-
Re: Europa Universalis IV
Według mnie idealnym rozwiązaniem dla tej serii byłoby mianowanie ministrów tak jak ma to miejsce w CK II plus dodać do tego stosunki z wasalami, tylko, że tutaj byliby magnaci na poszczególnych ziemiach, hetmani z wojskiem i np grupy społeczne jak Kozacy czy ogólnie prawosławni. Pewnie marzenie ściętej głowy bo przy tylu krajach takie coś jest pewnie nierealne.
-
Mam pytanie.
Wszędzie piszą, że premiera tej gry będzie w trzecim kwartale tego roku, czyli w wakacje, tudzież wrzesień. Jednak na GRY-Online.pl piszą, że premiera będzie dopiero w październiku. A wiec jak w końcu? Chciałbym wiedzieć, bo bodajże we wrześniu kupiłem sobie Europa Universalis 3, ale nie doceniłem klasy maturalnej :D . Teraz myślę w końcu rozegrać się na dobre w wakacje. Jeżeli EU4 faktycznie będzie w te wakacje, to już poczekam. Rok akademicki jest dopiero w październiku. Skołowała mnie jednak ta data premiery z GRY-Online.pl, przez co już nie wiem, co robić. Czekać na EU4, czy nie ryzykować i grać w EU3? Na studiach już raczej nie będzie czasu...
To w końcu jak? Kiedy jest ta premiera? To przesunięcie jej na październik to oficjalnie, czy tylko wymysł strony?
-
Trzeci kwartał to wrzesień/październik/listopad, więc się zgadza.
-
Chodzi mi po prostu o to, czy to jest wiarygodne:
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=19202
Trochę zjechać niżej i będzie "data premiery".
I kwartał:
-Styczeń
-Luty
-Marzec
II kwartał:
-Kwiecień
-Maj
-Czerwiec
III kwartał:
-Lipiec
-Sierpień
-Wrzesień
IV kwartał:
-Październik
-Listopad
-Grudzień
-
Cytat:
Zamieszczone przez Jeremi Wiśniowiecki
np grupy społeczne jak Kozacy czy ogólnie prawosławni. Pewnie marzenie ściętej głowy bo przy tylu krajach takie coś jest pewnie nierealne.
To akurat będziesz miał w postaci rebeliantów. Będzie wiele różnych frakcji, dążachych do wielu różnych celów.
Będzie można się z nimi rozprawiać zbrojnie, lub ugodowo, a nawet poprzez politykę wewnętrzną minimalizować ich gniew. Tak więc mamy "społeczne grupy nacisku" ;)
Cytat:
Kiedy jest ta premiera?
Paradox chyba jeszcze nie ogłosił żadnej daty, więc wiemy tylko o szerokim okresie zwanym "trzecim kwartałem" ;)
-
Dev Diary o Japonii i systemie punktowania!
Ciekawe kiedy coś o RONie rzucą, jakieś dwa miesiące temu pisali, że osobny DD nam poświęcą ;)
Tak przy okazji dość niedawno wyszło nowe video i dev diary o Timuridach, Persji, Omanie i Mamaleukach.
-
Dość ważny news dla graczy multi. Będą zmiany ;)
-
Nowy kod sieciowy i "AI Takeover" najważniejsze. Eh szkoda że cenega wydaje ich gry.
-
Europa Universalis IV: Developer diary 33 - Go East!:
http://forum.paradoxplaza.com/forum/sho ... 33-Go-East
Cytat:
Zamieszczone przez nowy2142
Nowy kod sieciowy i "AI Takeover" najważniejsze. Eh szkoda że cenega wydaje ich gry.
Przecież w Polsce nie opłaca się kupować gier, lepiej kupić na promocji w sklepie internetowym. Miejmy nadzieję że EU4 będzie również tłumaczona przez Paradox.
-
[youtube:1u48pzr7]http://www.youtube.com/watch?v=fz7e4sDl4Rk[/youtube:1u48pzr7]
-
Premiera EU IV została zapowiedziana na 13 sierpnia.
-
-
-
Dają 5:38 h film o EU IV i tym samym blokują oglądalność tego materiału.
Paradox produkuje od lat całkiem ciekawe serie gier strategicznych, ale ciagle powiela stare błędy.
Ich gry, a zwłaszca mapy nadal zawierają błędy historyczno-geograficzne oraz inne nawet proste niedoskonałości.
