Żeby zagrać w tego moda nie trzeba angielskiej wersji.
Ja mam medka2 i kingdoms po polsku.
Co do aktualizacji to przy instalowaniu Kingdoms same się ściągają, bo bez tego nie idzie zainstalować.
Wersja do druku
Żeby zagrać w tego moda nie trzeba angielskiej wersji.
Ja mam medka2 i kingdoms po polsku.
Co do aktualizacji to przy instalowaniu Kingdoms same się ściągają, bo bez tego nie idzie zainstalować.
Nie wiecie może czy autorzy pracują nad nową wersja tego moda czy już zakończyli pracę nad tym dziełem?
Jak na razie to chyba nic nie słychać o nowych poprawkach:/ a szkoda.
Witam. Jestem członkiem ekipy B.C., a ściśle mówiąc maperem, toteż czuje się zobligowany do udzielenia odpowiedzi.Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
A więc tak, trwają prace nad powstaniem B.C. 3.0, która to wersja ma być znacznym krokiem naprzód w stosunku do poprzednich odsłon. Zmieni się bardzo wiele, to co było fajne (jednostki) zostanie, a do tego dojdzie tona fajnych dodatków. Z najważniejszych zmian wskazałbym nową mapę ;) rozszerzoną znacznie na północ, minimalnie na wschód i południe. Konsekwencją rozszerzonej mapy (która powierzchniowo będzie niemal 2x większa od tej wam znanej) będą nowe nacje, przy czym część z nich będzie znajdować się na terenach rozszerzenia mapy, a część na obszarach 'rdzenia' mapy. Na tym etapie nie mogę zdradzić wam listy nacji, chociażby dlatego że wciąż trwa debata nad dopięciem ostatecznej wersji, mogę natomiast powiedzieć, iż zostanie wykorzystany cały limit, tzn 30+1. Prócz całkowicie nowej mapy oraz nowych nacji ekipa pracuje także nad nowymi rozwiązaniami w zakresie gameplay, które to rozwiązania głównie tyczą się tzw. mikrozarządzania. Cześć z tych mechanizmów mamy już 'rozpracowane', część jest na etapie dyskusji. Jako maper moge powiedzieć, iż pracę nad mapą ruszyły, ale są na bardzo wstępnym etapie. Ruszyły też prace nad implementacji nowych nacji oraz tworzeniem nowych jednostek. Także zapraszam do odwiedzin do naszego sub - forum na TWC, jak macie jakieś ciekawe pomysły, sugestie, to teraz jest najlepszy czas na ich zgłaszanie, bo listy planowanych modyfikacji w 3.0 jeszcze nie zapieliśmy.
P.S. zapytam się 'szefa', nota bene też Polaka ;) czy mogę Wam zdradzić więcej info. Ale myślę, że trza się z tym będzie wstrzymać do oficjalnego preview. Z drugiej strony Wudang_clown uchylił nieco rąbka tajemnicy w interview na TWC (niestety linka nie mam pod ręka).
Silesian_Noble jak ida prace nad Eastern Europe???
Stoją. Nie jestem w stanie sam w pojedynkę udźwignąć tak wielki projekt. Czarę goryczy przelało we mnie zniknięcie modelarza. Ale nie wykluczam, iż powrócę do tamtego projektu. Powiem więcej, bardzo bym tego chciał. Ale do tego musiałbym mieć sam więcej czasu i najlepiej jeszcze kilku równie zapalonych kolegów.Cytat:
Zamieszczone przez slain78
Silesian_Noble chwała Ci za te informacje. Kiedy mniej więcej planujecie wypuścić wersję 3.0? Dacie radę do wakacji?
Swoją drogą nie widziałem, że w szlifowanie tego diamentu wśród modów jest zaangażowanych tylu Polaków.
Kto jest szefem projektu jeśli można spytać?
Co do sugestii - Panowie można by usunąć te dziwnie pojawianie się armii komputerowych przeciwników, które wyskakują niczym z podziemi? O ile w przypadku oblężenia miast jest to jak najbardziej do zaakceptowania ale te pojawiające się 3-4 pełne armie w polu ( tak pojawiające się a nie wytrenowane ) są co najmniej dziwne... Uważam ten aspekt jako konieczny do poprawki.
Swoją drogą wzmocnienie garnizonu obleganego miasta też jest grubo przegięte - uważam, że powinny być to jednostki odpowiadające pospolitemu ruszeniu mieszkańców, którym wciskano w ręce broń i wysłano na mury. A tak mamy sytuację, że pojawiają nam się zazwyczaj elitarne jednostki. Za całym szacunkiem dla ogromu pracy ale to są absurdy.
Proszę o rozpatrzenie tego i trzymam kciuki za dalszą pracę!
Na pewno byśmy chcieli, a czy się uda? Nie przewidzisz, bo zawsze coś wyskoczy. Ekipa też mogłaby być mocniejsza, zwłaszcza że zamiary ambitne. Ale tak jest chyba z każdym modem. Tak tez i nikt przy zdrowych zmysłach nie obieca Ci daty wydania moda.Cytat:
Wudang_ClownCytat:
Przekażę.Cytat:
Bardzo dobry mod chociaż przydało by się w nim kilka modernizacji tak aby nie odstawał od reszty jakością.
