Żeby rezultat nie był taki, iż nasze podwórko zostanie rozwinięte znacznie, a reszty ledwo zaczęte. :)
Wersja do druku
Żeby rezultat nie był taki, iż nasze podwórko zostanie rozwinięte znacznie, a reszty ledwo zaczęte. :)
To widzę, że może z tego wyjść naprawdę dobry mod, jak choćby z 70% z tego co zaproponowane wejdzie w życie, a propos Mietek 77 jest w waszej ekipie?
Samick jak Rosjanie zobaczą co my zrobiliśmy to nie chcąc być gorszymi sami zabiorą się za "podkręcanie" innych państw, a zwłaszcza swojego.
Ja jeszcze w tego moda nie grałem, bo chcę poczekać na jakąś pełniejszą wersję gry. Wcześniej bardzo dużo grałem w bete renesans i wolę trochę poczekać aż OiM nabierze pełniejszych kolorków. Myślę, że za parę miesięcy będzie można go odpalić :)
@Stary Marcin
[spoiler:1xlbwtpe]Zabiłeś mi Wasze niezłego ćwieka samemu przepraszając za offtop a mnie zadając pytanie nie związane z tematem :D
Co zaś się samego pytania tyczy to jestem przeciętnym zjadaczem chleba i w BC gram bez submodów, klimat mnie tak wciągnął iż nic więcej nad to dla mnie się nie liczy praktycznie:) A Jeśli odjąć sobie trochę z kiesy na starcie kampanii to też jest i trochę weselej. Ot tyle! Obawiam się, że nie pomogłem:( Jednak zacny Araven w temacie o BC umieścił link do submoda i może warto to sprawdzić, sam może nawet się skusze bo już czuje chęć bitewnej podróży na wschód ;)[/spoiler:1xlbwtpe]
@ordenus22
Słuszna uwaga co do samego moda OiM, chyba zapominamy, że nie dostaliśmy jeszcze od naszych wschodnich przyjaciół ukończonej wersji tylko bete :)
I co to przeszkadza, że Polak chce grać jak najwierniej odwzorowaną Rzeczpospolitą? Bo to szczególnie dla grania poprawioną Polską powstaje ten mod. Reszta nacji może zostać do grania na podstawce. Na razie najważniejsze, że coś się dzieje lub ma dziać oby z jak najlepszym skutkiem ;)
Miło by było. Pytanie czy to co oni stworzą będzie kompatybilne z tym co KAM&friends zrobią i czy będzie miało to balans.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Chwali się takie podejście, a przy okazji przypomina o umiarze.Cytat:
Zamieszczone przez Solve Lind
Skoro chcesz grać tylko jedną nacją, to nic dziwnego że Tobie to nie przeszkadza.Cytat:
Zamieszczone przez Solve Lind
Samicku, nie czytałeś wątku dokładnie. Submod powstaje dlatego, że Rosjanie mieli taką, a nie inną wizję RON, z którą wiele osób się nie zgadza. OiM jest w fazie bety i przejdzie jeszcze pełno zmian, jednak można być praktycznie pewnym, że Rzeczpospolita pozostanie podzielona i nie będzie żadnych charakterystycznych smaczków, które utrudniłyby grę na naszym rodzimym podwórku.
Zresztą to jest idea tego submoda, poprawienie RON, ale i oddanie trudy władania tym państwem, nie zrobienia z niego hiper ultra wypasionej potęgi. RON będzie jedną z najtrudniejszych nacji w grze.
Co się tyczy reszty państw to właśnie wychodzi, że nie czytałeś postów w tym wątku, bo napisałem, że z czasem inne frakcje też zostaną zrobione. Po prostu Rosjanie dalej rozwijają moda, a byłaby szkoda, gdyby co każdy ich patch trzeba by bylo robić każdą nację od nowa. Nasze RON i ich RON różni się bardzo, więc póki co skupiamy się tylko na tej jednej nacji, bo łatwiej będzie można osiągnąć kompatybilność z patchami do podstawowego OiM.
