Brak postów zniechęca i uniemożliwia wprowadzenie ew. ulepszeń tego AI.
Pozostaje czekać na jakieś uwagi. Pozdrawiam.
-
Zacząłem kampanie Turkami mam obecnie 50 ture i musze przyznać ze w skali od 1 do 10 dałbym temu Ai 7 ;D W sumie gra się dobrze oprócz paru ekscesów typu łamanie 25 tur bez walk przez Jerozolime która w 7 turze się rzuciła na Cypr i prowadziła wojne z Bizancjum albo coś takiego ze była chyba 26 tura i patrze bizantyjskie okręty mówie sobie no pewnie mi port zablokują i zablokowali, ale bez żadnego wsparcia lądowego tzn. wywołali wojne a na lądzie zadnego wsparcia i błyskawicznie zająłem bez walk praktycznie 3 miasta co było bezsensowne :P Oprócz tego strasznie agresywni na całej mapie wszyscy są no, ale to może już przesadzam bo ja poprostu lubie planować swoje wojny czyli rozb. troche gospodarke i mieć zaplecze wojskowe i finansowe a nie odrazu napierdalanka każdy z każdym na każdego bo mniej więcej tak to wyglądało ;p
Ai ma też dużo plusów(jakie wyłapałem) : Jak budowałem flote bizancjum w portach na około mnie rozbudowało większą odrazu uznałem to za ciekawy patent bo nie dali mi stać sie potęgą morska na Morzu Czarnym.
-Fajnie z tymi fortami komputer kombinuje zastawia ważne miejsca uniemożliwiając przedostanie sie przeciwnikowi do głownych miast/ważnych przjśc
-Szybciej podbija rebelie
-Może mi się zdaje ale zauważyłem chyba ze tury idą nieco szybciej ale to może mi sie zdaje ;P
-
Dzięki za opinie. Oryginalne AI z bellum na ile byś ocenił? ;)
-
Myśle ze na 6 ;) bo wiesz chyba dobrze sam jak ciężko byłoby zrobić Ai na takie 10 punktów oceniając racjonalnie całokształt :D
Mimo wszystko musze Ci przyznać ze to Ai to niezła robota pomęcze się do Mongołów zobacze jak będzie i to opisze bo jestem ciekaw ;D
-
Grasz na podwojonych kosztach jednostek?
-
Piter właśnie wyszło bc 6.3 więc nie męcz się narazie już z Twoim Ai zobaczymy to z 6.3 jakby co to mam nadzieje, że poprawisz swoje błedy i zrobisz do 6.3. Pozdrawiam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
Piter właśnie wyszło bc 6.3 więc nie męcz się narazie już z Twoim Ai zobaczymy to z 6.3 jakby co to mam nadzieje, że poprawisz swoje błedy i zrobisz do 6.3. Pozdrawiam ;)
yy, po co mi to mówisz, przecież sam widzę :D czemu nie odpowiedziałeś, czy grasz na podwojonych kosztach jednostek ? ;) To jakaś sprawa intymna, czzy coś, że się wstydzisz ;P
-
Gram na podwójnych kosztach jednostek tylko wiesz...nie mów nikomu o tym dobra? Bo głupio tak troche... ;D
-
Cytat:
Gram na podwójnych kosztach jednostek tylko wiesz...nie mów nikomu o tym dobra? Bo głupio tak troche... ;D
No tak myślałem ;) Potwierdza się, że na podwojonych kosztach komp zachowuje się gorzej :) Dlatego mi się gra inaczej niż Ty opisujesz, bo ja gram na normalnych.
-
Ano może... Stąd też pewnie Araven też się troche inaczej wypowiadał ;) i ogólnie sie zeznania troche różniły ale i tak nie moge przeboleć tych 25 tur zamikast 30 :D chyba najgorszy cios dla mnie haha xD
-
Jest nowa wersja: zwiększyłem wpływ relacji między frakcjami na priorytety inwazji dzięki czemu dyplomacja będzie miała większe znaczenie oraz wprowadziłem dwa warianty: 100% lojalność od relacji 9/10 i 10/10.