Ja z kolei przygotowuję aktualnie spolszczenie do wersji najnowszej czyli 2.02 i będzie dostępne w tym tygodniu więc będzie można w niego pograć w języku ojczystym
Spolszczenie będzie bazować na starej wersji BC 1.5
Jeśli ktoś chciałby pomóc w tworzeniu polonizacji to proszę się zgłosić do mnie na PW
EDIT
Podczas gry rzuciły mi się kiepsko wykonane loading screeny
tu macie link do sub moda poprawiające je w bardzo dobry sposób :D te są ekstra!
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=321668
Zwrocil uwage ktos na nastepujaca rzecz? Po zdobyciu prowincji ktora poczatkowo nalezala do innej frakcji nie mozna w niej rekrutowac jednostek lub mozna tylko czesciowo tj. w barracks albo practice range czy tez w stables. Blad ten dotyczy tylko prowincji nalezacych do innej frakcji - z rebeliami jest ok. Bylo tak na 1.0 i na 2.0 jest podobnie. Jesli nie jest to blad ale tak przewidzieliscie ze wzgledu na inna kulture, religie czy z innych wzgledow (przymiarki do AOR?) wtedy brak tutaj konsekwencji bo w barakach nie mozna rekrutowac chocby byly rozbudowane na maxa a w stajni na przyklad i owszem.Cytat:
Zamieszczone przez Silesian_Noble
Zaczelismy kilka tygodni temu nowa KO na BC 2.02 i wiele osob sie zgodzi chyba ze dla potrzeb hotseat system rekruacji jest zbyt wolny a utrzymania zbyt wysoki - brakuje dynamiki i mozliwosci dzialania na wielu kierunkach w zwiazku z powyzszymi ograniczeniami a to byla ogromna przewaga BC nad SS na przyklad ;)
Swoja droga AOR jest dobrym kierunkiem - przypomina niesmiertelny RTR :)
Witam wszystkich!
W imieniu teamu Broken Crescent dziękuję za zainteresowanie i wszelkie uwagi (przeszłe, jak i przyszłe). Postaram się odpowiadać na wszelkie pytania, jakie padną w tym wątku.
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, o jakich armiach mowa... Proszę o podanie szczegółowych informacji na ten temat, bo w tym momencie naprawdę trudno mi skojarzyć, o co chodzi.Cytat:
Sprawdziłem skrypt i jak się okazuje - nie jest tak źle. Skrypt działa tylko dla wybranych miast, uznanych za ważniejsze, jak Kair, Jerozolima, Konstantynopol itd. Podczas oblężenia garnizon zostaje wzmocniony o góra 3 jednostki, przy czym, jeśli dobrze pamiętam, przy spełnionych pewnych warunkach (liczba ludzi w garnizonie) z każdą turą miasto/zamek może otrzymać kolejne posiłki. Bywają to jednostki elitarne, choć w większości wypadków są to po prostu profesjonaliści - i to jakoś odzwierciedla sytuację obrony niezweykle ważnego ośrodka w danym państwie. Nie mówię, że nie możnaby tego lepiej zrobić, ale moim zdaniem nie jest źle. Mimo to, przyjrzymy się temu skryptowi. :)Cytat:
Nie jest to błąd, zważywszy na to, że: 1) każda frakcja ma do dyspozycji ekskluzywny zestaw jednostek, który nie powinien być dostepny dla żadnej innej frakcji; 2) AOR oznacza, że są tzw. regiony-rdzenie, w którym rekrutować można najlepsze jednostki - im dalej od tej bazy, tym mniejsze możliwości rekrutacyjne. Tak więc poza głównymi dla danej frakcji regionami rekrutować można jedynie jednostki regionalne oraz lokalną szlachtę (w niektórych, specjalnie oznaczonych regionach). Są jednak błędy i w niektórych regionach nie można prawie w ogóle rekrutować, ale są to nieliczne wyjątki. Założenie było takie, żeby utrudnić graczowi rozgrywkę, aby musiał on borykać się z logistyką itd. I to się sprawdza, póki co. Przy czym i tu mogę powiedzieć - nie jest to rozwiązanie najlepsze i postaramy się tak zorganizować AOR, aby gracz miał nieco więcej możliwości i jednocześnie nie miał łatwiej.Cytat:
Zamieszczone przez Kapsul
Jeśli chodzi o hotseat - zupełnie się na tym nie znam, bo nie mam na hotseaty czasu. Wydaje mi się jednak, że zbalansowanie moda pod hotseat wymagałoby osobnej pracy, której nikt się dziś nie podejmie. Hotseatowicze muszą więc zadowolić się tym, co jest, albo spróbować zmodyfikować moda na własną rękę.Cytat:
Zachęcam fanów Broken Crescent do dalszej konstruktywnej krytyki. ;)
Z innej beczki: jeśli pojawia się tu ktoś, kto potrafi tworzyć nowe jednostki - modele i tekstury, zapraszam gorąco do współpracy. Cierpimy na brak artystów, w związku z czym przyda się każda para wprawnych w modelowaniu i teksturowaniu rąk. Szczegóły znajdziecie na Total War Center.