Wolę robić projekt drobnymi, pewnymi krokami niż porwać się z motyką na słońce i robić całego moda w zasadzie od podstaw. Jak chcesz szybciej inne państwa to zapraszam to ekipy i nie jest to żaden uszczypliwy tekst, a prawdziwe zaproszenie. Nihil Novi się na tym opiera, coś się komuś nie podoba to niech sam coś z tym zrobi. Obecnie ekipa liczy 3 ludzi i nie wiem czy to się szybko zmieni. Dlatego jak ktoś chce submoda szybciej lub liczy na zrobienie czegoś czego nie zawarłem w pierwszym poście to niech poczyta poradniki i wspomoże nas. To jest dużo łatwiejsze niż może się wydawać.
Zgłaszam tylko swoje uwagi, a to co zrobicie... to już inna para kaloszy.
Przemyślę zaproszenie.Cytat:
Wolę robić projekt drobnymi, pewnymi krokami niż porwać się z motyką na słońce i robić całego moda w zasadzie od podstaw. Jak chcesz szybciej inne państwa to zapraszam to ekipy i nie jest to żaden uszczypliwy tekst, a prawdziwe zaproszenie
Pisałeś gdzieś o tym, że udało Ci się wzmocnić husarię (a może to nie byłeś Ty...). Trzeba pamiętać, by razem z zajefajnością szły duże koszty szkolenia (koszt uzbrojenia 25 piechurów = koszt 1 husarza) oraz utrzymania (potrzebne były dobre konie, które często tracono w starciu oraz kopie).
Przyjrzałem się statystyką i zauważyłem, że piechota niemiecka cudzoziemskiego autoramentu jest lepsza od tej (szeroko pojętej) narodowego. W strzelectwie ich przewaga wydaje się oczywista, ale nic a nic nie ustępuje w walce wręcz. Ten fakt należałoby zmienić i pogorszyć zdolności obrony i ataku podczas walki wręcz.
Tak, to ja pisałem o poprawie husarii, bo eksperymentowałem z atrybutami i innymi dodatkami. I także za każdym razem podkreślałem o podwyższeniu kosztu husarii ;) Co do reszty posta to odniosę się jutro, bo przyznam że akurat w pewnych kwestiach mam niepewności, a przyda mi się pomoc i rada.
Oj waszmość, odsyłam do słownika j. polskiego. Szczególnie nie oznacza "tylko i wyłącznie". Chciałem jedynie zauważyć, że o ogólny balans wszystkich frakcji i statystyki ich jednostek dbają Rosjanie. Po owego submoda sięgnę przez wzgląd na zmiany w RON. K A M 2150 sam już wytłumaczył, że reszta przyjdzie być może z czasem.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Definicjom ze słowników przeciwstawie dotychczasowe wypowiedzi i znajomość życia. Tyle w temacie.
Pytanie będące w luźnym związku z submodem: autorzy mają zamiar dorzucić dodatkowe nacje? Ta bezpaństwowa pustka na wschodzie działa mi odrobinę na nerwy.
Zobaczymy co tam twórcy OiM maja w planach ;P Ale fakt, jak nic nie dodadzą sami, a w nas ciągle będzie jakaś motywacja i wolny czas to trzeba będzie coś pomyśleć o tych pustkowiach.
Jakie wypowiedzi i znajomość czyjego życia? Mojego? :? Jako, że to byłby już offtop nie będę się już wgłębiał w tę inwigilacyjne zdolności. Po prostu proszę nie przypisywać moim wypowiedziom treści których nie zawierają, bądź czytać ze zrozumieniem. Z wyrazami szacunku :)Cytat:
Spoko. Miłego dnia.
S.
Ok, witam wszystkich po ostatecznym powrocie z krótkiego urlopu i zabieram się za odpisywanie :D
Po pierwsze w ekipie znalazł się nowy członek, mianowicie TomekPL, wspomoże nas połączeniem Korony i Litwy w jedno państwo oraz poprawieniem AI :D
Pomyśli się o tym, bo daje to spore możliwości, nawet jak nie dla RON to może będzie coś ciekawego dla innych nacji :DCytat:
Zamieszczone przez Araven
Chmura, Twój post jest aż tak długi, że ukryję go :D
[ukryj:1s8phbbd][/ukryj:1s8phbbd]Cytat:
Zamieszczone przez Chmura
1,2,3, 4. Niestety to odpada, ze względu na zbyt wielkie zmiany jakie by się z tym wiązały oraz sprzeczność z Twoją ideą, czyli walk w polu o te mniejsze osady. Niestety w grze dalej by to były oblężenia, tylko w jeszcze gorszym wymiarze, bo bez murów, a więc obrońcy staliby w ciasnych uliczkach wioski (bo w grze tylko tak by dało się odwzorować te osady bez murów) i bez problemu można by było ich wystrzelać. A nawet jakby wyszli poza to zanim by opuścili uliczki wioski to także w sumie bitwa byłaby przesądzona.