Dodałem również dodatkowe polecenia dzięki którym mam większą pewność, że komp przy wspomnianych wyżej relacjach nie zdradzi. Wywaliłem również poecenie przez które komp niie robił wypadów z fortów mając nawet dużo większą przewagę liczebną w poprzedniej wersji (czego nikt nie zauważył poza Aravenem).
Zmieniłem ogólnie trochę w doborze inwazji i dopisałem algorytmy dzięki którym komp ma rzadziej rozpoczynać wojnę blokadą portu na submodzie z podwojonymi kosztami jednostek.
-
Super jak obczaje Ai z 6.3 oryg. to sciagne Twoje i obadam ;D
-
Fajnie Piter zaraz pobieram i wypróbuje na Bellum 6.2 za jakiś czas bo na 6.3 gram na oryginalnym Ai coby sobie zdanie wyrobić. Żałuje, że nie ustawiłes tej 100% lojalności kompa od 8 ale trudno. Pogram to zobaczę jak to działa. Pozdrawiam. :mrgreen:
-
Dodam jeszcze może wersje, w których komp będzie lepiej odbijał oblężenia miast, ale musze pomysł na to przetestować, a jeszcze tej wersji którą wrzuciłem dobrze nie przetestowałem szczerze mówiąc ale jest niewiele zmian, co najwyżej nowe mogą nie wszystkie działać, choć raczej zadziałają, a reszta jest taka sama (może Araven później to przetestujesz na bellum ? ;])
-
Piter link dla AI do submoda Aravena nie działa. Prosiłbym o aktualizacje.
-
Odnośnie wersji AI do Bellum Crucis 6.3, melduję, że pobrałem z ciekawości zagrałem 7 tur, ale przestałem po tym jak się okazało, że Norwegowie w wyniku grzebania przez Pitera w pliku descr_sm_factions gadają jak Turcy, i mówią o sułtanie w odpowiedziach dyplomatycznych. Podobne bugi były i w wersji AI Pitera do 6.2, tam po moich naleganiach Piter to wyeliminował.
Edit: Piter jak dajesz AI do pobrania na Forum, to je przetestuj wcześniej ok?, by nie było takich wpadek jak z tą Norwegią mającą teraz głosy islamskiej frakcji zamiast zachodniej co mnie osobiście osłabia. Nie wiem jak wpływa na grę sam plik descr_campaign_aI_db, jego wypróbuje z oryginalnym sm_factions. Ale raczej z racji na w/w okoliczności zostanę na razie, przy oryginalnym ai z BC 6.3, ale może Ktoś oprócz mnie wypróbuje nowe wersje AI Pitera tak do 6.2 (są wg słów Pitera poprawione) i do 6.3 (ta wersja wg mnie wymaga poprawek sm_factions).
-
Ja mam podobnie lecz z tym że Polacy gadają po angielsku. I chyba niektóre kraje z którymi negocjuje również.
Jak można to naprawić?
-
Tego akurat nie można poprawić i to nie kwestia AI Pitera w czystym Bellum w wesji włoskiej też tak jest. Wiele frakcji wypowiada się jakby ich kraje były Anglią. Trzeba się przyzwyczaić.
-
To Norwedzy nie byli wyznawcami Islamu? :shock: Postaram się to naprawić, ale póki co i tak mało kto gra.
-
Ja narazie zaczynam kampanie Jerozolimą w 6.3 na oryginalnym Ai. Jeszcze je testuje ale jak je juz do konca wyczaje to sciagne to Twoje i pogram ;)
-
Witam
Piter testowałem Twoje AI (Bellum 6.2) i moim zdaniem odwaliłeś kawał dobrej roboty. Komp jest o wiele agresywniejszy. Bardziej rozważnie zawiera sojusze i jak masz dobre relacje 10/10 ich u mnie nie zerwał. Odpowiada mi to, że na 8/10 zerwie sojusz bo średniowieczna Europa nie była rajem dla pokojowo nastawionych królestw :lol: . Komputer atakując me prowincje nie wysyłał wielu spamowych armii ale atakował znaczną grupą wojsk i nawet kilkoma armiami. Były desanty morskie. W mojej kampanii Bizancjum zaczynało tłuc Egipt od strony morza. Ogólnie grało się dobrze a 20 tur neutralności mi nie przeszkadzało. Denerwowało mnie tylko, że komputer atakując rebelię czasami zbierał przy wrogiej osadzie 2 pełne armię i nie zaatakował na wiele słabszy garnizon.