Oczywiscie rozumiem wszystkie te ograniczenia wynikajace z AOR ale tutaj mam na mysli sytuacje kiedy zdobywam miasto/zamek i nie moge NIC rekrutowac niezaleznie jak bardzo rozbuduje, albo moge jedynie w barakach albo jedynie w stajni wyglada to tak:Cytat:
Kapsul napisał(a):
Zwrocil uwage ktos na nastepujaca rzecz? Po zdobyciu prowincji ktora poczatkowo nalezala do innej frakcji nie mozna w niej rekrutowac jednostek lub mozna tylko czesciowo tj. w barracks albo practice range czy tez w stables. Blad ten dotyczy tylko prowincji nalezacych do innej frakcji - z rebeliami jest ok. Bylo tak na 1.0 i na 2.0 jest podobnie. Jesli nie jest to blad ale tak przewidzieliscie ze wzgledu na inna kulture, religie czy z innych wzgledow (przymiarki do AOR?) wtedy brak tutaj konsekwencji bo w barakach nie mozna rekrutowac chocby byly rozbudowane na maxa a w stajni na przyklad i owszem.
Nie jest to błąd, zważywszy na to, że: 1) każda frakcja ma do dyspozycji ekskluzywny zestaw jednostek, który nie powinien być dostepny dla żadnej innej frakcji; 2) AOR oznacza, że są tzw. regiony-rdzenie, w którym rekrutować można najlepsze jednostki - im dalej od tej bazy, tym mniejsze możliwości rekrutacyjne. Tak więc poza głównymi dla danej frakcji regionami rekrutować można jedynie jednostki regionalne oraz lokalną szlachtę (w niektórych, specjalnie oznaczonych regionach). Są jednak błędy i w niektórych regionach nie można prawie w ogóle rekrutować, ale są to nieliczne wyjątki. Założenie było takie, żeby utrudnić graczowi rozgrywkę, aby musiał on borykać się z logistyką itd. I to się sprawdza, póki co. Przy czym i tu mogę powiedzieć - nie jest to rozwiązanie najlepsze i postaramy się tak zorganizować AOR, aby gracz miał nieco więcej możliwości i jednocześnie nie miał łatwiej.
http://img38.imageshack.us/img38/2066/0017bn.jpg
Poza tym na BC1 nie bylo AOR jeszcze a sytuacja takie byly nagminne - w danym miescie nie mozna bylo rekrutowac nic a innym zaraz obok byl pelen wachlarz jednostek. Podkreslam dotyczy to tylko regionow nalezacych poczatkowo do innej nacji, jesli jest to rebelia nawet na drugim koncu mapy zawsze cos bedzie do rekrutacji.
Jeśli chodzi o Thattę, to grając Ghuridami można w niej rekrutować Gakhari Tribesmen i Lashkar Axemen - i nic poza tym. Nie wiem, jak z sąsiednimi regionami, nie sprawdzałem. Wiem też, że sytuacja, o której piszesz, przydarza się graczom gruzińskim, i dotyczy kaukaskiego AOR. Z pewnością, można to opracować lepiej - i tak też zrobimy. Dziękuję za uwagę. :)Cytat:
Do diaska ciężko mi jest w tej sytuacji wyrazić swoje myśli. Nie mam zainstalowanego moda aktualnie i dawno już w niego nie grałem. Z tego co teraz się orientuje to nie chodzi o wyskakujące armię z podziemia tylko o miażdżącą przewagę jaką w siłach zbrojnych ma na początku rozgrywki komputerowy przeciwnik nad graczem ludzkim.Cytat:
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, o jakich armiach mowa... Proszę o podanie szczegółowych informacji na ten temat, bo w tym momencie naprawdę trudno mi skojarzyć, o co chodzi.
Przykład na jakim się opieram - grałem Turcją i biłem kolejne armię Bizantyjskie. Od samego początku zacząłem się zastanawiać jak to możliwe, że w pierwszych turach komp dysponuje tak potężnym, elitarnym i licznym wojskiem prowadzonym przez doświadczonych, wielogwiazdkowych generałów? Wiedziałem jedno - na pewno nie zdążył ich wyprodukować. Włączyłem więc kampanię Bizancjum i jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że ja jako gracz ludzki takimi siłami nie dysponuję. No ale dobrze mówię sobie nic to i gram dalej. Wysłałem szpiegów na ziemię Turków i w tym momencie kielich goryczy się przelał. Turcy mieli 3 czy 4 armie. Maksymalna liczebność, jednostki nie byle jakie i doświadczone prowadzone przez samych weteranów. Mówię sobie - no przecież to absurd... Walka przypominała starcia z Rosjanami - moje mały siły biły co i rusz armię Turków ale co z tego jak na miejsce dwóch pokonanych armii w moją stronę zmierzały już 2 pełne armie bitnego Tureckiego żołnierza... Dam sobie rękę uciąć i Diabłu dusze sprzedać, że te jednostki nie pochodziły z produkcji tylko komp miał je już od samego początku. Ba nawet budynki nie pozwalały na produkcję tak zaawansowanych jednostek w początkowej fazie rozgrywki... Spowodowało to, że BC 2.2 został usunięty z mojego komputera i warto dodać, że to właśnie po ukazaniu się patcha 2.2 moim oczom ukazały się takie cyrki...
Jestem ciekaw czy taka sytuacja ma też miejsce w przypadku innych państwa czy tylko tych dwóch.