5. Z tym się zgadzam, na mapie kampanii funkcjonowaliby jako jazda, ale w bitwie jako mniej liczna piechota. Trzeba będzie sprawdzić, czy można dać im oddzielny zasięg ruchu :D
6. To akurat wiem jak łatwo rozwiązać i dzięki za podrzucenie pomysłu :D Chcę dać generałom poszczególnych państw przynależność etniczną lub społeczną, która będzie dawała określone bonusy i minusy, np. cecha "magnat" będzie się wiązać z minusami do lojalności, które dopiero niwelować będzie nadawanie tytułów i urzędów :D U Tatarów można zrobić tak, że cecha "Tatar" będzie dawać spory bonus do poruszania się na mapie kampanii i łupienia :D
Jeżeli nie miałbyś nic przeciwko to chętnie "nająłbym" Cię do pomocy chociażby w przypadku konsultacji historycznej :)
Mogę liczyć na Twoją pomoc w tej kwestii? Nie kryję faktu, że akurat w kwestii tego okresu nie jestem pewien siły wszystkich oddziałów i nie chcę jakiejś jednostki niesłusznie dopakować.Cytat:
Dzięki paru waszym postom wpadłem na kolejne pomysły, jednak jeżeli będą one realizowane to dopiero w dłuższej przyszłości. Mianowicie wpadłem na to jak chociaż lekko rozwiązać problem sejmów, podatków na wojsko i poboru. Można by wprowadzić instytucję sejmu w stylu papiestwa/wojennej ścieżki z Kingdoms, która pozwalałaby na rekrutowanie jednostek dostępnych już normalnie dla RON, jednak o wiele tańszych. Oczywiście wciąż będzie możliwa rekrutacja jednostek normalnie w miastach, jednak będzie to utrudnione przez budynek posiadłości szlacheckiej, który mocno zmniejsza dochód. Dzięki temu gdy będziemy grać przeciwko RON to AI nie zgłupieje, bo mogłoby być tak, że AI grające Polską w ogóle by nie potrafiło się odnaleźć w systemie, w którym rekrutacja odbywałaby się tylko w trakcie "krucjaty".
Z tego co zauważyłem, prowincje buntownicze mają przynależność narodową. Wystarczyłoby przerobić je na państwo w tym wypadku Gruzję, ewentualnie jako dodatek jakąś pozostałość Złotej Ordy, resztę oddać Moskwie, jako mało dochodowe prowincje.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Trybunał Koronny? Tylko w Lublinie. :) Pomysł godny uwagi, ponieważ różne podobne instytucje można odnaleźć i w innych krajach. :)Cytat:
A czy mapa wioski musi być wybierana przez komputer i pasować do osady? Czy można zadecydować by do bitwy komputer wybierał ze zbioru do map w polu? Takie teoretyczne pytanie.Cytat:
You have my sabre.Cytat:
Witaj nam :)Cytat:
No ale umyka Ci jeden istotny szczegół. W MTW2 armia złożona z samej konnicy (czyli taka o podwójnym zasięgu na mapie strategicznej) nie może z marszu zdobyć osady otoczonej jakimkolwiek murem czy palisadą. Potrzeba albo dołączyć do takiej armii artylerię (tracąc zasięg na mapie kampanii) albo zdecydować się na oblężenie (w trakcie któego budujemy machiny oblężnicze i czekamy 7 tur aż przeciwnik umrze z głodu). W obu przypadkach tracimy czas i nie rozstrzygniemy bitwy o osadę w jednej turze.Cytat:
1,2,3, 4. Niestety to odpada, ze względu na zbyt wielkie zmiany jakie by się z tym wiązały oraz sprzeczność z Twoją ideą, czyli walk w polu o te mniejsze osady. Niestety w grze dalej by to były oblężenia, tylko w jeszcze gorszym wymiarze, bo bez murów, a więc obrońcy staliby w ciasnych uliczkach wioski (bo w grze tylko tak by dało się odwzorować te osady bez murów) i bez problemu można by było ich wystrzelać. A nawet jakby wyszli poza to zanim by opuścili uliczki wioski to także w sumie bitwa byłaby przesądzona.
