kusznicy są zawsze dobrzi pod osłoną :!: a najlepiej na murach :!: To cała moja odpowioedź :)
Wersja do druku
kusznicy są zawsze dobrzi pod osłoną :!: a najlepiej na murach :!: To cała moja odpowioedź :)
Dosłownie przed chwilą, za którymś z kolei podejściem i po kilku miesiącach gry (z przerwami) wreszcie udało mi się przejść kampanię Cesarstwa Zachodniorzymskiego na poziomie trudnym :mrgreen: Hurrra! :D
powiem tak:
podoba mi się, naprawdę!
akurat tu dyplomacja nie ma swojej racji bytu, będąc Rzymem trzeba po prostu odeprzeć barbarzyńców i zjednoczyć państwo, więc po co gadać? To samo barbarzyńcy, mają za zadanie rozwalić wszystko dookoła, więc po co gadać? I to mi się podoba. Na plus także możliwość mieszania z religią, te problemu wewnętrzne to było to, co szukałem. Zobaczymy jak dalej pójdzie, bo póki co jestem zadowolony, także z najemników.
Mógłby ktoś dać do ściągnięcia następujące pliki do BI 1.6:
descr_model_battle
descr_mount
Edit:
Z głównego romka też możesz dać, może zadziała.
Edit 2: Już nie potrzeba.
http://www.speedyshare.com/files/270517 ... battle.txt
tymczasem mounta nie znaleziono :(
chyba, że chcesz z głównego romka...
Tak się zastanawiam. Jaką przewagę daje piechocie włączenie trybu muru tarcz? :?
Teoretycznie to zmniejszone straty od ostrzału, ale w praktyce sprawdza się słabo.
z kilku jednostek piechoty możesz stworzyc jednolity mur tarcz, nie wiem czy ma to jakiś plus ale fajnie wygląda ;)Cytat:
Tak się zastanawiam. Jaką przewagę daje piechocie włączenie trybu muru tarcz? :?
Używałem tej opcji tylko wtedy gdy szarżowała na mnie jazda przeciwnika. Wydaje mi się, że wtedy łatwiej im się bronić.
teoretycznie mur z tarcz powinien dawać bonus dla obrony, chociaż jak zauważyłem przeważnie nie pomaga
Witam! Gram Ces. Zachodniorzymskim i potrzebuje dosłownie natychmiast jakichś jednostek mógby mi ktos podać kody na kilka jednostek??
POZDRAWIAM!!!
wpisz sobie kod na kasę i masz już oddziały :) zresztą co to za gra na kodach
Tylko że ja kase mam a tutaj potrzebuje jakiejs jednostki
Nie możesz oddziałów zaciężnych rekrutować?
Nie rozumiem
Oddziały zaciężne, Wy nie-używający-kropek-na-końcu-zdania nazywacie ich najemnikami.
Wsumie też prawda można ich zwerbować. Ale JA Używający-kropki-na-końcu-zdania wie;le już razy się na nich zawiodłem! Niestety!
No to masz problem. Skoro masz kasę, to rekrutuj żołnierzy we wszystkich miastach i po kilkunastu turach będziesz miał całkiem niezłą armię :D. Oto recepta na stworzenie jednostek.
nawet jak stracisz osadę, gra będzie ciekawsza :)
Da się tutaj w całości unicestwić państwo? Na toggle_fow + moje ataki na różne państwa zaobserwowałem, że nawet jak wybijemy 3 flagi hordy, a ona zdobędzie miasto, potem im je zabierzemy to znowu robią się 4 flagi hordy zamiast jednej i tak 3 razy z jednym państwem zrobiłem dla sprawdzenia, w międzyczasie zauważyłem jak Rzym wybił Hordę Roksolanów (wcześniej tłukli się z inną hordą), gdy ta nie miała miasta i też ponownie pojawiły się 4 flagi :O. Przecież w takim razie kompletnie to nie ma sensu. Ja gram Sarmatami.
Są dwa sposoby na rozwalenie hordy:Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Sposób pierwszy - eliminujemy wszystkich generałów
Sposób drugi - tu musimy mieć spełniony pierwszy warunek, działa on gdy oblegamy ostatnie miasto, zdobyte przez frakcję, która może przejść w hordę. Gdy upewnimy się, że ostatni generałowie są w oblężonym przez nas mieście, rozpoczynamy bitwę. Nie na auto, tylko sami. Gdy wszyscy generałowie polegli podczas obrony miasta, wychodzimy z walki naciskając esc albo też klikamy na flagę ucieczki. Bitwę przegrywamy co prawda, ale jak zostanie załadowana mapa kampanii okaże się, że frakcja została zniszczona a miasto należy do rebeliantów. Sposób dość upierdliwy ale skuteczny (sprawdzony :).
Nawet jak w mieście są wszyscy generałowie frakcji i wszystkich w bitwie pokonamy, ale bitwę wygramy, to też wychodzą hordą?
Nie, frakcja jest zniszczona.
A u gracza grającego państwem z hordą jak to dokładnie działa? Też w nieskończoność możemy tracić ostatnie miasto i dostajemy full hordę, jak mamy jakiegoś generała poza ostatnim miastem?
Na pewno nie w nieskończoność, tylko do wyczerpania populacji regionu. Ale raczej tak, działa to podobnie. Tylko gracz nie utraciłby ostatniego miasta. 8-)
Sprawdziłem specjalnie grając słabo, żeby tracić miasta. Gra pozwoliła mi tylko na 4 straty ostatniego miasta. Najpierw straciłem miasto startowe Sarmatów i dostałem 4 pełne armie w hordzie, po czym wszedłem znów w to miasto, potem straciłem na rzecz Hunów (najpierw Wandalów), dostałem 3 armie w hordzie i wszedłem w miasto startowe Gotów. Straciłem je na rzecz znowu Hunów i dostałem tylko 2 armie w hordzie, osadziłem się w Konstantynopolu, straciłem na rzecz Bizancjum i dostałem 3 armie w hordzie, potem nie ważne gdzie się ulokuję, jak tracę to miasto to jest koniec gry, jak nie mam generała żadnego na zewnątrz, a jak mam, tylko on żyje i nie dostaję żadnej armii ponad jego. A jak to miasto posiadam to, albo nie mam przycisku formowania hordy, albo jak go wcisnę wychodzą tylko oddziały które w mieście posiadam ;].
Tak sobie przeglądam stema, planując zakupy, i tak jakoś nie umiem dostrzec wersji z Barbarianem. :?
Co daje w BI marian_reforms_disabled i gladiator_uprising_disabled? Jak aktywuję to wtedy będę mieć reformy i bunty gladiatorów w BI?
Zdaje się że gladiator_uprising nie działało już w zwykłym Rome. Co zaś do marian_reforms_disabled - w zwykłej kampanii po wybudowaniu maksymalnego poziomu pałacu w Italii jako Rzym, dostawaliśmy reformę legionów. Tutaj nie miałoby to już najmniejszego sensu gdyż w czasie Barbarian Invasion żadne rewolucyjne reformy armii rzymskiej nie miały miejsca.
Rozszerzenie do wersji RTW na iPady tyczące się Barbarian Invasion wyjdzie 28 marca.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...10&oe=59719B97
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...06&oe=594C5B62
Wyszła iPad-owa wersja BI.