Ja rozumiem, że BC nie jest to mod dla każdego, że ma być trudniej itp. ale na Allacha podnoszenie tego poziomu w tak sztuczny i perfidny sposób uważam za bardzo mocno przegięty... I nie trzymający się w żaden sposób jakiekolwiek realizmu...
To taka moja drobna sugestia na temat tego co mnie gryzie :P
No to wtedy lekkie przegiecie moim zdaniem zeby mozna bylo rekrutowac tylko 2 jednostki, rozumiem powody o ktorych pisales ale ciekawiej byloby gdyby bylo ich wiecej, nie wszystkie oczywiscie zeby ten ekskluzywny zestaw jednostek dla nacji pozostal ale jednoczesnie aby zdobywca mial wieksze nic obecnie mozliwosci rekrutacji i frajde z posiadania innych niz narodowe jednostek. Grajac Ghorydami moge rekrutowac maksymalnie 14 jednostek w Pindi (ktory nie jest startowym regionem) a w Delhi czy Thatta ktore nie sa zbyt odlegle jedynie 2? Moim zdaniem wiec poszliscie za daleko z tymi logistycznymi utrudnieniami, moze na Bliskim Wschodzie nie jest az tak zle ale w Iranie, Indiach gdzie odleglosci sa wieksze zdecydowanie tak.Cytat:
Zamieszczone przez wudang_clown
To o czym pisze Bronti wynika z tego ze armie z eventu dostaje jedynie komp natomiast nie pojawiaja sie kiedy dana nacja kieruje czlowiek - zdecydowanie ciekawiej bylo na BC1 gdzie byly dostepne dla graczy rowniez.
BTW: dzieki za wyjasnienia i poswiecony czas ;)
Nowa wersja spolszczenia dostępna!
Dzięki za wyjaśnienie. Teraz wszystko jest jasne.Cytat:
Owe armie nie zostały przydzielone AI na początku, ale zostały przez AI wyprodukowane. Jak to możliwe? Otóż BC zakodowane ma kilka zestawów rekrutacyjnych. Ogólnie rzecz biorąc są dwa główne i kilka pomniejszych. Bardzo teraz upraszczam i zafałszowuję, ale chyba nie ma sensu wdawać się teraz w szczegóły. Co nas w tym przypadku interesuje to dwa różne zestawy: jeden dla gracza i drugi dla AI.
Jak można się już domyślić, AI ma łatwiej. Tzn. może rekrutować ednostki szybciej (szybsze jest tempo odzyskiwania punktów rekrutacyjnych po zużyciu ich na rekrutację jednostki), taniej (bo dzięki skryptowi dostaje systematycznie "zapomogę") oraz ma dostęp do lepszych jednostek w budynkach niższego poziomu.
Przyznać muszę, że to dość ciekawy system, ale niedopracowany. W rezultacie gracz rzeczywiście odpierać musi nieustanne ataki, co w późniejszym etapie gry jest bardzo uciążliwe.
Jeśli o realizm chodzi - to temat rzeka. Powiem tylko tyle, że chciałbym widzieć w modach dla M2TW sytuację, w której kilka bitew, lub zaledwie jedna, przesądza o wszystkim. Tak to było w rzeczywistości kiedyś. Niestety, w grze M2TW znaczyłoby to jedno - niepodważalną przewagę gracza. Bo, jak dobrze wiemy, gracz ma rozum, a AI tylko zakodowany zestaw reguł.
Mimo to obecny sposób zakodowania AI będzie poddany kolejnym przeróbkom. Cały czas dodajemy graczowi innego typu obciążenia i utrudnienia (polityka wewnętrzna) - i gdy już będziemy mieli mniej lub bardziej gotowy zestaw tych utrudnień, popracujemy nad przeróbką AI, żeby nie zasypywała ona gracza mnóstwem oddziałów
.Cytat:
Faktycznie, w Iranie nie wygląda to zbyt ciekawie. Ale na pewno zostanie to zmienione. To znaczy, AOR będzie wyglądał zupełnie inaczej, z niektórymi jednostkami dostępnymi tylko w określonych krainach historycznych, będzie możliwość zaciągu najemnego itp. Na pewno będzie choć nieco ciekawiej.
Takie eventowe armie pojawiają się również dla gracza, ale tylko gdy gra KoJ (krucjaty) oraz dla Kipczaków (po zjednoczeniu plemion, czyli zdobyciu określonych regionów). Ta przewaga wiąże się z tym, o czym mówiłem wyżejCytat:
Bardzo proszę. ;)Cytat:
Planujecie dodać nowe jednostki starym nacjom? Bo takowe przydałyby się zwłaszcza Bizancjum. Rozwiążecie problem radżputanskich generałów których koszty utrzymania są porównywalne z przychodami średniego miasta? Osłabicie trochę Tureckie jednostki?
"rozszerzoną znacznie na północ, minimalnie na wschód i południe. Konsekwencją rozszerzonej mapy (która powierzchniowo będzie niemal 2x większa od tej wam znanej)" 2 razy większa silnik to pociągnie? Planujecie dać całą Rosję aż do Finlandii czy jak :) ?