Na wioskę można wyruszyć szturmem natychmiast po dotarciu na miejsce, bez oblężenia. Szczerze mówiąc nie wziąłem tego pod uwagę, że przeciwnik broniący się w wiosce będzie stosował AI armii oblężonej. Może dałoby się to jakoś obejść, tak jak mówi Samick ? Muszę nad tym posiedzieć.
Nie próbuje Wam narzucać żadnych rozwiązań. Wręcz przeciwnie: uważam, że powinniście postępować zgodnie z własną, obmyślaną koncepcją - od początku do końca. Zwyczajnie skorzystałem z okazji na pochwalenie się własnymi przemyśleniami na temat rozgrywki najbliższej realiom XVII wiecznym.
Spoko. Prawa autorskie na wszystko co tu piszę przekazuję pro publico bono na rzecz społeczności totalwar.org.pl ;)Cytat:
5. Z tym się zgadzam, na mapie kampanii funkcjonowaliby jako jazda, ale w bitwie jako mniej liczna piechota. Trzeba będzie sprawdzić, czy można dać im oddzielny zasięg ruchu :D
6. To akurat wiem jak łatwo rozwiązać i dzięki za podrzucenie pomysłu :D Chcę dać generałom poszczególnych państw przynależność etniczną lub społeczną, która będzie dawała określone bonusy i minusy, np. cecha "magnat" będzie się wiązać z minusami do lojalności, które dopiero niwelować będzie nadawanie tytułów i urzędów :D U Tatarów można zrobić tak, że cecha "Tatar" będzie dawać spory bonus do poruszania się na mapie kampanii i łupienia :D
Do usług.Cytat:
Jeżeli nie miałbyś nic przeciwko to chętnie "nająłbym" Cię do pomocy chociażby w przypadku konsultacji historycznej :)
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Chyba mam mały przełom dla osób narzekających, że husaria nie może rozbijać pikinierów lub ponosi zbyt duże straty w walce z nimi :D Dzięki drobnym zmianom udało mi się ogólnie poprawić działanie pikinierów, a jeszcze na dobre nie zabrałem się za zmienianie statystyk jednostek ;)
Mianowicie dałem pikinierom atrybut short_pike zamiast long_pike, teraz jazda może się przebić przez ich piki, jednak poza husarią inne oddziały jazdy dalej dostają mocno od "falangi", no chyba że kilka naraz by atakowało, czyli mamy historycznie.
Do tego formacje typu piechota z mieczami i puklerzami, czy ze zweihanderami w końcu służą jako jednostki do kontrowania pikinierów, jednak jeżeli sami nie będą osłaniani przez pikinierów to zgniecie ich jazda :) Czyli teraz jeszcze bardziej będzie się opłacało robić różnorodne armie :)
Swietny pomysł z submodem! W zasadzie wszystko co mógłbym powiedzieć zostało już powiedziane, więc ograniczę się tylko do jednej ewentualnej opcji...co myślicie o dymitriadach?
Jeszcze raz powodzenia!
PS:
Jestem za.Cytat:
Przyjrzałem się statystyką i zauważyłem, że piechota niemiecka cudzoziemskiego autoramentu jest lepsza od tej (szeroko pojętej) narodowego. W strzelectwie ich przewaga wydaje się oczywista, ale nic a nic nie ustępuje w walce wręcz. Ten fakt należałoby zmienić i pogorszyć zdolności obrony i ataku podczas walki wręcz.
Pod przykładowym Lubieszowem Zborowski właśnie na ten fakt Zborowski powoływał się podczas przemowy do wojska. Przekaz był mniej więcej taki, że przeciwnik za mocno ufa broni palnej, a rozstrzygnięcie przyjdzie w broni białej, w której jesteśmy lepsi (na 70% z piechoty mieliśmy samych Węgrów).
Chcesz cofnąć datę startową proponując Dymitriady?
Za radą Chmury dodałem husarii atrybut long_pike i okazało się, że...efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania :D Duże brawa dla tego Pana! W związku z tym moje poprzednie rozwiązanie jest nieważne, bo to jest dużo lepsze :)
Poniżej prezentuję filmik jak taka husaria sprawdza się przeciwko pikinierom, moja husaria ma także dodane inne atrybuty co widać na filmiku, m. in. przebijanie kilku pikinierów jedna kopią :)
[youtube:240lie65]http://www.youtube.com/watch?v=PQfFdsQ_BTU&feature=youtu.be[/youtube:240lie65]
K A M 2150 i jak wykombinowałeś coś z tą szarżą, mam na myśli to mieszanie szeregów bez buga.