Przykładowo:
- zbyt duża masa jednocześnie podawanych drobnych danych utrudnia czytelność i przejrzystość informacji
- za duża wielkość, grubość i wytłuszczenie liter nazw państw i prowincji przesłania przegląd rozwoju sytuacji na mapie
- dziwnie poprowadzone drogi lądowe wykraczają czasem na morze vide droga Konstantynopol - Bałkany
- nazbyt wahliwe sylwetki okrętów, doadtkowo masa mrugających lub ulatujących cyferek daje efekt źle migocących świecidełek
- kiepsko dobrane nazwy np. na Morzu Czarnym mamy ogromnie akweny nazwane zatoka Warny lub Odessy, kiedy Odessa jeszcze nie istniała w XV w.
Czy nie prościej było użyć innych bardziej adekwatnych nazw np. Zachodnie oraz Północne Morze Czarne.
Mniejsze, cieńsze i bardziej stonowane litery dla nazw państw i prowincji poprawiłyby czytelność i przejrzystość map.
Nie byłoby wówczas takiego dużego przegęszczenia różnych nazw utrudniających ogólny przegląd rozwoju sytuacji na mapie.
Przydatne byłoby za to powiększenie symboli oraz literek w opisach podawanych w poszczególnych oknach.
Wzrosłaby przejrzystość i czytelność podawanych informacji. Ułatwiłoby to ogólny przegląd rozwoju sytuacji.
Niby proste sprawy, ale Paradox nadal słąbo sobie z tym radzi. Chyba, że chciał tym przykryć inne niedoróbki np granice prowincji, państw czy położenie miast.
Niestety nadmiar drobnych danych oraz ustawiczne zoomowanie map prowadzić może dalej do obłędu w oczach.
-
Ja tam nadmiaru drobnych danych nie widzę, a o resztę kwiatków czepiać się nie będę :P
Tu chodzi o mechanikę gry, AI i takie tam inne, a jak na razie Paradox z każdą kolejną produkcją jest w tych kategoriach coraz lepszy!
Pozostaje czekać na kolejne dev diary (szczególnie na obiecany o RONie!) i premierę ;)
-
Ja już czekam tylko na premierę. Zakupiłem w preorderze tą droższą wersję gry.
-
Oczekiwanie umilał Dev Diary:
Branderburgia, Bawaria i Czechy - mam nadzieję, że nie będą to jedyne państwa HRE z własnymi narodowymi ideami. Fajnie gdyby Saksonii dodali misję typu unia personalna z RONem.
-
http://forum.paradoxplaza.com/forum/...ples-and-Korea
Korea?
Fajnie, że się biorą za wschód, ale zaczynam sie zastanawiać, czy nie przeoczyłem Dev Diary o RONie :D
-
Mam do was pytanie , są jacyś chętni do gry Europa Universalis IV ? kupiłbym ale nie będę pewnie miał z kim grać (jestem fanem paradoxu, mam wszystkie edycje mount and blade(prócz ku karaibom) victorie 2, crusader kings 2 oraz eu3) . Bardzo mi się podoba , ale jak ludzi na serwerach będzie tak jak na victorii 2 czy eu3 , czyli zero to nie wiem czy jest sens kupować.. Jeślii byłby ktoś chętny to proszę jakiś znak na niebie lub ziemi :D
-
Kolonizacja, odkrywanie świata, morska dominacja - trzeci video dev diary.
-
[youtube:17x8d5lv]http://www.youtube.com/watch?v=ZlcscBCW4DQ[/youtube:17x8d5lv]
-
[youtube:1nvdv9n6]https://www.youtube.com/watch?v=QF337DKa6d0[/youtube:1nvdv9n6]
-
Przepraszam , że się wtrącę , ale mam pytanie co do ostatniego filmiku od Użytkownika Ensis : czy zamierzają wprowadzić pory roku ? (w poprzednich częściach nie było) a gdy widziałem livestream to nie zauważyłem ( 360 pikseli...problem mam z oglądaniem na ich kanale filmów) oraz kolejne pytanie : po co jest ten duży prostokąt nad mapą i (jakby to nazwać...zmianą map na królestwa , religie i tym podobne) ? jestem ciekaw czy będzie on taki jak w Crusader Kings 2 a mianowicie pokazywał ''zarobki'' miast , garnizony...
-
[youtube:xpj4i2hs]https://www.youtube.com/watch?v=nE5YMzn6t4M[/youtube:xpj4i2hs]
-
-
[youtube:9vwqoy8h]https://www.youtube.com/watch?v=EmWxZMm47lM[/youtube:9vwqoy8h]
-
Konwersja zapisów CK2--->EU4 będzie możliwa, niestety tylko dla fanów kupujących pre-order.