Być może. Pierwszeństwo mają nowe frakcje. Jeśli zostanie miejsce - dodamy i starymCytat:
Zamieszczone przez Quer
To nie był problem, tak naprawdę. Ale mamy speca od statystyk i przerabia on teraz EDU gruntownie.Cytat:
Zamieszczone przez Quer
Które konkretnie powinny to być jednostki i dlaczego mielibyśmy to zrobić? :)Cytat:
Zamieszczone przez Quer
Silnik to pociągnie - mapa mieści się w dozwolonych granicach. Pytanie - jaki sprzęt ją pociągnie, gdy będzie już gotowa - tego nikt nie wie, póki co.Cytat:
Zamieszczone przez Quer
Rosja, czy raczej frakcja ruska, będzie zajmowała tylko północno-zachodni skraj mapy. To zaledwie fragment północnej granicy. Powiem tylko, że północno wschodnia część mapy obejmie jezioro Bałkasz.
Dlaczego w roku 1205 gra sie zawiesza (tura nie chce sie zakonczyc) To jakis blad wystepujacy tylko u mnie czy inni tez tak maja ?? Da sie cos z tym zrobic ?
wejdź do głównego katalogu MTW2 i umieść tutaj 10 20 ostatnich linii z tego plikuCytat:
Zamieszczone przez olewa
system.log.txt
20 linijek
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_CHARACTER
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_RESOURCE
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_FORT
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_MOVE_OBJECT
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_WATCHTOWER
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_DEPLOYMENT_AREA
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_TILE
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SPECIAL_PIECE
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PAINT
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADJUST_HEIGHTS
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADD_UNIT
14:48:30.296 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SETTLEMENT
14:48:31.187 [system.io] [warning] open: broken_crescent/data/text/climates.txt.strings.bin is missing
14:48:31.203 [system.io] [warning] open: broken_crescent/data/text/climates.txt is missing
14:48:31.359 [system.io] [warning] open: broken_crescent/data/text/event_titles.txt.strings.bin is missing
14:48:31.375 [system.io] [warning] open: broken_crescent/data/text/event_titles.txt is missing
14:48:33.109 [script.err] [error] Script Error in broken_crescent/data/export_descr_unit.txt, at line 361, column 24
stat_pri statistic refers to non-existant projectile type 'arrow_ha_h'
14:48:33.109 [script.err] [error] Script Error in broken_crescent/data/export_descr_unit.txt, at line 361, column 24
failed to read statistic for unit type 'bodyguard georgia'
14:48:33.109 [data.invalid] [error] DATABASE_TABLE error found : error reading record from file broken_crescent/data/export_descr_unit.txt.
No to mamy chyba błąd w jednostkach :)Cytat:
Zamieszczone przez olewa
Wiec nie da sie tego naprawic ? Dodam, ze gram juz 3 frakcją i za kazdym razem problem sie powtarza.
Czy spatchowałeś BC do wersji 2.02?
Jeśli tak - otwórz plik export_descr_unit.txt (w katalogu 'M2TW/broken_crescent/data') i sprawdź czy jest tam następujące info:
Nie jest to powszechny błąd. Podejrzewam, że popełniłeś jakiś błąd przy instalacji patcha.Cytat:
;Broken Crecent 2.02
;Author: Strelac, GrandViZ
;Version: 2009-07-14
Nie gram na patchu 2.02 bo wtedy mod w ogole sie nie chce wlaczyc. ;)
Witam wszystkich serdecznie. Mam przyjemność zaprosić szanownych graczy do zapoznania się z pre-preview Broken Crescent 3: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=343980
Witam.
Czy tak wielka mapa w BC3 zwiększy wymagania sprzętowe?
Aktualną wersję moda mam zainstalowaną na laptopie i na minimalnych ustawieniach nie mam żadnych problemów z grą, tak więc zastanawiam się czy nowa wersja moda będzie poprzeczką której mój sprzęt nie przeskoczy.
Może przeprowadzaliście już jakieś testy pod tym kątem?
Na pewno wymagania sprzętowe się zwiększą - o ile - trudno powiedzieć, bo mapa jest na razie goła i prócz settlementów i rzek nie ma nic. Z drugiej strony nie możemy przy tworzeniu mapy kierować się zadowoleniem graczy dysponujących słabym sprzętem. Choćby dlatego że postęp idzie cały czas do przodu, każdy z nas sprzęt wymienia, lub przynajmniej unowocześnia, a sam BC3 wyjdzie najpewniej w 2011r (choć proszę mnie tu nie trzymać za słowo!, to moje prywatne przeczucie a nie obwieszczenie BC teamu!). Więc nie pękałbym.
Piękny epicki mod, bardzo klimatyczny z piękną mapką, duży ukłon dla twórców. Grałem w większość modów pod MTW 2 i Kingdoms i napiszę, że do palmy pierwszeństwa BC nieco brakuje. Kilkakrotnie spotkałem się z opinią że jest bardzo realistyczny co jest niestety nieprawdą. Do realizmu brakuje mu b. dużo. Po ponad 240 turach Jarozolimą, kilkudziesięciu Bizancjum i kilkunastu Armenią, Egiptem i jeszcze kilku krajami muzułmańskimi stwierdzam, że totalnie skopano statystyki jednostek. Najgorzej wygląda kwestia bizantyjskich - są kilkakrotnie słabsze od odpowiedników z innych państw. Tak słabe jednostki nie miały szans zaistnienia nawet jako straż haremowa, duży minus. Ciężka jazda europejska jest również niedowartościowana, podobnie z jednostkami piechoty choć już nie tak tragicznie jak w przypadku Bizancjum. Mapka choć śliczna jest nieprawidłowa i system rekrutacji w podbitych prowincjach nawet po ponad 100 latach nie ulega zmianie.... Z realizmem niewielu tutaj wspólnego, mod piękny ale tylko zabawka. Ikony jednostek w kilku państwach śliczne choć według mnie Jerozolima odbiega mocno od pierwowzoru. Mam nadzieję, że w wersji 3.0 poprawią mankamenty i będzie numerem -1 wsród modów.