Pomysł świetny :D moje sugestie:
1 cofnąć trochę zegar i zrobić dwa questy czyli unia z Litwinami a później unia z Kozaczyzną
2 powiększyć mapę mazy mi sę zatknąć flagę RONu w Madrycie i Londynie ;)
3 nieco mniej miast i lasów
4 odnośnie wypraw kozaków na turcję to można by takie misje dawać po zjednoczeniu z kozakami
5 Prucz Dymitriad można też zawalczyć o Hospodarstwo Wołoskie toć i tam nasi bywali
6 Mam też pomysł odnośnie generałów w dawnej polsce gdy szlachcic miał wielu synów to każdemy wybierał karierę: jednego słał na księdza innego zostawiał przy sobie jako przyszłego gospodarza, jednego bądz kilku do maganata na dwór na wychowanie a resztę słał do wojsk komputowych by tam majatki i sławę zdobywali. Można by coś takiego zastosować czyli jak dostajemy zapytanie o to czy chcemy Pana X jako generała to klikamy że tak i wybieramy mu czy ma być dowódcą wojskowym czy może po szkołach go wysłać by użędnikiem został albo na dwór królewski by za parae lat jak dojżeje miał wysoką lojalność.
Odrazu zaznaczam że nie znam się na robieniu modów (więc nie wiem czy to da się wykonać) tylko pisze swoje pomysły może któryś się do czegoś wam przyda :)
POPRAW PISOWNIE ALBO WYCIĄGNĘ KONSEKWENCJE
Samick
Cytat:
Zamieszczone przez lapagrzegorz85
1. Nie, za dużo zmian ;P
2. To już w ogóle nie wchodzi w grę ;)
3. To mi się marzy i będzie to przerabiane.
4. Po prostu Kozakom jako miasta wymagane do wygrania kampanii da się kilka nabrzeżnych miast tureckich to wtedy AI samo będzie dążyło do atakowania tych miejsc.
5. To zrobi się jak powyższe, czyli RON i Turcja dostaną jako cel kampanii prowincje mołdawskie do zajęcia, a więc będzie o nie stale walka.
6. To zbyt wiele jak na moje umiejętności ;P
Dziś się tym pobawię.Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Gdybym miał ogon to bym zaczął nim merdać normalnie:DCytat:
Możesz mi w ramach nagrody powiedzieć jak nagrywasz filmiki z gry, bo to sztuka dla mnie niepojęta.
W ramach nagrody to dodaję Cię oficjalnie do ekipy, jeżeli nie masz nic przeciwko ;D
Filmiki nagrywam za pomocą programu Fraps, ale podobno także Bandicam jest bardzo dobry :) Najlepszy jest oczywiście Cinematic Editor: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=139646 Jednak to jest wyższa szkoła jazdy :)
Sam filmik montuję w Sony Vegas.
Jak dla mnie to przegiąłeś z tymi zmianami. Wprowadzisz niebagatelne koszty szkolenia i utrzymania (taki na poziomie 25 razy większe od kosztów przeciętnej piechoty) albo wypakujesz trochę z tej jazdy.
Fajnie byłoby zobaczyć strzelecką wersję Straży grodowej.
Już tam padło 4-5 husarzy, czyli prawie 10% oddziału, ale jeszcze nie zabierałem się za przerabianie piechoty, bo chcę jeszcze zmienić liczebność jednostek. Póki co za jeden oddział husarii można mieć 10 pikinierów. W wypadku walki z 2 oddziałami pikinierów naraz husaria może zagrozić poważnie tylko jednemu, wiążąc się w walkę z jeszcze jednym zacznie ponosić już cięższe straty. Jest tak dlatego, że dałem husarii 2 punkty życia co znaczy, że po takiej jednej szarży stają się mocno osłabieni. Nie widać tego na tamtym filmiku, bo jest tam walka 1v1. Dodatkowo jeżeli przed szarżą będą pod ostrzałem piechoty to dojdzie do namiastki załamania szarży, ponieważ Ci, którzy natrą na pikinierów po otrzymaniu kilku salw z muszkietów będą już mocno osłabieni. Jednak przy obecnych kosztach rekrutacji i utrzymania będzie pewnie tak, że wystawienie do bitwy więcej niż 3-5 chorągwi husarskich będzie baaardzo trudne, a przeszkolenie oddziału także do tanich należeć nie będzie. Dzięki temu gracz i tak nie będzie mógł "na pałę" słać husarii do przodu, bo zwyczajnie będzie do nieopłacalne.