Pozdrawiam
-
Testowałem dzisiaj moje AI z nowymi poleceniami dot. desantów, jeszcze ani razu komp nie rozpoczą wojny blokadą portu nie mając większych od sąsiada armii na granicy, ale komp ogólnie rzadziej robi desanty. Na tej wersji AI, która jest do pobrania komp czasami zacznie wojnę blokadą portu, ale to rzadkie.
Co do rebelii to też mnie to drażni, ale nie wiem póki co jak to naprawić, w każdym razie dzięki za recenzję :)
-
Tak czy inaczej na 6,2 AI jest o niebo mądrzejszy wspaniale się gra porównując to do poprzedniego AI. Faktycznie kawał dobrej roboty odwaliłeś.
Dzięki.
P.S.
Jeśli ktoś znajdzie sposób jak zmienić aby nacje mówiły w własnym języku będę wdzięczny. Oraz jak naprawić podczas bitwy okno z twarzą sojuszniczego wodza gdyż na chwilę obecną mam puste tło. (to po wgraniu submoda się pojawiło)
-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0
Zapraszam do testów wersji 2.0, zapewne finalnej.
-
Re: Bellum Crucis AI 2.0
Melduję, że testowałem AI Pitera na kampanii Light naprawdę warto spróbować ale nim zainstalujecie zróbcie kopię kilku podmienianych plików.
AI atakuje w sposób skoordynowany. Bardzo dobrze zawiera sojusze. Warto na nim zagrać. Komp Was niejednokrotnie zaskoczy na AI Pitera. Link jest w poście nr 1. AI w tej wersji jakie zrobił Piter to jedno z Najlepszych Ai na jakich grałem a grałem chyba na blisko 20 przez kilka lat. Szczególnie polecam tym co rozpracowali już AI z Bellum, zagrajcie więc na tym. Pozdrawiam.
-
Aż się boję ale spróbuje :D:D Fajnie, że Piter zrobił nową wersje :D Pobieramy i sprawdzamy ^^
Edit: Ile tur nieagresywności? :D
-
Cytat:
Aż się boję ale spróbuje :D:D Fajnie, że Piter zrobił nową wersje :D Pobieramy i sprawdzamy ^^
Edit: Ile tur nieagresywności? :D
Przez chyba 25 tur jest małe prawdopodobieństwo ataku na gracza (ale jest, to tak żeby gracz nie mógł spokojnie wszystkieg posyłać na rebelie bez strachu), a komp wogóle się nie atakuje.
-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0 (nowa sztuczna inteligencja)
Opinie o AI mile widziane :)
-
Gram teraz kampanię Full na AI Pitera Gruzją. No muszę przyznać, że jest lepsze od oryginalnego. AI lepiej atakuje, robi częściej desanty. Zdradza też. Ale nie na zasadzie wszyscy na jednego i słabego. Gram na VH. Dopiero 49 tura. Jihady i krucjaty są rzadzsze nieco to akurat plus. Komp dobrze prowadzi dyplomację, zawiera sensowne sojusze. Często jak walcze z jakąś nacją to mój inny wróg zawiera z nią szybko sojusz. Frakcja Ai jak toczy wojnę z innym frakcjami kompa to nie atakuje Ludzkiego gracza a koncentruje się na walkach jakie prowadzi i nie szuka na siłe nowych wojen, to akurat dośc realistyczne. Dyplomacja też tu gra dużą rolę. Ogólnie naprwdę świetne to AI pobierajcie i grajcie. Jak ja Fanatyk i weteran Bellum Crucis 6.3 przyznałem, że AI Pitera jest lepsze niż oryginalne, to coś w tym musi być. Pozdrawiam.
-
Ja zaraz pobieram bo wczesniej nie grałem, ale teraz zagram zobacze skoro Araven taK wychwala ;)