Miło widzieć zainteresowanie BC 3. Z chęcią odniosę się do następnych sugestii dotyczących ewentualnych ulepszeń.
To prawda, Broken Crescent ma wiele do nadrobienia, jeśli chodzi o szeroko pojęty realizm rozgrywki.Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Z tym nie mogę się zgodzić, a mówię to patrząc jednocześnie na statystyki kilku różnych jednostek tej samej klasy (a tylko porównywanie jednostek tej samej klasy ma sens). Otóż istnieją niewielkie (rzędu 1-3 punktów dla kluczowych współczynników) odchylenia na korzyść i niekorzyść jednostek bizantyjskich, ale nie może być mowy o "kilkukrotnie słabszych jednostkach" w obrębie tej samej klasy i w odniesieniu do jakiejkolwiek frakcji - a podkreślić należy, że frakcje mają dostęp do jednostek wszystkich klas, od 1 do 5.Cytat:
Znów, porównanie sławnych "koj knights templar" (to kod jednostki z export_descr_units.txt) z "khwarezm fullcat lancer", a więc niemal nieznaną w naszym kręgu kulturowym jazdą chorezmijską (rekrutowaną w znacznej mierze spośród ludów tureckich - a więc sformowaną z gości, którzy wiedzieli, jak walczyć konno; dodać należy, że w początkowym okresie najazdu Mongołów Chorezmijczycy wygrali kilka bitew z Mongołami, choć nie były to zwycięstwa znaczące) pokazuje jasno, że te jednostki, należące do tej samej klasy, różnią się nieznacznie tylko. Podobnie wypada porównanie innych jednostek tej samej klasy.Cytat:
Dlatego w tym punkcie również nie mogę się zgodzić. :)
A co konkretnie jest w niej nieprawidłowego? :)Cytat:
Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi o brak nowych jednostek pojawiających się po jakimś czasie w zasobach rekrutacyjnych frakcji, to obawiam się, że nie zmieni się to. Obecnie BC 2 ma nieco ponad 400 zupełnie nowych jednostek (brak zupełny jednostek z vanilla M2TW). Biorąc pod uwagę zakodowany w grze limit 500 jednostek i fakt, że BC 3 będzie miał około 31 frakcji, czyli o około 12 więcej, każda jednostka musi być dobrze przemyślana. Zmieni się także zakres czasowy rozgrywki - akcja BC 3 będzie obejmować lata 1174-1300 (plus minut kilka lat), w systemie 4 tur na rok. W ciągu tych lat wydarzyło się wiele w świecie muzułmańskim, ale jeśli dobrze się orientuję, żadnych rewolucyjnych zmian w wojaczce, uzbrojeniu i opancerzeniu nie było - w związku z tym nie za bardzo jest potrzeba 'unowowcześniania' jednostek.Cytat:
Być może chodzi jednak o coś innego, o tempo rekrutowania jednostek, nie zmieniającą się liczbę jednostek w danej puli - tu niewiele można zmienić (powiedziałbym nawet, że nic) bez dodatkowych skryptów, których napisanie najprawdopodobniej nie wpłynęłoby odpowiednio na ulepszenie rozgrywki. Szkoda czasu, i energii. ;)
W tym miejscu znów proszę o dokładnie wyjaśnienie, o co chodzi z "odbieganiem od pierwowzoru". I czym jest ów pierwowzór.Cytat:
Każda uwaga jest dla nas cenna, ale prosimy o uściślanie uwag krytycznych, ponieważ nie zawsze jesteśmy na tyle domyślni, żeby zrozumieć, o co danemu rozmówcy chodziło i gdzie widzi on błąd. :)Cytat:
Dzięki za uwagę, Gnejuszu, mam nadzieję, że odpowiesz szybko. ;)
Chyba chodzi o to, że po tych 100 latach ciagle możemy werbowac jedynie z autochtonów prowincji ;)Cytat:
Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi o brak nowych jednostek pojawiających się po jakimś czasie w zasobach rekrutacyjnych frakcji, to obawiam się, że nie zmieni się to. Obecnie BC 2 ma nieco ponad 400 zupełnie nowych jednostek (brak zupełny jednostek z vanilla M2TW). Biorąc pod uwagę zakodowany w grze limit 500 jednostek i fakt, że BC 3 będzie miał około 31 frakcji, czyli o około 12 więcej, każda jednostka musi być dobrze przemyślana. Zmieni się także zakres czasowy rozgrywki - akcja BC 3 będzie obejmować lata 1174-1300 (plus minut kilka lat), w systemie 4 tur na rok. W ciągu tych lat wydarzyło się wiele w świecie muzułmańskim, ale jeśli dobrze się orientuję, żadnych rewolucyjnych zmian w wojaczce, uzbrojeniu i opancerzeniu nie było - w związku z tym nie za bardzo jest potrzeba 'unowowcześniania' jednostek.