Uspokoiłeś mnie, dziękuję.
Przy okazji Straży grodowej o której pisałem - można byłoby zmniejszyć im morale w polu, ale zwiększyć podczas obrony miasta.
Tego chyba niestety nie da się zrobić ;P
EDIT: Za to Ensis wpadł na pomysł, aby straty w trakcie samej bitwy nie były takie małe, jednak generałowie mieli duuuże bonusy do leczenia rannych. Może warto to rozważyć, bo dzięki temu husaria nie będzie musiała być aż tak mocna, a jednocześnie w razie wygranej i tak się większość uleczy, co np: odda fakt, że polegli w bitwie husarze stracili tylko konie, a nie życia :D
Sorry, mój błąd ;) Nie grałem w OIM, więc nie wiedziałem kiedy się zaczyna.Cytat:
Chcesz cofnąć datę startową proponując Dymitriady?
Im mocniejszy koń, tym mocniej nadwyręża kiesę. ;)Cytat:
Jest to możliwe, bo mod zaczyna się od 1618 roku.Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Ja mam sugestie-Panowie jeżeli chcecie żeby gra była realistyczna to obniżcie koszty utrzymania husarii oraz wszystkiego.W przeciwnym razie o 3000 husarii możemy zrobićtylko we własnych bitwach.Druga sprawa:obniżyć obronę wszystkim jednostkom.Trzecia sprawa tabory ni tylko dla kozaków.
Mam nadzieje iż proponowane zmiany zostaną miło przyjęte :D
Nigdy nie zostaną przyjęte, bo proponujesz właśnie coś co uczni tą grę kompletnie ahistoryczną.
Przepraszam za błędy w poprzednim, poście pisałem w pośpiechu. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna zmiana, otóż przydało by się wśród twierdz RONu postawić taki Zamość toć i kozacy i Szwedzi go oblegali (jedni i drudzy bez skutku) po za tym była to jedna z najpotężniejszych twierdz w Rzeczypospolitej i zarazem jedna z najnowocześniejszych.
Kolejna świetna wiadomość z placu boju, która chyba będzie czymś nowym w modach do Medievala :D Udało mi się sprawić, aby strzelały nie 2, a aż 3-4 szeregi muszkieterów! Najpierw strzela szereg 1 i 2 jednocześnie, potem oba kucają i salwę oddaje szereg 3 i część 4, potem w zależności od prędkości wstawiania strzela szereg 1, następnie 2 i 3 itd. W każdym bądź razie wreszcie nie trzeba będzie rozciągać muszkieterów w długie linie! :) Wyważam teraz także muszkiety, aby np: w walce z husarią były słabe z dużej odległości, jednak mordercze z bardzo bliska :)
Usprawni to także AI, które nigdy nie rozciąga mocno swoich muszkieterów, a teraz także i strzelcy AI nabiorą większej skuteczności :)
Cytat:
Rewelacja. A czy liczba strzelających szeregów mogłaby się różnić dla różnych jednostek strzelczych, czy będzie taka sama dla wszystkich?
O co mi chodzi? Piechota szwedzka od czasów Gustawa II Adolfa szykowała się do walki w 6 szeregów. Szeregi mające oddać salwę występowały przed czoło szyku. Możliwe były trzy warianty:
3 salwy - przed czoło szyku występowały dwa szeregi. Pierwszy klękał, drugi stał. Po oddaniu salwy wycofywał się na tył szyku i był zastępowany przez kolejne dwa. To był wariant z którego stosunkowo szybko zrezygnowano, bo nie dawał porzadanej siły ognia w salwie.
2 salwy - Jak wyżej, z tą różnicą, że naraz strzelały 3 szeregi. Pierwszy kucał, drugi się pochylał, trzeci stał. Ewentualnie tylni szereg ustawiał się tak, by mógł pokrywać luki między przednimi. Po oddaniu salwy wycofywał się, a w ten sam sposób salwę oddawały kolejne 3 szeregi. Taki sposób prowadzenia ognia był bardzo skuteczny i zadawał poważne straty nacierającym (albo broniącym się). 2 salwa powodowała na ogół odwrót przeciwnika, bo oddawana była gdy był już bardzo blisko.