-
Tak przy okazji konwersji, to czy ktoś pamięta że z Mrocznych Wieków można było save eksportować do EU2? Korzystał ktoś z tego? ;>
-
Czy EU IV będzie w ogóle dostępna w wersji pudełkowej? Przeglądając sklepy internetowe jest tylko cyfrowa/digital. A informacji na ten temat nigdzie nie mogę dostać. Dużym problemem brak pudełkowej nie będzie, ale jestem tradycjonalistą i wolę móc dotknąć tego co kupiłem.
-
Paradox Interactive zrezygnował z takiej formy sprzedaży. Poza tym gra i tak będzie na Steama, a pudełko zawsze można zrobić samodzielnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
(...) a pudełko zawsze można zrobić samodzielnie.
Grunt to powitać nowego użytkownika drobną szpilką, uszczypliwością, czy nazwę sam sobie wymyśl.
Z tego co kojarzę to CK 2 był jeszcze w wersji pudełkowej...chyba. No dobra, dzięki za odpowiedź.
-
Szkoda , że twórcy gier rezygnują z pudełek bo ja jestem podobnie jak Bellic58 wolę dotknąć co kupiłem. Na szczęście w Rome 2 Total War(nie wiem czemu podajecie najpierw total war a potem rome 2... zawsze najpierw była nazwa a potem ta ''końcówka'' :) ) będzie miał pudełko... Jeszcze tylko jakieś dwa tygodnie .. Jestem ciekawy kiedy Cenega ruszy cztery litery i zajmie się spolszczeniem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bellic58
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
(...) a pudełko zawsze można zrobić samodzielnie.
Grunt to powitać nowego użytkownika drobną szpilką, uszczypliwością, czy nazwę sam sobie wymyśl.
Mój post miał charakter czysto informacyjny. Poza tym sam parę pudełek zrobiłem samodzielnie, więc proszę się nie doszukiwać dziwnych podtekstów. Ponieważ doszukiwanie się takich podtekstów zawiera aspekty trollowania.
Cytat:
Zamieszczone przez Bellic58
Z tego co kojarzę to CK 2 był jeszcze w wersji pudełkowej...chyba. No dobra, dzięki za odpowiedź.
Tak zostało wydane w pudełku, ale dodatki już nie.
Cytat:
Zamieszczone przez KsiazeFilip
Szkoda , że twórcy gier rezygnują z pudełek bo ja jestem podobnie jak Bellic58 wolę dotknąć co kupiłem. Na szczęście w Rome 2 Total War(nie wiem czemu podajecie najpierw total war a potem rome 2... zawsze najpierw była nazwa a potem ta ''końcówka'' :) ) będzie miał pudełko... Jeszcze tylko jakieś dwa tygodnie .. Jestem ciekawy kiedy Cenega ruszy cztery litery i zajmie się spolszczeniem...
Gra to tylko kod, czyli pudełko to tylko ładne opakowanie, które ma pomóc w reklamie. Od czasów Shoguna 2 włącznie polityka firmy zmieniła się i teraz gry nazywają się: Total War: Shogun 2 i Total War: Rome 2.
Przecież Cenega nie wydaje EU4, a w CK2 są dwie wersje spolszczenia. Wersja Cenegi, która jest chyba nieaktualizowana i wersja Steam, której spolszczenie robi zupełnie inna firma na zlecenie bezpośrednio Paradoxu.
-
Źle się wyraziłem .. Crusader kings 2 mam spolszczenie od Cenegi jest nawet dobre. To kto zajmie się spolszczeniem do Europy Universalis ? CD Projekt ? wolne żarty..
-
Co ma wspólnego CD Projekt z EU4? Nic. W chwili obecnej nikt nie zapowiedział prac nad polonizacją.
Instrukcja do EU4: http://cdn2.steampowered.com/Manuals/23 ... Manual.pdf
-
Za tydzień:
Cytat:
The game will go live at 9AM EST, which is about 15.00 in the afternoon Swedish time. (on the 13th of August)
Podsumowanie zmian w stosunku do EU3
Omówienie przystępności gry
Beta AAR
-
-
Grał ktoś już? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami z gry ;)
-
Trzeba chyba jeszcze zaczekać do 15 ;)
-
Już po 15 a recenzji jak nie było tak nie ma,.