Jak nie wiesz ze sie da to sam nie rób, ja bym poszedl za sciezkami i ponaprawiał błędy, sa latwe do wysledzenia jak masz wyraźnego loga, wiec moja odpowiedź - tak, da sieCytat:
Zamieszczone przez olewa
Aaa, prawdopodobnie o to chodzi. :DCytat:
Zamieszczone przez Marat
Sęk w tym, że patch 2.02 zdecydowanie poprawia ten aspekt (w 1.05 było to jeszcze jaskrawo widoczne), choć frakcje chrześcijańskie faktycznie mogą mieć problemy z prowadzeniem rekrutacji w prowincjach położonych na wschód od Ziemi Świętej. Frakcje muzułmańskie są pod tym względem w zdecydowanie lepszej sytuacji, ale pamiętajmy, że BC skupia się właśnie na frakcjach nie-europejskich.
Jeśli chodzi o to czy te problemy rekrutacyjne są odzwierciedlone realistycznie - to ja bym powiedział, że tak. Tu wypadałoby postawić pytanie o tempo kulturalnej i religijnej konwersji (bo bez takiej konwersji raczej niemożliwe byłoby rekrutowanie rycerzy w Bagdadzie, powiedzmy). W Północnych Indiach, na przykład, islam od X wieku ścierał się z kulturą hinduską. Muzułmanie podejmowali nie raz próby wyrugowania tej kultury, wyszedł ze tego Pakistan - i ponad to nic, czego można by spodziewać się po prawie 10 wiekach wysiłków w tym kierunku (to wielkie uproszczenie, rzecz jasna, ale ogólny przekaz jest trafny ;)).
BC 3 będzie jednak pod tym względem o wiele lepszy. To znaczy, będzie większa dostępność niektórych jednostek - ale tylko po dokonaniu określonych reform "administracyjnych".
Ja bym przeistalował wszystko w zgodzie ze wskazówkami podanymi na forum Broken Crescent. Problemy Olewy są związane z niepoprawną instalacją moda.Cytat:
Zamieszczone przez turkopol
Też bym tak zrobił gdybym miał podejrzenia ze instalacja mogłabyć nieprawidlowa. Raczej odpowiadałem na pytanie "czy nie da sie tego jakos naprawic"
Witam.
Na wstępie wspomnę o moich początkach z BC, gdy to przeglądając TWC zastanawiałem skąd pochodzą twórcy różnych modów. A tu taka niespodzianka:)
Tyle tytułem wstępu, teraz zacznę kadzić twórcom :)
Największym szokiem były dla mnie jednostki w bitwie. Piękne, cudowne, niepowtarzalne. Piechurzy różniący się wzrostem, łucznicy, którzy do walki wręcz zdejmowali tarczę z pleców. Po prostu szok.
Kolejną cechą moda, która rzuciła mi się w oczy jest jego kompletność. To chyba najbardziej jednolity mod w jaki grałem. Mapa strategiczna, rooster, budowle, frakcje wydają się niesamowicie spójne i dopracowane.
Niestety jest też parę rzeczy, które mi się nie podobały. (Nie zmienia to faktu, że i tak biję pokłony nisko przy ziemi)
Przede wszystkim zachowanie ciężkiej konnicy w momencie ataku na piechotę. Kawaleria po prostu grzęźnie, staje w miejscu. I nie tylko szarżując na włóczników, ale również szarżując na łuczników. Nie wiem czy wynika to z statystyk kawalerii konkretnej frakcji, ponieważ nie sprawdzałem wszystkich w bitwie. Niemniej bardzo mnie to raziło.
Kolejnym problemem jest pewna monotonia moda. Powiem od razu, że nie przepadam za klimatami kulturowymi, na których mod się koncentruje. W związku z powyższym moja ocena jest wysoce subiektywna, niemniej kampanii szybko zaczęło brakować dynamizmu. O wiele szybciej niż w modach globalnych stała się monotonna.
Szczerze mówiąc jest mi strasznie głupio, że BC nie przyciągnął mnie na dłużej. Pomimo wspaniałych jednostek, ciekawej, dość oryginalnej mechaniki bitew, całościowego dopracowania i świetnego klimatu nie mogłem się do BC przekonać :( Naprawdę dziwna sytuacja ponieważ z jednej strony mod uważam za genialny, a z drugiej coś mnie od niego odpycha.