1 salwa - W sposób podobny do powyższego szykowały się wszystkie szeregi i oddawały salwę jednocześnie. Taka salwa zadawała najcięższe obrażenia.
Powyższe sposoby prowadzenia ognia zaczęto stosować, gdy zdano sobie sprawę z nieskuteczności kontrmarszu w starciu np z polską husarią. Kontrmarsz dawał co prawda ciągłość ognia, ale jego niewielka intensywność nie była w stani złamać morale nacierającej ciężkiej jazdy. Jednoczesnej salwie oddanej przez 108 muszkieterów, z odległości 50 metrów nie była się stanie oprzeć żadna chorągiew jazdy.
Powyższe infomrajce przywołuję z gowy za: J. Wimmer, Historia Piechoty Polskiej do 1864r., Warszawa 1978r.
Niestety kontrmarsz taki jaki jest w MTW pozwala tylko na wymienianie się dwóch szeregów, do tego strasznie dziwnie to wygląda w wydaniu CA, bo zamiast przyśpieszyć strzelanie to je spowalnia. Obecnie jest tylko wariant z klękaniem po oddaniu salwy i jakoś to działa, a po moich zmianach sprawdza się rewelacyjnie :D
Liczba szeregów będzie taka sama dla wszystkich, bo AI zawsze i tak po swojemu ustawia, nieważnie ile im w EDU szeregów ustawię. Chyba AI TomkaPl naprawia, więc skoro to "nasz" człowiek to muszę w końcu je dziś do siebie wrzucić :D
A czy można zrobić tak, że piechota oddaje strzał natychmiast po wydaniu rozkazu? Teraz jest tak, że rozkazuję im strzelać oni ładuja, a wróg się oddala. Moi podchodzą za nim z teoretycznie naładowaną bronią i jak już dochodzą na miejsce, to znowu zacznają od ładowania. Czy tylko ja tak mam? A może robię coś źle ?
Hmm, u mnie tak nie ma, staną i strzelają od razu, nie ładują, co najwyżej czasem chwila mija zanim podniosą broń do strzału.
Szkopuł w tym, że broń palna tamtych czasów była mało skuteczna, nawet z bliskiej odległości. To co przesądzić mogło o jej skuteczności to płoszenie koni. Tak było pod Obertynem w 1531 roku, gdzie mołdawska kawaleria uległa dezorganizacji po jednej salwie, ponieważ nie mogli zapanować nad końmi, nim zebrali szyk, czworobok wojsk koronnych wrócił do obozu.Cytat:
Na małą skuteczność broni palnej ciągle naciska Sikora (w każdej swojej książce).
Przy okazji koni, broni palnej etc. warto byłoby wprowadzić koniom Chanatu i innych ludów stepowych wrażliwość na huk broni palnej. Niejednokrotnie podkreślano słabe "ostrzelanie" koni tatarskich. Bodajże w Pike and Musket pod Medieval'a było to zrobione.
Niestety tutaj tego zrobić się nie da, a trzeba jakoś to mieć kompromis między realizmem, a grywalnością ;) Sikora zawsze kładzie nacisk na słabość broni palnej, jednak jakoś w konfliktach XVII wiecznych przeważnie zwycięską strona okazywała się ta z lepszymi strzelcami. Tutaj nie da się odwzorować paniki, wiec trzeba to odwzorowywać za pomocą strat w ludziach. Co do Sikory to chyba jemu sporo osób zarzuca, że wręcz za bardzo bagatelizuje broń palną. Jemu też zdarzają się potknięcia, nawet niedawno w artykule podał 200 tysięcy żołnierzy RON w wyprawie Batorego na Moskwę, wypomniałem, że RON takiej armii na oczy nigdy nie widziało to odpisał, że większość z tych 200 tysięcy to była czeladź i spółka, a nie żołnierze. Trochę różnicy to robi.
Ja teraz strzelcom dałem 0 celności, przez co z maksymalnego dystansu prawie nie robią strat, jednak z odległości kilku metrów robią się zabójczy. Oczywiście, jeżeli mają z takiej odległości strzelić do husarii to pewnie będzie to ich ostatni widok w życiu ;)