I to jest własnie to co lepiej rozumieją zawodowcy tworzący GRY od amatorskich czasem bardzo ambitnych a nawet sprawnych pasjonatów którzy tworzą historie ;) Mnie Broken Crescent nie urzekł a wrecz zraził juz na pierwszy rzut oka własnie tym co wielu uznaje za jego atut - grafiką. Doceniam ten mod i nie zrozumcie mnie źle - nie krytykuje go. Mówie o swoich osobistych wrazeniach po prostu. Dla mojego wymagajacego spojrzenia zwykle dzieła zawodowych plastyków - grafików są bez zarzutu. Sa i amatorzy obdarzeni wielkim talentem i wówczas mam wrazenia podobne. W Broken Crescent jest ten podstawowy amatorski bład - wikłanie sie w szczegół zaniedbawszy ogół - ten jest najwazniejszy w ogólnym wrazeniu estetycznym. Topornie zarysowanej postaci zwykle nie pomgą pendżabskie jedwabie ni derki z sidżistanu żywo haftowane. Zapewne ją nieco przyozdobią niczym kolczyk w nosie dzikusa. Podstawka medka choć budząca zastrzezenia w historycznosci tudziez AI to jednak graficznie juz wyzsza cywilizacja. Podobnie ascetyczny w szczególe choc z zawodową dbałoscią o ogólne wrazenie wykonany For King or Country: The English Civil War
To bardzo interesujące i zarazem bardzo niejasne spostrzeżenie.
Po pierwsze, nie widzę graficznej wyższości jednostek M2TW nad jednostkami BC. Ani jeśli chodzi o modele, ani jeśli chodzi o tekstury. Przydałoby się jakieś porównanie, bo doprawdy, w takim kształcie jest to kompletne nieporozumienie, moim zdaniem.
Jeśli chodzi o porównanie tekstur tych jednostek do kolczyka w nosie dzikusa, to jest ono kuriozalne. Przede wszystkim: gdzie tu analogia? I skąd ten dzikus? Czy dzikus jest przykładem toporności sylwetki ciała ludzkiego? Proponuję przejść się ulicami dowolnego polskiego miasta, wszak tworzymy naród cywilizowany - można spotkać samych morderczo przystojnych atletów i zabójczo seksowne laski o jędrnych i zarazem sprężystych ciałach, nieprawdaż?
Nie zrozum mnie źle, jestem daleki od stwierdzenia, że te jednostki są doskonałe, bo nie są. Chcemy je wszystkie przerobić w ten czy inny sposób. Wystarczy popatrzeć na pracę teamu Rusichi TW - to jest dopiero wysoko postawiona poprzeczka... Ale żeby BC w ogólnym rozrachunku miało jednostki gorsze od M2TW? Przepraszam, ale to chyba żart.
Po drugie, jednostki dla For King or Country: The English Civil War oraz zdecydowaną większość jednostek dla BC - robił ten sam człowiek, bynajmniej nie zawodowiec, lecz, jeśli dobrze się orientuję, nauczyciel języka angielskiego w UK. Jego "zawodową dbałość", jak to ująłeś, widać gołym okiem w obu modach. Skąd więc ta rozbieżność w ocenie?
Po trzecie, bardzo przepraszam, ale porównywanie dzieła zawodowców z dziełem amatorów-zapaleńców jest obarczone oczywistym błędem. Zapewniam, że mniej tu punktów wspólnych, niż to się na pierwszy rzut oka wydaje. Na pewno nie jest takim punktem wymaganie profesjonalnego podejścia do pracy. Od producenta gry wymagam profesjonalizmu, bo wydaję mnóstwo kasy na produkt, który moje potrzeby gracza zaspokaja w znikomym stopniu w porównianiu z modami tworzonymi w większości przypadków przez nieprofesjonalistów, od których tego profesjonalizmu w ogóle nie wymagam, bo go wymagać nie mogę. To ci dopiero paradoks.
Co z religią u Kipczaków, Bułgarów (domyślam się ze będą poganami) i Mongołów?
Uważam że na pewno powinna być możliwość zmiany religii grając poganami. Gdyby Medek nie był niedorozwinięty jeżeli chodzi o dyplomację to można by zrobić że Kipczakowie mogą przyjąć prawosławie od Rusi, Gruzji lub Bizancjum i dać określone bonusy do kontaktów dyplomatycznych między tymi państwami i wiele innych fajnych rzeczy a tak to można dodać tylko jakąś ekstra jednostkę. Ale możliwość zmiany religii powinna być na 100% nawet jeżeli historycznie to takiego czegoś nie doszło.
Co to Mongołów to tu jest niemal odwrotna sytuacja otóż początkowo powinni oni być poganami a dopiero później móc przyjąć wiarę w Allacha, w końcu dokonywali rzezi muzułmanów. Mongołowie zaczęli przejmować religię ludów podbitych chyba dopiero wtedy gdy zdali sobie sprawę że ich pochód do następnego i następnego morza się kończy.
Czy BC3 będzie na silniku Kingdoms czy nadal podstawki? Bo jeżeli podstawki to nie jestem pewien czy będzie w ogóle możliwość zmiany religii w końcu zostało to dopiero zastosowane w Teutonic no ale skoro było to już w R:BI to problemów jednak być nie powinno.
Bułgarzy przeszli oficjalnie na Islam w X wieku, zdaje się - taką też będą mieli religię państwową. Jeśli chodzi o Kipczaków, to w XII wieku nie byli oni "poganami" w 100%, bo i islam wyznawali, i chrześcijaństwo.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Dobry pomysł, prawdopodobnie wykonalny - zmiana religii jest na pewno wykonalna, nie wiem co z przełożeniem tego na dyplomację.Cytat:
To prawda. Mongołowie nie byli muzułmanami, gdy ruszyli na podboje. Bardzo wpływowy był między nimi nestorianizm, a dopiero później islam.Cytat:
BC3 będzie zbudowane na Kingoms.Cytat: